Help, spoedcursus bv nodig!

Oké, lang verhaal maar ik zal ´t zo kort mogelijk maken.

Tot op een maand of drie geleden gebruikte ik medicatie waardoor het geven van bv niet eens een optie was. Ook tijdens de zwangerschap van mijn dochter zat ik aan die medicatie en zij is dus met de nutrilon groot gebracht.

Nu mocht ik (eindelijk!!) stoppen met de medicatie en dat bracht nogal wat mogelijkheden met zich mee! Niet alleen is de medische indicatie voor de komende bevalling eraf, ook bv geven is opeens een mogelijkheid.

Let wel he: ik ben nu ruim 37 weken zwanger!



Ik wil bv wel proberen maar heb geen idee wat er op me af komt. Ik ben aan het zoeken geweest op internet maar kom op sites terecht waar bv geven gepromoot wordt. Dat is niet wat ik zoek, ik wil gewoon weten wat ik NU moet weten.

Heb ik een kolf nodig? Waar moet ik dan op letten? Ik lees over tepelhoedjes en een soort zeemlapjes om kloven en ontstekingen te voorkomen. Werkt dat? Is t noodzakelijk? Wat zijn jullie ervaringen met de ondersteuning vanuit de kraamzorg? Welke dingen moet ik weten, vragen, uitzoeken, kiezen, bedenken…

Jeeeeeemig wat haal ik mezelf op de hals :roll:

Met alle mama’s hier hoop ik op goeie praktische tips waar ik wat mee kan … Hopelijk blijft baby Fred nog ff zitten zodat deze mama tijd heeft om de nodige voorbereidingen te treffen :wink:



Bedankt vast!

He Douwine,



Je zou eens moeten kijken of er bij jou in de buurt niet deze week toevallig een cursus wordt gegeven. Daar vertellen ze alles over de start, kraamweek, probleempjes die je later tegen kunt komen, maar ook onzin en fabeltjes die kraamhulpen (ja ook die gecertificeerd zijn) je op de mouw spelden.



Om te beginnen:

Zelf aan laten happen eerste uur na de bevalling, dan zijn de reflexen op zn sterkst en doen ze het helemaal zelf.

Geen bijvoeding geven, dat is de eerste 48u niet nodig en helpt gegarandeerd je bv om zeep. Ook geen speentjes en op verzoek voeden, minimaal elke 2,5 a 3uur.

Goed aanleggen voorkomt pijn/kloven! Het hoort geen pijn te doen!

Baby moet een grote hap nemen, echt een flinke hap borst, niet alleen de tepel naar binnen zuigen.



hier staat nog meer:

En via de lactatiekundige (geen idee of ik het goed schrijf)? Die kunnen je ook tips geven.



Ik heb hier een boek over borstvoeding, ligt ergens boven kan je op dit moment even geen titel geven (zal ik morgen even naar kunnen kijken).

Misschien kun je die ergens lenen.

Alles wat je nodig hebt zijn je borsten, wat doorzettingsvermogen, een partner, die achter je staat, en een goede kraamhulp :wink:



Kolf, tepelhoedjes, lactatiekundige… niet over na denken, niet druk om maken. NU iig nog niet. Mocht het niet zo lopen als je zou hopen, dan heb je in de kraamweek en daarna nog genoeg tijd om dit soort dingen te regelen. Het enige wat ik van tevoren zou kopen is een bv-kussen, als je dat nog niet hebt. Vooral de eerste tijd is het best handig tijdens het voeden. En misschien is het handig om via de Samenwerkende Borstvoeding Organisaties alvast het nummer van een lactatiekundige bij jou in de buurt op te zoeken. Ons cb heeft voor ouders een speciale informatielijn waar je met vragen rondom je baby terecht kan, dus ik had nooit een lk nodig, maar misschien is het wel fijn om het nummer achter de hand te hebben.



Verder sluit ik me aan bij Lune: zo’n informatieavond kan best handig zijn om bij te wonen, vooral wanneer jullie er met z’n 2en heen gaan, zo weten jullie allebei wat er op jullie afkomt.



Mocht je toch nog wat meer willen weten over het geven van bv, dan heeft Stefan Kleintjes een aantal goede boeken over bv geschreven, misschien heeft je bieb wel wat liggen en ander kun je ze bij bol.com bestellen…(Let op: ik heb er nooit een gelezen, weet alleen van anderen dat ze goed zouden moeten zijn…)



Het borstvoedingsforum(met de welbekende voor- en achtervoegsels) zou je wel alvast even kunnen bekijken. Staat heel veel nuttige informatie op en mocht je in de eerste week vragen hebben, die je kraamhulp bijv. niet kan beantwoorden, dan ben je daar zeker aan het goede adres! En anders zijn wij er natuurlijk ook nog :-*



Succes, en RELAX 8) , komt vast wel goed!

Ik heb gisteravond inderdaad al even gezocht naar een lactatiedeskundige en er zit een praktijk (heet dat zo?) bij ons in het dorp. Ik zal haar eens een mailtje sturen of er op de valreep nog een infoavond te bezoeken is.



Eisblume bedankt voor je positieve bericht! Lune bedankt voor je 'binnen 1e uur aanleggen’tip! Dat zijn precies de dingen die ik nu ff nodig heb.



Als ik t goed begrijp gaat er de eerste 48 uur niets in t mondje behalve mama’s tepel?

Ik ben daar zelfs nog strenger in :shifty: , de eerste week krijgt de baby van mij geen speen of vinger(doen veel bv ouders ipv een speen- pinkje geven…). Ik heb dan ook 2 kinderen die zonder speen sliepen :wink: , niet altijd even goed, ik geef het toe…



Zo te horen ben je al goed ingelezen en voorbereid :thumbup:



PS: heb je je intake bij de kraamzorginstelling al gehad? Vast wel. Dan zou ik ze als ik jou was nu nog even bellen om door te geven dat je bv wilt geven. 1) heb je dan recht op meer uren kraamzorg, 2) kun je meteen aangeven dat je graag een kraamhulp wilt met veel bv-ervaring- anders krijg je misschien een onervaren hulp die nog niet zo veel weet/meegemaakt heeft en dus net niet de tips kan geven die jij nodig hebt!

Gewoon lekker bv.com gaan lezen voor wat tips en hier op kok.



Ik heb geen cursus gevolgd, geen heel boek gelezen, en geen voorbereiding gedaan. Ik had zoiets van ik zie het wel. Heb wel een kolf aangeschaft maar hoeft niet van tevoren.

Nu had ik wel een kei van een kraamvrouw :thumbup: die mij erg geholpen heeft met alle problemen die ik in het begin had. En er is geen cursus die me daar op had kunnen voorbereiden :wink: dus ik heb echt niks gemist.



Dus voor je eigen gevoel, gewoon lekker veel informatie opdoen :thumbup:



Oh enne, ivm mogelijke speen - tepel verwarring, bij voorkeur de eerste 4-5 weken niks anders dan zelf aanleggen (geen fles dus). Die tijd hebben ze meestal wel nodig om het goed te leren.

Marijne heeft met fingerfeeding gehad omdat ik moest kolven (te weinig productie). Dat is met de pink voeden en met een klein plastic spuitje de melk langs de pink naar binnen. Lijkt het meest op live voeden, hoewel je ook zeer geavanceerde flessen hebt.

Maar je hoeft in principe niets te kopen als je wat mensen op je heen hebt om je in de kraamweek te helpen :thumbup:

Veel succes

@Marlous79 wrote:

Ik heb geen cursus gevolgd, geen heel boek gelezen, en geen voorbereiding gedaan. Ik had zoiets van ik zie het wel.


Zo ongeveer ging het bij mij ook de eerste keer, maar die informatieavond in het ziekenhuis hier om de hoek had ik niet willen missen :slight_smile: , al is het maar omdat mijn vriend mee was en die dus onthouden heeft hoe je het borstvoedingskussen het beste kunt gebruiken, daar was ik vanaf het eerste moment al blij mee(ben rond 16:00 in het zh bevallen en kreeg pas de volgende dag thuis kraamhulp :wink: )

En het is zo afhnakelijk van je kraamhulp, de twee hulpen die ik gehad heb hadden heel effectief de bv om zeep geholpen als ik nietbtoevallig iemand kende die wel wist hoe en wat. Er worden echt zoveel fouten gemaakt daarin e als. Jij daar dan op afgaat want de kraamhulp heeft zoveel ervaring…

´t is zowat het enige waar ik op af kan gaan… :think: Zal meteen Isis bellen!



edit: dat is dus de kraambiedende organisatie hier

@eisblume wrote:

Ik ben daar zelfs nog strenger in :shifty: , de eerste week krijgt de baby van mij geen speen of vinger(doen veel bv ouders ipv een speen- pinkje geven…). Ik heb dan ook 2 kinderen die zonder speen sliepen :wink: , niet altijd even goed, ik geef het toe…


Wohw volgens mij kunnen wij elkaar de hand geven.
Hoe heb je dat gedaan als andere mensen hun vinger in het mondje stoppen bij je kind? Daar ben ik erg benieuwd naar, want mijn schoonouders zijn van dat soort mensen die dat gerust doen. En heb het pas ook al tussen neus en lippen door verteld dat ik dat absoluut niet wil. M'n schoonmoeder vondt dat onzin. :think:

@Kwakje wrote:

@eisblume wrote:
Ik ben daar zelfs nog strenger in :shifty: , de eerste week krijgt de baby van mij geen speen of vinger(doen veel bv ouders ipv een speen- pinkje geven…). Ik heb dan ook 2 kinderen die zonder speen sliepen :wink: , niet altijd even goed, ik geef het toe…


Wohw volgens mij kunnen wij elkaar de hand geven.
Hoe heb je dat gedaan als andere mensen hun vinger in het mondje stoppen bij je kind? Daar ben ik erg benieuwd naar, want mijn schoonouders zijn van dat soort mensen die dat gerust doen. En heb het pas ook al tussen neus en lippen door verteld dat ik dat absoluut niet wil. M'n schoonmoeder vondt dat onzin. :think:

Andere mensen die hun vinger in het mondje willen stoppen :shock: , oh, nee niet bij mij :shifty: dan wordt ik dus echt een moederleeuw :shifty: Ik heb gewoon heel duidelijk erbij vermeld dat ik het niet hygiënisch vindt en dat een pasgeboren kindje de eerste tijd toch al zo weinig weerstand heeft, dus wil ik geen onnodige risico's lopen :) Overigens hebben ze het later nooit meer geprobeerd 8)

Hoi Douwine,



Wat fijn dat je nu zonder deze medicatie verder kunt, super! :smiley:

Daarmee komt er op zo’n korte termijn idd wel veel op je af. Ik sluit me graag aan bij Lune; je zou kunnen kijken of er nog mogelijkheden zijn om informatiebijeenkomsten over borstvoeding bij te wonen? Je kunt hiervoor o.a. terecht bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk en Borstvoedingorganisatie LLL. De VBN en LLL zijn beide vrijwilligersorganisaties. Contactpersonen van de VBN en leidsters van LLL hebben, met hun eigen borstvoedingservaring als basis, een opleiding gevolgd via hun organisatie en geven wetenschappelijk verantwoorde informatie over borstvoeding. Tijdens de informatiebijeenkomsten komen diverse aspecten van borstvoeding aan bod, zoals de werking van de borst, het aanleggen van de baby, borstvoeding in de praktijk en het afkolven van moedermelk. Een voordeel van het volgen van de bijeenkomsten zo aan het einde van je zwangerschap is dat de informatie in ieder geval nog heel vers in je geheugen ligt :wink:

Dit is de contactpagina van de VBN, waar je kunt zoeken op provincie en plaatsnaam: VBN-Contact Als je vervolgens op de naam van de contactpersoon klikt, komt er meer informatie over eventuele bijeenkomsten tevoorschijn.

De contactpagina van LLL vind je hier: LLL in de regio. Ik zie dat er vanavond in Stiens een informatiebijeenkomst zal plaatsvinden.

Heel dicht bij jou in de buurt zit VBN-lactatiekundige Karine Akkermans: bv.com-lk fr. Karine is eerst een tijd VBN-contactpersoon geweest en heeft van daaruit de overstap gemaakt naar lactatiekundige (een borstvoedingsspecialist). Ook zij organiseert regelmatig informatiebijeenkomsten. Je zou eens bij haar kunnen informeren of er nog mogelijkheden zijn?



Het is in ieder geval goed om te weten, dat je altijd kunt bellen met de VBN of LLL. Daarvoor hoef je geen lid te zijn en het is, op je eigen gesprekskosten na, geheel kosteloos. Dus voor meer informatie, bij vragen of problemen of bij behoefte aan een luisterend oor: gewoon bellen hoor!

Beide organisaties hebben trouwens ook verscheidene brochures ontwikkeld met daarin basisinformatie over borstvoeding. Je zou kunnen overwegen om daar iets van aan te schaffen?



@Douwine wrote:

Heb ik een kolf nodig? Waar moet ik dan op letten?


Alles wat je nodig hebt, is een baby en een borst :wink:

In sommige gevallen kan het nodig zijn om te kolven, bijvoorbeeld wanneer het kindje door omstandigheden niet voldoende of niet aan de borst drinkt. In die situatie is het aan te raden om een professionele, volautomatische borstpomp te huren, een persoonlijk handkolfje is dan niet toereikend. Je huurt de machine, de onderdelen die met borst en melk in aanraking komen, koop je er nieuw bij. Vaak kun je deze kolf huren via je kraamzorgorganisatie. Ook zijn er afzonderlijke verhuur- en verkooppunten in Nederland te vinden, zoals van Medela: klik



@Douwine wrote:
Ik lees over tepelhoedjes en een soort zeemlapjes om kloven en ontstekingen te voorkomen. Werkt dat? Is t noodzakelijk?


Het zou kunnen werken als symptoombestrijding. Het daadwerkelijke probleem wordt er echter niet mee opgelost. Problemen als kloven en ontstekingen ontstaan in veruit de meeste gevallen door een slecht borstvoedingsmanagement. En daar staat of valt het welslagen van borstvoeding mee. Het is ontzettend belangrijk dat de baby op de juiste manier wordt aangelegd, zodat hij voldoende borstweefsel in zijn mondje krijgt. Hij moet namelijk niet alleen de tepel, maar ook (een groot gedeelte van) de tepelhof in zijn mondje hebben (je geeft immers borstvoeding, geen tepelvoeding :wink:). De tepel komt dan helemaal achterin het mondje te liggen. Daar is alleen maar zacht weefsel, de tepel kan dan niet beschadigd raken. Ook voor de baby is goed aanleggen heel belangrijk, want op die manier kan hij de borst goed leegmelken. Kijk maar eens naar deze filmpjes:

Latch on (animatiefilmpje)

bv grote hap

Net zoals voor vele andere dingen geldt ook voor borstvoeding: oefening baart kunst. Door vanaf het prille begin vaak (de eerste dagen zeker 10 tot 12 keer per etmaal) en goed te voeden, leg je een solide basis voor de gehele borstvoedingsperiode. Borstvoeding in een notendop: een baby mag zo vaak en zo lang aan de borst als hij zelf wil, mits hij goed is aangelegd. Pijn is een teken dat er iets niet goed gaat. Wat je in het begin mag voelen is het eerste aanzuigen. Het weefsel moet nog wennen aan het oprekken en dat kan gevoelig zijn. Deze gevoeligheid moet echter binnen enkele minuten verdwenen zijn, daarna moet het voeden prettig aanvoelen. Blijft de pijn aanhouden, dan is het aan te raden om het kindje van de borst te halen door je pink voorzichtig in zijn mondhoek te leggen (zo verbreek je het vacuüm) en hem zorgvuldig opnieuw aan te leggen.

Het heeft vaak tijd nodig om het voeden goed onder de knie te krijgen en samen je draai goed te vinden.

Meer goede informatie over aanleggen vind je o.a. hier:

bv.com-Aanleggen

Eurolac-Borstvoeding basis



@Douwine wrote:
Wat zijn jullie ervaringen met de ondersteuning vanuit de kraamzorg? Welke dingen moet ik weten, vragen, uitzoeken, kiezen, bedenken…


Al is het op korte termijn, het is heel goed dat je zelf op zoek bent naar goede informatie. Daarmee vergroot je je zelfvertrouwen en je zelfredzaamheid. Jij bent immers degene die gaat voeden, jij gaat dat samen met je kindje doen.



Oh, mijn peuter vraagt aandacht, ik moet gaan :wink: Kun je hier eerst verder mee?

@eisblume wrote:

@Kwakje wrote:
@eisblume wrote:
Ik ben daar zelfs nog strenger in :shifty: , de eerste week krijgt de baby van mij geen speen of vinger(doen veel bv ouders ipv een speen- pinkje geven…). Ik heb dan ook 2 kinderen die zonder speen sliepen :wink: , niet altijd even goed, ik geef het toe…


Wohw volgens mij kunnen wij elkaar de hand geven.
Hoe heb je dat gedaan als andere mensen hun vinger in het mondje stoppen bij je kind? Daar ben ik erg benieuwd naar, want mijn schoonouders zijn van dat soort mensen die dat gerust doen. En heb het pas ook al tussen neus en lippen door verteld dat ik dat absoluut niet wil. M'n schoonmoeder vondt dat onzin. :think:

Andere mensen die hun vinger in het mondje willen stoppen :shock: , oh, nee niet bij mij :shifty: dan wordt ik dus echt een moederleeuw :shifty: Ik heb gewoon heel duidelijk erbij vermeld dat ik het niet hygiënisch vindt en dat een pasgeboren kindje de eerste tijd toch al zo weinig weerstand heeft, dus wil ik geen onnodige risico's lopen :) Overigens hebben ze het later nooit meer geprobeerd 8)


Maar dan gaan ze de discussie met je aan en praten ze je klem.

Gelukkig komt m'n moeder kramen (zij is kraamverzorgster) en die is pro bv (niet overdreven hoor, maar die gaat er wel 100% voor) en houdt niet van speentjes en vingertjes. :wink:

Praten ze je klem?!

Niet als je na vriendelijk vragen gewoon de baby bij je neemt. Of iets minder vriendelijk vragen of ze die vieze vinger uitvhet mondje willen halen.

Ik ben echtiet subtiel met dat. Soort. Dingen, bah.

Allereerst, wat fijn dat je van de medicijnen af bent, en wat goed dat je bv wil gaan geven.



Bij mijn eerste kindje, had ik nog nooit een boek over bv gelezen of een cursus bv geven gehad.

Ik ging gewoon bv geven, klaar.

Ik was nog wel heel jong dus misschien een beetje naïef, maar het pakte gelukkig goed uit.



Mijn tip, lees lekker bv.com, fantastische site.

Aanschaffen, een goede bv kussen, die zou ik je echt aanraden.

Een weegschaal om je kindje te kunnen wegen.

een tube Bepanthol Zalf, voor kloofjes.

2 goede borstvoedings bh’s.



En verder veel motivatie, bv gaat nou eenmaal niet altijd over rozen en bv geven moet je leren en je kindje moet dat ook.

Maar als het eenmaal loopt en je na een paar weken helemaal gewend bent aan elkaar dan heb je er fanastisch veel plezier van.



Heel veel succes, en een fijn bevalling alvast gewenst.



… :-*

@Lune wrote:

Praten ze je klem?!

Niet als je na vriendelijk vragen gewoon de baby bij je neemt. Of iets minder vriendelijk vragen of ze die vieze vinger uitvhet mondje willen halen.

Ik ben echtiet subtiel met dat. Soort. Dingen, bah.




Ik kan heel moeilijk uit m’n woorden komen, dus het duurt best wel lang voor ik m’n verhaal kwijt kan en sommige mensen vinden dat niet prettig en gaan er dan door heen praten. :cry: (soms bij de 2e zin al). Dan klap ik dicht en begin ik te stotteren. Heel vervelend, maar het zei zo.

Al ben ik niet op m’n mondje gevallen, maar dan denken hun dat ik er een grapje van maak. Dus ik ga denk ik de familie maar eens een mailtje sturen (want er spelen nog meer zaken rondom de kleine in aantocht).

nou ben ik zo ver… vind manlief 't niet nodig :?

“fre is toch ook groot geworden” en “haal je nou niet al die dingen op de hals, je hoort wat er allemaal kan misgaan”





nou

ben er sip van



iedereen bedankt voor de adviezen!! Vingertjes in mondjes mocht hier bij de eerste ook niet hoor, jakkes. Ik zei, ‘eerst 3 volle minuten schrobben met Dettol’ en dat hielden ze dan natuurlijk wel voor gezien :doh:

Douwine, het is voor een man ook lastig voor te stellen.

Geeft je man je daar geen ruimte in? Om gewoon te proberen?





Die tip van Dettol ga ik uitproberen :wink: . :thumbup:

@Douwine wrote:

nou ben ik zo ver… vind manlief 't niet nodig :?

“fre is toch ook groot geworden” en “haal je nou niet al die dingen op de hals, je hoort wat er allemaal kan misgaan”


Ja, wat er allemaal kan misgaan.... Dat hoeft natuurlijk niet he ;)
Maar idd, je moet voor de BV wel wat investeren, maar je krijgt er ook zoveel voor terug :inlove:

Ik zou het zeker proberen hoor, als ik jou was!! Overstappen op flesvoeding kan altijd nog.... andersom is een stuk lastiger!!

Ik hoop dat je man je toch gaat steunen :thumbup:
En anders hem alle positieve dingen van BV voorleggen :mrgreen:
Zoals het gemak (nooit geen flesjes en poeder meesjouwen of ergens niet spontaan langer kunnen blijven omdat je geen voeding bij je hebt) en het is en blijft toch de beste voeding voor je baby.

Succes ermee!![/spoiler]