We zien door de bomen het bos niet meer

om een lnag verhaal kort te maken…



hoe zit dat nu met die omaoppas subsidie bedrijven…Zoals Viavela etc…

Collega`s van ons verdienen namelijk veel meer dan ons, hebben ook een oma die oppassen, en krijgen aardig wat terug via de belasting…



Dus reden voor ons om de neus daar ook eens in te steken :mrgreen:



Mijn vraag aan jullie…



Met welk bureau zijn jullie in zee gegaan?

Waarom juist met dat bureau?

Zijn er nog addertjes onder het gras waar we rekening mee moeten houden?





Eventuele tips zijn welkom!!

Heb ik ook pasgeleden geregeld - ik ben eerst eens even gaan googlen, en dat leverde een hele lijst met sites op van verschillende bureaus.



Het viel me op dat heel veel daarvan nogal geheimzinnig doen over hun tarieven. Ze bieden dan wel allerlei functionaliteit om uit te rekenen hoeveel geld je bespaart (maar dat kan ik zelf ook - op de website van de belastingdienst kun je het allemaal nazoeken), maar ze vertellen je niet wat het kost.



Die bureaus zonder tarieven vielen voor mij meteen af (ik houd van open en duidelijke communicatie).

Bij degenen waar wel de tarieven vermeld worden, liepen de prijzen behoorlijk uiteen, van 360 euro tot 800 euro per jaar voor onze situatie (1 kind, 2 dagen per week). 't Is even puzzelen en rekenen, sommigen rekenen inschrijfkosten, of kosten per uur, of kosten per kind of per gezin, dus het is lastig vergelijken soms.



Uiteindelijk heb ik aan de 3 goedkoopste bureaus een mailtje gestuurd met wat algemene vragen. Van eentje kreeg ik binnen een half uur uitgebreid antwoord, van eentje kreeg ik na anderhalve week antwoorden waar ik niet zoveel mee kon, en van eentje heb ik nooit wat gehoord.

Dus die eerste is het geworden (was trouwens ook de goedkoopste), daar zijn we nu mee in zee gegaan. (en de naam is Di Casa)

Sinds januari pas, dus hoe het allemaal in de praktijk uitpakt, moet ik nog gaan merken. Tot nu toe zijn ze zeer goed en snel met het geven van informatie en het opsturen van formulieren.



Voor mij waren de selectiecriteria dus prijs en service. De rest vind ik ook niet zo interessant, aangezien Laura toch door mijn eigen ouders wordt opgevangen (maar als je kiest voor onbekende gastouders, dan zou ik op andere dingen letten, als controle en veiligheid).



Op de site van de belastingdienst kun je uitrekenen hoeveel procent van wat je betaalt, je weer terug krijgt. En dat is best veel! In ons geval iets van 80% geloof ik (moet de aanvraag nog gaan doen)



Meestal kun je zelf een bedrag afspreken wat je gaat betalen aan de gastouder (er is wel een maximum aan de vergoeding van de belastingdienst trouwens). Let er wel op dat de gastouder mogelijk inkomstenbelasting moet betalen hierover, dus niet alles is pure winst zeg maar.



Hopelijk heb je wat aan mijn informatie, succes met uitzoeken.

Meijs je hebt al aardig op gang geholpen!!bedankt!

Kijk wel uit of de oma niet gekort wordt op pensioen/uitkering o.i.d. Daarom wil Nancy’s oma er niet betaald voor krijgen, want dan verdient ze te veel bij. (zwart zou wel kunnen, maar dat kunnen wij weer niet betalen :wink: )

als oma zorgtoeslag huurtoeslag of andere toeslagen krijgt wordt ze hierin gekort,de gastouder/oma vergoeding moet volledig belasting over verdienste worden betaald,dus pas op met opa en oma als betaalde oppas.deze dingen noemen die bureaus niet die willen over jullie rug geld verdienen

Hallo dames,



Ik run een vestiging van ViaViela. Wij zijn inderdaad gespecialiseerd in de subsidie voor de oppasoma (dat is spreektaal).



Het is inderdaad zo dat er erg veel onduidelijkheid is over deze vorm van kinderopvang. Wat ik je kan adviseren is om bij een uitgekozen bureau in ieder geval na te gaan of ze ingeschreven zijn bij de KvK en de gemeente waar ze gevestigd zijn. Verder is het aan te raden om na te gaan of er een GGD-inspectierapport aanwezig is (en deze te lezen, dit gaat erover of het betreffende GOB aan de wettelijke eisen voldoet of niet) en of ze goedgekeurd zijn door de belasting.

Dit zijn zaken die allemaal openbaar horen te zijn en dus makkelijk na te gaan zijn.



Bij ViaViela hebben we een website waar beknopt info te krijgen is. Als iemand meer informatie wil ontvangen, kan hij/zij wat gegevens achterlaten en neemt er een consulent contact op om vrijblijvend uitleg te komen geven. Dit zijn best lange gesprekken, omdat de ouders en gastouders wel van alles op de hoogte moeten zijn, voordat ze eraan beginnen. Ook is er sinds 1 april het nodig veranderd in de wet en zijn de voorwaarden scherper geworden. Mocht iemand meer informatie willen, mag je altijd een PB’tje sturen.



Anke