Inline skates/skeelers

Als het niet goed staat…:wink: Heb enorm zitten twijfelen, maar gooi hem er hier maar in.



Ik wil graag zelf gaan inline skaten. Niet zomaar, maar gewoon omdat ik iets wil doen aan mijn conditie, waarbij ik met name mijn benen flink gebruik en meer verbrand dan bij standaard wandelen, maar weer minder belastend als joggen.



Nou weeg ik momenteel nog wel meer dan 100 kilo, dus de skates van bijvoorbeeld de bart smit zijn niet geschikt.

Ik moet wel echt een alu skatebasis hebben met goede fitness wielen en goede lagers.



Een beschermingspakket heb ik al wel (helm, knie, elleboog en pols beschermers)



Maar zijn er hier skatende of skeelerende mama’s die het echt doen voor de conditie en die mij van tips kunnen voorzien? Waar let ik op, wat is een fijn merk, hoe bouw je op enz…

Welke maat heb je? Ik heb nog goeie in maat 38 op zolder staan waar ik niks mee doe. Die kostten toen rond de 200 euro.

Inline skates, eens even kijken wat ik nog weet van mijn tijd in de sport winkels.



Wat iig zeer belangrijk is, is dat je softwieltjes hebt, met goede lagers erin.



Gaat je voorkeur uit naar een hardboot of een softboot inliner?

Overigens raad ik je een softboot aan omdat deze meer naar jouw voeten gaan staan.



Tja, budget.

Mijn ervaring is dat K2 en Nijdam goede merken zijn, maar daar betaal je dan wel vaak naar.

Cees… die ga ik niet passen… ik heb maat 40 en door een brede voorvoet (uitgezakt middenvoetsbeentje door zwangerschappen) moet ik ws een herenmaat 41 of een damesmaat 42 aan wil het niet knellen.



Aapie, K2 had ik idd al voorbij zien komen. Ook skates van Fila… de skate shop pro heeft van Fila wel betaalbare, die van K2 zijn richting de 200+ euro. Nou maakt het me niet echt uit wat het gaat kosten, een abonnement op de sportschool betaal je op jaarbasis meer… En ik heb ontdekt dat ik schaatsen erg leuk vond, dus dacht… dan skaten… 8)

ik heb de mijne jaren geleden bij een echte skate winkel gehaald weet wel dat ze heel duur waren al was het toen nog guldens :lol:



hier bij ons heb je fitness centra’s die je leren skaten enzo :thumbup: misschien heb je dat bij jullie ook? en misschien dat hun ook gelijk technieken leren om beter erbij af te vallen ofzo :think: (ik heb dat nooit gedaan bij mij liggen ze al zeker 9 jaar in de kast elke keer wel een smoes om er niet op te hoeven staan :oops: )

Bij Nijdam verkopen ze behalve ook inliners ook schaatsen, waar je wieltjes onder kan zetten. Die zag ik laatst in de aanbieding. Dan nog soft wheels eronder en je kan gaan.



Ik heb ooit dingen van de scapino gehad. Na 3 keer flink tekeer gaan waren de lagers kapot. Dat zou ik dus niet doen.

Liever meer kwijt bij een (schaats) specialist, dan 1 keer een miskoop.

die duo dingen zijn niet echt geschikt voor mensen boven de 80 kilo… zover was ik al wel.



Ik denk dat ik toch ga voor K2 en dan herenmaat 41… :think:

Nou, ik ben ook daarboven (ver zelfs :oops: ) en ik red me er prima mee…



Maargoed, zo te horen heb je een keuze kunnen maken! :thumbup:

Hoevaak skate je dan Reat? Ik ben namelijk meer dan 100 kilo en wil er dagelijks wel een half uur of meer mee aan de gang… ben gewoon bang dat goedkoop a 60 euro of iets dan duurkoop word. Of kun je aan die skates ook allerlei onderdelen vervangen?

Weet niet of je inmiddels al een keus hebt kunnen maken, maar ik skate altijd op Missions. Nu even niet meer, maar toen ik dat wel deed was ik over ver boven de 100 kilo en dat ging prima :slight_smile: Ik vind hockeyskates wat lekkerder zitten dan andere skates, maar mss is dat persoonlijk. Dit kun je gewoon testen bij sportwinkel.

Nee, ik heb nog geen keuze gemaakt. Ik ben namelijk bang een miskoop te doen. Wil dus eerst goede informatie, liefst ervaringen en dan passen enz… :shifty:

Ik heb ook K2-skates. Lopen als een zonnetje, en dat is fijn, want dan pak je ze veel sneller om even een rondje te doen. Hiervoor had ik goedkope rommelskates, maar die wieltjes liepen zo stroef, dat het helemaal niet leuk was om te doen (de tanden rammelden uit m’n mond, bij wijze van).

Ik heb mijn schaatsen dus net gebruikt, misschien dat ik in de zomer weer ga skaten. Maar nu zitten dus de schaatsen eronder. Ik heb er de afgelopen weken dagelijks me geschaatst.

Mijn man heeft Raps, dat zijn ook hele fijne. Hij heeft een zachte schoen, dat zit lekkerder maar bied minder steun.

Ik heb zelf een hoge kunsstof schoen.

@cees77 wrote:

Welke maat heb je? Ik heb nog goeie in maat 38 op zolder staan waar ik niks mee doe. Die kostten toen rond de 200 euro.




Wat voor merk is het en wat vraag je ervoor Cees?



Cell,ik wil ook graag gaan skeeleren omdat ik met astma niet meer zo goed kan hardlopen.

Mijn ervaring met bijvoorbeeld hardloopschoenen, is goedkoop idd duurkoop. Tweedehands kopen op afstand is ook een risico, je weet nooit of het lekker zit, de ene maat is de andere niet en met skeelers is het ook zo dat je harde en zachte schoenen hebt, ook de wieltjes en onderstel zijn verschillend.



Hieronder een aantal tips:



home | nieuws | contact | sitemap | voorwaarden













Algemeen

Fitness

Budokleding

Wapens

(Kick)Boks artikelen

Beschermartikelen

Bokszakken/Trainingsmateriaal

Free fight/MMA

Diverse artikelen

Algemeen

Testbaan

Accessoires

Korfbal

Volleybal

Handbal

Basketbal

Zaalvoetbal

Protectie

Medische producten

Algemeen

Algemeen

Inline skates

Skeelers

Schaatsen

Voetbalschoenen

Teamwear

Algemeen

Afslankproducten

Eiwitten

Weight Gainers

Power producten

Aminozuren

Budo verenigingen

Scholen & Instellingen





Algemeen

Het Skatecenter is een schaats en skeeler speciaalzaak binnen ons bedrijf.



OLB Arnhem



Bij OLB Arnhem vindt u een ruime collectie skeelers en inline-skates. Onze adviseurs helpen u graag de juiste pasvorm te vinden. Uiteraard adviseren wij u met plezier over het onderhoud van uw skates. Wij hebben verschillende onderdelen voor de reparatie van uw skates in huis.

Bij ons vindt u:



Skeelers (speedskates) – inline-skates op een lange wielbasis. Meestal met 4 x 100mm wielen. Geschikt voor het maken van middellange tot lange tochten.



Inline-skates (fitness-skates) - inline-skates op een kort frame. Meestal met vier wielen. Geschikt voor het maken van middellange tochten.

Fitness-skates zijn tevens leverbaar met een langer frame met vier wielen. Ook zijn er skates op de markt met 4 X 90mm. Deze skates zijn zeer wendbaarder en geschikt voor lange afstanden.



Tips Tips voor het aanschaffen van skates en skeelers.



Koop skeelerschoenen met een kuip en een afschroefbaar onderstel zo klein mogelijk, maar niet té klein…



Koop een skeelerframe dat past bij uw gewicht en uw niveau. De stijfheid van een frame heeft effect op de overbrenging, dus op de snelheid.



Voor kinderen kunt u het beste verstelbare inline-skates van een goed merk kopen. Deze zijn stevig en overbruggen vaak 5 maten.



Koop altijd skates met een ‘ABEC-norm’.

Hiermee kunt u uw skates gegarandeerd upgraden.

ABEC (Annular Bearings Engineers Committee) geeft de maatvoering (tolerantie) en de spelingsnorm (precisie) aan. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ABEC-1, -3, -5, -7 t/m -9. De rondloopsnelheid wordt door deze norm niet bepaald. Een ABEC-5 lager rolt beter dan een ABEC-3 lager (mits van dezelfde fabrikant). Maar een goedkope ABEC-5 lager van een lagere kwaliteit zal al snel minder goed rollen dan een ABEC-3 lager van een goede kwaliteit.

In Europa worden lagers verkocht die aan twee zijden gesloten zijn en lagers waarbij de stofkapjes verwijderd kunnen worden, waardoor ze beter schoon te maken zijn. Daarnaast zijn er half open lagers verkocht, lagers waarvan de kooien gepolijst zijn (voor een hogere snelheid) en rustproof lagers.



Kies voor het juiste wiel.

Wielen zijn doorgaans van polyurethaan met een nylon kern, om de twee kogellagers (per wiel) te kunnen bergen. De wielen verschillen in omvang, rebound (demping), profiel, kern en hardheid. De omvang wordt aangegeven in millimeters, vaak op het wiel aangegeven. Voor fitness- en speedskates worden wielen met een omvang van tussen de 78 en 100 millimeter verkocht.

De hardheid van de wielen wordt met een durometer volgens de a-schaal gemeten. De rij-eigenschappen, duurzaamheid, mate van demping en de grip van de wielen worden door de hardheid beïnvloed. Skate u graag langzaam in de binnenstad, dan is een wiel met een hardheid van 78a tot 80a geschikt. Bent u een snelle speedskater, dan heeft u meer behoefte aan een wiel met een hardheid van 82a tot 85a. Duurdere wielen leveren een verbeterde rebound op.



Tips voor het onderhoud van skates en skeelers

Maak de lagers regelmatig schoon.

Onderhoud zorgt voor een langere levensduur van uw skates. Met schone lagers bereikt u bovendien meer snelheid.

Haal de wielen uit de skates, haal daarna de twee lagers met een ‘lagertrekker/duwer’ uit het wiel. Leg de lagers in een bakje met lagercleaner. Schud de lagers goed, zodat het vuil uit de lagers verdwijnt. Maak de lagers vervolgens goed droog en behandel ze met een lagersmeermiddel. Zet de lagers weer terug in de wielen en zorg er, als u de wielen weer in het frame zet, voor dat de wielen een halve slag gedraaid zijn en dat elk wiel twee plaatsen wordt opgeschoven. Dit voorkomt overmatige slijtage van de wielen.

























Heb zelf jaren terug inmiddels eerst een skate cursus gedaan en daarna nog tijd zelf geskate.



Cursus was op skates van K2 en dat rolde idd perfect.

Eerst de basics (oa goed remmen :mrgreen: ) goed oefenen in een hal en daarna de straat op.

Zelfs in het centrum op een niet mooi vlak fietspad (understatement :wink: ) ging dat echt nog heerlijk… kan je nagaan hoe heerlijk dat was toen we wel op een glad fietspad terecht kwamen :thumbup: .



Omdat ik toen het geld niet had voor K2 skates goedkopere gekocht… en dat had ik beter niet kunnen doen. Je pakt ze dan gewoon minder vaak, want het is het net niet… of je moet altijd op zo’n heerlijk glad betonnen fietspad kunnen skaten en dat kan hier niet.



Heb ze later via MP verkocht en vlak daarna zwanger van de oudste en nooit weer op skates gestaan.

Best jammer, want leuk was het wel (hardlopen vind ik echt vreselijk, skaten niet).

Hier een verslaafde :D, baal flink dat ik niet heb kunnen schaatsen en kan niet wachten tot ik m’n skeelers weer tevoorschijn kan halen, maar het was voor een goed doel :wink:.



Wb tips en advies, ga voor een goed passende en lekker zittende schoen! Daarnaast wat je zelf al aangaf een aluminium frame, omdat dat meer stijfheid heeft. Wielen en lagers zijn daarbij niet het belangrijkste, omdat dat juist slijtagegevoelige en vervangbare onderdelen zijn.

Verder moet je je goed afvragen wat je er (op termijn) mee wilt gaan doen, mocht je je namelijk aansluiten bij een vereniging (waar je vaak goeie tips en trainingen krijgt) en ook op een skeelerbaan gaan rijden, dan is een echt hoge schoen al gauw teveel beperkend in je bewegingsvrijheid. Een lagere schoen vergt natuurlijk meer stabiliteit, maar laat je ook makkelijker ‘dieper zitten’ waardoor je een betere houding krijgt en meer snelheid kunt genereren.



Een cursus volgen en/of je aansluiten bij een ijs/skeelervereniging is trouwens altijd een goed idee!



Wb merken, Nijdam is (tegenwoordig) echt geen goed merk, daar heb ik al zoveel ellende van zien langskomen, trust me, you don’t want that :roll: . Fila en K2 hebben idd goede fitness skates, maar ook bijvoorbeeld Powerslide en (al genoemd) Raps. Ga gewoon eens naar een goede winkel en probeer daar verschillende modellen en merken aan, niets is zo persoonlijk als pasvorm!



Hoop echt dat je een goed paar gaat vinden en er net zoveel plezier mee gaat beleven als ik :lol:

Ik ga voor K2 inliners kijken… De adviseur zei dat met een goed onderstel, ik zelfs later de schoen nog apart kon vervangen. Ik wil namelijk beginnen met een hoge schoen, ik ben erg onstabiel op mijn enkels, vroeger gemiddeld 4x per jaar een enkel verstuikt, dus dat durf ik zo ongetraind als “rookee” niet aan.



Voorlopig mag ik echter niet gaan skaten. Ik ben met een laag calorie maaltijdvervangend dieet begonnen (onder begeleiding van o.a. mijn huisarts, dus weloverwogen voor diegene die me van goede adviezen wensen te voorzien :wink:) Maar daarbij mag ik niet meer doen dan dagelijks een wandeling van max 1 uur op gemiddelde intensiteit. Anders zou het een te grote aanslag zijn op mijn lichaam.



Dat geeft wel meer tijd om me goed voor te bereiden. Dan kan ik over een paar maanden volop gaan trainen, want ik denk wel dat dit MIJN sport zal gaan zijn… :wink:

Wat is eigenlijk het verschil tussen een skeeler en inline skeelers ?



Ik ben dus ook op zoek naar skeelers, vanmiddag bij perry sport geweest en roces aangehad, en nog 1 (geen idee welk merk) maar niet 1 die echt lekker zat.



Jeetje 10 jaar geleden ging ik als een gek op die dingen, maar nu bakte ik er niks meer van in de winkel. Ach ik leer het vast wel weer. Ga toch vaak met 1 van de meisje in de buggy skeeleren. Maar waar kan ik nog meer voor skeelers kijken eigenlijk ?

Daarvoor moet je niet naar perry sport…Roces is een merk wat je veel ziet voor street skaten… jongeren dus die ramps nemen en dergelijke.

Gewoon recreatief fitness skaten, lange afstanden dus, vraagt een andere stevigheid van de skate.



Heb je geen telstar in de buurt?

Daar ben ik uiteindelijk heen gegaan om een beetje feel te krijgen voor welk merk ik het meest voorkeur had en uiteindelijk heb ik online bij de skateshop mijn skates besteld… en ik doe dus elke dag een stuk, 4 km inmiddels al. Begonnen achter de kinderwagen en nu al gewoon “los” Heerlijk vind ik het.



Ik heb uiteindelijk na veel passen toch besloten voor K2 te gaan en omdat ik echt niet wist of het blijvend leuk zou zijn, heb ik een soort van instap model genomen. K2 Moto, heremodel, maat 42 en ze zijn zooo fijn!

Kan hier best een tijd mee voort en altijd later nog een keer een wat duurder model nemen. Deze waren 109 euro geloof ik.

Skeelers zijn voor lange afstanden en zien er dus een beetje uit als noren (schaatsen)

Inlinke skates zijn de ijshockey varianten. En zien er ook zo uit. Deze zijn wendbaar en geschikt om op te spelen.



In jou geval zou ik gaan voor de skeelers. Je zou bij een schaatswinkel kunnen kijken. Wellicht heb je een kunstijsbaan in de buurt. Die verkopen ook skeelers.