wanneer motoriek ontwikkeling écht traag?

Mirthe is nu bijna 1 jaar en 1 maand en komt nog steeds niet vooruit op haar buik, niet tijgerend en niet kruipend.Op zich maak ik me nog niet echt zorgen, ze is wel aan het brabbelen, contact aan het zoeken, en vooral lekker aan het friemelen met d’r vingertjes. Kortom op andere gebieden ontwikkelt ze prima. Stan was ook niet zo snel met grove motoriek. Maar hij tijgerde wel met maand of 10, kroop met een jaar, trok zich op tot staan met 13 maanden en liep los met 17 maanden. En tja, je gaat toch vergelijken hè?Maar wanneer ‘moet’ je kind echt kruipen? Wanneer gaat cb advies geven om bijvoorbeeld fysio te gaan doen? Iemand een idee? (ik heb in september weer een afspraak)

Wij kregen therapie aangesmeerd omdat Kimberly niet goed genoeg volgens het boekje haar hoofdje omhoog hield.

Wekelijks therapie gehad, thuis bijna niet geoefend, ik was het er totaal niet mee eens.

Toen ze ineens de interesse kreeg, deed ze het ineens wel en de therapeute zei dat ik heel hard en heel goed had geoefend :roll: :roll:

Toen we de rekening kregen van die terapie was ik erg blij dat ik er zo op aangedrongen had om ermee te stoppen trouwens.Dus ik zou zeggen: klamp je niet te veel vast aan het lijntje op het buro, sommige kinderen zijn met het ene wat sneller in vergelijking tot andere kinderen.

Het is natuurlijk wel goed om het in de gaten te houden, maar onnodige therapie is ook sonde.Ik ken iemand en haar kindje heeft nooit gekropen. Hij verplaatste zich door op zijn kont te zitten en te schuiven. Daarna ging hij zich optrekken en lopen. En het is helemaal goed gekomen met die jongen hoor!

hoisommige kinderen kruipen nooit en slaan die fase helemaal over.

Mijn oudste heeft nooit gekropen die ging met 14 maanden ineens lopen.Denk at je je geen zorgen hoeft te maken maar mocht je dit toch blijven doen kun je altijd even langs je huisarts gaan of het consulatieburo

OP deze site staan mijlpalen.

Ik zou me geen zorgen maken, het is zo verschillend.http://www.ktongeren.org./psychomotordevelopment.htmlgroetjes

kinderen kunnen het kruipen overslaan.

ik zou het wel aankaarten misschien wil ze niet maar het kan ook zijn dat ze wel wil maar dat het niet lukt.je spreekt pas van een motorische achterstand als ze op alles achterloopt in de motorische ontwikkeling en als het alleen om het kruipen gaat hoef je je nog geen zorgen te maken.

maar je laten gerustellen van profs kan nooit geen kwaad.

succes :hug:

Zo’n grootmoederwijsheid is dat kindjes zich richten óf op bewegen óf op praten (tot anderhalf zeg maar). Dus komt wel goed denk ik :wink:

Zo’n grootmoederwijsheid is dat kindjes zich richten óf op bewegen óf op praten (tot anderhalf zeg maar). Dus komt wel goed denk ik :wink:

Ook Sas deed nog helemaal ‘niks’ op die leeftijd. Uiteindelijk is ze pas met 2 jaar en 4 maanden gaan lopen. Wel kon ik haar, toen ze net anderhalf was al vragen wat ze op haar brood wenste. Geen zorgen! Het komt echt wel!

@Marcella1975 wrote:

Zo’n grootmoederwijsheid is dat kindjes zich richten óf op bewegen óf op praten (tot anderhalf zeg maar). Dus komt wel goed denk ik :wink:
Is geen grootmoederwijsheid zelfs :slight_smile: Heeft te maken met verbindingen in de hersenen als ik het me goed herinner.

Geen enkel kind ontwikkelt zich even snel.Als je je zorgen maakt en er toch wat aan wilt doen, kun je vragen wat je zelf thuis kunt doen, voordat je begint met therapie. Zoals Bagheera ook al zei is dat vaak duur :S Denk ook dat het leuker is voor het kind om het eerst spelenderwijs zelf intiem thuis met je kind te doen. Als het niet helpt, heb je altijd nog lekker veel 1-op-1 tijd met je kind gehad en kun je altijd nog aan de therapie.Ik ben wel piep, maar ik heb in het onderwijs gewerkt en dito studie gedaan. Ik irriteerde me toen al aan wat kinderen allemaal “moeten” op een bepaald tijdstip in hun leven. Vroeger werden de kids ook wel groot en ik denk dat je als moeder-met-gezond-verstand zelf heel goed kunt inschatten wanneer iets een groot probleem is en wanneer je het nog even aan kunt zien.

Laat ik jullie even geruststellen: echt zorgen maak ik me nog niet hoor! :smiley:Was alleen benieuwd wanneer ik kan verwachten dat cb ‘er iets van gaat zeggen’ (en heb vrij relaxed cb dus ik verwacht dat ook niet al te snel). Zelf had ik in m’n hoofd dat pas als ze met twee jaar niet lopen, men er echt aandacht aan gaat besteden. Maar was benieuwd of jullie er meer van wisten. En lees nu dus dat er zelfs kinderen zijn die pas met 2 jaar 4 maanden lopen (was wel zwaar om te tillen denk ik tot die tijd!)

Kinderen die snel lopen/ kruipen zijn vaak late praters.

Kinderen die niet snel lopen/ kruipen zijn vroege praters.

Mijn zoontje heeft nekwervel problemen gehad en de fysio en manueel therapeut zei: te vroeg lopen is niet goed voor de ruggetjes van de kinderen, dan is de wevelkolom niet sterk genoeg. Maar kennelijk vind de maatschappij het belangrijk dat kinderen snel kunnen lopen. Laat een kind aangeven wanneer het er klaar voor is: dat is het beste.

Mijn zoontje heeft maar heel kort gekropen en ging toen snel over op lopen. Hij is nu bijna 2, loopt super, maar praat bijna niet.Ik probeer ondanks alle bemoeienissen van andere mensen en CB te denken: laat mijn zoon alles maar op zijn tijd doen.Shalom

CB, drama :shock: Elise is 11 maanden en draait niet over beiden kanten, alleen over links. Ze draait wel terug, maar weer over de zelfde kant. We moeten enorm gaan oefenen, want!!! Het kan invloed hebben op d’r ontwikkeling. Ze kruipt ook niet en als ze de volgorde niet aanhoud, kan het niet goed zijn voor r ontwikkeling. Oftewel; als ze over 6 weken nog niet draait, moeten we naar de fysio. Maar lees ik nou dat dat geld kost???

Want ik vind het enorme onzin, ze kontschuift tegenwoordig en wil gewoon niet op d’r buikje kruipen. Ze duwt zichzelf trouwens wel achteruit af.

Als ik bij moet gaan betalen omdat ELise naar de fysio moet, is er dan enige mogenlijkheid om er onderuit te komen bij CB? Het is niet dat ik niet alles voor mijn kind overheb hoor, maar alles gaat verder prima, ze groeit prima, geen achterstanden, alleen rolt ze niet over beide kanten en kruipt ze niet ( ze is 11 maanden) ze kontschuift toch? komt overal heen!!!ben benieuwd…

Ach het leed dat CB heet…Ben blij dat wij zo’n leuk cb hebben, zeg :mrgreen: Hier tot nu toe nooit ergens gezeik over, tenzij IK erover begin dat ik me zorgen maak over x of y en dan gaan we samen op zoek naar oplossingen. Dus :thumbup: CBMaar niki: ik weet niet wanneer het cb er wat van gaat zeggen, maar ik weet wel nog van onze fysio(die van de voorkeurshouding) dat zij inderdaad ook vond dat wij kinderen te vroeg rechtop(zittend, staand, lopend) willen hebben, terwijl hun lichaam daar gewoon niet klaar voor is. Dus mocht iemand er wat van zeggen, kun je dit altijd antwoorden 8)Zit Mirthe al vanzelf(klinkt lulliger dan ik bedoel :-* ) of kan ze al staan? Of is ligt ze gewoon nog het liefst? Hoe ging dat met Stan? Was hij een snelle loper?De broer van mijn vriend liep overigens ook pas met 2,5jaar maar kon met 3 jaar al alle puzzels uit de kleuterklas doen en met 4 jaar had hij al alle boekjes van de kleuterschool gelezen … :wink:En mlk1982 wat de kosten voor de fysio betreft: kijk in je polisvoorwarden, veel basisverzekeringen vergoeden al heel wat en met een aanvullende verzekering wordt soms zelfs alles vergoed :wink: (VPZ iig wel)

Stan was ook geen snelle, maar tijgerde wel vanaf een maand of 9 á 10. Kroop drie dagen voor z’n eerste verjaardag, trok zich op tot staan met 13 maanden en liep los met ruim 17 maanden.Mirthe doet het nog wat rustiger aan. Ze verplaatst zich door rondjes te draaien, hetzij zittend hetzij op d’r buik. Dus soms is ze ineens een flink stuk verplaatst, maar het gaat niet zo gericht. Ze weet gewoon d’r ‘vooruit’ nog niet te vinden :wink:Ze doet het dus nog wat rustiger aan dan d’r broer, die ook al niet ‘snel’ was. Vind het eigenlijk wel heerlijk, want ze is er wel één die graag aan knopjes enzo zit, dus als die eenmaal kruipt of loopt, heb ik geen seconde rust meer… :mrgreen:Ons cb is trouwens tot nu toe ook heel relaxed met alles hoor, dus ben benieuwd wat ze in september zeggen. Ik verwacht zoiets van ‘we kijken het aan tot ze twee is’.

@mlk1982 wrote:

CB, drama Geschokt Elise is 11 maanden en draait niet over beiden kanten, alleen over links. Ze draait wel terug, maar weer over de zelfde kant. We moeten enorm gaan oefenen, want!!! Het kan invloed hebben op d’r ontwikkeling. Ze kruipt ook niet en als ze de volgorde niet aanhoud, kan het niet goed zijn voor r ontwikkeling. Oftewel; als ze over 6 weken nog niet draait, moeten we naar de fysio. Maar lees ik nou dat dat geld kost???

Want ik vind het enorme onzin, ze kontschuift tegenwoordig en wil gewoon niet op d’r buikje kruipen. Ze duwt zichzelf trouwens wel achteruit af.

Als ik bij moet gaan betalen omdat ELise naar de fysio moet, is er dan enige mogenlijkheid om er onderuit te komen bij CB? Het is niet dat ik niet alles voor mijn kind overheb hoor, maar alles gaat verder prima, ze groeit prima, geen achterstanden, alleen rolt ze niet over beide kanten en kruipt ze niet ( ze is 11 maanden) ze kontschuift toch? komt overal heen!!!
@mlk1982: Naar aanleiding van je bericht vroeg ik me af wat voor invloed een consultatiebureau heeft, dus ik heb het opgezocht en wikipedia zegt:
Het consultatiebureau is een instituut binnen de Jeugdgezondheidszorg betaald door de gemeente. Het verzorgt medische basiszorg en preventie bij alle kinderen van 0 tot 4 jaar. Het is een gratis instelling die adviserend werkt vanuit de eerste lijn (zonder voorafgaande verwijzing) en openstaat voor alle kinderen vanaf de geboorte.


Het is een gratis instelling die adviserend werkt
Dat betekent dus dat ze niets aan ouders kunnen opdringen, maar alleen advies geven. Natuurlijk is dit advies wel gefundeerd (ga ik vanuit) met een 1 of andere medische en/of pedagogische opleiding, maar ik kan me ook voorstellen dat ze bepaalde dingen adviseren om hier later niet op aangekeken te kunnen worden. Ik heb vriendinnen die zwanger zijn geweest/kindje hebben, nog nooit echt positief gehoord over een cb... Dus ik moet zeggen dat ik er niet echt een rooskleurig beeld bij heb daardoor...
Ik hoop dat die van mij later meevalt :)
"blue_fairy wrote:
Het is een gratis instelling die adviserend werkt
Dat betekent dus dat ze niets aan ouders kunnen opdringen, maar alleen advies geven. Natuurlijk is dit advies wel gefundeerd (ga ik vanuit) met een 1 of andere medische en/of pedagogische opleiding, maar ik kan me ook voorstellen dat ze bepaalde dingen adviseren om hier later niet op aangekeken te kunnen worden. Ik heb vriendinnen die zwanger zijn geweest/kindje hebben, nog nooit echt positief gehoord over een cb... Dus ik moet zeggen dat ik er niet echt een rooskleurig beeld bij heb daardoor...
Ik hoop dat die van mij later meevalt :)
Ja, het klopt dat je vaak meer negatieve dan positieve verhalen over het cb hoort. Maar er zijn ook echt wel hele goede cb's die jonge moeders met raad en daad bijstaan. Je moet je alleen wel realiseren dat niet alle kindjes in een 'schema' (van het cb dus) passen en sterk in je schoenen en achter je kindje staan. Vaak komt het vanzelf nog goed :mrgreen:

Ik heb het omgekeerde, een snelle loper en een late prater.

Thomas stond met een half jaar al in de box en liep voorzichtig langs de rand, daarna een tijdje niets, met 10 maanden ging hij kruipen en met 1 jaar liep hij. Met praten was het een ander verhaal…

Op het cb deden ze niet zo moeilijk, het zou allemaal vanzelf wel komen.

Maar toen hij er last van kreeg heb ik aan de bel getrokken en nu krijgt hij sinds een maandje ofzo logopedie en zegt ineens Thomas i.p.v. Thowasch en fiets i.p.v. tiets! :thumbup: :inlove:

En dat geeft hem zoveel zelfvertrouwen dat het steeds beter (en sneller) gaat!Ik denk dat je je pas echt zorgen moet maken als je merkt dat je kind wel wil maar het echt niet kan…

@eisblume wrote:

[
ik ben zeer positief over het cb.

of ze nu gelijk hebben of niet als er wel wat is ben je er in iedergeval optijd bij en daar gaat het om.

de ontwikkeling van 0tot4jr is zeer belangrijk voor het leven en als er twijfels zijn kun je maar 1x teveel naar fisio of ka gaan dan te weinig.

ik twijfelde ook aan het cb bij de eerste en dacht wat zeuren jullie nu hij is wat trager dan de rest nou en! maar uiteindelijk was het zelfs nog veel erger dan het cb zelf had verwacht(en ik)…

[quote="blue_fairyHet is een gratis instelling die adviserend werkt

Dat betekent dus dat ze niets aan ouders kunnen opdringen, maar alleen advies geven. Natuurlijk is dit advies wel gefundeerd (ga ik vanuit) met een 1 of andere medische en/of pedagogische opleiding, maar ik kan me ook voorstellen dat ze bepaalde dingen adviseren om hier later niet op aangekeken te kunnen worden. [/quote]klopt. Het cb is gratis en niet verplicht, maar wel dermate ingeburgert dat er wel verwacht wordt dat je je kindje regelmatig laat controleren, hetzij bij het cb, hetzij bij een bureau Mira, hetzij bij de huisarts.

De criteria die het cb gebruikt is het van Wiechenschema. Bij 55 weken komt 88% van de kineren kruipend vooruit met de buik op de grond en trekt 91% zich op tot staan. Doet je kind dit niet, dan is er nog geen reden voor ongerust heid, maar zal een cb je bijvoorbeeld wel naar een specialist doorsturen. Die zijn simpelweg beter getraind om te herkennen of het gewoon trage ontwikkeling is, of een probleem dat aangepakt moet worden om erger te voorkomen. Het enige dat het cb doet is signaleren en adviseren, daadwerkelijk diagnostiseren doet enkel (de cbarts) over zaken als voedselallergie.

Som stuurt men idd wel kindjes heel vroeg door preventief om zeker te zijn niets te missen. Bijv met een afgeplat hoofdje. Indien je dit heel vroeg aanpakt is de kans van slagen het grootst… Of Logopedie, zoat het kind goed kan praten als het naar school gaat met 4 jaar.

@blue_fairy wrote:

@mlk1982 wrote:
CB, drama Geschokt Elise is 11 maanden en draait niet over beiden kanten, alleen over links. Ze draait wel terug, maar weer over de zelfde kant. We moeten enorm gaan oefenen, want!!! Het kan invloed hebben op d’r ontwikkeling. Ze kruipt ook niet en als ze de volgorde niet aanhoud, kan het niet goed zijn voor r ontwikkeling. Oftewel; als ze over 6 weken nog niet draait, moeten we naar de fysio. Maar lees ik nou dat dat geld kost???

Want ik vind het enorme onzin, ze kontschuift tegenwoordig en wil gewoon niet op d’r buikje kruipen. Ze duwt zichzelf trouwens wel achteruit af.

Als ik bij moet gaan betalen omdat ELise naar de fysio moet, is er dan enige mogenlijkheid om er onderuit te komen bij CB? Het is niet dat ik niet alles voor mijn kind overheb hoor, maar alles gaat verder prima, ze groeit prima, geen achterstanden, alleen rolt ze niet over beide kanten en kruipt ze niet ( ze is 11 maanden) ze kontschuift toch? komt overal heen!!!
@mlk1982: Naar aanleiding van je bericht vroeg ik me af wat voor invloed een consultatiebureau heeft, dus ik heb het opgezocht en wikipedia zegt:
Het consultatiebureau is een instituut binnen de Jeugdgezondheidszorg betaald door de gemeente. Het verzorgt medische basiszorg en preventie bij alle kinderen van 0 tot 4 jaar. Het is een gratis instelling die adviserend werkt vanuit de eerste lijn (zonder voorafgaande verwijzing) en openstaat voor alle kinderen vanaf de geboorte.


Het is een gratis instelling die adviserend werkt
Dat betekent dus dat ze niets aan ouders kunnen opdringen, maar alleen advies geven. Natuurlijk is dit advies wel gefundeerd (ga ik vanuit) met een 1 of andere medische en/of pedagogische opleiding, maar ik kan me ook voorstellen dat ze bepaalde dingen adviseren om hier later niet op aangekeken te kunnen worden. Ik heb vriendinnen die zwanger zijn geweest/kindje hebben, nog nooit echt positief gehoord over een cb... Dus ik moet zeggen dat ik er niet echt een rooskleurig beeld bij heb daardoor...
Ik hoop dat die van mij later meevalt :)


Ze adviseren je ja, maar praten wel zo op je in, dat je uiteindelijk geloofd dat je kindje zwaar in de problemen komt als het niet precies op het lijntje groeit en ontwikkeld en dat JIJ als ouder daar iets aan hoort te doen. Ik had het gevoel dat ik Kimberly zwaar verwaarloosd had omdat ze met die en die maand wel linksom maar niet rechtsom draaide.

En dat terwijl ik van iedereen hoorde dat ik er (te) veel mee bezig was, dat ik haar ook es moest laten liggen in de box ipv er zo veel mee te spelen.

Die therapie kostte ons 90 € voor een half uurtje.
Wij moesten het eerst betalen en toen ging de verzekering kijken of en wat we er van terug kregen.
Kimberly was toen 6 maanden oud toen ze die therapie kreeg en nu ze anderhalf is, weten we nogsteeds niet of we het nou wel of niet terug krijgen.

Dus daarom vind ik het een onnodige smak geld, omdat Kimberly 2 maanden later alsnog intersse kreeg om haar hoofdje op te tillen en rond te kijken.
Maarja, ze liep niet gelijk met "het lijntje" van het cb hè? Dus ze heeft nu een aantekening in dr map op het CB ivm dr zogenaamde late ontwikkeling van dr nekspiertjes.