eczeem en bad

Even een vcraagje aan ouders met een kindje met eczeem. Mijn zoontje heft erg veel eczeem, vandaag wilde hij in bad en dat doen we meestal op zaterdag. Maar in bad bleef meneertje staan en krabde zichzelf snel tot bloeden, het bloed droop zo het water in :cry: . Nu krabt hij vaker als hij even in bad gaat maar meestal kan ik heel erg krabben wel voorkomen.Maar hoe doen jullie dat? Ik kan hem toch moelijk met krabpakje en al in bad zetten?

Hij gaat ook maar 1x per week in bad omdat zijn huid anders zo droog wordt. Maar hij wil zelf ook graag in bad, maar kan zich niet beheersen wat betreft het krabben.

Hier ook een meisje met hele erge eczeem, nu aardig onder controle met de zwaarste hormoonzalf. En voor de jeuk gebruiken wij Fenistil en helpt echt HEEL erg goed.Wij doen niets in bad, soms was Balneum. Maar als wij het badwater iets warmer hebben als lauw dan gaat het direct al mis. Dan is het enigste wat ze nog kan krabben. Hier vinden we ook regelmatig echte grote vlekken bloed, zelfs met een krabpak krijgt ze het voor elkaar om zich open te krabben door maar te blijven krabben.Maar als we het water net wat kouder hebben als lauw gaat het erg goed in bad. Vak is hier een speeltje in bad om dan net dat beetje jeuk af te leiden. Maar toen ze wat jonger was en nog niet kon zitten in bad kreeg ze hier gewoon sokjes om haar handen in bad :thumbup:Wij kregen het advies om haar om de 2 dagen in bad te doen, huid moet je de kans geven om vocht op te nemen door het badwater. Met meer dagen er tussen kreeg mijn meisje een droge huid. Je meot er denk ik gewoon ff proberen wat voor jullie het beste werkt. Met echt een hele droge huid deed ik gewoon ‘snel’ even badderen en net voordat ik haar eruit deed halen balneum erin spuiten, en dan niet zo zuinig. Dan blijft alles beter aan haar lijfje plakken :thumbup:

Onze oudste heeft ook een erg gevoelig huidje en soms eczeem plekjes, maar vooral is zijn huid heeeeeeel erg droog en heeft hij vaak last van jeuk. Dat krabben tot bloedens toe herken ik dus ook :shifty:De jongens gaan daarom ook om de dag in bad. Wij doen er dan niets in. “Zepen” ze alleen in met Natusan top-to-toe wash en zo gauw ze uit bad komen smeren we ze in met Weleda calendulan-olie. Wassen doen we inderdaad ook met Neutraal en ik let erop dat ze niet te veel kunstmatige kleur- en smaakstoffen binnen krijgen. Het lijkt te helpen, de laatste tijd heeft hij veel minder last van jeuk/uitslag dan anders…Maar ja, dit is uiteraard wel wat anders dan echt eczeem, maar misschien heb je wel wat aan deze tips :think:

Ons meisje heeft ook behoorlijk last van eczeem. En ook hier krabt ze behoorlijk in bad (dat is gewoon de enige kans dat ze overal bij kan). Gelukkig kunnen we dr inmiddels vragen om het niet te doen.Maar om antwoord te geven op je vraag: wij hebben via het kindereczeem spreekuur het advies gekregen om haar goed in te smeren voor we gaan zwemmen. Dat zorgt voor een beschermlaagje en als ie dan toch krabt lukt dat moeilijker omdat het vet is (denk er wel om dat ie dan ook ‘glibberig’ is :wink: )

Ik kan me zo voorstellen dat je dat ook kunt doen voor ie in bad gaat?

Benthe had ook erge exceemplekken. Krabde haar hele huid kapot.Tot ze een allergietest kreeg omdat ze niet in orde was. Toen bleek dat ze een huisstofmijtallergie had. Wat vaak voorkomt bij exceemkindjes.

Nu krijgt ze medicijnen (aerius) om de reacties te verminderen.

En het gaat nu super met haar!Mensen geloven bijna niet dat ze exceem heeft, zo mooi ziet haar huidje eruit.Wassen doe ik ook in neutral en in bad (1x per week) gaat ze met natures amandel van de kruidvat.

En daarna smeer ik haar in met de bodylotion daarvan…

Heb alleen wat badolie in bad, die van de hema daar kan hij tegen. Hij is ook allergisch voor neutral :? .Denk dat ik hem dan toch maar een krabpakje aandoe in bad. Zalven voor die tijd ook al geprobeerd, maar gaat dan gewoon door met krabben. Met een krabpakje aan lukt het krabben hem ook redelijk alleen niet zo erg dat het gaat bloeden gelukkig.We smeren inderdaad ook met hormoonzalf zwaarste categorie, en dan gaat het 2 daagjes redelijk maar met stopdagen komt het weer net zo hard terug.

Fenistil hebben we ook in huis, maar meneer weigerd iets te drinken waar het inzit.

Sta je bij een kinderarts of dermatoloog onder controle?

We gaan voor T.homas nu naar een kinderarts in Deventer, die gespecialiseerd is in kinderallergien.

Via haar hebben we nu ook contact met een eczeemverpleegkundige, waar we veel tips van krijgen

(o.a. dat badwater maar 30 graden mag zijn).Is het eczeem wel eens onder controle geweest of blijft jullie mannetje altijd last houden?

Bij T.homas hielp een smeerschema van 6 weken met hormoonzalf super.Succes ermee, want het is zo vervelend, zowel voor jullie zoon als jullie zelf.

Oh lastig!

Zoon had ook hele erge eczeem en mocht van de kinderarts ook 1x per week in bad.

Bij hem kwam de eczeem ook net zo hard weer terug bij de stop dagen…

Wat bij hem uiteindelijk hielp was het flink beperken van koeienmelk(producten) en gluten, en het smeren met bijenwaszalf i.p.v. hormoonzalf, of coldcream van Weleda, het kan nog beter, maar de echte grote (ontstoken/open) plekken zijn weg. Het is nu bijna een half jaar “rustig”.Voor het in bad gaan nagels goed kort knippen?

Van de kinderarts mocht alleen zoon zijn poppenkind “krabben”… misschien een knuffel/badspeeltje in bad die mag krabben?

Dan wordt het meer wrijven omdat zijn nagels dan niet mee doen. Het hielp bij zoon wel goed.

Hier ook behoorlijk wat exceem…

2 keer in de week in bad, zonder zeep ofzo… echt alleen wassen met water. Speeltjes in beide handen, zodat ie niet kan krabben.En wassen inderdaad met neutral… balen dat ie daar ook niet tegen kan zeg…@mallivy wrote:We smeren inderdaad ook met hormoonzalf zwaarste categorie, en dan gaat het 2 daagjes redelijk maar met stopdagen komt het weer net zo hard terug.


Mag ik trouwens vragen wat voor smeerschema jullie hebben van de hormoonzalf? Wij hebben namelijk ook hormoonzalf gekregen, maar op het moment dat we niet meer smeren, komt het weer even hard terug. Nu vertelde de cb arts dat het geen kwaad kan om continu om de dag te blijven smeren, maar ik voel me daar toch niet helemaal lekker bij... dus hoe doen jullie dat?

hier ook eentje enorm onder de eczeem… en hormoonzalf doet helemaal niks.Ja zijn huid gaat kapot en hij gilt het uit als je smeert, dus exit hormoonzalf (waarschijnlijk heeft hij mijn huid, mijn huid wordt ook ontzettend snel dun en dus pijnlijk van hormoonzalf).

Maar wat dan he…Hebben al tig dingen geprobeerd, ook op advies van de ha, maar tot nog toe niks gevonden wat echt werkt.

In de ochtend smeer ik nu vette creme en voor middagslaapje en de nacht talkpoeder en dan zegt hij wel ‘jeuk weg’, maar wordt de huid niet minder droog van natuurlijk.Maar we hebben hier heel wat pyjama’s en onderlakens waar het bloed gewoon niet meer uit wil… vind het zo sneu voor het ventje, want ik weet hoe gekmakend jeuk is.

Moet wel zeggen dat het de laatste 2 dagen iets beter is/gaat en hij voor nu even minder jeuk lijkt te hebben, dus daar zijn wij al blij mee en hoop dat zijn huid nu even tijd krijgt om te herstellen (tussen het eczeem zitten allemaal kleine korstjes, die natuurlijk ook weer gaan jeuken).Bad gebeuren is hier ook lauw water en even snel erdoor. In periodes dat zijn huid wat beter is mag hij ook langer spelen en doen in bad en daar geniet hij enorm van.Met warm weer en zonnebrand + zand moeten ze echt elke dag wel even goed schoon voor ze naar bed gaan en dan spoelen we hem vaak even af onder de douche.

Bedankt voor de tip, zeemeermin! Fijn te horen dat er verschillende schema’s zijn voor verschillende kinderen. Ik maakte me zorgen omdat de dermatoloog ons echt een heel afbouwschema had gegeven. Precies gevolgd, maar nadat we dus echt gestopt waren met smeren was het binnen een week weer in alle hevigheid terug. Hij kan er dus blijkbaar niet zonder, dus moet toch maar een continu schema…

En sja, ik zou natuurlijk weer een afspraak kunnen maken met de dermatoloog om het voor te leggen, maar we waren wat ziekenhuismoe… :roll: en dus toen maar aan de cb arts gevraagd.Maar sorry, back ontopic! :slight_smile:

@mallivy wrote:

Heb alleen wat badolie in bad, die van de hema daar kan hij tegen. Hij is ook allergisch voor neutral :? .Denk dat ik hem dan toch maar een krabpakje aandoe in bad. Zalven voor die tijd ook al geprobeerd, maar gaat dan gewoon door met krabben. Met een krabpakje aan lukt het krabben hem ook redelijk alleen niet zo erg dat het gaat bloeden gelukkig.We smeren inderdaad ook met hormoonzalf zwaarste categorie, en dan gaat het 2 daagjes redelijk maar met stopdagen komt het weer net zo hard terug.

Fenistil hebben we ook in huis, maar meneer weigerd iets te drinken waar het inzit.
Wij geven Fenitsil niet in een fles. Mocht ze de fles niet opdrinken krijgt ze niet de juiste hoeveelheid binnen. Wij geven voor het slapen gaan 5 druppels op een lepeltje, en die slurpt ze er echt af.welke hormoonzalf gebruiken jullie ?

We hebben nu dermovate klasse 4 hormoonzalf. Moeten 4 dagen smeren en 3 dagen niet, maar het heeft maar weinig effect.De eerste maand moesten we het elke dag smeren maar dat was emovate (klasse 2) maar ook dat leverde te weinig resultaat, hij is onder behandeling van een dermatoloog. Door te weinig resultaat ben ik even met hormoonzalf gestopt.

Op aanraden van een phytotherapeut, moet Steven nu 3xdaags1 druppel urtica innemen en 3xdaags 3 druppels centaurium. Hier is hij vorige week mee begonnen en nadat het 2 daagjes een stuk heftiger werd, lijkt het nu rustiger te worden, alleen bracht het badderen dus roet in het eten. Het zou binnen 4 weekjes minder moeten worden of over moeten zijn, dus dacht ik laten we het eens proberen, werkt het niet dan zitten we over een paar weekjes weer bij de dermatoloog.Maar ik vind het vooral zo zielig voor hem, als hij weer zo’n jeuk heeft. Het liefst hoop ik dat er iets is waardoor hij over 5 minuten van al zijn jeuk af is maar helaas…

@Zeemeermin wrote:

MamaMarije… welke klasse hormoonzalf hebben jullie?
we hebben maar klasse 1.

Wel 2x een andere voorgeschreven gekregen (welke precies zou ik na moeten zoeken), maar beide doen weinig voor het eczeem, maar hij gilt het dus wel uit met smeren en geeft dan ook echt pijn aan… dus een hogere klasse zalf om het eczeem aan te pakken zie ik dus niet zitten :shifty: (helemaal niet omdat ik vroeger zelf ook hormoonzalf heb gehad tegen mijn eczeem en het bij mij dus ook zeer deed en dat nog zo goed kan herinneren).We willen overigens wel binnenkort doorverwijzing richting dermatoloog om te kijken of hij/zij er nog iets meer mee kan als dit, want in tegenstelling tot wat mijn coach vroeger altijd beweerde… is pijn niet fijn en jeuk niet leuk (dat was zijn motto, spelen kan altijd :wink: ).Voor nu houden we het in elk geval bij de vette creme en de talkpoeder. Het eczeem gaat er niet mee weg, maar hij is voor het eerst sinds tijden wel pijn en en zo goed als jeukvrij en dat is ook heel wat waard.

Wij hadden ook ermovate, maar daarmee kregen we haar eczeem niet onder controle. Nu gebruiken we ELOCON voor ernstige eczeem. Dat werkt hier echt zo ontzettend goed :thumbup:Ook hebben we andere basiszalven getest.Cematogrol

Koelzalf ( werd het nog erger )En nu gebruiken we Lanettecréme met 10% vaseline.

Hadden ook een goedje gekregen om de eczeem plekken die open waren gesprongen snel uit te drogen en dicht te krijgen.Met de Lanettecréme 10% vaseline, en de Elocon is het 80% afgenomen. En mijn meisje had het echt heel ernstig. Nu is ze een ‘normaal’ eczeemmeisje.

Wij zijn bij het kindereczeemspreekuur in Alkmaar geweest, echt een aanrader! Er wordt in 1 ochtend tijd goed naar je kindje gekeken, je krijgt veel info en een smeerschema op maat.Het is idd dat je niet te voorzichtig moet zijn met hormoonzalf, dat gaat over het ‘dun smeren’ waar overal voor wordt gewaarschuwd. Ouders smeren hierdoor vaak juist te dun. Om de dag smeren zou ik niet doen! Die ‘rustdagen’ heeft de huid echt nodig. Ook wij moesten starten met 6 dagen smeren en 1 dag stoppen.

Wij konden vrij vlot afbouwen, nu blijven we hangen op 3 dagen smeren en 4 dagen stoppen. Soms zijn er periodes dat we weer even 4 dagen smeten en 3 dagen stoppen. Hopelijk kunnen we uiteindelijk nog verder afbouwen, maar tot die tijd houden we het zo.

Hier een zoon met constitutioneel eczeem.

We hebben een poos groningerbad gebruikt. Op doktersadvies. Lekker vet, hielp goed.Verder smeer ik 4 zalven.Cat. 4 bij ernstige plekken, 2 bij minder ernstig, lanette standaard en koelzalf als afwisseling.

Ons ventje is zo mooi glad! Ik weet dat ik me het apelazarus smeer, maar het loont. HIj is zo glad en zacht als een baby. Ik heb gewoon zelf een schema in gevonden, maar dat heeft ook een jaar geduurd :mrgreen:

Nu wij het onder ‘controle’ hebben kunnen smeren we nu een maandje 1 x voor het slapen gaan. Wangetjes worden wel 3 x per dag ingesmeerd omdat dat het enigste is wat we niet onder controle hebben.Zovaak smeren respect hoor, ik heb er echt een x doorheen gezeten van al dat gesmeer 2 x per dag. Echt om knettergek van te worden. Maja kwam natuurlijk niet alleen door het smeren maar door heel de moeilijke babytijd. Naderhand heeft mijn man het 1 x overgenomen, en nu smeren we om de beurt

Ja idd dat smeren…als je ziet dat het loont wil je wel.Alleen deze tijd vind ik wel eens lastig: hormoonzalf, vette creme, koelcreme, zonnebrand…Zonnebrand is altijd van dat vieze spul wat niet intrekt, eigenlijk wil ik dat ze dan s avodns ff in bad gaat of douchen. Maarja dat mag ook niet elke dag…Daarnaast heeft ons meisje ook behoorlijk last van waterwratjes, dit startte precies op de eczeem plekken. Als de wratjes opengekrabt zijn mag er geen hormoonzalf gesmeerd worden…inmiddels zitten die waterwratjes over dr hele lijf (arm, oksel, romp en bovenbenen)

Hier ook een licht exceem kindje en vrij goed onder controle, maar misschien omdat ze ook al wel ouder is :think:

Toen ze jonger was, was het dus ook heftiger en op meer plekken (wangen, rug, armen en benen), maar nu alleen haar knieholten en elleboogholten.“Vroeger” deed ik altijd Balneum in het badje en ze badderde dan zo’n 3x in de week. Nu nog steeds maar zo’n 3x in de week onder de douche en dan was ik haar met Kruitvat zemelenbadje sop. Lekker tegen de jeuk, schijnbaar!Verder smeren we nog steeds vrijwel dagelijks met VaselineParrafine (lijkt op vloeibare boter) als ze gaat slapen en overdag als het nodig is met VaselineLanette, want dat trekt net wat makkelijker in.

Als ze eens een uitbraak heeft hebben we Emovate en daar krijgen we het met een dag of 3 wel mee weg nu gelukkig.Maar haar huid is vooral erg droog de laatste tijd zonder exceem.Over de waterwratjes:

Een half jaar geleden kreeg ze er ook last van, juist in de elleboogholten idd, en ik heb bij de apotheek Spray-Away van Natusor meegekregen.

Het prikte haar natuurlijk wel even kort vanwege de alcohol (toch liet ze het iedere dag heel goed weer toe!) en met een week of 2 waren ze weer weg :thumbup: