14 maanden en alleen nog maar tijgeren en rollen....

Hoi,

Wie heeft er ook kindje gehad die met 14 maanden alleen kon tijgeren en rollen… Ze kan wel zitten als je haar zittend wegzet…

Junia gaat dus nog niet uitzichzelf zitten en zelfstandig staan met ondersteuning kan ze ook niet (ze zakt dan vrij snel door haar beentjes)…



Ik mag 1 september weer naar het bureau en ga daarna denk ik aan de gang met fysio… De oudste stond nu al wel, nog niet vanuit zit naar staan rond deze leeftijd en liep pas met 21 maanden maar was dus al wel een heel stuk verder dan ons meisje…

Vanaf 15 maanden tot 21 maanden fysio gehad…



Af en toe heb ik een schuldgevoel, alsof het aan mij/ons ligt omdat het nu al bij allebei de kindjes zo is maar volgens mij horen kindjes het gaan zitten en het gaan staan zelf te ontdekken en hoef je als ouders daar toch niet continu te oefenen ofzo…



Iemand die ook deze ervaring heeft? en de verdere ontwikkeling van het kindje kwam dat ook goed of heeft het kindje op latere leeftijd nog een achterstand? (de oudste zit nu al een jaar op zwemles maar is duidelijk de mindere van de groep, maakt niet uit hoor maar het is zo leuk als ze meekunnen)…



grts Patricia

ik heb het zelf niet gehad. J. loopt nu sinds 3 weken los (en hard :roll: )



maar het kindje van een vriendin van ons is een half jaar ouder dan J. en die is ook pas net gaan lopen. hij heeft de hele tijd ‘gekikkerd’

zij stond ook onder controle van het CB. hoe dit verder gaat ontwikkelen durf ik ook niet te zeggen, omdat hij nog vrij klein is.



weet je, het is misschien vervelend (maar voor wie eigenlijk) dat jouw kindjes wat later zijn met lopen, en het is niet erg dat er naar gekeken wordt of er geen problemen met de beentjes zijn. maar ik denk altijd maar: tegen de tijd dat ze 18 zijn kunnen ze het allemaal! (tenzij er echt iets niet goed is)



wil je wel een dikke :hug: geven, want het lijkt me voor een moeder wel lastig.

Hoi Patricia,



Allereerst: begrijp heel goed dat je je er zorgen om maakt. Kan me dat helemaal voorstellen.



Ik heb zelf niet de ervaring ermee, mijn dochter is nu 1 en staat en kruipt. Maar ik ken wel een collega van wie haar dochtertje met 2 pas ging lopen. Zij maakte zich er ook druk om. Op het KDV van mijn dochtertje komt ook een jongetje die erg laat is met tijgeren. Hij is zo’n 14 maanden en is nu begonnen met tijgeren. Er zijn zat kindjes die later zijn dan het gemiddelde met bepaalde vaardigheden. Misschien zijn jouw kindjes wel veel sneller met de fijne motoriek of met spraak? Ik zou me niet al teveel zorgen maken en bekijken of je eventueel met wat hulp wat dingen kan oefenen. Maar het komt vanzelf, mits er geen sprake is van een beperking/afwijking of iets. Daar kan fysio je wel uitsluitsel over geven. En ook wat meer thuis oefenen, gewoon spelenderwijs. Rustig aan, vertrouw op je kindje(s), schakel de nodige hulp in en stimuleer thuis ook de grove motoriek. Meer kun je niet doen.

hier mijn meisje bijna 11 mnd.



ook alleen rollen en verder nog niets.



en dat rollen doet ze ook neit veel, als ik haar op de buik leg, vind ze het meestal wel goed, dan schuift ze wel rondjes op haar plek,



maar dat is nog geen 14 mnd natuurlijk.



mijn andere kids liep er een van met 10 mnd.

en de andere was verder met alle sook snel behalve met lopen.



kan me voorstellen dat je je zorgen maakt, maar denk dat het niet heel echt nodig is

Ik zou even foto’s moeten terugkijken, maar uit mijn hoofd kon Pete ook nog niet zelf gaan zitten rond zijn 1e verjaardag, dan moesten we hem inderdaad ook neerzetten en dan bleef hij wel zitten.



Hij is een paar dagen voor de bevalling van Luc en Stan gaan lopen, toen was hij 16 maanden.

In 4 maanden tijd is hij dus zelf gaan zitten, zelf gaan staan en wat pasjes aan de tafel en toen ineens gaan lopen.

In een korte periode kunnen ze snel ontwikkelen.



Luc en Stan waren zelfs 18 maanden toen ze gingen lopen. Het CB had met 14 maanden controle wel gezegd dat als ze met 1,5 jaar nog niet konden staan dat we dan verwijzing voor fysio zouden krijgen, maar in die laatste maanden konden ze dus ineens zelf gaan staan en ook zelf wat pasjes doen.

als er maar ontwikkeling is, dan is het wel in orde. Kindje van mijn buurvrouw is in mei 1 geworden, maar tijgerde en rolde tot twee weken nog. Sinds twee weken kruipt ze dus.



Zodra er ontwikkeling is, hoef je je echt geen zorgen te maken. Je hebt kinderen die het pas doen, als ze weten dat ze het kunnen. Hier heeft de oudste nooit geoefend met het gaan staan of kruipen. Maar ze deed het pas toen ze het kon en dan ging het maar zelden mis.



Het ligt echt neit aan jezelf! En… oefenen werkt ook niet. Misschien stimuleer je het een beetje, maar een andere buuf hier heeft een tweeling, de ene is net twee dagen vooradt hij 2 werd los gaan lopen. Ze heeft wat geoefend met hem, maar als ze niet willen, doen ze het gewoon niet!

Katie kon bij 14maanden ook niet zelfstandig los zitten… Ze leunde met haar handjes op de grond… Maar kruipen deed ze wel bij 14 maanden.



En over lopen gesproken… Hier loopt ze niet, wel om de tafel en overloop van tafel naar bank.En ze staat ook niet los, dat wilt/durft ze niet! En soms maak ik me ook zorgen maar ze doet alles behave ‘‘los’’ lopen.



Ieder kind ontwikkeld anders. Ze hoeven niet perse te gaan kruipen voordat ze kunnen lopen… Veel kindjes gaan pas kruipen nadat ze al kunnen lopen!

Ik sluit mij aan bij de voorgangers. Y.uri was vlot en T.ygo langzamer. Hij had een lage spierspanning waardoor hij in het eerste jaar een achterstand op liep. Met behulp van fysio (tips en oefeningen) is de ontwikkeling ineens vlot gegaan en met 17/18 mnd ging hij lopen.



Dus als je twijfelt kun je gewoon even langs de kinderfysio gaan. Dan hoor je het vanzelf als alles goed is.

Yari was een “luier” kindje, Levi liep al met de 11 maanden, Yari nu dus nog steeds niet.

Ik ben een tijd geleden met Yari bij fysio begonnen (eigen initiatief) omdat mijn gevoel niet goed zat (hij stond ook vaker op de tenen).



Hij had dus te weinig kracht in zijn bovenlijf, waardoor hij bepaalde houdingen aanleerde die het allemaal overcompenseerde.

Dat is er nu wel uit, en nu begint hij dus met rechtop op de knie-en “lopen” en meer de uitdaging om nu zijn voetjes neer te zetten en ergens achter te lopen.

Hij is nu dus 17 maanden! Maar voordat hij loopt duurt denk ik nog wel eventjes hoor :shifty:

Onze 2e dochter lag met 14 maanden nog steeds met haar rug in de box of op een speelkleed, kon zichzelf niet omdraaien of omrollen, laat staan zitten.



Ons begon het met 8-10 maanden op te vallen dat haar ontwikkeling niet vooruit ging, voor de zekerheid zijn wij toen naar de huisarts gegaan die ons op zijn beurt ook ‘voor de zekerheid’ door heeft gestuurd naar de kinderarts. Tot op dat moment hadden wij alle vertrouwen dat het nog wel goed zou komen, dat we te horen zouden krijgen dat we ons geen zorgen hoefden te maken en dat het wel mee viel.

Niets was echter minder waar. De kinderarts vond het op dat moment al een flinke achterstand waardoor een heel scala aan onderzoeken werd ingezet. Weken lang heeft onze dochter onderzoeken gehad, zowel genetisch, als hersenscan, bloedonderzoeken om stofwisselingsziekten uit te sluiten en tegelijkertijd kwamen wij bij een heleboel specialisten terecht om te kijken of er op allerlei gebied (oren, ogen enz.) iets kon worden gevonden wat de achterstand kon verklaren.

Uiteindelijk werd (gelukkig) niets specifieks aangetoont, en kregen wij gezien de ontwikkeling helemaal stilstond de diagnose dat onze dochter waarschijnlijk de rest van haar leven, lichamelijk en geestelijk een baby zou blijven… geloof me, dat heeft er bij ons enorm ingehakt.

Daarna werd niet alleen fysiotherapie, maar ook logopedie, speltherapie en een heel scala van therapiën ingesteld, ze kwam op de wachtlijst voor een medischdagcentrum. Toen ze 14 maanden was was alles nog steeds het zelfde. Vlak voordat ze naar het dagcentrum ging, begon ze uit het niets ineens te ontwikkelen, het gevolg was dat ze met anderhalf kon omrollen en begon met tijgeren. Lopen deed ze pas met 2 jaar en 3 maanden, maar ze heeft het wel geleerd!! Na een tijdje was ze het medisch dagcentrum ontgroeid en hebben we haar op een gewone peuterspeelzaal geplaatst, motorisch heeft ze altijd problemen gehad, maar toen ze vorig jaar op de basisschool kwam en wij haar hebben laten testen blijkt ze ver boven gemiddeld intelligent te zijn. Ze gaat nu naar groep 2, het gaat goed maar zijn nog heel veel dingen waar wij tegen aan lopen, dingen die anders zijn dan bij andere kinderen.



Wat ik met mijn verhaal wil zeggen is neem het serieus, als je twijfelt ga dan naar een kinderarts in het ziekenhuis (niet een consultatiebureauarts) en laat onderzoeken waar het vandaan komt en wat er nodig is, wij zijn er van overtuigd dat mede omdat onze dochter zo’n goede begeleiding heeft gehad dat ze nu ook veel meer bereikt heeft dan dat ze anders bereikt zou hebben en hoe jonger je daarmee begint hoe beter!



Sterkte!

Marda, wat een verhaal zeg! Fijn dat het allemaal zo goed opgepakt is! :hug:



Maarre ik zou inderdaad ook echt niet van een CB-arts uitgaan hoor!

Gewoon echt zelf initiatieven tonen, als je gevoel dit zegt.

Marda: :hug: Jeetje zeg, ja zo kan het ook… Ben daar inderdaad wel een beetje bang voor… Alleen als ik echt goed naar Junia kijk gaat ze wel voorruit alleen erg langzaam… Ze begint nu ineens te babbelen, en sommige andere dingen doet ze wat onze zoon nu nog niet deed…



Ik ga zowiezo even de kinderfysio erna laten kijken en als ze zich zo langzaam blijft ontwikkelen of het lijkt echt te stoppen dan ga ik een verwijzing vragen voor een kinderarts (al ben ik er nog wel van overtuigd dat het allemaal wel los zal gaan lopen, leuke woordspeling in dit geval)…



Bedankt voor jullie antwoorden…



grts Patricia

Hoi,

Vandaag naar het cb geweest…

Ga nu naar de kinderfysio… Volgende week vrijdag komt ze hier aan huis…



Verder gaat Junia wel steeds langer staan, maar volgens de heks van het bureau doet ze het niet goed…



grts Patricia

wat doet ze niet goed dan precies?

ze staat niet ontspannen, knietjes staan niet goed… Ze houdt haar beentje te dicht bij elkaar…



Ze deed het volgens de arts allemaal niet goed… Ze eet ook nog niet echt goed, ze kauwt nauwelijks op eten… Ze slikt het zo door en volgens haar leert ze dan niet praten… (ze zegt al papa en mama en junia dus volgens mij komt het wel goed)…

Ik gaf een paar dingen aan die ze nu wel deed in tegenstelling tot de vorige keer dat ik er was maar daar luisterde ze niet eens na…



Gelukkig zie ik haar pas weer over een jaar, want de volgende bezoek is bij de verpleegkundige…

Dan kan het toch gewoon zijn dat ze nog een klein beetje spierkracht mist? Om echt ontspannen te staan.

Of misschien vind ze het nog eng.



Yari staat nog veel met de rechtervoet naar buiten en iets meer op de binnenvoet.

Zal ook wel voorbij gaan, lijkt mij. De dingen die hij moet doen tegenwoordig van fysio, zijn een beetje onzin in mijn ogen :shifty:



Maar beentjes te dicht bij elkaar etc. Nou ja zeg, daar heb ik echt nog nooit over gehoord. :think:

Wist niet dat dat ook kon, te dicht op elkaar eigenlijk.



Doet ze op de trap naar boven kruipen?

Dat is een goede oefening voor haar rugspieren :thumbup:

Misschien helpt dat om haar wat ontspannen te laten staan?

op de trap naar boven kruipen :think: :mrgreen:

Nee daarvoor zou ze eerst ook op haar knietjes moeten leren gaan zitten maar dat doet ze ook niet en gewoon kruipen ook niet…

hahahahaha…



Ik denk ook dat het met de kracht te maken heeft en interesse…



grts patricia

Hailey kon met haar eerste jaar ook alleen nog maar zitten. Maar ook niet zelf gaan zitten.

Een dag na haar eerste verjaardag begon ze wat met kontschuiven.

Ze heeft toen 2x fysio aan huis gehad die haar voor deed HOE ze moest gaan zitten.

Want volgens de fysio had Hailey de kracht wel maar wist ze gewoon niet hoe het moest.

Tja, en wij als ouders… stelletje leken… hoe leer je je kind zelf te gaan zitten als ze het zelf niet ontdekken. :think:

Na die 2x fysio wist ze dus hoe ze het zelf moest doen en van daaruit is ze alsnog gaan kruipen en uiteindelijk liep ze met 18 mnd.

Hier was er dus uiteindelijk niks bijzonders aan de hand gelukkig, ze had gewoon wat proffesionele hulp nodig.

Dat hebben wij ook een aantal keer gedaan, oa bij het traplopen: handjes en voetjes gepakt en de beweging gemaakt die ze moest maken.

Trap af kon ze nog niet toen we afgelopen juli in Frankrijk zaten. Maar het huisje had net een kleine veranda met vier treden. We hebben twee keer met haar geoefend hoe ze op haar buik de trap af moest. Toen is ze zelf gaan oeferen :inlove: totdat ze het door had.

Wie weet helpt het :thumbup:

Bedankt voor jullie verhalen / antwoorden…



Afgelopen vrijdag is de fysio voor het eerst geweest en we hebben oefeningen gehad om ze te leren gaan zitten…

Ze komt over 2 weken (nu inmiddels nog maar een week) terug om te kijken of ze het al kan…



En ja hoor, madam ging van de week uit zichzelf zitten 1x-tje… Het begin is er…

We oefenen elke dag 2x 10 minuten… En dan tussendoor ook nog af en toe…



Denk dat het toch wel goed gaat komen, al moesten we het lopen voorlopig maar uit onze hoofd zetten, hihihihihi… (we gaan voor de 2 jaar zei de fysio)…



grts Patricia