Bekkeninstabiliteit

Ben al een tijdje wat minder actief hier, maar heb al zo’n 2 weken erg pijn, en veel klachten.

Vandaag met de VK overleg gehad, en ze vrezen dat het in mn bekken zit. Bekkeninstabiliteit.

Ik moet morgen fysio bellen en dan ff afwachten en verder zien. Maar zit met een aantal vraagjes. Ken dat helemaal niet; bekkeninstabiliteit. Vanmiddag al op wat site’s rondgesnuffeld, maar kom ik niet echt verder mee.

Iemand ervaring met bekkeninstabiliteit? Gaat dat nog over tijdens je zwangerschap? of echt pas erna? En wat is handig, en wat niet? Om het zo min mogelijk te belasten? Kortom, wie heeft wat tips en adviezen voor mij?

Dank je! :-*

Ik ben er bekend mee. Nu gaat het weer heel goed, maar tijdens mijn zwangerschap van de jonste liep ik op het laatst met krukken, en zelfs dan kon ik de straat nog moeilijk oversteken.



Ik ben bij een speciale bekken-fysio geweest, maar uiteindelijk heeft ze me precies het verkeerde laten doen (lekker dan :roll: ). Ik had de hoop al opgegeven dat het weer goed zou komen, maar door een tip van iemand ben ik bij de chiropractor beland, en nu is de pijn over.

Dus als je bij de fysio geen baat hebt, zou ik de chiropractor proberen, die mag ook tijdens de zwangerschap behandelen.



Sterkte ermee!

hier ook last gehad, ook nog ver na de zwangerschap.



mijn fout: ermee doorgelopen omdat ik zelf dacht dat het mijn (albekende) rugklachten waren (waar ik dus juist wél mee moet lopen)



ik heb mezelf dus de vernieling in gelopen en heb daar achteraf flink voor op mijn kop gekregen van allerlei fysio’s en nu mensendiecktherapie…



mijn grootste advies:

leer heel goed naar je eigen lichaam te luisteren.

heb je geen pijn, dan kun je dingen doen (je moet tenslotte wel in beweging blijven, anders gaat je conditie achteruit)

maar bij het minst of geringste pijntje: neem rust!



probeer een houding uit te zoeken die bij jou helpt, die de pijn even doet wegzakken.

bij mij was dat op mijn linkerzij liggen.



ik moest dus actieve dingen afwisselen met die rusthouding op mijn zij.



en dat klinkt leuk, thuis kun je natuurlijk even 5 minuten op de bank gaan liggen (theoretisch gezien) maar als je een kleintje (of vijf :wink: ) hebt rondlopen, dan gaat dat dus moeilijker.

ik heb het gewoon uitgelegd aan Tyg: mama gaat even liggen en daarna gaan we weer spelen.



een paar minuutjes was genoeg, dan kon ik weer even.





ben je nou onderweg, bijvoorbeeld naar de winkel:

als je tijdens het lopen pijn voelt: even 2 minuten stilstaan of op een bankje gaan zitten, dan kun je daarna weer even een stukje lopen. op die manier wissel je ook je activiteit af met ‘rust’ .



absoluut even niks tillen.





qua oefeningen: bekkenbodemspieren zorgen er ook voor dat je alleronderste buikspieren wat worden aangespannen en ook je lage rugspieren.

als je ligt en heel diep uitademt, dan voel je je onderste buikspieren aanspannen.



verder mag je je buikspieren niet trainen helaas, tijdens je zwangerschap, maar wel na de bevalling en dat zou ik zeker doen, want zo ben je veel sneller weer hersteld.







sterkte, niet leuk, die pijn :hug:

Mijn bekkentherapeut heeft me ook naar de chiropractor gestuurd. Vond het idd helpen, bij mij heeft i het op een gegeven moment ook ingetapet omdat het anders te snel weer terug schiet (ik ben ook hypermobiel + zwangerschap, geen goede combi)



Je kan eventueel wel je schuine buikspieren trainen en leren je bekkenbodemspier te ontspannen (die kan zich alleen volledig ontspannen als je ligt) waardoor de trek aan je stuitje minder wordt.



Ik zou als ik jou was gewoon een bekkentherapeut bij jou in de buurt zoeken of anders langs een goede fysio gaan.

Hier geen bekkeninstabiliteit, maar bekkenpijnsyndroom.

Heb er eigenlijk geen aandacht voor gehad omdat ik gewoon dacht dat het spierpijn was, ochtendstijfheid etc etc. Helaas bleek na 1 week werken na de zomervakantie dat het steeds erger werd en de pijn echt van binnen zat. Ben toen doorverwezen naar een fysio, gespecialiseerd in bekkenproblematiek bij zwangere vrouwen. Van haar heb ik het advies gekregen om meteen te stoppen met werken (zou nog 6 weken werken tot aan mijn verlof). Ik mag alles doen, maar zodra ik pijn krijg moet ik stoppen. En het lijkt te werken, want het wordt in ieder geval niet erger!

Laat je dus echt adviseren en blijf er niet mee rondlopen!

Hier ook erg bekend met bi.



Tijdens de zwangerschap van Lana had ik er last van en nu weer. Op dit moment zit ik in de ziektewet omdat ik gewoonweg niet meer normaal kan lopen. Mijn bekken verschuiven over elkaar heen zodra ik ook maar beweeg.



De beste tip die er is --> niet te lang in 1 houding blijven. Dus constant afwisselen, dan een stukje lopen, dan even zitten. Je bekken vooral in beweging blijven houden. Hoe meer je verstijft hoe pijnlijker het wordt om weer te gaan bewegen. Verder is de fysio een hele goede stap. Als het goed is krijg je oefeningen voor thuis. Je bekken kantelen enz. Ikzelf heb maar weinig oefeningen omdat ik gewoonweg niet meer oefeningen aankan. Net zoals die schuine buikspieren oefenen, dat kan ik al niet meer. Ziet, je mag wel buikspieroefeningen doen, maar jij bedoeld waarschijnlijk de oefeningen waarbij je op je rug ligt en dan omhoog gaat. Je hebt, zeker tijdens bi, een oefening waarbij je op je rug ligt, 1 been optrekt, je armen om je knie slaat en gewoon een beetje druk uitvoert op je been. Deze oefening is zowel voor je bi, als voor je buikspieren. Deze oefening kan ik dus niet meer doen nu.



Nog een tip, vooral niets maar dan ook niets tillen, goed bukken, dus door de knieen heen. En ik weet hoe moeilijk het is om niet te tillen met kids in huis. Maar ikzelf heb Lana heel snel geleerd om zelf dingen op te pakken en om in haar bedje te klimmen. Ik zal wel moeten, kan haar niet meer tillen.



3de Tip… als je gaat slapen, ga op je zij liggen met een kussen tussen je benen. Op deze manier klappen je bekken niet tegen elkaar maar hou je ze stabiel op dezelfde manier zoals ze stabiel zijn als je staat.



4de tip… als je een lange tijd in een rij moet staan of aan het afwassen bent of iets dergelijks, hou je bekken in beweging door ze zachtjes heen en weer te schommelen, van links naar rechts. En als je kan rondjes draaien met je bekken. Niet de bewegingen overdrijven, gewoon zo doen dat het niet opvalt is al voldoende.



5de tip… probeer niet te strompelen als je pijn hebt. Hoe meer je gaat strompelen, hoe meer je andere spieren en botten gaat belasten, hoe meer klachten je erbij krijgt door een verkeerde houding.



6de tip… trek schoenen aan die lekker lopen. Dus als je altijd gewend bent om op hoge hakken te lopen, kies dan voor een schoen met een iets minder hoge hak, maar wel een brede hak. Ga niet gelijk op platte schoenen lopen. Als je dit wel gaat doen, verander je gelijk je hele houding in een houding die je eigenlijk niet gewend ben, waardoor je weer meer klachten krijgt in je rug en schouders.



7de tip… traplopen is slecht. Helaas zullen velen van ons dat toch moeten doen in huis. Ga dan niet zoals je gewend ben een trap op lopen, maar doe dat tree voor tree. Zo hou je je bekken stabiel en doet het minder pijn.



8ste tip… zitten. Ga lekker ongegeneerd wijdbeens zitten (trek dus voorlopig maar even geen rok aan :mrgreen: ), kantelen je bekken recht en krom. Zo blijf je zelfs tijdens een lange zit in beweging.



Hoop dat je hiermee een beetje geholpen ben. Nogmaals, doe datgene waar je het minst last van heb.



Net zoals die schoenen met hak. Ik ben gewend om op hoge dunne hakken te lopen. Maar tijdens een zwangerschap zou dat niet goed zijn. Nou goed, ik lage schoenen gekocht en een pijn dat ik overal had. Komt doordat je die houding niet gewend ben. Ik heb na een paar maanden toch schoenen met een brede dikke hogere hak gekocht en ik heb veel minder last van pijntjes van de bi.



Dus vooral de dingen doen waar JIJ je het minst pijn bij hebt ook al wordt het “afgeraden” door wie dan ook. Geen 1 lichaam is hetzelfde. Dus wat voor de een geldt, geldt niet voor de ander.



Ik kan geen trappen lopen of lange afstanden, maar daarentegen kan ik wel fietsen. Ook niet bevoordelijk voor je bekken omdat je ze niet stabiel houdt, maar mijn lichaam geeft gewoon aan dat ik beter op de fiets kan verplaatsen dan lopend.



Er bestaan ook hulpmiddelen voor je bekken zoals een bekkenband om ze bij elkaar te houden. Ik heb deze nodig voornamelijk in de nacht omdat dan mijn bekken over elkaar schuiven door bewegingen. Deze hulpmiddelen kan je beter alleen gebruiken in overleg met de fysio.



Nu, zie dat het weer een heel verhaal is. Hopelijk kom je zo verder ermee.

Miss een stomme vraag maar wat voel je dan wat doet er dan pijn? :oops:

Dat is per persoon verschillend wat je voelt. Ik heb zelf erg veel last van mijn heupen zeg maar en pijn in mijn schaambot (is ook bekken, dit gedeelte verschuift dus bij mij). Verder als je ergens mee begint, dus beginnen met opstaan of beginnen met lopen dan voel je pijn in je onderrug ergens tussen je stuitje en de bovenkant van je heupen.



Bij mij zit de pijn iig alleen van voren en van achter, niet aan de zijkant.

Dank meiden :-*



Ik heb net even gebeld met een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenproblemen. Ik kan daar vanmiddag om kwart over één al terecht! :thumbup:

Ben benieuwd, jullie horen hoe en wat!

(moet alleen die twee kleintjes van ons meenemen :shock: :oops: heb geen oppas, gaat nog leuk worden! Haha!)

Heel veel succes, en ik hoop dat je goed geholpen wordt! Enne, misschien wel handig dat de kids meegaan, nu kan ze/hij gelijk laten zien hoe je het beste kan tillen ed :wink:

Heel veel succes!!

je hebt hier ook een boek van geschreven door iemand die last had van bi. het heet “bekkeninstabiliteit of ‘doe maar even rustig aan, mevrouw’”

Ik heb 'm hier net uit, ik vond hem voor 2 euro op de rommelmarkt hier en het leek me interessant leesvoer. In dat boek zitten een hoop tips en -wat ik prettig vond- een beschrijving van wat zij voelde en de personen waarbij je terecht kunt.

En… hoe is het gegaan?

Zo, kids op bed, net thuis.

Had de kleintjes idd meegenomen, had geen oppas, alleen vergeten te vragen of en hoe ik mag tillen. (kleintjes til ik niet zo veel meer, die doen het meeste alleen)

Maar het is idd bekkeninstabiliteit en ik mag een hoop niet meer doen :cry: moet ook dinsdag al terug komen. Heb al een aantal tips, die wat Debbie ook gaf :thumbup: dus o.a. slapen met kussen tussen de benen op je zij.

Wat ze ook zei is dat als ik 's avonds/'s nachts zo onrustig slaap, wat ik nu doe, dat dat betekend dat ik overdag teveel gedaan heb.

Moet een flinke pas op de plaats maken. Hulp in de huishouding, en als het ff kan ook iets van thuiszorg i.v.m. de kids. Ik mag eigenlijk geen trap meer lopen, maar dat gaat heel moeilijk worden. Ze gaf wel aan dat we daar nog wel wat op moeten verzinnen (ikzelf dacht toen direct aan traplift o.i.d maar ga dit dinsdag eens navragen) omdat traplopen zoooo slecht is.

Autorijden ook liever niet, lange stukken niet meer lopen en noem het maar op.

We gaan morgen naar de efteling, met het werk van John. Maar ze had liever zoiets van, ga maar niet. Tja… overlegt dat we wel gaan, maar dat ik in de rolstoel mee moet, zodat ik kan afwisselen, beetje lopen, beetje zitten… anders is het niet te doen en maak ik mn bekken nog meer kapot.

Het zal ws deze zwangerschap ook niet overgaan, moest daar wel rekening mee houden en dat het einde heeeel zwaar gaat worden :cry:

ENnuh, liever hierna niet nogmaals zwanger worden, maar dat waren we toch al niet van plan.

Tjemig zeg, hakt er wel even in hier hoor!

Tijdje terug al zoo’n last met de migraine, wat nu gelukkig vrij stabiel is, en nu de bekkeninstabiliteit… (het kwam overigens ws door de zware bevalling van Sam, die zat vast in mn bekken, de jarenlange rugklachten die ik al heb vanaf mn 15e, en de drukke thuissituatie… al met al teveel voor mn lichaam).

Dinsdag dus weer heen en dan zien we verder. Krijg dan meer tips en oefeningen (hadden nu tijdgebrek en 2 kids bij me die echt daar het nodig vonden elkaar letterlijk in het haar te vliegen en bovenop elkaar te gaan liggen ruzie maken :oops: :lol: :lol: :lol: )



Jullie dank voor alle tips! :-*

Ik weet wat voelt meid. Hier nog 1 die dus geen ruk meer kan doen. :hug: :hug: :hug: :hug: Mocht je even willen klagen… klaag maar een eind raak bij mij hoor!



:-*

ik heb dus ook BI (heb het al sinds de zwangerschap van Myrna) en sinds deze week weer fysio, sommige dingen doe ik dus wel gewoon zoals traplopen en auto rijden, ik vertik het om helemaal als een gehandicapte te gaan leven, ik zie mezelf al met een traplift in huis :shock: pijn heb je toch wel…

wel let ik goed op mijn houding bij alles wat ik doe, traplopen doe ik zo: steeds een voet bijzetten, ook een tip van de fysio :thumbup:

verder alles goed verdelen en verspreiden door de week, je werk en huishouding, ik hoop het te redden zonder thuiszorg…ik ken ondertussen mijn lichaam dan ook erg goed en weet precies wat wel en niet kan…luister goed naar mijn lichaam.



straks na bevalling proberen of je kan gaan fysiogymmen Anne, je spieren weer sterk maken is dan erg belangrijk, dan ben je er na de tijd weer redelijk snel vanaf of iig een sterke verbetering.

yep, debbie, ik bedoelde inderdaad die situps.

de schuine kun je wel doen idd.

@Ziet wrote:

yep, debbie, ik bedoelde inderdaad die situps.

de schuine kun je wel doen idd.




:-* Dat dacht ik al.



Heleen, hier ook 1 die weigert een gehandicapte te zijn. Dus gewoon de dingen rustig aan doen en heeeeeeel goed luisteren naar je lichaam. Wat ik wel jammer vind is dat ik dus echt niet meer kan werken. Heb van alles al geprobeerd, maar helaas. Dus dan mezelf maar thuis nuttig maken :mrgreen:

@Ziet wrote:

yep, debbie, ik bedoelde inderdaad die situps.

de schuine kun je wel doen idd.




tijdens de zwangerschap is het beter geen sit-ups te doen toch?



en direct na de bevalling ook niet, weet niet meer waarom maar ik mocht het echt niet van mijn fysio, ze voelde steeds op een bepaald punt bij mijn borstbeen zolang dat nog zacht aanvoelde was alles nog verweekt en de buikspieren die wijken nog niet aan elkaar gegroeid, als dat plekje weer hard voelde mocht het weer…

Doe je rustig aan meissie :hug: :hug: :hug:





:-*