vraagje

Hey, iemand die ik ken heeft begin 2009 een mola gehad… met chemo als gevolg… Nu is het een jaar geleden dat haar zwangerschapshormoon op 0 stond en misschien mocht ze toch nu al terug zwanger worden (er was eerst gezegd om 2j te wachten). Allerlei onderzoekn laten doen en het is niet goed. Een bepaald hormoon (ik weet dus niet welk) toont dat ze weinig eicellen produceert… Door de chemo… of was het mnisschien voordien ook al, want hebben 2j moeten proberen…

Weet er iemand iets van dit hormoon? Is dit ook het hormoon dat de menopauze regelt? Is ze misschien vervroegd in de menopauze…? En werd er hier toch iemand zwanger? (via hormoonbehandeling of iets dergelijks…)Ik zou graag pos verhalen horen om haar wat aan te moedigen… :cry:

wat erg zeg

een mola is echt niet niks… heb op school foto’s van een mola gezien en dat ziet er niet lekker uit kan ik je vertellen

ik zie op wikipedia dat je idd na een chemo een kans heb om eerder in de meno pauze te komen

maar ze zeggen 1 a 2 % van de vrouwen onder de 40

zou wel heel erge domper zijn als ze bij die 1 a 2 % zou horendie las ik oa bij wikipedia over de hormonenDe menopauze (Grieks: ???: maand ???: ophouden) refereert naar de laatste menstruatie van een vrouw. Het treedt op wanneer de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer over hebben. Hierdoor produceert het lichaam (bijna) geen oestrogenen & progestagenen meer, waardoor het voorplantingssysteem zijn functie verliest. De menopauze kan alleen achteraf vastgesteld worden als bij een vrouw gedurende een jaar na de laatste menstruatie geen nieuwe menstruatie meer is opgetreden.

je kan uitgebreider zoeken maar word een beetje en gespit

even geen puf voor vandaag :oops:

Ik geloof dat wat je bedoeld het FSH is. Dat is iig het hormoon wat aangeeft dat je in de overgang komt en je voorraad eitjes uitgeput zou zijn. (er bestaat ook iets dat heet AMH maar daar kon ik zo gauw niet iets over vinden)

Een chemo brengt je lijf wel uit balans maar ik neem aan dat de chemo die komt kijken na een mola minder heftig is dan bij bv borstkanker. Het is meestal bedoeld om verspreiding van de woekerende cellen te voorkomen. Iig weet ik wel dat veel vrouwen idd alweer na 6 maanden mogen proberen zwanger te worden. Als ze voor ze zwanger werd geen testen heeft gehad op de overgang kan het zijn dat het proces al gaande was VOOR de chemo.

Je kunt via een echo laten kijken of er eitjes klaarstaan om te rijpen. Dit doen sommige ziekenhuizen ook voorafgaand aan een IVF behandeling. Als je hoeveelheid eitjes nog niet is uitgeput (je zit zeg maar randje overgang) dan kun je nog zwanger raken. Zolang er iig maar 1 eitje rijpt (met meer stimulatie middels hormonen kunnen dit er evt in een cyclus ook meerdere worden) dan is er zeker nog een kans op een zwangerschap! Het is iig raadzaam zeker contact te zoeken met een specialist in fertiliteit (ws krijgt ze een soort spoed/voorrang indien ze hard richting overgang gaat!) om dit alles na te kijken. Er zijn vele vrouwen die op het randje van de overgang zaten en die daadwerkelijk zwanger zijn geworden en een gezond kindje hebben gebaard. Hopelijk gaat het je vriendin ook lukken. :-*

Zie ook deze link; http://www.artsennet.nl/Actueel/Nieuwsartikel/Hormoon-AMH-voorspelt-onvruchtbaarheid.htmHet FSH is het follikel stimulerend hormoon; maw er zitten wel eitjes maar ze rijpen niet wanneer er niet genoeg FSH door je lichaam wordt aangemaakt.

Ik heb haar dat hormoon AMH horen vernoemen (het ging ook allemaal zo snel…)bedankt voor de antwoorden :-*

:-* Ik hoop met je mee dat ze ondanks dat ze mss weinig eicellen produceert ze ze nog wel maakt. Heel veel succes voor haar! :pray:

thx Rhiannon, ik hoop het ook… ze heeft nog geen kindjes :cry:

Ik vroeg me ook af of ze dat niet hormonaal kunnen stimuleren zoals ze bij vrouwen die een inseminatie hebben doen…?

Ik heb zes chemokuren gehad ivm borstkanker. Je wordt er inderdaad voor gewaarschuwd dat je door chemo vervroegd in de overgang kunt komen. Maar hoe jonger je bent, hoe kleiner die kans is. Als je 40 bent, is de kans heel erg groot dat je in de overgang komt door de chemo. Als je 30 bent, is die kans veel kleiner. Bij een mola-zwangerschap krijg je niet zulke zware chemokuren als bij kanker.Dus ik denk dat ze voor de chemo al tegen de overgang aan gezeten heeft. Maar als dat toen niet getest is, weet je dat natuurlijk niet zeker. Ook omdat je schrijft dat ze al langer bezig waren met zwanger worden en dat het niet wilde lukken.Als je FSH veel te hoog is, dan is dat helaas niet op te lossen met behulp van hormoonmedicatie of vruchtbaarheidsbehandelingen. Het duidt op een lage eicelvoorraad en deze is niet aan te vullen. Als de waarde iets verhoogd is, kun je nog wel in aanmerking komen voor IVF. Maar er is wel haast bij geboden, aangezien je eicelvoorraad elke maand kleiner wordt.

Haar waarde (ik denk dan van dat AMH) was 0.08 terwijl de ondergens 0.9 is, zo legde ze uit… en ze is 35

En Jippie, jij hebt een flinke meid dus :inlove:

Wij hebben inderdaad een mooie meid gekregen met behulp van IVF/ICSI, maar dit was ruim voor de chemokuren. Onze meid wordt drie in maart. Ik heb in november 2009 de diagnose gekregen, ik heb vorig jaar van januari t/m april chemokuren gehad.Wij hebben echter wel voor de zekerheid tussen de operatie en de chemokuren een spoed-ICSI gedaan. Daarbij zijn de ontstane embryo’s ingevroren en niet teruggeplaatst. Op die manier hebben we in de toekomst nog kans op een tweede kindje, mocht ik wel definitief in de overgang raken door de chemokuren en de hormoontherapie. Als het met mijn gezondheid goed blijft gaan, mogen die embryo’s over een jaar of twee worden teruggeplaatst.

Haar eicellen wilden ze niet afnemen voor ze aan de chemo begonnen omdat ngevroren eicellen niet van goede kwaliteit kunnen zijn, maar dan hadden ze die toch al kunnen bevruchten zoals bij jou? … sorry ken er niet veel van… :oops:

Vick ook al bevruchte eitjes (embryootjes) hebben niet een grote kans mbt ontdooien. Je moet dan ong denken aan de helft die maar goed ontdooit. En met een Mola heb je niet de keuze om een ‘snelle’ IVF oid te doen. Je hebt dan al woekerende cellen door je lijf die mogelijk kanker veroorzaken. Vooral wanneer de cellen je longen bereiken is het erg gevaarlijk. De kans is dan groter dat je goed door de chemo komt dan dat je ernstig (levensgevaarlijk) ziek wordt door de woekerende molacellen. :-* En tja bij artsen gaat ook altijd het behouden van leven voor het creeren van nieuw leven.

Eicellen kunnen inderdaad nog niet ingevroren worden. De technieken zijn nog niet goed genoeg.In principe kun je inderdaad IVF doen voordat je aan chemokuren begint. Die optie wordt wel gegeven aan vrouwen als ze nog een kinderwens hebben. Doordat wij al in dat circuit zaten en op het moment van de diagnose ook actief bezig waren met de behandelingen voor een tweede kindje, was het voor ons niet zo’n grote stap om nog een spoed-ICSI tussendoor te doen. We waren bekend met IVF, dus die beslissing was niet zo moeilijk. We konden heel snel van start, doordat er eerst geen voorbereidende onderzoeken gedaan hoefden te worden en we bekend waren met het spuiten, de punctie, enz.Als je niet bekend bent met IVF, dan is die stap natuurlijk veel groter. Van tevoren moeten bepaalde onderzoeken worden gedaan om te kijken of IVF kans van slagen heeft. Je moet hormonen spuiten, een punctie ondergaan. Dus dat is niet niks allemaal en het kost heel veel tijd om alle onderzoeken en voorbereidingen te ondergaan, voordat je van start kunt met een IVF-behandeling. Omdat de kans bij haar heel klein was dat ze onvruchtbaar werd van de chemo, was IVF op zich niet nodig. Heel veel vrouwen worden na een mola-zwangerschap op de natuurlijke manier zwanger. Daarom denk ik ook dat haar hormonenprobleem van tevoren al speelde. Anders was ze op de risico’s en opties gewezen wat betreft het zwanger worden. Een te hoge AMH/FSH-waarde kan er voor zorgen dat je geen goede eicellen hebt, waardoor je niet zwanger wordt.