Welke schrijfwijze is juist?

Net las ik in het Dora vriendenboekje van Lotte de vraag:Wat ik echt niet lust…Maar ik vroeg me af of het niet is:Wat ik echt niet lus…Die “t” komt er toch bij jij/hij/zij achter of zit ik nu fout???Groetjes,Viratine

het werkwoord is lusten… niet lussen… dus lust klopt mi wel

heeft niks met de t te maken idd.het gaat om lusten en niet om lussen.

Ja, maar ik dit geval is het hele werkwoord lusten. Iets lusten, en dus dus niet lussen. Dan krijg je dus in de ik-vorm lust. Kijk maar naar het werkwoord worden, daar krijg je toch ook een d?

Hahaha allemaal juffen soms?

klavertje juf?

Nou wie weet hahaha.

Maar weg geven ook alledrie heel stellig hetzelfde antwoord, dat vind ik grappig!

Tegenwoordige tijd:

ik lust

jij lust

hij/zij lustwij lusten

jullie lusten

zij lustenVerleden tijd:

ik lustte

jij lustte

hij/zij lusttewij lustten

jullie lustten

zij lusttenHele werkwoord: LUSTEN

Stam van het werkwoord is: LUST, dus: ik lust.(Maar ik begrijp je wel, ik moet er soms ook even over nadenken of word ik van de wijs gebracht:D )

nee ik geen juf :wink:

stephie je theorie klopt niet :snooty:

8)

:mrgreen: Ik moet opeens denken aan toen Rinse klein was (heb ik uiteraard gehoord, want toen kende ik hem natuurlijk nog niet)

Hij had het op een gegeven moment over een vark.

Vark? Ja 1 vark, 2 varken.

Hij had net geleerd dat er in het meervoud en achterkwam. En had zelf bedacht dat je er voor 1tje dan de en eraf moest halen. :smiley:Lief hè :inlove: Vind het ook erg slim bedacht :thumbup:Over lusten hoef ik het niet te hebben, daar heb je al het antwoord van :smiley::-* Liefs, Evelien :vlinder:

ik vraag me wel even af of jij nou ook echt ik lus zeg, en ik rus (rusten)en ik praa (praten)…? :think: Of twijfel je alleen over de schrijfwijze?

haha dat vark-verhaal is volgens mij wel een bekende! Logische kindergedachte :inlove:

Leuk he die Nederlandse taal…Maar tis inderdaad werkwoord: lusten…en bij de ik-vorm haal je de -en eraf… dus Ik lust… er wel pap van :wink:en dan heb je nog meer leuke…wat is de voltooid verleden tijd van stofzuigen? gestofzuigd of stof gezuigd of stof gezogen: :wink:

wat is het meervoud van hersen… hersens of hersenen? :wink:en als wil niet op het kerkhof ligt? Waar ligt kan niet dan?Wat klopt er niet aan: hoe de vork in de steel zit?moet ik nog even doorgaan? :wink:

Leuk dit!Ik heb moeite met de d of de t aan het eind

Ik doe dan maar wat mooi staat haha

met d of t valt best mee…Meestal kom je al een heel eind als je het woord langer maakt… dan hoor je vaak of er een d of een t in zit… :wink:En anders heb je nog de truukjes: 't kofschip of 't fokschaap :wink:en als je met werkwoorden zit en je gebruikt lopen in de plaats van dan hoor je het ook altijd…Bijvoorbeeld: Je brand… je vingers aan die pan…

Moet daar nou een t achter?Je loopt je vingers aan die pan…

Ja dus een t… dus brandt…Snap je?Liefs,

Wishgirl

Dit heeft helemaal niks te maken hoor met het fokschaap of kofschip. Het werkwoord is lusten, dus een t er achter. Lussen zitten in een touw.

Neee lusten heeft niets mee te maken met het het fokschaap of het kofschip…Maar ik reageerde op JanineB… :wink:Liefs,

Wishgirl

hoe dan ook…het is lust :mrgreen:

By the way, wij gebruiken nu in plaats van 't kofschip een nieuwe variant.

XTC-koffieshop.

Tja je moet wat he? :lol:

Ik heb ook moeite met taal af en toe. Ik word ook vaak verbeterd en dat vind ik alleen maar goed…Maar dat heeft vaak met d-t te maken en dat is hier niet echt ter sprake vind ik…8)Dus eigenlijk vraag ik mij ook af of jij: “ik lus” zegt :shifty:

In mijn ogen is dat dus hetzelfde als dat iemand zegt: “me kind/stoel/laptop”…