Lekkere recepten!!

Volgende poging tot het verzamelen van de lekkerste KOK-recepten. :mrgreen:





Chinese kip

Rijst, Oosters, Hoofdgerecht, 4 personen



Ingrediënten



1 kilo kipfilet

3 fijngesnipperde uien

6 eetl ketjap manis

6 eetl ketchup

6 eetl bruine suiker

3 theel sambal

3 theel knoflookpoeder

3 theel gemberpoeder

3 theel kerrie

1 1/2 uitgeperste citroen




Bereiden

Kipfilet met zout en peper kruiden en gaar bakken. Af laten koelen en uitpluizen.

Drie gesnipperde uien fruiten en kipfilet erbij voegen.

Maak een saus van de ketchup, ketjap, bruine suiker, sambal,knoflookpoeder,gemberpoeder en kerrie. Voeg dit bij de kip en uien en laat een half uurtje zachtjes doorkoken. Voeg als laatst het citroensap toe.

Camembertschotel

Hartige taarten, Frans, Brunch, 2 personen



Ingrediënten



120 gram camembert

4 sneetjes casino wit

3 eieren

scheutje melk

zout

peper

bieslook


Bereiden

Snijd de korsten van het casinobrood en snij de camembert in plakjes.

Vet een ovenschaal in en bedek deze met een laagje brood. Daar overheen een laagje camembert, brood, camembert net zolang tot de schaal vol is.

Kluts de eieren met een beetje melk los en roer er fijngeknipte bieslook doorheen. Giet dit mensgel in de ovenschaal en zorg dat het brood goed doordrenkt is.

Zet in de oven op 200*…ongeveer 40 minuten tot het goudbruin en gaar is.

Kampersteur

Anders, Hollands, Bijgerecht, 4 personen



Ingrediënten



4 eieren

4 takjes peterselie

1 zakje roomsaus(maggi)

2 eetl Zaanse mosterd

zout

verse peper




Bereiden

Kook de eieren in 10 minuten hard en knip ondertussen de peterselie fijn.

Bereidt de roomsaus volgens het zakje en roer de mosterd erdoor.

Breng op smaak met zout en peper.

Pel de eieren en halveer(lengte) ze. Leg ze met de bolle kant naar boven in een schaal.

Giet de mosterd-roomsaus erover en garneer met peterselie.

Kaneel-honingkoek

Gebak, Anders, Hapje, 4 personen



Ingrediënten



400 gram zelfrijzend bakmeel

2 theel kaneelpoeder

kruidnagelpoeder

1 ei

100 gram basterdsuiker

1 dl vloeibare honing

1 dl zonnebloemolie

poedersuiker




Bereiden

Zeef het bakmeel met de specerijen in een kom.

Breek het ei in het midden van het meel en voeg suiker en honing toe. Roer dit door elkaar.

Voeg de olie en 1 dl kokend water toe en roer het deeg tot een glad beslg.

Schenk het besl
g in een ingevette lage taartvorm, doorsnede 22 cm, en bak de koek ongeveer 40 minuten in ene voorverwarmde oven op 180*C.

Laat de koek afkoelen en bestuif met poedersuiker.

Kipfilet met gorgonzolasaus

Pasta, Italiaans, Hoofdgerecht, 4 personen

15 minuten bereidingstijd



Ingrediënten



1 pakje maggi gorgonzolasaus

2 gedroogde tomaatjes op olie

200 gram tagliatelle

500 gram kipfilet

zout

peper

100 gram boter

2 eetl fijngehakte basislicum

4 toefjes basilicum




Bereiden

Tomaatjes fijnhakken. Tagliatelle in ca. 10 minuten beetgaar koken. Kip in 12 plakjes snijden. Bestrooien met zout en peper. in 50 gram hete boter plakjes in ca. 4 minuten bruin en net gaar bakken. Intussen Maggie gorgonzolasaus bereiden. kip uit pan nemen en tagliatelle met tomaatjes en basilicum door bakvet roeren. Vier borden verdelen. nestjes tagliatelle in midden van saus leggen Kipfiletplakjes er tegen aan leggen. Garneren met de rest van de saus enb een toefje basilicum.

Pasta met kaas & worst

Pasta, Italiaans, Hoofdgerecht, 2 personen



Ingrediënten



300 gram pasta

150 gram boterhamworst

150 gram jonge kaas

2 eetl kerriesaus(calvé)

3 eetl koffieroom

zout

olie

peterselie




Bereiden

Kook de pasta, snijd de worst in snippersz en de kaas in blokjes.

Roer de koffieroom en de gehakte peterselie door de kerriesaus.

Roer de saus door de paste en schep de kaas en worst erdoor.

Uienchutney

Anders, Anders, Bijgerecht, 4 personen

20 minuten voorbereidingstijd

60 minuten wachttijd

80 minuten bereidingstijd



Ingrediënten



4 uien

2 eetl olie

1 cm gemberwortel

3 dl appelsap

4 eetl bruine basterdsuiker

4 eetl azijn

1 theel ketoembar

1/1 theel zout

1 mespunt cayennepeper




Materialen

1 schoon jampotje met deksel, inhoud ca. 450 gram



Bereiden

Uien pellen en snipperen. in grote pan olie verhitten. Uien op laag vuur in ca. 10 minuten al omscheppend glazig bakken.

Gemberwortle schillen en fijnhakken. Gember, appelsap, suiker, azijn en ketoembar aan uien toevoegen. Bestrooien met zout en peper en mengsel aan de kook brengen.

Uienmengsle onafgedekt ca. 1 uur laten koken tot vocht verdampt is en uien zacht zijn, af en toe doorroeren.

Hete chutney overdoen in potje en met deksel aflsuiten. In koelkast ca. 2 weken houdbaar.

Weense broodjes

Brood/sandwiches, Anders, Hapje, 4 personen



Ingrediënten



1 stokbrood

30 gram boter

50 gram geraspte belegen kaas

50 gram klein gesneden ham

1 ui

1/4 theel peper

1/2 theel paprikapoeder

1/4 theel zout

1 eetl fijngehakte peterselie




Bereiden

Zet de oven op stand 5.

Doe de boter in een kom en roer het zacht met een houten lepel.

Doe het gesnipperde uitje, de kaas, de ham en de kruiden erbij en meng dit alles goed door elkaar.

Snijd het stokbrood in sneetjes en besmeer ze met het mengsel.

Bak ze in 10 minuutjes licht bruin.

Geitenkaastosti met tijmhoning

Wereldkeuken, hapje, 4 personen, brood/sandwiches, slank



Ingrediënten



160 g geitenkaasje (Bettinne Blanc) (4 dunne plakken à 40 g)

8 sneetjes muesli-notenbrood

40 g smeerboter of margarine

4 plakken Bretonse ham

2 eetlepels honing

1 theelepel gedroogde tijm




Bereiden

Korstjes van geitenkaas snijden. Sneetjes brood aan één zijde met boter besmeren. Beboterde zijde van 1 boterham beleggen met 1 plak Bretonse ham, 1 plak geitenkaas, 1/2 eetlepel honing en 1/2 theelepel tijm. Boven op beleg 1 boterham met beboterde zijde naar onder erop leggen. Op zelfde wijze overige boterhammen beleggen. Tosti’s in elektrisch tostiapparaat of in broodrooster met tostiklem in 4 à 6 minuten goudbruin bakken.

zo hé jij bent op dreef :mrgreen: .

Ik kijk heel vaak op AH.nl :thumbup: ideaal voor als je een ingredient in huis hebt maar niet weet wat je er eens mee zal doen :wink: .

Deze recepten staan ook in m’n kookschrift bij AH. Idd een dieale site voor lekkere dingen. :drool:

het water loopt me in de mond bij het lezen van al deze lekkere dingen… :drool: :drool:

ik ga er morgen even lekker voor zitten en zal dan ook een favoriet recept van mij neerzetten.

aardbeienmoussetaart



voor 12 punten.

* 60 gram boter

  • 1 cake (400 gram)
  • 10 bastogne koekjes
  • 4 blaadjes gelatine
  • 500 gram aardbeien
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2,5 dl slagroom



    leg de bodem van een springvorm van 24 cm doorsnede op een stuk bakpapier en trek met een potlood de omtrek na.

    knip de cirkel uit en bekleed de bodem van de springvorm ermee.

    smeer de wanden van de springvorm in met wat van de boter.

    snijd de cake in plakken van ca. 1 cm en beleg de bodem van de vorm ermee(je houd wat van de cake over).

    smelt de boter, verkruimel de bastogne koekjes en roer de kruimels er door.

    verdeel dit mengsel over de cake, druk het voorzichtig aan en strijk het glad.

    week de gelatine in koud water.

    maak intussen de aardbeien schoon en pureer de helft met de suiker.

    knijp de blaadjes gelatine goed uit.

    verwarm de citroensap met 1 eetlepel water en los de uitgeknepen gelatine hierin op.

    roer het gelatinemengsel door de aardbeienpurre.

    klop de slagroom stijf en spatel deze door het aardbeienmengsel.

    schep de mousse op de koekjeslaag en strijk hem glad.

    laat de taart ca. 1 uur in de koelkast opstijven.

    snijd de rest van de aardbeien in plakjes en verdeel deze over de mousse.

    snijd de taart in punten

Lasagne met spinazie en gerookte kip

(4 pers)



Benodigdheden:



1 pak spinazie deelblokjes (450 gr)

1 schaaltje gerookte kipfilet (ca 200 gr) (AH of poelier)

2 teentje knoflook

150 gr Gorgonzola (blauwaderkaas)

50 gr boter

50 gr bloem

½ liter halfvolle melk

200 gr lasagne bladen (pak à 250 gr)



Ovenschaal (ca 2 liter) ingevet



Bereiden:



Oven voorverwarmen op 200 C.

In pan spinazie volgens gebruiksaanwijzing ontdooien.

Kipfilet in reepjes snijden.

Knoflook boven spinazie uitpersen.

Kaas in stukjes snijden. Helft van de kaas, kipreepjes zout en peper door spinazie roeren,

Boter in steelpan smelten. Bloem erdoor roeren totdat stevige bal ontstaat. Helft van de melk

Toevoegen en aan de kook brengen. Met garde bloemmengsel er stevig doorkloppen, totdat alle klontjes zijn opgelost. Rest van de melk in gedeelten erbij schenken en goed blijven roeren. Op smaak brengen met zout en peper.

In ovenschaal dun laagje saus schenken en met lasagnebladen afdekken.

Achtereenvolgens 2 lagen spinaziemengsel met lasagnebladen afwisselen.

Rest van de kaas door saus roeren. Saus over lasagne schenken.

Schotel in midden van de oven in 30 min gaarbakken!



EET SMAKELIJK

klinkt lekker :stuck_out_tongue:

Bloemkool-gehaktschotel



Ingrediënten



gehakt

1 bloemkool

1 ui

250 gr. champignons

2 tomaten

Béchamelsaus

100 gr. geraspte kaas



Werkwijze


  • Bloemkool halfgaar koken en laten uitlekken.
  • Tomaten pellen en ontpitten.
  • Uien in ringen snijden.
  • Champignons in schijfjes snijden.
  • Gehakt aanmaken met eierdooier, panneermeel en een beetje paprikapoeder.
  • Het gehakt in een beboterde ovenschotel doen.
  • De uienringen, champignons en tomaten erop leggen.
  • Een bechamelsaus maken en erover gieten.
  • Bloemkoolroosjes in de saus schikken.
  • Bestrooien met de kaas en in een warme oven gaar laten worden (+/- 3 kwartier op 230 graden).



    Lekker met opgebakken aardappeltjes



    Béchamelsaus



    40 gr. boter

    40 gr. bloem

    1/2 l. melk



    Boter laten smelten, niet bruin laten worden!. Pan van het vuur halen en de bloem erdoor roeren. Weer op het vuur zetten en even laten bakken. Pan weer van het vuur halen en melk erbij gieten, goed roeren! Terug op het vuur zetten en blijven roeren tot het kookt, paar mins. laten doorkoken.

Gratin dauphinois



Ingrediënten


  • aardappelen
  • knoflook
  • boter
  • room
  • melk
  • geraspte kaas
  • peper en zout



    Werkwijze


  • Aardappelen schillen en in schijfjes snijden
  • Ovenschotel insmeren met een teentje knoflook en invetten met boter
  • De aardappelschijfjes dakpansgewijs inschikken en kruiden met peper en zout
  • Overgieten met melk tot ze net onder staan
  • Afdekken met aluminiumfolie en in een hele warme oven zetten tot aardappelen zacht zijn (+/- 45 min)
  • Room erbij gieten, kaas erover heen doen
  • Terug in de oven zetten en laten gratineren (+/- 20 min)

Italiaans varkensvlees



Ingrediënten


  • 3 paprika’s (rood, geel, groen)
  • olijfolie
  • varkensfiletlapje of varkensoester of…
  • 2 teentjes knoflook
  • kruiden: zout, zwarte peper, italiaanse kruiden
  • roomboter
  • verse basilicum
  • citroensap
  • 2 uien
  • 1 pakje passata (gezeefde tomaten)
  • snuifje suiker



    Werkwijze


  • de paprika’s pellen, ontpitten en in reepjes snijden
  • het vlees kruiden met zwarte peper, zout en de italiaanse kruiden. Het vlees grillen (grillpan, op het gourmetstel wil het ook haha)



    De saus


  • Snipper de uien fijn en stoof ze , samen met de uitgeperste knoflook in wat boter.
  • roer er de gezeefde tomaten door. Kruid met peper en zout en een snuifje suiker.
  • Voeg de paprikareepjes toe en laat nog wat sudderen.



    De basilicumboter


  • Roer de fijngehakte basilicum en het citroensap door de roomboter.
  • Maak een rolletje met vershoudfolie en laat opstijven in de vriezer.



    Doe de saus in een schaal, leg er het vlees op en garneer met schijfjes basilicumboter.

    Lekker met tagliatelle.

Varkenshaasje met paprika



Ingrediënten


  • varkenshaasjes
  • boter
  • peper en zout
  • 2 rode paprika’s
  • bloem
  • 1 soeplepel marjolein
  • 2 dl room
  • zoetzure uitjes



    Werkwijze


  • Ontvel en ontpit de paprika
  • Verdeel de varkenshaasjes in schijfjes. Bak ze aan beide zijden mooi bruin. Kruiden met peper en zout.
  • Haal het vlees uit de pan en hou warm in de oven.
  • In het braadvocht de paprika roerbakken gedurende 2 a 3 minuten
  • Bestrooi de paprika met 1 lepel bloem en 1 lepel marjolein
  • Schep goed om, giet de room erbij en laat aan de kook komen. Blijven roeren!
  • Voeg de zoetzure uitjes bij de saus, leg het vlees terug in de pan en laat het nog een minuutje meesudderen.



    Lekker met tagliatelle.

Vol-au-vent (volgens mij in NL kipragout of kippastei?)



Ingrediënten


  • soepkip
  • gehakt
  • soepgroenten
  • peper en zout
  • eierdooier
  • room
  • citroensap
  • bloem
  • champignons
  • boter



    Werkwijze


  • soepkip koken
  • champignons stoven
  • balletjes draaien van het gehakt
  • Sop van de kip bewaren
  • In een beetje van het sop de bolletjes koken. Dit sop mag dan weggegooid worden.
  • Kip helemaal losdoen en in stukjes snijden
  • Bechamelsaus maken met het sop van de kip (zie recept van de bloemkool-gehakt schotel, maar dan met het sop vd kip ipv melk).
  • Room en eierdooier mengen. Dit voorzichtig bij de bechamelsaus gieten (niet op het vuur!!!). Citroensap erbij doen.
  • Eventueel bijkruiden.
  • De kip, het gehakt en de champignons bij de saus doen.
  • Goed laten opwarmen.



    Lekker met frietjes en een salade.