zelf brood maken zonder broodbakmachine

Ik zou zo graag eens zelf brood willen maken maar ik heb geen broodbakmachine.

Wie heeft er een lekker recept om een bruin brood o.i.d te maken?

Ingrediënten:

10 gr gedroogde gist

± 3 dl lauwe melk of water

500 gr volkorenmeel

12 gr zout

(50 gr boter)

extra:

broodvorm van 2 l

ovenBereiding:

Meng het gist met melk of water en laat even 10 minuten rusten.

Zeef meel en zout in een kom. Voeg het gistmengsel toe en kneed goed door (voeg voor een minder snel droog wordend brood ook de zachte boter toe). Kneed tot het deeg soepel is en niet meer plakt. Leg het deeg in de kom, dek het af met een vochtige doek en laat het op een warme plaats in 50-60 minuten tot dubbele omvang rijzen.

Vet het bakblik in en kneed het deeg nog een minuut stevig door. Druk het deeg plat tot een rechthoek even lang als de broodvorm en rol het op. Leg het deeg met de naad naar beneden in de vorm. Laat het afgedekt nogmaals 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 225°C (hetelucht 200°C) en bak het bruinbrood in 25-30 minuten gaar en bruin. Maak halverwege de bovenkant van het brood wat nat om een glimmende korst te krijgen.

*ff via google een receptje gehaald, je kan er nog veeeeeel meer vinden :lol: *

Dank je longlegs. Ik had idd al gegoogled maar er kwamen zoveel recepten uit dat ik door de bomen het bos niet meer zie haha.

Ik dacht misschien is er iemand die hier wel vaker brood maakt en een lekker recept heeft daarvoor.

@kaya wrote:

Dank je longlegs. Ik had idd al gegoogled maar er kwamen zoveel recepten uit dat ik door de bomen het bos niet meer zie haha.

Ik dacht misschien is er iemand die hier wel vaker brood maakt en een lekker recept heeft daarvoor.
Helaas ben ik te lui om het zelf te doen, en de broodbakmachine vond ik ook geen optie, dus ik haal het gewoon bij de bakker.

Mijn vader maakte vroeger altijd zelf het brood, maar heb geen idee hoe… :think: :oops:

Ik weet wel dat ze bij de supermarkt van die zakken meel verkopen met volkoren, meergranen etc. en dat daar een recept achterop staat.

Misschien is dat iets?

Ik vond die meergranen altijd heeeeeerlijk :drool:

misschien idd wel een idee om mee te beginnen, zo’n keukenwonder ben ik niet :mrgreen: . dat kan niet zo snel mislukken denk ik.

Bedankt voor de tip!

het is niet zo moeilijk hoor, gewoon een beetje gaan experimenteren met verschillende recepten, ik bak brood altijd helemaal zelf, en ook wel met zuurdesem, die kweek ik dan eerst zelf en gebruik ik als gist

recepten te over op het internet , ik koop grote zakken meel ( 5 kilo) bij een molenaar of bij de makro

Ik bakte vroeger wel eens brood in een oven met een broodbakmix van koopmans geloof ik. In dat pak zat alles wat je nodig hebt en op de achterkant stond stap voor stap uitgelegd hoe je het moest doen.

ik heb hier een boekje staan met broodbakrecepten, een deel ook zonder broodbakmachine. ik heb alleen de paprikabroodjes al een keer uitgeprobeerd en die waren lekker.

als je interesse hebt, roep maar, dan kijk ik even welke recepten nog meer zo in de oven kunnen :slight_smile: