Ik ben momenteel 35 weken zwanger en mijn kindje ligt in stuit . Nu sta ik momenteel voor de moeilijke keuze: een stuitbevalling of toch een keizersnede… heb hier al menig slapenloze nacht over gehad.
Ik ben via IVF zwanger geworden. Zwanger worden was voor ons zeker geen makkie en we hebben er echt jaren over gedaan om zover te komen. Ik heb altijd gedroomd van 2 kindjes en misschien dat ik het over een tijdje toch nog eens wil proberen. Als ik de moed en de kracht bij elkaar kan rapen.
Nu hoor ik echt allerlei spookverhalen over ‘de keizersnede’ :shifty: . Zijn er hier mensen die weten of het litteken in je baarmoeder het innestelen van je embryootje kan bemoeilijken? Verklevingen schijnen wel vaker voor te komen na een keizersnede. Ook dit beangstigt me wel enigszins. Is een keizersnede echt zoveel nadeliger voor de vruchtbaarheid?
Liefs,
NiBa
Oh… wat een lastige situatie! Kan me heel goed voorstellen dat je even niet weet wat je moet doen. Ik weet niet hoeveel kans er is op verklevingen na een keizersnede, maar mijn gevoel zegt dat die kans niet zo heel groot is.
Wel zou ik denk ik een stuitbevalling (zeker bij een eerste kind) te riskant vinden. Wat zegt de gynaecoloog ervan?
Heel veel sterkte met je beslissing!
wat zegt de gyn?
Want ik weet het niet hoor. Ik heb 2x een keizersnee gehad en ik had inderdaad innestelingsproblemen… Nooit bedacht of dat te maken had met een eerdere keizersnee. volgens mij niet maar je kunt het eens navragen.
Ik had innestelproblemen bij mijn eerste zwangerschap die eindigde in ks en in mijn tweede zwangerschap. Volgens mij lag dat dus gewoon aan mij. Maar ik heb weleens gehoord of gelezen dat de kans erg klein is dat een vorige ks een zwangerschap bemoeilijkt.
In mijn dec 2005 groepje waren er velen die een ks kregen en de meeste hebben allemaal al weer een nieuw kindje.
Lieke, Lydia en Bella, bedankt voor jullie reacties Ik heb het vorige week voorgelegd aan onze gyn. En die antwoordde dat een keizersnede een eventuele volgende zwangerschap in principe niet in de weg moet staan. Aangezien het innestelen van het embryootje bij IVF toch wel redelijk cruciaal is, maakte ik me daar nogal zenuwachtig over :shifty: . Aan de andere kant ken ik meerdere mensen die na een eerste keizersnede ook voor een tweede keer zwanger zijn geworden … dus als ik even rationeel denk (en niet te veel met mijn hart) dan zou het voor mij toch ook moeten kunnen toch?
Mijn eileiders zijn mijn grote probleem, daar ligt ons vruchtbaarheidsprobleem . Ik had gehoopt om mijn baarmoeder zoveel mogelijk te kunnen sparen. Maar ik denk dat ik geen keus heb en toch voor die keizersnede ga. Ons kruimeltje blijft lekker liggen zoals ie ligt, en maakt nog geen aanstalten om koppeltje te duikelen Een stuitbevalling vind ik te risicovol. Mijn gyn vermelde daar ook bij dat ik dan alsnog 50% kans heb om op de OK te belanden.
Liefs,
NiBa
Hier geen problemen gehad met weer zwanger worden na de keizersnede. Ging bijna even snel als bij de 1e. Deze tweede lag trouwens niet in stuit en is natuurlijk geboren!
Hier ook niet, 3e maand raak
Hier ook geen probleem met zwanger worden na ks. Drie maand na het stoppen met de pil was het alweer raak.
Groetjes Renate
Hé NiBa,
wat vervelend voor je :hug:
ik weet hoe je je voelt…Joost was ook een eigenwijsje namelijk.
Ik zou even op het forum “zwanger zijn” kijken, daar is onlangs uitgebreid gediscussieerd over stuitbevallingen vs keizersnee.
Misschien dat je daar nog meer informatie vandaan kunt halen.
Sterkte!
Hier ook geen probleem gehad om weer zwanger te raken na keizersnee.
Hier ook geen problemen (wel andere maar dat is een ander verhaal). De gyn (gespecialiseerd in endometriose) zei dat de kans ook vrij klein was dat het het zwanger worden zou beinvloeden. Sterkte met je keuze en de bevalling.
Als ik jouw zou zijn zou ik voor de stuitbevalling gaan! Een keizersnede is misschien nog wel risico voller.
Een kind wordt niet voorbereid op een keizersnede en wordt zomaar uit je buik geplukt (ivm de longentjes)
Bij een normale partus wordt het kindje dmv de weeen alvast gestresst Wat beter is voor je kindje.
Succes met het maken van een beslissing!
Ook een keizersnede is zeker niet zonder gevaren en jouw gyn. zou je daar meer over moeten kunnen vertellen (ook meer dan hij nu heeft gedaan volgens mij)
Een keizersnede kan namelijk wel degelijk gevolgen hebben voor een latere zwangerschap.
Ik heb een beetje geknipt en geplakt (http://www.kennislink.nl/web/show?id=104833)
"Toch moet men de gevolgen van een keizersnede niet te licht opvatten: “Het is en blijft een operatie. Dat betekent dus dat men moet herstellen van een operatiewond. Dat is meestal zwaarder dan herstellen van een gewone bevalling, ook als de vrouw daarbij ingeknipt moet worden. En zoals bij elke operatie kunnen er toch complicaties optreden, waaronder ernstige”. De kans dat de vrouw overlijdt tijdens of direct na een keizersnede is zeer klein: 0,53 gevallen per duizend keizersnedes. De kans dat men bij een gewone bevalling overlijdt is echter vele malen kleiner: 0,04 per duizend bevallingen. Zelfs als men de getallen corrigeert voor andere complicaties (een keizersnede wordt immers vaker toegepast bij gecompliceerde bevallingen) blijft de sterfte bij een keizersnede tenminste vier maal groter.
Onvruchtbaarheid is een bekend gevolg van een keizersnede. Door de operatie kunnen verklevingen ontstaan die het functioneren van de eileiders verstoren. Het operatielitteken in de baarmoeder kan bij een volgende zwangerschap een zwakke plek vormen waardoor de baarmoeder scheurt tijdens de bevalling. Het litteken kan ook problemen veroorzaken met de placenta (moederkoek), die kunnen leiden tot voortijdige beëindiging van de volgende zwangerschap of zelfs tot verwijdering van de baarmoeder. Verder heeft men na een keizersnede een verhoogde kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap.
Van Roosmalen bestrijdt dat een geplande keizersnede altijd beter is voor het kind. Het blijkt namelijk dat kinderen die langs deze weg geboren worden, vaker longproblemen hebben doordat de luchtwegen nog niet voldoende volgroeid zijn. Bovendien kan een keizersnede gevolgen hebben voor de band tussen moeder en kind. Ook blijkt dat na een keizersnede het kind minder vaak met de borst gevoed wordt; zeker in landen waar flessenvoeding geen veilig alternatief is, betekent dat een verhoogd risico voor het kind. "
Er worden hier veel nadelen genoemd van een keizersnede, en het is ook niet niks, dat voorop gesteld.
MAAR… het gaat hier om een stuitbevalling bij een eerste kind!! Als je kiest voor een stuitbevalling bij een eerste kind loop je alsnog een (gerede) kans dat je op de OK belandt voor een spoedkeizersnede omdat de bevalling niet vordert!!
Ik denk dat de startster van dit topic haar besluit al heeft genomen . Heel veel succes!
Ook als je kiest voor een keizersnede (omdat je het veiliger acht dan een stuitbevalling, of omdat het gewoon niet anders kan) is het toch goed om op de hoogte te zijn van alle voor en nadelen?
Maar inderdaad: heel veel succes, duurt niet zo lang meer!
Bij mijn eerste heb ik een spoedkeizersnede gehad. Toen inderdaad noodzakelijk. Ik ben meteen de eerste maand na het stoppen met de pil aangeteld van mijn tweede. Hier dus geen probleem om weer zwanger te worden.
Wel ben ik van de tweede bevalling (natuurlijke) veel sneller hersteld als van de keizersnede. Veel succes!
Vorige week moesten we een keuze maken. En alles in acht genomen hebben (zeker ook bovenstaand artikel van Kennislink.nl) hebben we toch voor een geplande KS gekozen. Het was kiezen of delen. En aangezien de kans toch relatief groot was bij een stuitbevalling dat ik alsnog zou doorgaan voor een spoed-keizersnede hebben we besloten om voor de geplande sectio ceasara te gaan. Ons kindje heeft nu prioriteit. Ik heb er toch wel een traantje om moeten laten hoor Ik had zo gehoopt gezien het IVF traject dat ik ‘gewoon’ zou kunnen bevallen. Maar ik ben door de hele MMM ook superonzeker geworden en dat is (denk ik) ook niet zo heel goed tijdens een stuitbevalling. Dan moet je echt vertrouwen hebben in je eigen body.
Ik hoop dat dit de juiste beslissing is geweest. Ben me ervan bewust dat elke operatie risico’s met zich meebrengt. Ben zo bang dat deze ingreep me nu nog onvruchtbaarder zal maken dan dat ik nu al ben zogezegd Maar mijn kindje gaat nu even boven mijn eigenbelang.
Liefs,
NiBa