Zijn ze nou kosher of niet??

Ieder jaar met Pasen heb ik dus hier thuis een discussie over de Hollandia Matzes.



Ik heb ooit een interview gelezen met de directeur van Hollandia en die vertelde dat hun matzes kosher zijn.

Manlief beweert dat de écht koshere matzes niet bij Hollandia te krijgen zijn.



Wie weet het?

Ieder jaar neem ik me voor om contact op te nemen met Hollandia maar ik denk er altijd te laat aan of als ik ze niet kan bellen :wink:

Oei. ik weet dat veel mensen ze gebruiken voor Pesach als zijnde kosher :think:

ik denk dat het ligt aan je definitie van kosher, daar zit nogal verschil in

staat op hun site niet of ze gecontroleerd worden door een rabbinaat?

ja dus he :wink:



staat letterlijk op de site.



ORT :wink:

Dit staat op de site van hollandia matzes;



Alle produkten van Hollandia Matzes zijn kosjer bereid en zijn uitermate geschikt als onderdeel van een natriumarm dieet.

tadaaa :mrgreen:



ik zou nu sowieso niet bellen, shabbat :wink:

@elisaatje wrote:

tadaaa :mrgreen:



ik zou nu sowieso niet bellen, shabbat :wink:




:smiley: nee



maar ze zijn ORT gemaakt dus ik heb wel gelijk :dance:

:thumbup:

Ik zou mij ook echt verbazen als ze zo’n produkt niet kosher zouden maken, dus ik ga er gewoon vanuit…

Wat is er met matzes dat het koosher moet zijn :think:

Zit er iets van vlees in of zo?

fai nou moet ik eindelijk lachen vandaag :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

@faizaa wrote:

Wat is er met matzes dat het koosher moet zijn :think:

Zit er iets van vlees in of zo?




Matze is een joods produkt

@lydia wrote:

fai nou moet ik eindelijk lachen vandaag :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:




Ik dacht eerder: :eh: :wink: :stuck_out_tongue:

@lydia wrote:

fai nou moet ik eindelijk lachen vandaag :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:






:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: trut :hand:

mij een beetje uitlachen en me niet vertellen wat er met die matzes is :-*

@Madre wrote:

@faizaa wrote:
Wat is er met matzes dat het koosher moet zijn :think:

Zit er iets van vlees in of zo?




Matze is een joods produkt




Ja zover was ik… :wink:

Maar niet alle producten hoeven toch koosher te zijn? Of moet bv brood ook koosher zijn, en appels? :think:

@Madre wrote:

@lydia wrote:
fai nou moet ik eindelijk lachen vandaag :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:




Ik dacht eerder: :eh: :wink: :stuck_out_tongue:




Jij ook al :hand:



Ik dacht: koosher/halal… vandaar…

Kosher is alleen voedsel dat bij bereiding is gebruikt…

Dus geen appels…



maar ik ken iemand die neemt haar eigen mes mee naar de Makro om zelf het vis te snijden daar…

Het woord Kosjer / Kosher houdt in dat voedsel, en de ingrediënten, die bij de bereiding zijn gebruikt, zijn goedgekeurd voor consumptie door Joodse mensen. Het Jodendom kent bepaalde voorschriften op het terrein van voeding. De bekendste daarvan zijn:

  • Geen melk- en vleesproducten in één voedingsmiddel, gerecht of maaltijd.
  • Het verbod op het eten van bepaalde dieren, of al hetgeen afkomstig is van die diersoorten.

    Deze, en andere regels hebben een grote reikwijdte, ook met betrekking tot apparatuur waarin de voedingsmiddelen worden vervaardigd of opgeslagen. Onze specialisten zijn graag bereid u er meer over te vertellen in relatie tot uw productieproces.

@Madre wrote:

Kosher is alleen voedsel dat bij bereiding is gebruikt…

Dus geen appels…



maar ik ken iemand die neemt haar eigen mes mee naar de Makro om zelf het vis te snijden daar…






Wat is kosjer voedsel?

Kosjer (hebreeuws: kasjeer; letterlijk: geschikt) betekent dat het voedsel afkomstig is van planten of geoorloofde dieren en op een bepaalde manier is bereid volgens de regels van de Joodse religie.





Welk voedsel is geoorloofd?



Alle planten en zuiver plantaardige producten zijn geoorloofd.

Landdieren die gespleten hoeven hebben èn herkauwen zijn geoorloofd. Dus bijvoorbeeld runderen en schapen. Niet geoorloofd: onder meer varkens en paarden.

Vogels en andere vliegende dieren: in de Tora (5 boeken van Mozes) worden de soorten genoemd die níét geoorloofd zijn. Niet genoemd en dus wel kosjer zijn o.a. kippen, eenden, ganzen, kalkoenen.

Waterdieren zijn geoorloofd als ze zichtbare vinnen èn schubben hebben zolang ze in het water zijn. Dus bijvoorbeeld haring, schol en karper, maar niet paling en steur.

Alle andere dieren zijn niet geoorloofd. Daaronder vallen bijv. kikkers, slakken, schaaldieren, kreeften, garnalen.

In voedsel verwerkte ingrediënten

Melk, melkproducten, eieren of visproducten zijn in principe geoorloofd als ze van geoorloofde dieren afkomstig zijn. Dus wel geitenmelk of ganzeneieren, maar niet ezelinnenmelk, kievitseieren of kaviaar.



Gelatine is een dierlijk product en wordt gewoonlijk niet gemaakt van geoorloofde èn kosjer geslachte (zie onder) dieren. Producten waarin gelatine is verwerkt zijn dus niet kosjer, zoals verschillende soorten drop, toffees, spekkies, gomballen, pudding.



Agar-agar en gemodificeerd zetmeel zijn plantaardig en dus wel geoorloofd. Bovengenoemde producten zijn dus wel kosjer als ze op basis van deze producten bereid zijn.



In veel industriële voedingsmiddelen worden tegenwoordig emulgatoren gebruikt, zoals in margarines, vetten voor bakkerijproducten, sauzen. Vaak zijn die emulgatoren van dierlijke oorsprong en dan geldt hetzelfde als voor gelatine. Zelfs al komen ze in minuscule hoeveelheden voor, toch is het betrokken voedingsmiddel dan ongeoorloofd.



Bijenhoning is geoorloofd. Het wordt immers niet gemaakt, maar alleen verzameld door de bij (die zelf niet geoorloofd is).





Het slachten

Zoogdieren en vogels moeten op een speciale manier geslacht worden, namelijk door met een vlijmscherp mes in één haal luchtpijp en slokdarm door te snijden. Daarmee wordt automatisch ook de bloedtoevoer naar het grootste deel van de hersenen gestopt en raakt het dier buiten bewustzijn. Hierdoor en door de snelheid van het snijden is kosjer slachten één van de meest pijnloze methodes. Het mag alleen gedaan worden door joden die daarvoor speciaal opgeleid zijn.



Het vlees moet, voor het gegeten mag worden, enige tijd in water en in zout gelegd worden om het bloed er zoveel mogelijk uit te laten trekken. Het eten van bloed, ook van geoorloofde dieren, is namelijk verboden.



Kosjer geslacht vlees wordt alleen verkocht in speciale slagerijen (momenteel één in Nederland) en in enkele andere winkels met kosjere producten.



Geoorloofde vissen hoeven niet op een speciale manier gedood te worden en kunnen dus overal gekocht worden.



Ik heb het zelf nog even opgezocht want mennnnn daar komt wat bij kijken…

En in een land als Nederland is het verrekte moeilijk om dus echt 100% koosher te eten…

Gelatine bijvoorbeeld… zit toch echt in heel veel producten… en in brood zitten ook e-nrs die niet mogen… Hoe check je dat? Of je moet je eigen brood bakken… :angel:

En ik dacht dat moslims het al moeilijk hadden :angel:

Maar dit is echtttt ingewikkeld…

Matzes zijn dus ORT gemaakt, onder rabbinaal toezicht.



lees dit eens, wel interessant hoor, maar zeer bewerkelijk allemaal.

http://www.food-info.net/nl/national/religie-jodendom.htm