Lekker/gezond en vooral goedkoop!

Ik zag in het discussie forum een topic over het rondkomen voor 250 euro per maand, aan boodschappen.



Daar opperde iemand om elkaars lekkere goedkope en simpele gerechten te

delen. Die dus lekker snel, goedkoop en toch gezond zijn!



Het leek me daarom wel makkelijk om hier een speciaal topic over te openen.

Goeie!!! :thumbup: lees even mee…

Zal ik beginnen:



Chili Con Carne



1 blik bruine bonen uitgelekt

2 grote uien gesneden

400 gr. rundergehakt

2 kleine blikjes tom.puree

1 grote eetlepel bruine suiker

1 eetlepel mosterd



Gehakt rul bakken, daarna de uien even meebakken.

Bruine suiker erdoor roeren, mosterd en tomatenpuree erbij. Even meeverwarmen, dan de bruine bonen erbij en nog paar minuten meeverwarmen.



Lekker met geroosterd brood en kruiden/roomboter

En een van mijn favorieten! Lijkt misschien niet lekker maar ik vind het heerlijk, lekker beetje zoutig door de boerenmetworst



Blote billen in het gras!



1 grote pot witte bonen met snijbonen (uitgelekt)

Blokjes rauwe aardappels (ongeveer 5 middel aardappels)/ of zakje minikrieltjes

75 gr boter

1 ringetje boerenmetworst





Klont boter in een grote pan laten smelten, de aardappels erbij en roerbakken (niet bruin bakken), de witte bonen/snijbonen erbij, even verwarmen.

Ondertussen in een ander pannetje met water de boerenmetworst opwarmen.



Boerenmetworst in kleine stukjes door de combi aardappels en witte bonen/snijbonen roeren (gewoon even op je bord)







:drool: :drool: :drool: :drool:

Macaroni à la mijn moeder:



500 gr. rundergehakt

2 uien

zakje bamikruiden van conimex

2 preien

pak macaroni (ong. 500 gram)



Gehakt rul maken, peper/nootmuskaat/kerrie/maggi erdoor.

Uien erdoor en even laten meebakken.

Zakje bamikruiden erdoor.

Prei in dunne ringen snijden en toevoegen.

Macaroni koken en na koken toevoegen.



Op je bord wat curry erover (of voor de mildere mens: tomatenketchup)



Eventueel lekker met komkommer zoetzuur.

Komkommer aan hele dunne plakjes in azijn en suiker.

300 gram kipfilet in stukjes

1a 2 uien

1 blikje champignons uitgelekt of 1 doosje vers

2 eetlepels boursin of goedkoop alternatief (val blanc)



Hier maak je kip met champignons in kruiden van



Puree van de appie erbij, die is op waterbasis en dus minder vet



en een flinke salade van komkommer, ijsberg, tomaten, radijsjes, beetje tauge of iets anders wat lekker is in sla.



en een ander favoriet



2 zalmmoten uit de diepvries (aldi of euroshopper)

1 flinke ui

1 bekertje creme fraiche (39 ct bij lidl)

1 doosje champignons

1 bakje spekreepjes (de helft van zo een duo pak)

een klein stukje kaas om zelf te raspen (rasp alles zelf, je betaald er immers voor om t laten doen :wink: )

1 a 2 pakken diepvries bladspinazie of verse (zomers goed te betalen)

spaghetti erbij



De hele zooi in de wok roerbakken en op t laatst de creme en de kaas erbij…



1 pot lekkere (smaken verschillen, wij hebben heinz) tomatensaus

vers gechilde aardappelen (zoveel als je zelf inschat voor jou gezin)

2 aubergines in kleine stukjes

300 gram rundergehakt

1 ui

Wat kaas om te raspen en evt een zakje witte saus (lidl, als alternatief voor bechamel)

2 eetlepels bruine suiker

1 euroshopper pak afbak brood.



Kook de piepers, snij ze in plakjes, leg ze in een ovenschool in laagjes die je afdekt met een mengsel van het gehakt met de aubergine, een ui en de saus, door de saus doe je ook wat bruine suiker om het iets zoeter te maken. (vooraf even rullen enzo, kant en klaar gare saus maken)

Dan bovenop de witte saus en een laagje kaas.



Een minuut of 20 in de oven op 175 graden en dan opeten met afgebakken stokbrood… gewoon scheuren en dippen… mjam :drool:

wij doen er altijd nog geschaafde komkommer bij.

Lijkt een beetje op moussaka… :drool:

nasi goreng



ongeveer 250-300 gram kipfilet

nasigroente (groot pak)

rijst

ketjap manis

sambal

zakje nasi goreng mix



ik maak het meestal voor 2 dagen



kipfilet in blokjes snijden

koekepan op hoogvuur zetten ketjapmanis erin en 1 theelepeltje sambal dat mengen (tenzij je niet van heel pittig houd dan zou ik de sambal weglaten of heel weinig de kruiden maken de boel namelijk nog een stuk pittiger :smiley: )

de kipfilet in blokjes erin bakken (goed blijven doorroeren m’n man en broer krijgen het namelijk altijd voor elkaar dat de kip zwart word :think: haha geen id hoe ze dat doen…)

als de kip gaar is even snel de groente meebakken kruiden erbij evt als het erg droog is een beetje water erbij zodat de kruiden goed mengen



rijst gewoon koken zoals op de verpakking (ik doe het zonder zout omdat de groente en kip al behoorlijk pittig zijn :D)



als ik het voor 2 dagen maak doe ik de rijst per dag klaar maken de groente en kip wel gewoon de 1e dag



en dan natuurlijk nog een beetje pindasaus erbij



oh en ik gebruik geen bakboter :smiley: ik bak het dus echt alleen in de ketjap manis en sambal :smiley:



:drool: :drool:

capucijners met salade



blik capucijners (ik gebruik geloof ik 1 blik met z’n 3-en)

spekkies

ijsbergsla

komkommer

paprika

wortel



of ipv rauwkost fruit :mrgreen:



capucijners even aan de kook brengen

spekkies bakken

rauwkost of fruit snijden met de salade



lekker makkelijk en niet duur :mrgreen:



een wat "duurder" recept

vis uit de oven (tenzij je niet van hele zachte vis houd dan zou ik het gewoon bakken met peper en zout)
met groente en gebakken aardappeltjes

de vis: (gebasseerd op 4 stukken vis)

zalm en/of koolvis
citroensap
ketjap manis (2 eetlepels)
dille ( 2 eetlepels)
bakboter
peper
zout
aluminiumfolie

scheur zoveel stukken folie af als dat je stukken vis hebt de vis moet ruim in het folie passen
maak een mengsel van het citroensap, ketjap, dille, peper en zout.
vet de folie in het midden wat in met boter.
leg op elk stuk folie 1 stuk vis en verdeel het mengsel over de vis
de folie goed dichtvouwen
de pakketjes 10-20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden zetten

groente:

courgette
champignons
paprika

courgette in plakjes snijden
champignons in 4-en
en paprika in grove stukjes snijden

bakken in koekenpan met wat ketjapmanis peper en zout

:drool: :drool:


macroni met kip en groente

kip in blokjes bakken in ketjapmanis en sambal

groente:

courgette
champignons
paprika

courgette in plakjes snijden
champignons in 4-en
en paprika in grove stukjes snijden

bakken in koekenpan met wat ketjapmanis peper en zout

:drool: :drool:

Hartige taart



6 plakjes bladerdeeg (diepvries)

2 kuipjes smeerkaas met ham

2 potjes champignons

2 ons ham

3 eieren

7 eetlepels maizena

bieslook



bladerdeeg laten ontdooien ham kleinsnijden champignons laten uitlekken maizena in kom en eieren er door kloppen dan krijg je een smeuige massa, de smeerkaas erdoor roeren en fijngeknipte bieslook er door roeren. Bakblik invetten Bladerdeeg op de boden en zijkanten van de vorm leggen, randen goed aandrukken, Ham over de bodem verdelen en daar de champignons op en daarover het maizena mengsel. Op het pakje van de bladerdeeg staat wel hoelang het in de oven moet. Eet smakelijk

miegerecht



Kipfilet

Eiermie van Conimex

2 kippenbouillonblokken

chinese 5 kruidenpoeder

ketoembar (korianderzaad gemalen)

djinten (komijnzaad gemalen)

chinese roerbak groenten



kipfilet kleinsnijden

kruiden met chinese kruiden, ketoembar en djinten

150 ml water in wok of hapjespan verwarmen met 2 kippenbouillontabletten

als het kookt kipfilet erin. Als het kippenvlees gaar is, ongeveer 10 Ã 15 minuten, groenten erbij doen en het water aan de kook brengen voor de mie. De mie knijp ik altijd fijn omdat ze makkelijker door het vlees te vermengen is. Als de mie klaar is, kooktijd 5 minuten, afgieten in vergiet en bij het vleesmengsel doen.

En dan eet smakelijk.

Pasta uit de oven



-500 gram pasta

-groente en vlees/vis naar keuze en budget :wink:

-pakje gezeefde tomaten van 500 ml

-knoflook

-ui

-geraspte kaas

-zout, peper, basilicum (liefst vers)



snij de knoflook en ui heel fijn en bak deze op heel laag vuur zo’n 10 minuten in wat olijfolie. Doe de gezeefde tomaten, zout, peper en basilicum erbij, zet op het laagste pitje en laat nog 15 minuten sudderen.



Bak in een andere pan/wok de groenten en vlees/vis naar keuze (bijv. gehakt met een macaronipakket, groenten en een blikje tonijn en ananas)



Kook de pasta beetgaar, giet af en doe er wat olijfolie tussendoor. Meng de pasta met de helft van de tomatensaus.



Pak dan een grote, ingevette ovenschaal (bijv. een lasagneschaal) en doe daar in laagjes steeds pasta-beetje saus-groenten/vleesprut in. Eindig met een flinke laag geraspte kaas en bak het ongeveer 15/20 min. af in de oven.

Lekker met een salade.



Je kunt met dit recept eindeloos varieren want met vis smaakt het heel anders dan met vlees.

Boerenomelet:



5 of 6 eieren

zakje soepgroenten

melk





Omelet maken volgens normale regels( :lol: )

groenten erdoor

peper en zout naar smaak toevoegen



Simpel en erg lekker :drool:

1 blik ham

1 pak kaasfondu

1 zak diepvrieserwtjes

1 pak wokkelmacaroni

2 uien

1 bekertje melk

De uien snipperen en bruin bakken

de ham in blokjes gesneden erdoor

de erwtjes erdoor, beide gaar laten bakken

Intussen de macaroni al koken

het pak kaasfondu in brokjes erbij laten smelten, beekertje melk om het minder dik te laten zijn, door de macaroni heen… erg lekker en vooral de kids smullen er telkens weer van



(ook fijn dat je de ingredienten lang van te voren op voorraad kunt hebben.)

Zie al verschillende dingen die ik ga uitproberen!

Pilaf (4 persoontjes)



400 gram varkensvlees in stukjes

groot blik perziken op siroop (goedkoopste die je kunt vinden is prima als het maar op siroop is)

2 uien

klein blikje geconcentreerde tomatenpurree (19 cent)

flinke scheut ketjap manis

1 tot 2 theelepels sambal

zout, peper

rijst



Vlees met wat zout en peper bestrooien en aanbraden, ui erbij en boel al omroerend gaar bakken. Sap uit blik opvangen in bakje, perziken in stukken snijden. Sap vermengen met sambal, ketjap, tomatenpurree. Het sap toevoegen aan het vlees/uienmengsel, vuur zacht zetten en een half uur laten pruttelen. Rijst klaar maken. Perzikstukjes aan vlees/uien/sausmengsel toevoegen en 5 minuten mee laten garen. Rijst apart serveren. Ik serveer er vaak komkommer bij.

En stamppottentijd komt er weer aan … en is ook niet zo duur (mits je er niet teveel vlees bij doet).

Pasta op mexicaanse wijze



1 doos mexicaanse roerbakgroenten (450 gram diepvries, AH)

250 gram rundergehakt

125 gram champignons

1 pakje tomato frito

evt. 1 teentje knoflook

pasta (fusilli)



Gehakt rul bakken, knoflook erbij, champignons erbij. Vervolgens de groentemix erbij en roerbakken. Als de groenten klaar zijn een pakje tomato frito toevoegen. Even laten pruttelen. De gekookte pasta erbij, door elkaar husselen en klaar.

PAsta met tonijnsteaks



4 diepgevroren tonijnsteaks

zak roerbakgroenten

Campignons, uitje

flesje kookroom of creme fraiche

Zakje tagiatella

knoflook

zout

peper



*************************************************

Zet een pan water op voor de pasta en kook de pasta beetgaar.

Verhit ondertussen de koekenpan of wok .

voeg olie en de geperste knolook toe.

Fruit het gesnipperde uitje aan.

Snijd de steaks in stukjes, voeg ze toe en bak ze aan.

Voeg zout en peper toe.

voeg de gesneden champignons toe.

Als deze lekker aangebakken zijn voeg je de zak roerbak groenten toe.



Voeg als laatste de kookroom of creme fraice toe en laat het even inkoken.



Giet de pasta af en spoel het met heet water af. Roer er een scheutke olijfolie door.



Schep de pasta op een bord en schep daaroverheen de saus.



Heerlijk, goedkoop, lekker licht, en best gezond!

Zomers wanneer de tomaten in de aanbieding zijn kun je volgens dit recept tomatenchutney maken, of je gebruikt gepelde tomaten uit blik maar dan zonder het sap(en maakt daar dan bijvoorbeeld soep van). Lekker met Aardappeltortillaen een groene salade.

He leuk topic!

Alleen jammer dat er zoveel recepten over pasta’s etc staan… iets waar ik totaal niet van hou :oops: :oops:

Maar blijf hem volgen! :thumbup: