Ik ben helemaal gek op overschotels, mede ook omdat ik het heerlijk makkelijk vindt.
je zet het 30 minuten of langer in de oven en je hebt er bijna geen omkijken naar :oops:
Nu ik heb ik mijn eigen standaard repertoire van ovenschotels en wil eigenlijk wel weer eens wat nieuws proberen.
Dus mijn vraag wie heeft er nog lekkere recepten ovenshotel recepten en wil die met mij delen
Ik weet het google staat er vol mee maar wil graag jullie succes recepten weten :mrgreen:
Hier gaat deze er altijd met veel smaak in:
Shoarmaschotel:
1 rode paprika
2 courgettes
boter
2 eieren
shoarma ongv 300 gr
2 zakjes golvende aardappelschijfjes ongev 500 gr
1 bekertje slagroom 125 ml
geraspte oudekaas 150 gr (of andere naar smaak)
zout
peper
Oven voorverwarmen op 200 graden
Ovenschaal ligt in vetten
Paprika schoonmaken en in dunne reepjes snijden, courgettes wassen en in plakjes snijden.
boter in de pan verhitten en shoarma vlees toevoegen en ongev 5 minuten bakken hierna de paprika toevoegen en ongev nog 1 minuut mee bakken.
Bodem van de ovenschaal dakpan gewijs bedekken met aardappelschijfjes en schijfjes courgettes. Ligt bestrooien met peper en zout.
Het shoarmavlees met de paprika verdelen over de aardappel/courgettes schijfjes.
Het vlees dakpan gewijs afdekken met de rest van de aardappel en courgettes schijfjes en bestrooien met zout en peper.
De 2 eieren loskloppen met de slagroom en dit mengsel over de aardappel / courgettes schijfjes schenken, hierna de schotel ruim bestrooien met de kaas.
De ovenschotel in het midden van de oven in ongev 35 min gaar en licht bruin laten worden.
Gratin (gegratineerde vis en gegratineerde krieltjes)
• 100 gr gerookte zalmblokjes
• 200 ml geslagen room
• 2 bosuitjes in ringetjes
• 500 gr pagasiusfilet
• 1 zak kleine krieltjes à 450 gr
• 2 el platte peterselie
• 50 gr geraspte kaas
• Lage ovenschaal (1 ½ liter) ingevet
Meng in een kom de zalmblokjes met de room en de bosui. Schenk dit in de ovenschaal. Bestrooi de pangasiusfilet met zout en versgemalen peper en leg ze in de room. Verdeel de krieltjes over de vis en strooi eerst de peterselie en vervolgens de kaas en naar smaak vergemalen peper over de krieltjes.
Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat het gerecht in ca. 20 minuten gaar en lichtbruin worden. Lekker met boontjes, peultjes of worteltjes.
Fruit de ui en knoflook in de koekenpan of wok. Voeg het gehakt toe en rul het al omscheppend mee.
(ong 2 min) Roer de champignons erdoor en bak dit nog 3 Ã 4 min. Breng op smaak met de soyasaus en
Ketchup (en wat peper en zout naar smaak.)
Leg in een ovenschaal een klein laagje aardappelpuree, hierop het gehaktmengsel, dan een laagje spinazie en tot slot de aardappelpuree en de geraspte kaas.
Verwarm dit ongeveer 20 minuten in de oven tot een mooi goudbruin korstje .
Kook de sperciebonen. Aardappels koken (15 minuten) en in plakjes snijden. Deze onderin de ovenschaal leggen. Ondertussen het gehakt rullen in de pan en daarbij Provencaalse kruiden naar smaak en de gezeefde tomaten toevoegen. Dit even lekker laten pruttelen.
Als de bonen gaar zijn deze toevoegen aan her gehaktmengsel. Goed doorroeren en bovenop de aardappels doen. De geraspte kaas erover strooien en dit nog even in een voorverwarmde oven laten smelten. Ongeveer 10 minuten op 180 graden)
Boter laten smelten, niet bruin laten worden!. Pan van het vuur halen en de bloem erdoor roeren. Weer op het vuur zetten en even laten bakken. Pan weer van het vuur halen en melk erbij gieten, goed roeren! Terug op het vuur zetten en blijven roeren tot het kookt, paar mins. laten doorkoken.
Wij proberen vanavond de shoarmaschotel van dragon :mrgreen:
Laat je weten hoe jullie m vonden, dan kan ik m ok eens uitproberen bij onze shaormafreak :lol: … Die 2 eieren met slagroom kan ik me zo weinig bij voorstellen, hoe wordt dat in de oven?
Laag (voorgesneden) rode kool in ovenschotel. Pakje slagroom (200 ml) erdoor roeren en peper en zout erdoor roeren. Laag Ovenschotel aardappelpuree erop, spekjes erover strooien en ten slotte kaas erover strooien.
Uurtje op 175 graden in de oven en smullen maar.
Boerenkool-ovenschotel
Laag boerenkool (zak in kokend water laten slinken en vocht eruit duwen of diepvriesboerenkool nemen), rauw ei erdoor roeren, peper en zout erdoor roeren, ovenschotelaardappelpuree erop, spekjes erop, kaas erop. Eventueel kun je ook nog plakjes rookworst op de boerenkool leggen.
De hoeveelheden doen we nooit zo precies. We kijken hoeveel we willen maken of hoeveel er in de zak rode kool/boerenkool zit.
De oven voorverwarmen op 190 graden. Het gehakt rullen in een hapjespan. De paprika in blokje en de prei in ringetjes snijden en dit met het gehakt mee bakken. De mexicaanse groente uit laten lekken. De tacokruiden en 1 eetlepel crème fraîche met de mexicaanse groente mengen. Het gehakt in een ingevette ovenschaal doen. Hierover heen de groente mix verdelen. Vervolgens de overige crème fraîche over het mengsel smeren. Hier overheen de geraspte kaas strooien. De tortilla chips hier weer overheen verdelen en dan nog wat geraspte kaas erover. De ovenschotel in 40 min afbakken in de oven.
Lekker met rijst of een frisse salade en wat stokbrood met kruidenboter.
Ovenschotel met pasta, spekjes en spinazie.
Benodigdheden:
• 25gr boter
• 250ml crème fraîche
• 2 eieren
• 150gr jong geraspte kaas
• 300gr pasta
• 250gr spekblokjes
• 450gr diepvries spinazie, in deelblokjes
• Snufje peper
Bereidingswijze:
De oven voorverwarmen op 175 graden. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking a la dente. Verhit ondertussen 10 gram boter in een hapjespan met antiaanbaklaag en bak hierin de spekjes ca. 5 min op zacht vuur lekker knapperig. Voeg de deelblokje spinazie aan de spekjes toe en verhit deze ca. 8 min op zacht vuur. Schep de pasta door het spinaziemengsel en breng het op smaak met peper. Vet een ovenschaal in met 15 gram boter en schep het pastamengsel in de schaal. Klop in een litermaat de crème fraîche, 2 eieren en 75 gram geraspte kaas tot een schuimig mengsel. Giet dit over de ovenschotel en bedek de bovenzijde met de overige kaas. Plaats de schaal afgedekt met aluminiumfolie ca 20 min in de oven. Gratineer de ovenschotel ten slotte 5 min onafgedekt onder de grill.
Je kan bij deze laatste schotel ook nog champignons en wat knoflook toevoegen.