Ik zit Anna Sofie haar snoep op te eten :oops: en nu had ik dus een doosje dummy’s in aardbeiensmaak. Lees ik wat er in zit; staat er: zwarte wortel (concentraat).
Daar had ik nog nooit van gehoord.
Kun je dat ook gewoon eten?
Kent iemand dat?
@lydia wrote:
Ik zit Anna Sofie haar snoep op te eten :oops: en nu had ik dus een doosje dummy’s in aardbeiensmaak. Lees ik wat er in zit; staat er: zwarte wortel (concentraat).
Daar had ik nog nooit van gehoord.
Kun je dat ook gewoon eten?
Kent iemand dat?
blijkbaar wel aangezien je dat net op hebt en hier nog komt posten Lydia… :mrgreen:

De wortel zoals we hem maar al te goed kennen is niet altijd zo mooi rood/oranje geweest. Oorspronkelijk was de wortel zoals hij meer dan 2000 jaar geleden in het Midden Oosten door ons ontdekt zwart van kleur. En nog steeds vindt men in het Midden en Verre Oosten donkere wortelrassen.
In Europa is in de 17e eeuw de zwarte wortel door Nederlanders gekruist met gele wortels en zo is de rood/oranje wortel ontstaan.
@mamy wrote:
@lydia wrote:Ik zit Anna Sofie haar snoep op te eten :oops: en nu had ik dus een doosje dummy’s in aardbeiensmaak. Lees ik wat er in zit; staat er: zwarte wortel (concentraat).
Daar had ik nog nooit van gehoord.
Kun je dat ook gewoon eten?
Kent iemand dat?
blijkbaar wel aangezien je dat net op hebt en hier nog komt posten Lydia… :mrgreen:![]()
:lol:
Toen ik het tikte had ik al het idee dat er iets niet helemaal klopte.
Jildau maar waarom zijn die snoepjes dan roze en niet zwart?
Kleusrstoffen ?
@lydia wrote:
@mamy wrote:@lydia wrote:Ik zit Anna Sofie haar snoep op te eten :oops: en nu had ik dus een doosje dummy’s in aardbeiensmaak. Lees ik wat er in zit; staat er: zwarte wortel (concentraat).
Daar had ik nog nooit van gehoord.
Kun je dat ook gewoon eten?
Kent iemand dat?
blijkbaar wel aangezien je dat net op hebt en hier nog komt posten Lydia… :mrgreen:![]()
:lol:
Toen ik het tikte had ik al het idee dat er iets niet helemaal klopte.
Jildau maar waarom zijn die snoepjes dan roze en niet zwart?
omdat aardbeien roze zijn en niet zwart… :mrgreen:
Zou dat geen bietensap zijn die die dingen zo kleurt?
alles wat rood gekleurt is ( dus niet van oorsprong)
is gekleurd met het bloed van de (vrouwtjes)bladluis
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
zoek maar op
( discovery channel…)
Smakelijk!!
dat van die luis komt steeds minder voor. En als het voor komt is het nagemaakt, synthetisch. Of van eh zwarte wortel :mrgreen: die luis wordt in cosmetica ook nog maar zelden gebruikt.
dat maakt het niet minder leuk om het te vertellen… :lol: :lol: :lol: 8)
vooral als mensen net is iets op hebben :lol: :lol:
HAHAHAHAHA… maar het word wel in snoep gebruikt hoor…
volgende keer maar rozijntjes kopen dan er zit ook maoam in die trommel…
De wortel zoals we hem maar al te goed kennen is niet altijd zo mooi rood/oranje geweest. Oorspronkelijk was de wortel zoals hij meer dan 2000 jaar geleden in het Midden Oosten door ons ontdekt zwart van kleur. En nog steeds vindt men in het Midden en Verre Oosten donkere wortelrassen.
In Europa is in de 17e eeuw de zwarte wortel door Nederlanders gekruist met gele wortels en zo is de rood/oranje wortel ontstaan.
Het feit dat we nu weer een paarse wortel kennen is te danken aan een Amerikaanse professor die de oranje wortel weer gekruist heeft met een zwarte wortel uit het Verre Oosten Dit lijkt eenvoudig, maar hier ligt vele tientallen jaren werk aan ten grondslag.
De nieuwe wortel, die hij Betasweet noemde, heeft de goede eigenschappen van zowel de huidige als de oerwortel in zich. Hij is sappiger en zoeter van smaak en bevat 40% meer caroteen dan de huidige wortel. Dit caroteen zit met name in de paarse kleurstof anthocyan.
Een verrassend element van de Betasweet is dat hij er heel decoratief uitziet, met zijn mooie paarse buitenkant en fel oranje hart.
Bereidingswijze
De Betasweetwortel kan op dezelfde manier geconsumeerd worden als de oranje wortel. Het beste en gezondste rauw gewassen en in plakjes gesneden of verwerkt in een salade. Probeert u het eens met een lekker dipsausje.
Uiteraard kunt u de Betasweet ook gewoon water koken. Pas op dat de Betasweet korter wordt gekookt omdat anders de kleurstoffen uit de wortel worden gekookt. Het beste is om de wortel ongeschild in zijn geheel te koken.
De Gezonde Apotheker.nl
@lydia wrote:
volgende keer maar rozijntjes kopen daner zit ook maoam in die trommel…
Wel de rozijntjes van de markt of Zonnatura, die in die rode doosjes zit ook rommel

Wat weet ik niet meer, iets om ze mooi zwart te maken :sick:
Is het u nooit opgevallen dat er twee verschillende soorten kleuren rozijnen zijn, namelijk geel en bruin/zwart? Dit komt doordat een deel van de rozijnen geconfeit wordt. De gele rozijnen zijn in de zon gedroogd geconfeit met wat zwavel, heb je echter zwarte/bruine rozijnen dan zijn ze in de zon gelegd om te drogen zonder zwavel.
U zult uw kleine kinderen dan ook altijd zwarte rozijnen geven, deze sijn dus gezonder, want er zit geen zwavel in. Dit betekent overigens niet dat met zwavel geconfeite vruchten ongezond zijn, integendeel ook geconfeite vruchten zijn erg gezond en ook lekker. Dit geldt overigens ook voor de andere peulvruchten (behalve voor pruimen).
Ja zwavel dat was het!! :thumbup: