wat in huis hebben tegen kloven, stuwing, etc

Aangezien ik het deze keer wel wil laten lukken de bv, had ik graag op voorhand al een paar dingen in huis gehad, zoals wat is goed van zalf of middeltje bij kloven. Wat doe je bij stuwing, etc etc.



Allez laat die tips maar komen. Gaande van borsten bloot laten tot koolbladeren. Ben benieuwd. :mrgreen:

Bepanthen tegen kloven! Hoewel je die hopelijk niet zal krijgen. Heb je ook een bv cursus gedaan? Misschien ook een idee?

Kamillosan tegen kloven hielp bij mij beter :wink: maar ook idd aan de lucht laten drogen in je blote (.)(.) en goede stevige voedingsbh’s zijn ook erg makkelijk. Ik vind persoonlijk die vd Hema erg fijn.

die van Hema heb ik mij al aangeschaft, nee geen bv cursus gedaan, en heb er nu de fut niet meer voor, wel een goed boek gelezen dat wel.

bepanthen inderdaad ook goed voor de beeb en verder zie borstvoeding.com daar staan eigenlijk alle tips wel op.



Succes en genietse :inlove:

@miriam wrote:

bepanthen inderdaad ook goed voor de beeb en verder zie borstvoeding.com daar staan eigenlijk alle tips wel op.



Succes en genietse :inlove:




Was bij mijn eerste nog wel zo, maar bij de tweede zeiden ze al dat de beeb het maar beter niet binnen kon krijgen: dus als ik het nodig had, wel eerst eraf halen voor ie gaat drinken…



Karnillosan ken ik niet :wink:



En ik heb bij de tweede nooit een bv bh aangehad, altijd een hempje. Veel makkelijk en zit veel lekkerder…

ik bedoelde egenlijk voor de beebs zijn billetjes :mrgreen: maar je moet inderdaad eerst afvegen met een washandje

:mrgreen: Dat is ook goed idd :mrgreen: Maar ik had het bij de eerste op het lipblaasje gedaan, wat ook goed hielp… Maar dat is nu dus blijkbaar niet zo goed meer 8)

Hoi Liz,



Je kunt inderdaad van álles in huis halen om eventuele symptomen te bestijden. Het is echter veel effectiever om borstvoedingsproblemen als tepelkloven te voorkómen door een goed borstvoedingsbeleid in te zetten. Kloven ontstaan namelijk vaak doordat de baby niet helemaal goed is aangelegd. Je baby moet niet alleen de tepel, maar ook een groot gedeelte van de tepelhof in zijn mondje hebben (je geeft immers borstvoeding, geen tepelvoeding :wink: ). Zo komt je tepel helemaal achterin zijn mondje te liggen tegen het zachte gehemelte aan en daar kan deze niet stuk gaan.

Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen en zeker geen kloven op te leveren; pijn is een teken dat er iets niet goed gaat. Ga dan niet met kromme tenen door zitten voeden, maar spoor zo snel mogelijk de oorzaak op en verhelp het probleem door een goed borstvoedingsbeleid in te zetten (goed aanleggen, vaak genoeg voeden, lang genoeg laten drinken). Met de juiste, volledige informatie en een goede begeleiding is een borstvoedingsprobleem vaak goed op te lossen. Je kunt hiervoor altijd terecht bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN, http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl ) en Borstvoedingorganisatie LLL (http://www.lll.borstvoeding.nl ). Contactpersonen van de VBN en leidsters van LLL hebben, met hun eigen borstvoedingservaring als basis, een opleiding gevolgd via hun organisatie en geven wetenschappelijk verantwoorde informatie over borstvoeding. Beide organisaties hebben een eigen telefonische informatiedienst, die zowel overdag als 's avonds en in de weekenden bereikbaar is (VBN: 0343-576626 en LLL: 0111-413189). Je hoeft geen lid te zijn om te kunnen bellen en er zijn geen kosten aan verbonden (je betaalt alleen je eigen gesprekskosten). Dus schroom niet, bel gerust!

De VBN geeft 14 brochures uit over uiteenlopende borstvoedingsgerelateerde onderwerpen. Deze brochures zijn via de site te downloaden voor € 0,85 per stuk. Zo gaat brochure 2 over borstvoeding: de eerste weken en staat brochure 3 geheel in het teken van het voorkomen en genezen van pijnlijke tepels. De informatie wordt helder en duidelijk gegeven en er zijn nuttige tips te vinden. Misschien ook iets voor jou? Kijk maar eens op http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl/brochures.asp?id=&pid=4249&mid=4270 .



Borstvoeding geven is aangeleerd gedrag, zowel moeder als kind moeten het leren. Jij kunt je kindje daarin begeleiden door hem consequent op de juiste manier aan te leggen:

http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/kraamtijd/als-je-aanlegt.html

http://www.eurolac.net/index.php?p=8 (de site van lactatiekundige Gonneke van Veldhuizen)

Borstvoeding in een notendop: de baby mag zo vaak en zo lang aan de borst als hij wil, mits hij goed is aangelegd.



Ernstige stuwingsproblemen zijn te voorkomen door de baby de eerste dagen vaak aan te leggen (8 tot 12 voedingen is heel normaal, vaker mag ook :slight_smile: ). Je borsten zijn dan nog zacht en soepel, ideaal om je baby het drinken aan de borst vaak te laten oefenen zodat hij met een gestuwde borst ook beter uit de voeten kan. Ook tijdens stuwingsdagen is het belangrijk dat je baby vaak bij je drinkt, zodat je borsten frequent en goed worden geleegd. Je baby kan jou dus door de stuwing heen helpen. Meer informatie over stuwing kun je hier vinden: http://www.eurolac.net/index.php?p=9 .



Eventuele kleine kloofjes zijn prima te behandelen door (naast het inzetten van een goed borstvoedingsbeleid) na het voeden wat moedermelk over je tepel uit te smeren. Moedermelk werkt antibacterieel en genezend en het is bovendien een lichaamseigen stof. Als je toch graag met een zalf wilt smeren, dan is het aan te raden om een zalf op basis van pure lanoline (dubbelgezuiverde wolvet) te kiezen. Alles wat allergeen is, is eruit gehaald waardoor het voor zowel jou als je baby veilig is in gebruik. Purelan en Lansinoh zijn van die zalven ( http://www.medela.nl/BENELUX/nl/breastfeeding/products/purelan.php en http://www.lalecheleague.nl/Hulpmiddelen/View-all-products.html ).

Ik heb 1 keer een kloofje gehad dat was in de kraamweek toen kwam de Kraamverzorgster aan met 2 probeer tubbetjes bephanten

Bij Rhodé heb ik wel bepanthen gebruikt, maar heb tijdens de kraamweek van Amélie purelan gebruikt.

Veel beter!!! De kloofjes waren er wel, maar zo klein en heel snel weer geheeld of gewoon weg dankzij de zalf!



Tja…en ik denk dat doorzettingsvermogen en de wil al het halve werk is :wink:

Maar bij Jayden had ik 1 dag last van kloofjes (tot bloedens toe) en kreeg zo’n probeer tube Bepanthen van de kraamverzorgster. Het was die avond al weg! En nooit meer last gehad dus ook niet meer gebruikt, ook bij de tweede niet…

@Liz wrote:

Aangezien ik het deze keer wel wil laten lukken de bv, had ik graag op voorhand al een paar dingen in huis gehad, zoals wat is goed van zalf of middeltje bij kloven. Wat doe je bij stuwing, etc etc.



Allez laat die tips maar komen. Gaande van borsten bloot laten tot koolbladeren. Ben benieuwd. :mrgreen:




koolbladeren pas kopen als je bevallen bent :wink:

in de koelkast leggen, ze kneuzen en op je blote borst leggen.



En zorg dat je veiligheidsspelden en ouderwetse navelbandjes hebt en hydrofiel-luiers. Daarmee kan de kv een luierbh maken, erg fijn als je mega-stuwing hebt. Zit heerlijk zacht, ziet er niet uit maar dat geeft niet :slight_smile:

bedankt meiden ,enne Yvonne vooral voor de gedetailleerde uitleg! :thumbup:

Nodig: Het telefoonnummer van een lactatiekundige (enigszins) bij je in de buurt. Ik had 'm al klaarliggen voor de bevalling. Blij toe want ik heb haar tijdens carnaval gebeld. Let wel, ik woon in BRABANT hè! :wink: Ze heeft me goed (telefonisch) geholpen.