Onze kat is ziek...toch laten inslapen :-(


#1

Hij is geboren in 1995, dus al 15 jaar oud. Ik vermoed dat hij suikerziekte heeft. Hij eet de laatste weken enorm veel, maar is desondanks erg mager geworden, hij drinkt meerdere bakjes water per dag, zijn vacht ziet er erg slecht uit.Kortom ik vermoed suikerziekte. Nu weet ik van Dena, dat dat betekend dat we 2 keer per dag moeten gaan spuiten of een strikt dieet.

Ik wilde daar niet aan gaan beginnen, hij is tenslotte 15 jaar oud.

Het beestje is eigenlijk gewoon ook oud en op. Poept vaker naast de bak dan erin en regelmatig ligt er ontlasting ook ergens anders.Nu komt dit erbij. We gaan denk ik vanavond wel met hem naar de dierenarts, maar wil graag ook jullie mening, in het geval van suikerziekte wel of niet laten inslapen?


#2

ik zelf zou het niet doen. een kat kan 20 worden en een prima leven leiden met suikerziekte (mits behandeld natuurlijk). ik denk ook aan suikerziekte als ikhet zo hoor. misschien even de mening van de dierenarts aanhoren.


#3

ik zou inderdaad (nog) geen beslissing nemen, maar luisteren wat de dierenarts vertelt.

Helemaal niet leuk natuurlijk… :? (heb zelf twee poezen waarvan ééntje 12 j is)…

:hug:

liefs

gerda


#4

Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf geen 2 keer per dag de kat wil gaan spuiten, misschien erg egoïstisch, maar dit is nu even mijn mening.

Buiten dat wil ik ook dat hij gewoon zo min mogelijk pijn hoeft te lijden, dus ben in tweestrijd.Ik vind het zielig voor een kat, om hem te gaan spuiten. Een mens kan je iets uitleggen waarom je hem iedere keer pijn doet. Een kat niet toch?We zullen vanavond eens gaan horen…


#5

ik heb gezien en begrepen dat de meeste katten zich er wel bij neerleggen, maar ook dat is per beestje verschillend natuurlijk.


#6

Mijn schoonvader heeft suikerziekte en dat ‘spuiten’ klinkt groter dan het is. Het viel hem 100% mee en doet volgens hem geen zeer.

Volgens mij valt het bij dieren ook wel mee. Ze zullen het toch wel aangepast hebben? Ik had een vriendin met een kat met suikerziekte en die spoot ook 2x per dag insuline en zag de kat zienderogen opknappen.

Wie zegt dat poeslief zich niet zo beroerd voelt dat ie daarom steeds naast de bak gaat?Voor mij persoonlijk vind ik de keuze tussen moeite doen voor een kat of 'm in laten slapen duidelijk; pas in het uiterste noodzakelijke geval laat ik een kat inslapen. Suikerziekte in een beginstadium vind ik daar dan niet onder vallen.

Wij laten hier bij vakantie/weekendje weg gewoon de oppas van Arielle ook op de katten passen. Dus in ons geval zou er iemand zijn om de spuiten te geven als we weg zijn.Ik zou iig de dierenarts er naar laten kijken, dat je duidelijk krijgt wat er nu precies mis is, of het alleen aan de suikerziekte ligt of dat er meer aan de hand is… en dan een keuze maken.


#7

We hebben ons ook voorgenomen om geen “grote onkosten” te willen gaan maken omdat hij tenslotte ook al 15 jaar oud is…Ben ik dan zo cru om zo te denken??Nou we zullen zien wat de dierenarts ervan zegt, we gaan er zometeen heen.


#8

Anne-Marie, ik kan het goed begrijpen.Deze klachten kunnen trouwens bij heel veel andere ouderdomskwaaltjes horen hoor, ook bij schildklieraandoeningen en nierfalen bijvoorbeeld, een veel gehoord probleem bij katten van deze leeftijd.Een kat kan oud worden met suikerziekte, maar het is soms echt wel een gedoe, want je moet ook heel regelmatig bloedonderzoek laten doen om de waarden te checken, en dat kan voor sommige katten ook stressvol zijn. Bovendien kan de insulinespiegel snel ontregelen na braken of een virusje.Volg je gevoel hierin. Sta jij er niet om te springen, dan moet je het niet doen. Het is niet zomaar iets, je moet er voor de volle 100 % voor gaan.Stertkte iig, en wie weet is het nog iets anders…


#9

Weet niet of je al bent geweest,maar ik wilde precies zeggen wat Hanneke ook al zei. Het is een hoop gedoe met regelmatige checkups en eventueel steeds de doses bijstellen, dus het is niet zomaar 2x per dag jarenlang spuiten. Soms schiet de kat in een hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) en dan weer in een hyperglycemie (te hoge bloedsuikerspiegel) en dan heb jij helemaal niks veranderd of gedaan hoor, maar gewoon omdat zijn lijfje dan weer anders reageert :frowning: Mijn vriendin heeft een paar jaar zo met een van haar katten gesukkeld, dus heb het vaak genoeg meegemaakt :frowning: Succes met de beslissing in elk geval :hug: :-*


#10

Ik persoonlijk zou alles voor me kat doen.

ik zou hem zeker spuiten en zeker niet inlaten slapen als die zo zonder pijn enz kan leven.Als een kat pijn heeft ok, maar je hebt een dier genomen en vind ook dat je voor de gevolgen op moet draaien. Ik zou het advies van de dierenarts afwachten…

Maar 1 ding is zeker zolang mijn katten bij ons zijn hebben ze een koningsleven :lol:


#11

Ik snap je wel.

Wij hebben ook een oude kat, en als zij iets zou krijgen dat ongeneeslijk zou zijn, laten we haar ook in slapen.

Als het met een operatie, of eenmalige medicatie verholpen kan worden is het natuurlijk een ander verhaal, maar in het andere geval deel ik je mening.Ben benieuwd wat de dierenarts zegt.


#12

@Debz25 wrote:

Ik persoonlijk zou alles voor me kat doen.

ik zou hem zeker spuiten en zeker niet inlaten slapen als die zo zonder pijn enz kan leven.Als een kat pijn heeft ok, maar je hebt een dier genomen en vind ook dat je voor de gevolgen op moet draaien. Ik zou het advies van de dierenarts afwachten…

Maar 1 ding is zeker zolang mijn katten bij ons zijn hebben ze een koningsleven :lol:
Een Koningsleven geven is ook een goede beslissing voor het dier nemen!En ik geloof zeker wel dat Annemarie daar goed over nadenkt!

ik ben het helemaal met haar eens, moet je dit de kat nog wel aandoen ? ALS het inderdaad diabetes is , is het ook niet niks voor zo,n dier.

Goed zijn voor je dier is meerdere dingen bekijken , ook denken aan het welzijn van je hond kat of ander dier!Je kunt ook ten koste van het dier maar blijven oplappen, dan doe je het naar mijn idee meer voor jezelf!Dus Annemarie ik ben het met je eens meid, ik hoop dat het allemaal meevalt voor je kat, alvast een knuf :hug:

#13

@Debz25 wrote:

Ik persoonlijk zou alles voor me kat doen.

ik zou hem zeker spuiten en zeker niet inlaten slapen als die zo zonder pijn enz kan leven.Als een kat pijn heeft ok, maar je hebt een dier genomen en vind ook dat je voor de gevolgen op moet draaien. Ik zou het advies van de dierenarts afwachten…

Maar 1 ding is zeker zolang mijn katten bij ons zijn hebben ze een koningsleven :lol:


Euhm… ze heeft de kat al 15 jaar liefdevol verzorgd… ze denkt nu alvast na over wat eventueel de toekomst kan zijn voor haar kat, dus hoe kan je dat dan zo zeggen???

Een kat met suiker is ook niet alles, op uur en tijd spuiten, mn tante heeft een suikerkatje dus ik weet er alles van.

Maar ja die van mn tante is een stukje jonger.Anne-Marie, je bent absoluut niet cru om dat te denken, dat je geen grote onkosten wilt maken, je bent al 15 jaar de lieve baas van je kat, dus ben niet bang dat je tekort doet. :hug:

Sterkte!

#14

Mijn mening nu:Wij hadden 5 katten.

Kater Joy va 6 jaar gediagnostiseerd met kanker, 12 jaar geworden met medicijnen van 50 euro iedere maand en ruim €1200,- euro aan alle vooronderzoeken (mee in amsterdam bij een gespecialiseerde dierenkliniek geweest) Bij hem werd toen hij 12 was ook suikerziekte geconstanteerd, (had neurologische klachten door een enorm vergrote blaas, deze drukte op zijn zenuwen waardoor hij niet meer kon lopen) waarschijnlijk mede veroorzaakt door de medicijnen die hij voor de kanker kreeg. Gezien zijn rugzak en omdat behandelen voor de suikerziekte dweilen met de kraan open kon zijn, ivm de slechte combi kankermeds hebben we besloten hem in te laten slapen :kaars:Kater Simba, 6 jaar geleden leververvetting gehad, kosten m en nabij €900,- 3x per dag krachtvoer via een pipet voeden en meds voor ruim 3 maanden, dit is goed afgelopen. 2 jaar later een complete gebitsrenovatie, kosten €750,-Poes Daisy, met 11 jaar ook diagnose leververvetting, kosten ruim €1000.- 2 maanden intensieve verzorging mochten niet baten, op een gegeven moment viel ze mij zo van de bank omdat ze moeite had met haar evenwicht, ze was echt doodziek. Mijn hart brak en ik dacht echt: dit mag en kan ik haar niet langer aandoen, dit verdiend ze niet!

Dezlfde avond heb ik haar in laten slapen… :kaars:Tel daar alle huis tuin en keuken kwaaltjes bij op en bijbehorende dierenarts kosten, komt dus op een klein kapitaal uit.Nu hebben we nog 2 poezen en 1 kater.

Ze zijn nu allemaal 13 jaar oud en als er nu wat is, zal ik ze laten behandelen, maar ik ga niet meer zo ver als bij de andere katten.Omdat:

1: Het financieel gewoon bijna niet meer te doen is, ik werk 2 dagen we hebben nu 2 kinderen en simpelweg niet meer de financiële mogelijkheden om echt tot het uiterste te gaan.2: De katten zijn op leeftijd, ze hebben hier een prachtig en een koningklijk leven, maar alle ellende die ik met Daiy heb gehad, de kosten en dan alsnog het verdriet van het uiteindelijke inslapen en haar aftakeling, dat had ik haar eigenlijk niet aan moeten doen.

Ik heb dus ook echt besloten, dat de grens van tot hoe ver behandelen drastisch verlaagd is.Van mij mogen ze nog heel lang en gelukkig in ons gezin meedraaien, maar als de koek op is, is deze op, voor mij na beven genoemde redenen.Dus als ik in jou schoenen zou staan, zal ik een diagnose laten doen, evt een behandelplan op laten stellen, medicijnen ok, maar ik zou niet gaan spuiten (ik houd daarbij rekening met de leeftijd van jou kat, Joy was nog maar 6 toen hij kanker kreeg en toen hadden wij zoiets als wij hem nog een aantal goede pijnloze jaren kunnen geven doen wij dat)Heel veel sterkte met je poes :hug:


#15

@melanie wrote:

@Debz25 wrote:
Ik persoonlijk zou alles voor me kat doen.

ik zou hem zeker spuiten en zeker niet inlaten slapen als die zo zonder pijn enz kan leven.Als een kat pijn heeft ok, maar je hebt een dier genomen en vind ook dat je voor de gevolgen op moet draaien. Ik zou het advies van de dierenarts afwachten…

Maar 1 ding is zeker zolang mijn katten bij ons zijn hebben ze een koningsleven :lol:
Een Koningsleven geven is ook een goede beslissing voor het dier nemen!En ik geloof zeker wel dat Annemarie daar goed over nadenkt!

ik ben het helemaal met haar eens, moet je dit de kat nog wel aandoen ? ALS het inderdaad diabetes is , is het ook niet niks voor zo,n dier.

Goed zijn voor je dier is meerdere dingen bekijken , ook denken aan het welzijn van je hond kat of ander dier!Je kunt ook ten koste van het dier maar blijven oplappen, dan doe je het naar mijn idee meer voor jezelf!Dus Annemarie ik ben het met je eens meid, ik hoop dat het allemaal meevalt voor je kat, alvast een knuf :hug:


Je leest het niet goed!

Ik zeg duidelijk als een dier pijn heeft ok!

Dan laat je een dier niet lijden.Maar ik zou niet denken aan het geld als ik het ervoor had, en het diertje daarmee nog een aantal jaar een mooi leven zou kunnen geven.

En dat is mijn mening!

#16

Onze vorige poes (12 jaar) kreeg ineens een auto-imuun ziekte waar geen ab tegen hielp. Hoe meer ab ze kreeg hoe zieker ze werd, kreeg ze geen meds, was ze ook ziek. We konden wel nog verdere onderzoeken en prednison kuren bij gespecialiseerde da gaan doen maar we hebben toen besloten om haar in te laten slapen.

We wilden haar al dat getest, geprik en gedokter niet aan doen en daarbij trok onze beurs dat ook niet. Klinkt misschien cru maar helaas was dat wel een overweging. Want het alternatief was een nieuw huis voor haar te zoeken, maar begin maar eens te zoeken. Een lief gezin voor een zieke poes van dik 12 jaar oud … :?

Dus helaas moesten wij ons meisje laten gaan. :frowning:Annemarie, hoe is het nu met jullie beessie?


#17

Ik weet het niet…maar ik wil je enorm veel sterkte wensen…de kat van mijn ex man was 16 jaar, had geen tanden meer…

eindelijk hadden we wel hem uit zijn lijden gehaald, en lag hij onder zijn fav boom, of ligt ernog…nogmaals sterkte met je beslising, en een dikke knuf…:hug: :hug: :hug:


#18

Hij is er nog wel hoor…De dierenarts zag wel dat ie niet in orde was, alleen al aan de vacht, die vreselijk eruit ziet, overal dikke plukken en frotten erin. Ik pluk het al regelmatig, maar hij vind dat na een tijdje echt niet leuk met sissen en slaan als gevolg.Anyway, wij gaven al vrij direct aan dat we geen langlopende medicatie zouden gaan doen. De arts kon zich daarin ook vinden gezien zijn leeftijd.

Hij raadde dus ook af om een bloed of urine onderzoek te gaan doen als we toch geen medicijnen gingen gebruiken. Bij alle vermoedelijke ziektes ging het niet om een kort kuurtje.De arts vermoede sterk dat het om diabetes ging. Hiermee kan hij nog best een tijdje doorleven ook zonder pijn. Zodra we merken dat het slechter met hem gaat, dan kunnen we hem beter laten inslapen, vond hij ook.We hebben nu wel andere voeding voor hem (dieet) en hij mag geen zachte brokjes meer hebben. Die dure voeding en het weglaten van zacht voer heft elkaar kwa prijs wel op, dus op zich als hij deze voeding accepteerd, kan hij er nog even tegenaan…Dit is ie trouwens…


#19

Lekkere Frottel :inlove: Maar wel heel moeilijk hoor :hug: :hug: :hug: Fijn dat hij er nog is nu, maar sterkte in de komende weken/maanden en wie weet wel een paar jaartjes nog :-* Ik weet uit ervaring (met een andere ziekte weliswaar) wat een mooie, maar ook rottige tijd het is om je poesie na zo’n diagnose voor onbepaalde tijd weer mee naar huis te krijgen :hug: :-*


#20

aaaahhhhh Lief poeznbeest :inlove:

fijn dat hij er nog is, geniet nog maar van hem, hoop dat hij nog een tijdje bij jullie mag zijn :thumbup: