vanaf welke leeftijd een hond meenemen joggen/fietsen?

Lekkere discussie hier gaande tussen mij en onze dierenarts en de stichting waar we de hond van hebben.



Het is een jachthond type die bomvol energie zit. Als hij die energie niet kwijt kan, moeten mijn meubels eraan geloven. Dus naast 2x per dag 15 minuten spelen (waarbij hij goed zelf aangeeft het zat te zijn) mochten we van de dierenarts met 6 maanden (dus nu net een maand) langzaam beginnen met het trainen van meedraven naast de fiets. Hij had het echt over “korte stukken” niet langer dan pakweg 400 a 500 meter en dan op rustig tempo, gelijkmatig zodat hij in draf komt en niet echt vol tempo rennen.



Dit zijn we dus gaan doen, niet dagelijks, maar toch een keer of 2 per week.



Nu zegt de stichting dat dit echt nog niet mag, pas als hij is uitgegroeid en dat hij beter kan spelen in de tuin met een bal om zijn energie kwijt te raken want als hij zo jong al draaft zou hij blessures op kunnen lopen.



Onze dierenarts zegt juist beter te gaan draven a 10 minuten omdat dit een gelijkmatige beweging is waarbij ze hun gewrichten relatief weinig belasten.

Terwijl hij met heel druk spelen zelf steeds aanlopen neemt in hoog tempo komt en dan abrupt moet afremmen omdat de tuin nu eenmaal niet groter is. Vooral dat continue afremmen bij het spelen zorgt voor blessures omdat de hond in spagaat en weet ik wat gaat.

Cody heeft ook al een keer een spier verrekt op deze manier.



Zowel ik als de dierenarts zijn het dus niet eens met de stichting en zijn van mening dat gematigd tempo draf a 10 minuten en dan 2x per week minder kwaad kan dan dagelijks druk spelen waarbij hij in spagaat gaat en uit de bocht vliegt.



Heb niet zoveel zin in ruzie, dus ben eigenlijk een beetje op zoek naar onderbouwing en ervaringen.

Nu is het veel van de 1 zegt dit en de ander zo en I’m stuck in the middle… :shifty:

Lastig!



Wat ik me afvroeg was, moet je je verandwoorden naar de stichting toe?

Wat voor hond is het precies?

Het allerbeste zou natuurlijk zijn wachten tot de hond volgroeid is, maar als jij zo’n energieke hond hebt die gewoon echt fysiek zijn energie kwijt moet, dan is het niet anders.



Onze hond is een labrador met ADHD (naar eigen zeggen ;)) Als pup was ze echt hyperactief daar is nu nog weinig van over overigens.

Ik kon haar echt niet tegen houden om niet full speed te rennen/spelen en dat hield ze ook rustig 2 uur vol! :shock: Balletje in het water, balletje halen, terug brengen en weer opnieuw.



Als jou dierenarts zegt dat zulke korte stukjes en expliciet alleen draven, zou ik het zeker wel doen, want je wilt ook echt niet een sloper in huis. Je hond heeft het gewoon echt nodig.

Wat je misschien ook zou kunnen proberen is om zo’n honden puzzel te halen (niet voor iedere dag) maar als je merkt dat hij echt te druk wordt.

Daarbij moet hij nadenken en daarmee laten ze ook energie los.

Tja, in beide verhalen zit enige logica.

Ik zou toch gaan voor degene die het meest relevante kennis heeft van fysieke gesteldheid en ontwikkeling van een hond.

Heeft de stichting deze ook ?



Mijn persoonlijk ervaring met honden, wij hadden vroeger altijd jachthonden (Grote Munsterlander), is dat je vooral in puppy periode ze het beste niet teveel kan laten springen of op hun achterste poten laten staan/lopen, vanwege de heupen(dystrofie/HD).

Dus vanuit dat oogpunt zou ik ook geneigd zijn met de dierenarts eens te zijn. Het is een jachthond, rennen is toch wel inherent aan jagen.

Het is een kruising Duitse Staander…Hij word niet zo groot als een rasechte, maar heeft nu met 7 maanden het formaat van een cocker spaniel



We moeten ons idd wel verantwoorden naar de stichting toe. Je tekent een contract en ben wel een soort van verplicht om ze met enige regelmaat op de hoogte te houden van hoe het met de hond gaat. Dat snap ik ook wel gezien de motivatie waarmee ze honden proberen te redden.



Maar het is gewoon lastig, deze mensen putten vooral uit ervaring, mijn dierenarts uit ervaring en medische kennis…

We kwamen bij hem nadat cody een week in de opvang is geweest en daar zo ruig had gespeeld dat hij een spier had verrekt. De dierenarts vond het juist zorgelijk dat hij niet mocht rennen omdat hij dan dus juist uit zichzelf dingen doet die schadelijk zijn, zoals springen, heen en weer stuiven in huis waarbij hij af moet remmen en dan slides maakt en zelfs in spagaat terecht kwam een keer.

Hij vroeg ons juist of we over fietsen hadden nagedacht.



Ik wil gewoon goed onderbouwd de discussie kunnen aangaan. Anders word het zo’n welles nietes gebeuren ook… :shifty:

en anders dit stukje niet helemaal netjes communiceren? :shifty:

Gewoon aangeven hoe Cody het doet, lekker beessie etc en verder je eigen gevoel + mening dierenarts volgen?



De hond van mijn ouders is een Friese Stabij.

Die worden volgens mij ook standaard geboren met ADHD :mrgreen: en dan is het huidige exemplaar nog 2 stapjes ‘erger’ als de vorige 2 die mijn ouders hebben gehad.



Is er echt eentje hoor… en die heeft ook echt haar beweging nodig.

Geloof dat mijn moeder met een halfjaar ook in overleg met fokker, dierenarts en trainer van de cursus toch echt niet alleen langer maar vooral ook meer tempo is gaan doen.



Als die hond niet minimaal 2x in de week een wandeling van meerdere uren en minimaal 2x in de week een stuk mag draven sloopt ze ook de hele boel bij mijn ouders.



Doordat mijn vader afgelopen periode slecht was is mijn moeder lang niet zoveel toegekomen aan deze beweging van de hond en dat merk je DIRECT!

Wat een onrust in die toch al energieke donder.

Toen ik er vorige week was even met haar gaan lopen en kwamen we een man met hond tegen… en die 2 hebben we even laten gaan.

Heerlijk rennen en doen met z’n tweetjes en de hond van mijn ouders had dit zichtbaar nodig. Daarna thuis ook echt goed geslapen weer.

Welkom in de honden wereld Cell… daar is alles welles/nietes. :roll:



Want de één doet het zo en de andere toch ietsje anders.

Ik heb heel erg lang getwijfeld of ik mijn hond op rauw voer zou zetten, maar uiteindelijk vanwege financiën besloten om dat niet te doen.



Ik was een waardeloze baas, want ik ontnam mijn hond haar roots, zij was en zal altijd een vlees eter blijven.





Je moet vooral doen waar je hond zich goed bij voelt, maar ook waar jij en de rest van je gezin zich goed bij voelt. Die mensen van de stichting kunnen het heel mooi brengen, maar weten vaak niet hoe een hond in huiselijke sfeer is omdat ze vaak in kennels worden gehouden, is niet erg, maar een gezin met 4 kinderen is wel even iets anders. :wink:



Ik zou er niet eens over in discussie gaan. De hond heeft het verder goed bij jullie en ALS hij al iets oploopt dan zijn die kosten toch voor jullie? En als het op ‘aanraden’ van je dierenarts is en hij loopt iets op, kun je de dierenarts er ook nog voor aansprakelijk stellen.



Je zou het eventueel met nog een dierenarts kunnen bespreken, als second opinion.

En de hond geestelijk uit putten ? Onze dierenarts zei dat het beter was nog niet te draven etc. met de fiets ivm. de heupjes etc.

Maar geestelijk uitputten is ook goed voor een hond, dus bijv, koekjes zoeken. Dat is zelfs beter.

Sweet love; Dat advies kregen wij ook mee… alleen zitten wij nu dus met een door eten geobsedeerde hond die dus ook de hele dag op zoek is naar voedsel en gooit ook rustig het e.e.a. om.



Onze hond heeft zelf vuilnisbakken open weten te krijgen om restjes eruit te vissen. Er hoeft maar een kruimel onder de bank te liggen.



Gevolg: Ze moet 's nachts vast liggen, want anders haalt ze alles overhoop.



Voedsel obessie is echt niet leuk bij een hond.

Ik weet het, wij hadden er een speciaal speeltje voor waar uren mee gespeeld werd (2 snoepjes er in en hoe krijg je dat er nou uit…)

Sweet, had jij niet een stafford? Want het is dus wel zo dat er verschil zit in bouw van honden en dat bijvoorbeeld staffordjes, bull terriers, jack russels en beagles sneller heup letsel oplopen als ze te jong al moeten rennen of draven dan honden die speciaal gebouwd zijn voor lange einden rennen.



Honden zoals bovenstaand zijn niet gemaakt voor duurloop, maar voor kracht en om hun lompe bouw.



Maar bijvoorbeeld een pointer, windhond, retriever of zoals wij een staande hond, die gebouwd zijn voor duurlopen en als volwassen getrainde hond zo wel 25 km of meer kunnen lopen tijdens de jacht, die doe je echt te kort als ze dat niet mogen.



Een vriendin van mij heeft een kruizing tussen een herder en een husky en ze dacht het beest wel als huishond in haar gezin te kunnen houden. Maar Husky’s zijn trekhonden die in hun originele setting zo 14 a 15 uur aan 1 stuk kunnen trekken, die hebben dus enorm veel energie. Binnen 4 maanden ging het al fout, hij beet iedereen en vrat alle meubels op. Tot een vriend van hun zich met het beest ging bemoeien en hem dagelijks begon mee te nemen op draf langs de fiets, was het beestje ook net 7 maanden oud. Echt… binnen een paar weken hadden ze een totaal andere hond. Een blij ding die niet meer gefrustreerd was en niet meer beet.



Een mentale uitdaging is leuk, maar dan moet je ook een type hond hebben wat daar wat mee kan. We hebben wel een kong en een puzzel, maar de kong vind hij niet interessant. Het is geen schrokop en als het te moeilijk is geeft hij gewoon op. Rennen echter en vooral achter vogels aan… dat vind hij het mooiste wat er is.



Ik denk dat we maar gewoon rustig doorgaan met de 2x per week gecontroleerde draf voor 5 a 10 minuten per keer en dat ik maar net doe of mijn neus bloed naar de stichting toe. Mijn dierenarts wilde de discussie ook wel met ze aan. Hij is het met wel meer dingen niet eens.

Welja geen slapende honden wakker maken zou ik zeggen, toepasselijker kon ik hem niet verzinnen :wink:

Nou punt was een beetje dat ik een update deed over hoe het ging en daarin eigenlijk zonder verder er heulll diep over te hebben nagedacht ook had geschreven dat hij zo genoot van de stukjes lopen naast de fiets en toen kreeg ik dus een behoorlijke pittige afkeurende reactie daarop.



Net doen of mijn neus bloed, komt in eerste instantie neer op geen reply meer sturen… doe maar net of ik hun commentaar ter harte neem. Maar goed, dan nog, stel dat ze toch door vragen om reactie, dan wil ik wel goed beslagen ten ijs komen. Gelukkig mag ik dan dus de dierenarts inschakelen… :wink:

even voor de beeldvorming… these legs are made for walking… :mrgreen: :inlove:

Mooi beestje hoor :inlove:



Ik heb persoonlijk niet heel erg veel met honden ondanks dat ik met honden ben opgegroeid (Bouvier, Duitse Herder, poedel en een Doberman en ook zelfs een kruising husky/mechelse herder)

Niet allemaal tegelijk natuurlijk maar toch ondanks of misschien wel dankzij dat ben ik meer een kattenmens :oops:



maar lekker doen of je neus bloed en als ze er wel op door gaan heb je een specialist achter je staan.

Je doet niet zomaar wat, je hebt het zelfs nagevraagd, dat klinkt in mijn oren als iemand die erg begaan is met d’r beestje, geniet er lekker van.



BTW wanneer is 'ie wel echt uitgegroeid dan?

met ongeveer 1 jaar… maar hij groeit niet heel erg hard, nooit gedaan ook… :wink:

Wat een cutie Cell! :inlove:



Ik denk dat je naar je hond er erg goed aan doet. :smiley:

Wel fijn dat je dierenarts dusdanig achter je staat dat hij zelf de discussie ook wel wil aan gaan. :lol:

Als ik het zo lees zou ik echt op de dierenarts afgaan en je eigen inzicht.

Jij zit heel de dag met dat beestje om je heen en ziet waar hij het wel en niet goed op doet.

Dan maar “wat niet weet, wat niet deert” richting de stichting en zoals je zelf aangeeft, kun je de dierenarts inschakelen op het moment ze toch de discussie aan willen gaan.

Geen tips, maar wil wel even kwijt dat ik het een prachtige hond vind en dat ie er echt fantastisch uitziet (mooi slank, glanzende vacht en aan dat koppie te zien helemaal in z’n element bij jullie) :thumbup: