volhouden of bijvoeden?

Sinds twee nachten komt Veerle wel erg vaak. Afgelopen nacht heb ik niet geteld, maar minstens net zo vaak als de nacht ervoor en dat was vijf keer. Ondanks dat mijn verstand zegt dat er genoeg melk is (flinke plasluiers), raak ik er toch onzeker van. Zou ze misschien toch behoefte hebben aan iets anders? Zal ik haar al groente gaan geven? Zou ze op kunstvoeding wel langer doorslapen?Ze is nu 5 maanden en 1 week, en het liefst wil ik het nog drie weken volhouden zonder bijvoeding, maar ik twijfel nu wel. Een of twee keer per nacht trek ik nog wel, maar dit is toch andere koek :zzz: . Dus, wat is wijsheid?

Ik herken het wel van onze dochter. Die wilde opeens ook weer vaak drinken 's nachts rond die leeftijd.

Ik denk dat je niet hoeft te twijfelen aan de hoeveelheid of voedzaamheid. Zolang ze groeien en plassen zit dat wel goed. Als je gaat bijvoeden, dan is dat dus vooral voor je eigen nachtrust (ook belangrijk!), en niet zo zeer omdat Veerle nog niet zonder groenten zou kunnen.Misschien is het een groeispurt, misschien slaapt ze gewoon onrustig en zoekt ze steeds jouw aandacht? Je zou kunnen proberen of ze zich ook weer te slapen laat leggen met alleen wat aandacht en geen melk. Wat ze 's nachts minder drinkt, zal ze overdag inhalen. Zo werkte het hier althans, ik beloof niks :lol: .

Als je wil gaan bijvoeden, kun je misschien als tussenstap wat biobim toevoegen aan een flesje met afgekolfde moedermelk. Dat vult wel wat beter voor de nacht. Biobim bindt niet met moedermelk, en kan dus uit een fles gedronken worden. Bambix e.d. bindt wel met moedermelk en geef je dus met een lepel.

Hoe vervelend de nachtvoedingen ook kunnen zijn, bijvoeden is niet de oplossing! Stel dat ze niet goed tegen de nieuwe voeding kan (de darmen moeten wennen en ze krijgt krampjes), dan ben je nog verder van huis, lijkt me. Dus ik stem voor ‘volhouden’. Lekker makkelijk gezegd, I know, ik heb voor mijn gevoel regelmatig op het randje gestaan van instorten. Maar weet je wat het is? Elke keer kon ik weer een stapje verder, het moederschap maakt je zwak, kwetsbaar maar tegelijkertijd ook oersterk.Het kan ook zijn dat ze je 's nachts nodig heeft omdat haar wereldje even te warrig is. Mama is de veilige haven, helemaal als ze even aan de borst mag. Drinkt ze echt als je haar 's nachts aanlegt?

Een flesje met Biobim zal het niet worden, want mevrouw wil geen fles :roll: . Pap met een lepeltje wil ik wel proberen, maar dan ook liever pas na zes maanden. Overdag is ze juist heel makkelijk en laat ze zo vier uur tussen de voedingen (en op werkdagen vijf uur, want dan wacht ze tot ik thuis kom om de fles te vermijden 8) ).Biebels, de eerste paar keren drinkt ze meestal wel, maar niet echt lang. De voorlaatste keer is het meestal sabbelen en de laatste keer wil ze niet meer drinken en gaat ze alleen maar lol trappen :wall: :mrgreen: . Dat bevestigt mij ook een beetje in het feit dat het geen kwestie van honger zal zijn. Zouden haar darmpjes echt last kunnen krijgen van een worteltje trouwens?Elke avond/nacht denk ik “we gaan kv of iets anders geven”, maar als ik weer eenmaal op ben, dan denk ik “neeuuhhh, we gaan nog even door” :angel: . Ik neem maar gewoon de ene dag voor de andere en dan zie ik wel hoe lang dit gaat duren. Misschien gaat het vannacht wel beter :pray: .

@Renee74 wrote:

Elke avond/nacht denk ik “we gaan kv of iets anders geven”, maar als ik weer eenmaal op ben, dan denk ik “neeuuhhh, we gaan nog even door” :angel: . Ik neem maar gewoon de ene dag voor de andere en dan zie ik wel hoe lang dit gaat duren. Misschien gaat het vannacht wel beter :pray: .
Zoooo herkenbaar… Jij gaat de zes maanden wel halen :wink: . En die gekke Veerle gaat gewoon lekker doorslapen, echt wel.

Ja, de vraag is alleen wanneer… Van vrijdag op zaterdag is ze zeker acht keer geweest, vannacht drie keer en dat noemen we nu “maar” drie keer :mrgreen: . Ik weet dat ze het wel kan, ze sliep al een hele poos zo’n negen uur. Vervolgens vier weken nachtvoedingen, toen weer vijf dagen doorslapen waarvan de laatste nacht zelfs 11 uur :shock: . En nu dus inmiddels weer 2,5 week meerdere nachtvoedingen :wall: .Maar ach, nog maar 20 nachtjes slapen (c.q. voeden :roll: ) en dan gaan we aan de hapjes en komt er hopelijk snel wat meer rust in de tent.

Ik zal vast wat over me heen krijgen want het is een no-no hier bij het bv topic maar ik geloof dus meer in je moedergevoel dan in boekjeswijsheid :shifty:

Ik heb Celiza dus ook met 5,5 maand ‘‘al’’ worteltjes gegeven…

Ze at met 6 maanden een klein potje groente leeg en ben daarna ook fuit gaan geven.

Met 6 maanden ben ik ook ‘‘gestopt’’ met 's nachts de borst te geven als tut/troost/ipv speen oid…

Wel getroost maar eerst even een paar minuutjes gewacht als ze miepte en meestal sliep ze zó door…

De eerste 5 nachten even écht troosten maar geen (.) gegeven,daarna hoorde je haar even miepen maar sliep ze binnen 5 minuten weer door…en na 10 dagen was het stil :eh:

Sliep ze dus door…

Ze moeten ook op een gegeven moment met een maand of 6 wél zelf léren doorslapen,van de lichte naar de remslaap helemaal alleen zonder speen of (.)

Kijk je hoort zelf wel wat miepen en huilen is…en langer dan 5 min. heb ik haar ook niet laten miepen en bij huilen ging ik sneller erheen om te aaien…

Op zich moeten ze met 6 maanden wel iets meer kunnen ‘‘snappen’’ en ‘‘leren’’

Volg je gevoel is mijn advies…Ik hoop dat ik nu niet een hele bubs over mij heen krijg :shifty:

Maar ik vind de lijntjes en de boekjes gemiddelde toch een gemiddelde per kind…

Ik had bij Celiza het gevoel dat het wél kon…en heb het dus ook wel gedaan :oops: ik volg dus mijn gevoel gewoon… :angel:(en ik dacht ook eerlijk gezegt dat ze dan iig met 6 maanden écht groente kon eten,want de eerste weken zijn het hapjes en prutjes je kan het niet eens eten noemen,ze moeten leren met de lepen enzo…

En ik gaf voor mijn gevoel liever groente bij dan flesje kv en ik had dus wél erg het gevoel dat ze het ook nodig leek te hebben,hoe gek het ook klinkt voor bijvoeden,ik twijfelde niet aan de kwaliteit van mijn melk maar meer het gevoel dat ze die afwisseling wel kon gebruiken van bv en vast voedsel.)

Even ter info ik heb ook (nog steeds) uitzonderingen van nachten hoor,soms ook een paar op een rij dat ze wél 's nachts wil drinken,maar dan drinkt ze ook echt en weet ik vaak al wat de ‘‘oorzaak’’ is ervan (op de dag te druk gehad om te drinken,slecht avond gegeten of te moe met de laatste (.) en al snel in slaap gevallen) dan krijgt ze gewoon lekker de (.) hoor!

Ik snap je punt hoor Sas, mij krijg je niet over je heen. Maar… :mrgreen:


Ik had bij Celiza het gevoel dat het wél kon...en heb het dus ook wel gedaan ik volg dus mijn gevoel gewoon....

En wat nu als bleek dat ze flink allergisch was? Had je dan niet gedacht: hád ik nu maar even gewacht, dan was het minder erg geweest?

Van mij ook geen boze blikken hoor :wink: .Ach 5,5 maand of 6 maanden, dat zijn twee weekjes… het is geen exacte wetenschap hè… Aan de ene kant denk ik: die twee weekjes hou je ook nog wel vol. Aan de andere kant: wat maken die 2 weekjes nou uit… Als je kind allergisch blijkt voor worteltjes, zou ze dat dan 14 dagen later opeens niet meer zijn?

Mijn ‘regel’ is dus dat ik rond 6 maanden ga bijvoeden. Dat hoeft niet op de dag precies. Misschien komt het zo uit om wat later te beginnen of wat eerder.Wij zijn ook vanaf 6 maanden begonnen met nachtvoedingen ‘afleren’. Maar Lara die dronk overdag dus ook slecht. Toen we 's nachts minder gingen geven (laten huilen doe ik niet, dus ik gaf dan de halve hoeveelheid ofzo, ze dronk BV uit een fles dus dan kan dat), ging ze overdag vanzelf meer drinken. Terwijl ze nog geen vaste voeding at. Pas vanaf een maand 7 begon dat en dan nog maar heel mondjesmaat, echt niet genoeg om al melk te vervangen.

Een kindje dat 's nachts vaak drinken wil, kan honger hebben, of dorst, of zich eenzaam voelen, of onrustig, of wat dan ook. Ik denk eigenlijk niet dat Veerle echt 8 keer honger heeft (maar wie ben ik :wink: ?). Dus misschien een idee om te proberen haar zonder voeden te troosten, of met maar een beetje. Alleen heb je natuurlijk ook best kans dat ze dan wel afleert om te drinken, maar dat ze nog steeds wakker wordt. Het voordeel is wel dat je het dan niet telkens zelf hoeft te doen.

Vanochtend heb ik maar weer eens met de lactatiekundige gebabbeld en die heeft geadviseerd om Veerle inderdaad 's nachts niet gelijk te laten drinken, maar om eerst te proberen haar zonder (.) te troosten. Ze gaf aan om die taak in het begin aan manlief over te laten, dus als mijn moederhart het verdraagt, draai ik me vannacht eens lekker om :slight_smile: . Dus Lena, je hebt het helemaal bij het juiste eind :wink: , en Sas dus ook.Verder zei de lk ook dat met zes maanden bijvoeden geen exact gegeven is. De een is er iets eerder aan toe, een ander weer iets later. Volgens haar zou Veerle gerust met groente mogen beginnen als ze echt goed kan zitten in de kinderstoel, zonder wiebelend hoofdje (en dat kan ze :inlove: ).

@Biebels wrote:

Ik snap je punt hoor Sas, mij krijg je niet over je heen. Maar… :mrgreen:


Ik had bij Celiza het gevoel dat het wél kon...en heb het dus ook wel gedaan ik volg dus mijn gevoel gewoon....

En wat nu als bleek dat ze flink allergisch was? Had je dan niet gedacht: hád ik nu maar even gewacht, dan was het minder erg geweest?

Nee want dat was nu juist mijn gevoel...dat ze het aan kon niet allergisch is/was. :shifty:
Renzo heeft wel eczeem (niet van voeding) en die heb ik anders ''behandeld'' op mijn gevoel wat achteraf zó juist is geweest...dat sterkt mij alleen maar meer dat ik mijn gevoel moet volgen..dus doe dat ook :angel:

@Renee74 wrote:

Vanochtend heb ik maar weer eens met de lactatiekundige gebabbeld en die heeft geadviseerd om Veerle inderdaad 's nachts niet gelijk te laten drinken, maar om eerst te proberen haar zonder (.) te troosten. Ze gaf aan om die taak in het begin aan manlief over te laten, dus als mijn moederhart het verdraagt, draai ik me vannacht eens lekker om :slight_smile: . Dus Lena, je hebt het helemaal bij het juiste eind :wink: , en Sas dus ook.Verder zei de lk ook dat met zes maanden bijvoeden geen exact gegeven is. De een is er iets eerder aan toe, een ander weer iets later. Volgens haar zou Veerle gerust met groente mogen beginnen als ze echt goed kan zitten in de kinderstoel, zonder wiebelend hoofdje (en dat kan ze :inlove: ).


Nou ik heb het ook geprobeerd idd om het aan mijn man over te laten pfffffffff moeilijk hoor :shifty: :oops:

Bij ons bleek dat zolang het geen écht huilen was het het slimste was om helemaal niet aan haar te zitten of bij haar te komen…dan ging ze pas écht over haar pis…helemaal als je weg ging dan :eh: :roll:

Dus bij miepen/murmelen in haar slaap lieten wij haar met rust…als er 5 min. ‘‘geluid’’ uit kwam gingen we naar haar toe…Succes meid!! :thumbup:

:-*

Hoe herkenbaar! :slight_smile:Ik wilde Mika ook koste wat het koste iig 6 maanden volledige borstvoeding geven, het liefst nog wat langer, omdat hij toch 5 weken te vroeg was, maar…Met 4,5 maand, kon hij ook blijven drinken en 's nachts kwam hij ook nog steeds elke 3-4 uur. Ben toen uiteindelijk in overleg met een lk begonnen 's avonds pap te geven (gluten vrije bio-pap met moedermelk). Hij sliep toen nog niet helemaal door, maar gaf me wel 2 uurtjes slaap extra en ook overdag was hij veel tevredener. Krampjes heeft hij nooit last van gehad. Met 5 maanden ben ik toen begonnen met het geven van banaan en toen dat goed ging ook appel/sinasappel(sap). Met 5,5 maand mocht ik van de lk dan ook al met groente en aardappelen beginnen (worteltjes) en met 6 maanden kreeg hij voor het eerst gekookte rundergehakt erbij.Heel lang heb ik ook nog 's ochtends vroeg (rond 05:00) een voeding gegeven als Mika dan ook zo lag te miepen. Echt veel drinken deed hij dan echter niet. Toen ik op een gegeven moment hem niet meer pakte, miepte hij idd een paar minuutjes en sliep dan weer gewoon verder!En ook hier geldt: zolang Mika niet ècht schreeuwt/huilt (omdat hij eng heeft gedroomd of zich zeer heeft gedaan), is het ergste wat je kan doen naar hem toe gaan…Ik kan dan ook maar één tip geven (zowel over bijvoeden als over troosten/laten huilen): ga op je (moeder)gevoel af!Ik durfte dat eerst ook niet zo goed, maar omdat onze lk, hoewel gespecialiseerd op kinderen met drinkmoeilijkheden, geen ervaring had met ons type drinkmoeilijkheden, heb ik heel snel moeten leren op basis van mijn eigen gevoel te ‘experimenteren’. En dat is eigenlijk altijd heel goed gegaan (anders had ik uiteindelijk geen 10,5 maanden bv kunnen geven)!groetjes Loïs

Ben benieuwd hoe het zal gaan Renee. Als je het voor een deel aan manlief over kunt laten, dan zal het je hoe dan ook wat extra rust opleveren.

We hebben er nu weer twee nachten opzitten. Laten huilen lukt ons niet, misschien dat we iets strenger worden als ze zes maanden is. Ze is nog zo klein :inlove: . Daarbij, ze ligt naast mijn bed, en dan klinkt het toch al gauw indrukwekkender dan via de babyfoon of zo. We hebben het speentje er maar eens bij gehaald, en ze accepteert het zowaar af en toe. Afgelopen nacht ging al een stuk beter, 22.15 uur en 23.00 uur gedronken en om 5.30. Ik weet alleen niet meer of ze tussendoor ook nog een keer gedronken heeft :think: . Straks eens aan mijn man vragen. Maar dat is dan maximaal één keer geweest. Maar ze is dus wel vaker wakker geweest.Ze heeft gisteren ook wortel gekregen. Vandaag nog een keer en dan weer een paar daagjes rust. Het zit me toch al niet lekker dat ik de zesmaandengrens heb losgelaten, dus alles op het gemak. Jarno vindt het bijvoeden helemaal super, want toen Veerle vanochtend aan het drinken was, kwam hij met een lepeltje aan en gaf haar steeds een hapje niks :mrgreen: :inlove: .Lena, ben je al klaar voor de tweede bv-periode?

Gaat de goed kant op :thumbup: .

Ik liet haar ook nooit huilen hoor. Dan gaf ik gewoon een klein beetje. En troosten deden we sowieso.Ehm, nee. Zie er nog meer tegenop dan de vorige keer, dus laat die beeb maar komen, dan hebben we dat ook weer gehad :wink: .

@Renee74 wrote:

We hebben er nu weer twee nachten opzitten. Laten huilen lukt ons niet, misschien dat we iets strenger worden als ze zes maanden is. Ze is nog zo klein :inlove: . Daarbij, ze ligt naast mijn bed, en dan klinkt het toch al gauw indrukwekkender dan via de babyfoon of zo. We hebben het speentje er maar eens bij gehaald, en ze accepteert het zowaar af en toe. Afgelopen nacht ging al een stuk beter, 22.15 uur en 23.00 uur gedronken en om 5.30. Ik weet alleen niet meer of ze tussendoor ook nog een keer gedronken heeft :think: . Straks eens aan mijn man vragen. Maar dat is dan maximaal één keer geweest. Maar ze is dus wel vaker wakker geweest.Ze heeft gisteren ook wortel gekregen. Vandaag nog een keer en dan weer een paar daagjes rust. Het zit me toch al niet lekker dat ik de zesmaandengrens heb losgelaten, dus alles op het gemak. Jarno vindt het bijvoeden helemaal super, want toen Veerle vanochtend aan het drinken was, kwam hij met een lepeltje aan en gaf haar steeds een hapje niks :mrgreen: :inlove: .Lena, ben je al klaar voor de tweede bv-periode?


:thumbup: Zo deed ik het ook…stukje bij beetje…

En voor de 6 maanden kon ik ook niets ‘‘eisen’’ hoor…ze zijn nog zo klein en ‘‘moeten’’ sowieso al zoveel kinderen in deze tijd…

Maar het komt wel goed hoor bij jullie :thumbup:

:-*

@lena3 wrote:

Ehm, nee. Zie er nog meer tegenop dan de vorige keer, dus laat die beeb maar komen, dan hebben we dat ook weer gehad :wink: .


Welnee joh, gaat dit keer helemaal goed komen dankzij alle bv-wijsheid die je hier op KOK hebt opgestoken :wink: .

Hmm… die had ik de vorige keer ook…