Ischias, wie nog?

Eerst even uitleggen wà t een ischias precies is misschien? :think:Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug, maar via de bil doorloopt tot in je been. Het is een pijn in de langste zenuw van je lichaam (de heupzenuw of grote beenzenuw, oftewel nervus ischiadicus). Deze zenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been.De pijn varieert van licht tot hevig en voelt ‘stekend’. Je kunt daarbij ook andere klachten hebben, zoals een een branderig gevoel, spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Je kunt ook spierkramp krijgen in je bil of been en verminderde reflexen in knieën en enkels.Ischias ontstaat door een irritatie of andere aandoening op de plaats waar de grote beenzenuw uit het ruggenmerg komt. Ischias kun je krijgen door een zwangerschap en bevalling, door zwaar tillen, of heel soms door een tumor. Stress kan ook een rol spelen, want dat zorgt er soms namelijk voor dat je je houding verandert en je rug te zwaar belast.
Ok, toen ik nog maar net zwanger was van Robbe* kreeg ik al heel vroeg klachten, ik was toen nog maar 9 weken ver.

Met 11 weken ben ik thuis gezet van de gynae zodat ik kon rusten (ik deed tamelijk zware arbeid op het werk).

Bij Broes had ik het ook weer en bij Senne óók, de klachten verdwenen gelukkig na de bevalling.

Nu heb ik er wéér last van, ik schiet zo vaak door mijn linkerbeen van de pijn en 's morgens kan ik bijna mijn bed niet uit! :roll:

Ik weet dat het steeds erger en erger gaat worden naarmate de zwangerschap vordert… pff… :hand:

Had iemand hier ook last van en eventuele tips of behandelingen?

Tijdens de zwangerschap van Robbe* moest ik naar een fysio maar dat heb ik bij Broes en Senne niet gedaan … :oops: .

Ik kaart het de volgende keer eens aan bij de gynae, dat wel, want ik heb geen zin meer om weer zo lang met verschrikkelijke pijn te moeten rondlopen! :hand:

Ben benieuwd of er hier ook zijn met dezelfde klachten?

ik heb het ook gehad, het enigste dat ik er nog van weet is dat het heel erg pijn deed en vanuit mijn bovenbil/onderrug tot helemaal onderin mijn been zeer deed tijdens de zwangerschap. ik kon bijna niet mijn bed uitkomen en met het lopen deed het ook zeer. hoe lang het duurde of wanneer het begon in de zwangerschap weet ik niet meer, ik weet wel dat ik toen nog werkte en dat dat met moeite ging.

Had je het ook bij beide zwangerschappen?

Ja, het doet ontzéttend veel zeer, wat vervelend zeg dat jij wel nog moest werken, pff…

Wat zei jouw gynae hierover?

ik had het alleen tijdens mijn zwangerschap van levi.

mijn verloskundige maakte er niks van ze zei hoort erbij en meer rust nemen.

ik ben toen wel minder zwaar gaan werken en was meer aan wezig en deed wat kleine klusjes.

met levi heb ik ook veelste lang zwaar gewerkt, ik werk in de zorg.

dat ik vertelde op mijn werk waar ik last van had zeiden ze ook meteen lijkt wel Ischias.misschien is het toch voor jou een idee om toch weer contact op te nemen met een fysiotherapeut.

en ik kam me zo voorstellen dat je hier niet zo mee wil doorlopen.

:-*

Ik heb er ook last van, en er is hier nog niet zo heel erg lang geleden ook een topic over geweest… ga het even voor je zoeken…

Nou zoveel valt er niet te zoeken, wat raar dat dit topic al verwijderd is door beheer of de moderators? Was een behoorlijk informatief topic…

Hoi…

Ik heb er idd ook last van, vreselijk.

Ik moest er vannacht uit omdat ik plassen moest.

Ten eerste kwam ik al met pijn uit mijn bed, dat ik dacht AU! maar dat is “normaal”

Wilde ik opstaan en weglopen, dat kon ik gewoon helemaal niet.

Mijn man schrok zich rot!

En ik zelf ook wel moet ik eerlijk toegeven, zo erg heb ik het in mijn vorige zw niet gehad.Kus Moon

Ik heb bij mijn 1e zwangerschap wel gehad. Begon rond de 12e week geloof…Soms stond ik te janken als ik weer probeerde op te staan of me te verplaatsen…Heb toen een aantal fysiotherapie gehad om mijn houding te verbeteren, dat hielp heel iets. (volgens hem was het omdat ik van de trap was gevallen en me lelijk bezeerd had)Tot nu toe heb ik het nog niet, gelukkig.

Ik heb het iedere zwangerschap gehad vanaf mijn tweede kindje. Toen pas met 33 weken. Ik heb toen fysio gehad, en dat werkte geweldig :thumbup:Toen ik zwanger was van mijn derde heb ik weer fysio gehad alleen bij een ander. Ehhhhh… Die wist dus echt niet wat ze deed. :hand: Ik ben er toen mee gekapt na een maand.Met de zwangerschap van Yvar viel het mee, maar nu heb ik er bij vlagen weer erg veel last van. Ik overweeg nu weer fysio.

Ik had van de week last van een beurse kont en last bij bepaalde dingen wat minder werd als ik rust nam - bij de dec 2005 mama’s wezen ze me erop dat het ipv bekkenverwekingsklachten wellicht ischias zou kunnen zijn. Maar als ik dit zo lees herken ik het niet terwijl er meerdere mensen zeggen dat ze dit ook hadden en kenden als bekkenklachten.Nou ja ik heb iig weer wat meer geleerd over ischias door dit topic.Sterkte ermee!

hmmm beschreef vanochtend net mijn klachten ergens anders op dit forum…Ik heb er nog een vervelend en vreemd kwaaltje bij, die nieuw voor me is.

Ik heb al een paar weken een stekende pijn in mijn linkerbil

Net alsof wanneer ik een beweging maak mijn zenuw/spier de andere kant opschiet.

Toen ik gisteravond in bed lag bleef het zeer doen en straalde het ook naar mijn zij uit.

Erg vervelend…komt het iemand bekend voor?
Het komt me wel bekend voor…

In de loop van de dag word het nu ook erger merk ik.

Ik had gisteren een behoorlijke uitstraling tot onder mijn linkerknie. Ik zakte steeds door mijn been heen, en het was me toch pijnlijk. pffff en dan krijg je als advies je moet het maar rustiger aan doen, hoe kan dat nu met 2 peuters in huis (die dus beide 's middags niet meer slapen!!).

Ik heb gelukkig wel veel hulp van vriendinnen enz, maar wil niet zo klagerig over komen dus meestal doe ik het toch zelf. :oops:

Jose je schreef in april topic dat vk zei dat het er gewoon bij hoorde en persoonlijk vond ik dat wel erg kort door de bocht van die persoon.Moet zeggen dat ik vandaag ook merkte dat er iets erg mijn linkerbeen in trok - dus ik ga het nog eens een tijdje aankijken wat ik wanneer krijg en dan eens voorleggen aan vk of arts.En of het nu uiteindelijk ischias of bekkenklachten zijn er zijn ongetwijfeld do’s en don’ts die iemand ons kan vertellen.

Lastige kwaal idd :thumbdown:Ik had het in mijn eerste zw.schap al vroeg, ook zo rond week 9 dacht ik. Wonder boven wonder was het in één klap over, zo rond week 20. Heel gek, want meestal gebeurt dat niet.Nu heb ik het veel minder, wel spelen de klachten op na lichamelijk werk zoals stofzuigen of veel bukken. En vooral 's nachts, dan zak ik ook gewoon door mijn been heen. Ik merk dat het verschilt hoe het kindje ligt met zijn/haar ruggetje, als het rechts ligt is het duidelijk erger.Fysio kan helpen, in ieder geval kan hij/zij je tips geven om goed te staan, zitten, tillen etc. Belangrijk is dat je je bekken recht houdt. Kan een bekkenband o.i.d. nog helpen? Verder kan zwemmen en oefeningen in het water heel veel verlichting geven, misschien dat er bij jullie in de buurt zwangerschapszwemmen wordt gegeven?Heel veel sterkte!

@Bella wrote:

Jose je schreef in april topic dat vk zei dat het er gewoon bij hoorde en persoonlijk vond ik dat wel erg kort door de bocht van die persoon.Moet zeggen dat ik vandaag ook merkte dat er iets erg mijn linkerbeen in trok - dus ik ga het nog eens een tijdje aankijken wat ik wanneer krijg en dan eens voorleggen aan vk of arts.En of het nu uiteindelijk ischias of bekkenklachten zijn er zijn ongetwijfeld do’s en don’ts die iemand ons kan vertellen.
Vond ik ook kort door de bocht.

Maar ik tref wel vaker vk’s die nogal van het hoort er allemaal bij zijn.

Erg jammer!

Ze heeft trouwens wel wat tips gegeven.

De leukste: niet de hele nacht indezelfde houding blijven liggen :eh: :doh:

Alsof ik dat in de hand heb :lol:

Hier ook erg veel last van :evil: Met name 's nachts heb ik er de meeste last van, als in het meeste pijn. Omdraaien in bed of gewoon op mijn rug liggen zorgt voor veel pijn :thumbdown: Ook opstaan van de bank of een klein stukje lopen is soms al niet normaal te doen. Ik loop nu sinds enkele weken bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenklachten bij zwangere vrouwen en hij doet hele lichte bewegingsoefeningen met mijn bekken terwijl ik gewoon op mijn zij lig. Ook op mijn zij liggen is geen pretje want dan heb ik het gevoel dat mijn heup erafvalt, maar je moet toch liggen he :wink: en op buik en rug is echt geen optie :naughty: Verder is hij niet van een heel oefenschema (zoals mijn oude fysio) maar gewoon heel simpele dingetjes.Hier ff wat kleine tips die ik van hem heb gekregen (ze helpen wel iets, maar je moet het maar gewoon eens proberen)


  1. ga op een hoge stoel zitten (op een bank kun je vaak geen goede zithouding aannemen namelijk) en wip om en om je linker en rechterbil een stukje omhoog, net of je ff je bil opwipt omdat je op het puntje van iemands krant zit zeg maar :wink: Dit doe je 10x om en om en een keer of 5 per dag! Heel simpel en geen rare dingen :thumbup:


  2. als je staat (in de rij bij de kassa bijv.) ga dan iets wijdbeens staan en leun op de hakken van je voet, niet op je hele voet, je bent dan namelijk veel flexibeler in je bekken en je kunt dan desnoods ook nog heel voorzichtig wat heen en weer wiebelen van links naar rechts :wink:


  3. als je loopt, loop dan echt met je buik naar voren en zorg voor een iets holle rug! Ik vond dit persoonlijk wat krom klinken, want ik heb altijd geleerd “HOU JE RUG RECHT!!!” Maar als je een zwanger buikie hebt hoeft dat kennelijk ineens niet meer en schijnt het dus juist beter te zijn voor je bekken om iets te krommen. Maak jezelf hierbij wel lang en loop verder dus wel rechtop :wink:


  4. als je zit (weer het liefst wat hoger dan op de bank) rol dan je bekken steeds lichtjes van voren naar achter (beetje de “droogwipmove” :shifty: :lol: ), dus je bekken een beetje hol en bol trekken :wink:    ik heb helaa nog steeds erg veel last, dus zaligmakend is het niet meiden, maar alle beetjes helpen toch :thumbup:    Sterkte en succes met de bekkens :-*

Bella, fijn dat je er nu wat meer over te weten bent gekomen! :-José, klinkt van jou ook erg als een ischias, ik heb het ook alleen aan de linkerkant… :wall:Maja, mijn zus vroeg zich ook al af of zo’n bekkenbandsteun mij mss zou kunnen helpen? :think:Kimmie, bedankt voor de tips! :thumbup:Ik moest ook oefeningen doen tijdens de zwangerschap van Robbe
maar ik ben die eigenlijk vergeten! :oops:

Ik weet wel nog dat ik véél meer pijn had telkens wanneer ik van de fysio kwam! :wall:Iig bespreek ik het voor het eerst met mijn gynae tijdens de afspraak op 17 december! :thumbup:

ik heb het bij de vorige zwangerschap gehad, vreselijke pijn, leef met je mee ! Ik heb er nu geen last meer van. in de tussentijd is er een beenlengteverschil vastgesteld, en heb ik zooltjes gekregen, zo is het lengteverschil opgelost, en heb helemaal geen last meer gehad van ischias. Ik zeg niet dat het iedereen werkt, maar wil je deze tip toch niet onthouden :slight_smile:

FF een ander vraagje hierover is het bij jullie allemaal weg gegaan na jullie bevalling?

Marleen.

@marleen wrote:

FF een ander vraagje hierover is het bij jullie allemaal weg gegaan na jullie bevalling?

Marleen.


Ja, het was meteen weg :dance: :dance: :dance: