wat te verwachten

hallo allemaal,



ondanks dat deze vraag vast eerder is gesteld, kan ik hem niet vinden. Dus dan toch maar stellen.





Ik mag 10 maart weer naar de gyn. een jaar na mijn BBZ. De 1ste keer naar de gyn was november vorig jaar .Toen heb ik een inwendig onderzoek gehad, bloed geprikt voor chlamidia (had ik niet) en temp curve gecontroleerd, was goed.



Wat kan ik nu verwachten en wat “mag” ik eisen/verzoeken .

Ik neem aan dat hubbie’s zaad wordt gecontroleerd, maar wat gaan ze met mij doen?

zullen ze al voorstellen om hormonen te gaan gebruiken, dit heb ik al eerder gelezen. Heeft iemand dit gedaan en wat zijn de ervaringen.



alvast bedankt.



groeten Suzanne (die inmiddels dat gefrustreerd en boos wordt van het lange wachten, wetende dat er vrouwen (en hun man) al veel langer wachten op een kindje :?

niemand???



groetjes Suzanne

Hoi Suzanne,



Ik zou je graag willen helpen maar kan je helaas alleen maar heel veel sterkte wensen.

Ik ga zelf deze week voor het eerst naar de gyn voor onderzoek. Weet ook alleen maar uit de brochure wat ik kan verwachten. Maar begin nu toch langzaam de kriebels te krijgen.



Veel sterkte !

Hoi Suzanne,



je zit in een lastige situatie…je bent zwanger geweest, je cyclus is regelmatig en het lijkt dus ook dat je geen problemen op het gebied hormonen en eisprong hebt…juist daarom is het denk ik ook lastig te gaan bedenken wat een gyn als volgende stap zou ondernemen.

Zelf denk ik dat er misschien nog gekeken kan worden naar je eileiders en met een HSG nagaan of ze beide open zijn zeker na je BBZ.

Dat de zaadjes gecontroleerd worden lijkt me ook een redelijk iets want daarmee ben je aan het uitsluiten dat er ergens problemen zitten evt.

Ik denk zelf juist niet dat een gyn je aan de hormonen zou doen (mijn gyn is er redelijk terughoudend mee en neem bv Clomid daar wordt een vrouw vaak resistent tegen na verloop van tijd niet te vergeten alle bijwerkingen die niet noodzakelijk zijn als je van jezelf een goeie eisprong hebt)

Geef bij je gyn gewoon aan dat je nu bezig wilt met dat proces van uitsluiten van problemen dmv dat zaadonderzoek (iedere 3 maanden worden er nieuwe aangemaakt dus de kwaliteit kan ook wisselen!) een HSG voor je eileiders en dan heb je volgens mij al flink wat uitgesloten.



Die 12 maanden die worden aangehouden zijn trouwens slechts een gemiddelde helaas. Na die periode is een groot deel van de paren zwanger echter nog steeds niet het Grootste deel! Dat is pas na ong 24 maanden zo. Mits er geen ‘complicaties’ zijn als wisselende zaadkwaliteit zou dan 80% ong zwanger zijn.

Heel veel succes alvast met jullie afspraak en laat je hier nog weten hoe het verder gaat?

Suzanne,





Ik begrijp dat het jullie na een jaar goed proberen (dus in je vruchtbare periode minimaal 3x gemeenschap hebben en dat 12 keer per jaar) niet is gelukt om zwanger te raken. Rhiannon heeft gelijk als ze zegt dat er een zwangerschapskans van 80-90% bestaat (15% per maand) dat er bij een niet-geselecteerde groep van de bevolking(daar zitten dus ook superfertiele, subfertiele en infertiele mensen bij) een zwangerschap bestaat.



Na een jaar spreken we van een vruchtbaarheidsstoornis en het is nu aan de gynaecoloog om de oorzaak ervan te achterhalen, een diagnose te stellen en de prognose te bepalen. Daarna gaan we pas praten over behandeling.



Het Oriënterend Fertiliteits Onderzoek (OFO) wat de gynaecoloog zal gaan verrichten (indien niet reeds eerder gedaan) bestaat uit een gesprek, lichamelijk onderzoek van beide partners en enkele eenvoudige onderzoeken (die i.p. ook door de huisarts uitgevoerd kunnen worden). Man en vrouw worden als eenheid gezien en het is prettig om je partner mee te nemen naar de gynaecoloog (ook al is het zo dat als een zaadanalyse geen afwijkingen laat zien hij eigenlijk verder buiten beschouwing gelaten kan worden): het wordt tenslotte ‘jullie’ kindje en met z’n tweëen weet je meer dan alleen. Bovendien kun je steun vinden bij elkaar. De gynaecoloog kan meteen afrekenen met indianenverhalen over ‘gekantelde baarmoeders’ en ‘zenuwachtigheid’ als oorzaken van kinderloosheid.



Bij de vrouw probeert men drie afwijkingen op het spoor te komen: cyclusstoornissen, seksuologische problematiek en afwijkingen van de eileider.



Je hoeft niet meteen afwijkende eileiders te hebben als je een EUG (=ExtraUteriene Graviditeit = Buitenbaarmoederlijke zwangerschap) hebt gehad, dus het is te gemakkelijk om ‘jullie’ vruchtbaarheidsstoornis zomaar op jouw eileider te gooien. Overigens weet ik niet wat er voor behandeling is ingesteld na jouw ‘BBZ’: afwachten, methotrexaat of een (kijk)operatie? Dat is wel van belang namelijk. Na operaties aan de eileiders komen afwijkingen ervan vaker voor, maar soms staan gynaecologen met hun rug tegen de muur: EUG is in het eerste trimester het grootste gevaar van moederlijk overlijden (door bloeding uit gebarsten eileider).



De gynaecoloog wil de duur en regelmaat van je cyclus weten, of er sterk PMS is en of de menstruatie overdreven pijnlijk is. Of er midcyclische toename is van (slijmerige) afscheiding en het optreden van ‘middenpijn’ (‘Mittelschmerz’). Andere dingen die hij wil weten: spontane melkvloed(te veel prolactine in je bloed?), warmte- of koude-intolerantie(schildklierstoornissen?), versterkte haargroei(PCOS?), afwijkende eetgewoonten(anorexia/boulimia: in dat geval denkt moeder natuur : ‘onder deze omstandigheden ga ik geen zwangerschap tot stand brengen’; een soort ingebouwd beschermingsmechanisme), overmatige sportbeoefenig (idem), opvliegers(POF?) en andere aanwijzingen voor endocriene stoornissen.



Er wordt gevraagd naar risicofactoren voor eierstokproblemen die je misschien hebt: spiraalgebruik, gebarsten blindedarmontsteking, operaties in de buik of bekken, of ontsteking van je eierstokken of het kleine bekken(salpingitis/PID).

Na eenmalig milde ontsteking is kans op EUG 15%, na ernstige ontsteking wel 50% en de kans op onvruchtbaarheid is ongeveer gelijk. Na elke extra keer dat je zo’n ontsteking hebt gehad (meestal door een Chlamydia-infectie maar gonorrhoe kan ook) daalt je vruchtbaarheid dramatisch (door verklevingen aan je de uiteinden van je eierstokken en verbindweefseling van je eileiders). Daarom dat gezeur van dokters over Chlamydia.



Er wordt ook gevraagd of je grote ziekten hebt doorgemaakt/hebt, alcoholgebruik (een klein beetje al in je vruchtbare periode en je fertiliteit is lager, mannen mogen méér drinken maar bij hen is het uiteraard ook schadelijk), drugsgebruik, stralingsblootstelling, chemotherapie en of je moeder DES heeft gebruikt. Gynaecologisch lichamelijk onderzoek is bij jou al verricht vertelde je.



Voor je partner geldt iets soortgelijks: er wordt geïnformeerd naar omgevings(pesticiden)- en beroepsfactoren(vrachtwagenchauffeurs), doorgemaakte ziekten (vooral i.c.m. met koorts de afgelopen 3 maanden): urineweginfecties, bof, zaadbalontsteking, bijbalontsteking, SOA, chirurgische behandelingen aan ‘urogenitale apparaat’ of daar in de buurt, alcohol-, tabaks-, drugs- en medicijngebruik (ook weer DES bij zijn moeder), bestralingstherapie, dragen van strak ondergoed of andere zaken die de zaadproductie kunnen stilleggen door een te hoge temperatuur: elektrische dekens(ècht!), frequent saunabezoek.

Puberteitsontwikkeling, ziekten als taaislijmziekte, COPD en vruchtbaarheidsstoornissen bij zijn mannelijke familieleden. Er wordt kort lichamelijk onderzoek verricht.



Verder gebeurt er bij het OFO een:

  • zaadonderzoek onder de microscoop
  • onderzoek van de luteale fase van je cyclus en ovulatie (–>Basale Temperatuurscurve. Als je BTC rond het midden van je cyclus met 0,3 graad stijgt en je hebt meer afscheiding, ‘middenpijn’, dan is de kans op een slechte ovulatie klein)
  • Post-coïtum test (1 dag na het vrijen wat baarmoederhalsslijm onder de microscoop)
  • Opsporen van eileiderafwijkinen (Chlamydia-antistoffen, echo)



    Als er hierbij een ernstige vruchtbaarheidsverlagende factor wordt gevonden, kom je in aanmerking voor het Specialistische Fertiliteits Onderzoek). Dit is zeer uitgebreid en daar kunnen we het later nog eens over hebben.



    Als het OFO dus niks oplevert is de prognose ove het algemeen gunstig en wordt een jaar afgewacht.



    Voor meer informatie: http://www.nvog.nl (ook over het gynaecologisch onderzoek)



    Met vriendelijke groet,



    drs. Menno A. Kiel

    oudste co-assistent Verloskunde, Gynaecologie en Fertiliteit

    Faculteit der Geneeskunde

    Universiteit van Amsterdam

    Academisch Medisch Centrum

:thumbup:



Ik heb echt 80% van de onderzoeken niet gehad want de oorzaak was bij ons al duidelijk. Fijn dat het hele traject hier zo duidelijk staat nu.

gos, wat een geweldig uitgebreid antwoord :mrgreen:

ik heb dan wel geen bbz oid gehad, maar we gaan binnenkort ook naar de gyn wegens “vruchtbaarheidsstoornis” en vroeg me dus echt af wat te kunnen verwachten.

Ik neem alleen wel aan dat dit in meerdere sessies gebeurt? en niet allemaal in 1 ochtend?

:-* poekie

Bedankt voor het uitgebreide antwoord, want nu weet ik ook een beetje wat we kunnen verwachten. Mijn vriend en ik zijn van plan deze cyclus naar de dokter te gaan (ben vanmorgen helaas ongesteld geworden :frowning: )

Beste allemaal,





aan het OFO kunnen in het kader van de opsporing van tubapathologie (afwijkingen aan je eileiders) ook nog worden toegevoegd:


  • SIS-echo (Saline Infused Sonohysterography in de volksmond een ‘waterecho’), dat is een simpele methode om je baarmoederholte af te beelden zonder er meteen met een camera in te kijken. Er wordt dan wat zoutoplossing ingespoten door de baarmoederhals. Meestal doet dit geen pijn; bij sommige vrouwen treedt ‘menstruatie-achtige’ kramp op. Als een SIS-echo niet genoeg oplevert kan de gynaecoloog uitwijken naar een:


  • Hysterosalpingographie (HSG): dit is wat uitgebreider en soms pijnlijk. Er wordt gewerkt met (onschadelijk) contrastmiddel, waarmee de baarmoeder wordt ‘opgespoten’. Als het goed is, lekt er via de eileiders dan wat contrastmiddel je buik in. Dat moet ook, om te bewijzen dat er i.p. een verbinding is tussen eierstok en eileider. Ook aangeboren schotten in de baarmoeder (zeldzaam)kunnen zo heel mooi in beeld worden gebracht. Een plaatje van een normaal HSG zie je hieronder. Let op de buiklekkage links en rechts.


  • Een laparoscopie (kijkoperatie) en/of hysteroscopie zijn zelden nodig, maar soms kan het nodig zijn om resp. in de buikholte of in de baarmoeder te kijken. Dit is echter een uitzondering.



    Oja, het OFO gebeurt meestal niet in één sessie, maar tijdens het intakegesprek kan in elk geval de anamnese en lichamelijk onderzoek geschieden. Dan krijgt je partner aan het einde een potje mee voor zaadanalyse (vers zaad, verkregen door masturbatie, na 4 dagen)abstinentie). Er wordt een afspraak gemaakt voor de postcoïtumtest. Een transvaginale echo is zo gemaakt, bovenstaande methoden zijn wat ingewikkelder en moeten gepland worden.



    MvG,



    drs. Menno A. Kiel

    oudste co-assistent Verloskunde, Gynaecologie en Fertiliteit

    Faculteit der Geneeskunde

    Universiteit van Amsterdam

    Academisch Medisch Centrum

drs. Menno A. Kiel,



bedankt voor het zeer uitgebreide antwoord. Ik denk idd dat anderen hier ook veel aan hebben :clap: :clap:



alle anderen ook ontzettend bedankt voor de antwoorden. ik vind dit erg fijn.



Chlamidia is al uitgesloten, heb geen des-moeder enzovoorts. Ik heb op +/- 5 jarige leeftijd een liesbreuk gehad. Daar ben ik aan geopereerd, kan dit kwaad dan???

O,ja ik ben niet geopereerd aan mijn EUG (BBZ)



verder ben ik volgens mij gezond en manlief ook, naar onze mening.



dus ik ben benieuwd,



Angelbaby, vervelend dat je weer ongesteld bent geworden. Veel sterkte bij de huisarts.



groeten Suzanne

o,ja ik heb ook een koperspiraaltje gehad, maar die is er echt uit hoor, ik heb hem nog gezien :oops: :oops:



suzanne

@ Drs. Menno A. Kiel,

Heel erg bedankt voor dit antwoord.

Is toch net wat duidelijker dan alle info die ik tot nu toe in brochures ed kon vinden. We houden hoop.



@ Suzanne26 en alle anderen in de MMM, veel sterkte en succes.

Suzanne,





Over die liesbreuk zou ik me maar niet te veel zorgen maken. Als dat allemaal goed is genezen lijkt me de invloed op je fertiliteit klein.



Een spiraaltje vergroot wel licht de kans op een EUG (buitenbaarmoederlijke zwangerschap), maar verlaagt de vruchtbaarheid niet. Weg is weg.

Als er bij een EUG een afwachtende houding (op geleide van de Bèta-HCG-spiegels) is aangenomen of methotrexaat is gegeven, mag je ervan uitgaan dat het vruchtje is opgelost door je lichaam. Wel geeft een doorgemaakt EUG een verhoogd risico op een nieuw EUG.



Groet,



drs. Menno A. Kiel

oudste co-assistent Verloskunde, Gynaecologie en Fertiliteit

Faculteit der Geneeskunde

Universiteit van Amsterdam

Academisch Medisch Centrum

dank je! ben vrijdag dus bij de huisarts geweest en heb een verwijzing naar een gyn meegekregen. Morgen bellen voor een afspraak (was vandaag het telefoonnummer vergeten mee te nemen, hij zit nu opgeslagen in mijn telefoon)



Ben erg benieuwd.



Ik ga ervanuit dat ik geen chlamidia kan hebben, heb namelijk een soa test laten doen toen mijn vriend en ik een huis kochten.Ga er toch vanuit dat dat toen getest is…