al een goede week praat sophie over buikpijn.
Ze heeft ook erg harde ontlasting.
ik heb nu al roosvicee laxo gehaald maar de ontlasting blijft enorm hard.
Wat helpt ook alweer om de ontlasting dunner te maken behalve vocht en vezels?
ik weet het echt niet meer namelijk, en vind het zo sneu dat ze zo’n last heeft van haar ontlasting.
Ze zegt ook vaak dat ze gepoept heeft, maar dan is dit niet het geval.
Kortom: het lijkt alsof ze verstopt zit.
iemand tips??
ik zou bij de apotheek een mircolax kopen om het even op gang te helpen, en daarna doorgaan zoals je al doet.
succes!!
Hier werkt ontbijtkoek meestal goed.
En veel laten springen, rennen e.d. Bij Sebastiaan kwam het vorig jaar weer los op de trampoline, maar daar is het niet echt lekker weer voor helaas.
Sterkte er mee!
kanik die microlax zonder recept verkrijgen dan?? dan is dat wel een idee!
enne rennen en springen doet ze de hele dag, dus daar zal het niet aan liggen.
@knipoogje1983 wrote:
kanik die microlax zonder recept verkrijgen dan?? dan is dat wel een idee!
enne rennen en springen doet ze de hele dag, dus daar zal het niet aan liggen.
kan je idd gewoon zonder recept verkrijgen]wij hebben het bij Annan ook moeten gebruiken, het is dan net even het eerste zetje, de rest moet je dan even de tijdje geven om zelf te komen.
de bijsluiter gaat uit van een leeftijd vanaf 6 jaar, maar je kunt de microlax voor de helft inbrengen en voor de helft gebruiken vanaf jonge leeftijd.
dit heb ik nog op internet gevonden voor je:
Obstipatie
revisie 24.06.02
Voorkomen en oorzaken
Veel kinderen van circa 2 tot 8 jaar hebben last van obstipatie. De schattingen lopen uiteen van 10-40% van alle schoolgaande kinderen.
Meestal is er wel een oorzaak te achterhalen.
De meeste kinderen houden uit gewoonte de plas en poep veel te lang op! Tekenen, kleuren, lezen, buiten spelen zijn voor een kind vrijwel altijd belangrijker dan naar de wc gaan. Als dit enige weken of maanden volgehouden wordt, ontstaat obstipatie.
Soms zijn er (verborgen) blaasontstekingen in het verleden geweest; door het schrijnen van de plas gaat een kind onwillekeurig de plas en dus ook de poep ophouden.
Soms zijn er vroeger (verborgen) worminfecties geweest. Door jeuk of irritatie kan een kind onwillekeurig enige tijd de poep opgehouden hebben.
Soms hebben kinderen langdurig vezelarme voeding gekregen of drinken zij langere tijd te weinig op een dag.
Op veel scholen mogen de kinderen niet naar het toilet tijdens de les; zij moeten eerst wachten tot de pauze. Zo worden zij getraind in het ophouden.
Sterke emoties bij kinderen (bijvoorbeeld de geboorte van een broertje of zusje) kunnen resulteren in langdurig ophoudgedrag en dus obstipatie. Ook koppigheid en actief verzet bij (te vroege) zindelijkheidstraining kan obstipatie veroorzaken.
Langdurende obstipatie kan de klachten verder verergeren; het lozen van hardere ontlasting kan pijn gaan doen of veroorzaakt kleine scheurtjes in de anus, waardoor de ontlasting nog meer wordt opgehouden.
Onvoldoende lichaamsbeweging als oorzaak voor obstipatie bij kinderen komt weer meer voor: langdurig achter televisie of de computer zitten.
Lichamelijke oorzaken worden slechts zelden gevonden.
Klachten
De klachten die door obstipatie veroorzaakt worden zijn heel verschillend. Meestal zijn het zogenaamde vage klachten: malaise, hangerigheid, verminderde eetlust, maagzuur, vermoeidheid. Maar soms ook: misselijkheid, braken, blaasontsteking en/of heftige buikpijnaanvallen. De blaasontstekingen ontstaan omdat de blaas niet meer goed leeg geplast wordt omdat er poep op drukt. Er blijft dan urine achter en zo kan snel een infectie ontstaan. De blaas kan ook “zenuwachtig” gaan reageren: door de druk van de poep trekt deze steeds een beetje samen. Er ontstaan vochtige plekken in het ondergoed (kleine beetjes ongewild urineverlies). Ook misselijkheid en zuurbranden kunnen het gevolg zijn van druk van poep op de maag. Buikpijnaanvallen kunnen voorkomen omdat de darmen op een zeker moment proberen de poep “weg te knijpen”; er ontstaat heftige pijn die in aanvallen verloopt, schijnbaar zonder enige aanleiding. Pijnstillers helpen nu niet, alleen een warme kruik of een warm bad geeft wel eens verlichting.
Het is opvallend dat de meeste kinderen wel één keer per dag (gewone) ontlasting hebben; in de loop van weken/maanden hebben zich vele klontjes poep in de darmen vastgezet, waar de gewone ontlasting nog net langs kan. Daardoor wordt het beeld ook niet altijd herkend.
De kinderarts voelt poepklontjes in de buik. Vaak wordt een foto van de buik gemaakt waar de poep goed op te zien is. Soms wordt ook de urine en de ontlasting gecontroleerd op infecties.
Behandeling
Het belangrijkste is het verkeerde toiletpatroon te veranderen. Een kind mag de plas of poep niet ophouden of tegenhouden! Dit betekent dat:
uw kind op tijd naar het toilet moet gaan, bijvoorbeeld op vaste tijden overdag. Overleg met de leerkracht op school dat uw kind niet meer hoeft te wachten tot de pauze, maar direct naar het toilet kan.
voor het toiletbezoek voldoende tijd genomen moet worden. Geef bijvoorbeeld een (strip)boekje mee naar de wc. Kleinere kinderen kunt U een liedje laten zingen of fluiten op het toilet. Hierdoor ontspannen de bekkenbodemspieren zich en kan het kind niet onbewust ‘knijpen’ en dus tegenhouden. Bovendien hoort U dan of uw kind de bekkenbodemspieren ontspant.
Lichaamsbeweging
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dus: geen uren achter de televisie of computer.
Medicijnen
Naast bovengenoemde behandelingen worden zogenaamde laxantia voorgeschreven, meestal lactulose (Legendal, Importal, Duphalac). Deze middelen zijn eigenlijk geen medicijnen maar gewone suikerstroop; deze suiker kan niet in het lichaam opgenomen worden (je kunt er niet dik van worden), maar blijft in de darmen zitten. Door de gisting die ontstaat wordt de poep losgemaakt. Het zijn onschadelijke middelen en je krijgt er geen luie darmen van! Meestal moeten deze middelen weken tot maanden gebruikt worden voordat er echt resultaat is. Dat is niet erg en heel gebruikelijk. Bedenk dat er ook vaak maanden overheen zijn gegaan voordat het zo ver kon komen.
Bij medicijngebruik worden sommige klachten de eerste week of eerste twee weken tijdelijk erger. Dat is normaal, de poep komt nu immers pas los. Geef de medicijnen wel gewoon door. Als er duidelijke diarree ontstaat mag de hoeveelheid verminderd worden. Na verloop van weken wordt de hoeveelheid lactulose zeer langzaam verminderd. In deze tijd heeft U er voor gezorgd dat uw kind regelmatig en op tijd naar het toilet gaat, voldoende drinkt en is de voeding zo mogelijk aangepast (zie verder).
Een ander middel is Microlax, een klein knijptubetje dat werkt als een miniclysma. Dit is vooral bedoeld om poep in het laatste gedeelte van de darm los te maken zodat “de stop er een beetje van af is”. Vaak wordt dit een paar dagen achtereen gegeven.
Wees niet teleurgesteld als de behandeling langer duurt dan U gehoopt had. De behandeling van obstipatie duurt al gauw enige weken tot maanden. Dat is normaal.
Drink- en voedingsadviezen
Naast het veranderen van het ophoudgedrag kan een aanpassing van de voeding een extra steuntje zijn in de rug zijn. Zorg ervoor dat uw kind meer drinkt dan normaal. Gemiddeld hebben peuters en kleuters ongeveer ¾ tot 1 liter vocht nodig per dag. De hoeveelheid drinkvocht neemt toe naarmate uw peuter ouder wordt. Meer drinken komt neer op minimaal 1 liter drinkvocht. Verspreid het drinkvocht over de dag.
Geef uw kind extra te drinken in de vorm van bijvoorbeeld (mineraal)water zonder prik, slappe thee, melk, yoghurt en karnemelk, verdund vruchtensap, tomatensap of groentesap zonder zout.
Daarnaast kan het nodig zijn de voeding van uw kind te veranderen, bijvoorbeeld door voedingsmiddelen rijk aan voedingsvezel te geven. Voedingsvezel trekt vocht aan in de darmen, waardoor de ontlasting minder hard wordt. Breng veranderingen altijd geleidelijk aan zodat uw kind kan wennen aan meer voedingsvezel.
Kies vooral vezelrijke voedingsmiddelen en probeer zoveel mogelijk hierin te variëren.
Vezelrijke voeding (goed)
- volkoren-, rogge-, bruin-, krenten-, rozijnenbrood; volkorenproducten.
- grove graanproducten: havermout, gort, muesli, cruesli, zemelen.
- volkorenbiscuit, volkorenbeschuit.
- royale portie groente.
- peulvruchten (bruine/witte bonen, linzen, kapucijners, spliterwten).
- vers fruit met schil.
- gedroogd fruit, zoals (geweekte) pruimen, abrikozen, tuttifrutti, vijgen, dadels, rozijnen, krenten.
- zilvervliesrijst, volkoren macaroni/spaghetti, volkoren meel.
- noten, sesamzaad, lijnzaad, tarwekiemen.
Voedingsmiddelen met mogelijk laxerende werking (goed)
- karnemelk, yoghurt.
- vruchtensap, koolzuurhoudende dranken (‘prik’).
- koffie.
- stroop, ontbijtkoek.
Voedingsmiddelen met mogelijk stoppende werking (liever niet)
- bosbessensap.
- geraspte appel, banaan.
- witbrood, toast, beschuit.
- witte rijst, rijstebloem.
- hardgekookte eieren, kaneel.
- lang getrokken thee.
- cacao (chocolade).
Zorg voor voldoende vet in de voeding. Geef volle melkproducten en maak gebruik van margarine en olie bij de bereiding van de warme maaltijd. Verdeel de maaltijden regelmatig over de dag en sla het ontbijt niet over. Een maaltijd zorgt voor aandrang. Laat uw kind ook tijdens het eten naar het toilet gaan.
Meer informatie
Meer informatie over de voeding kunt U krijgen bij:
Voedingscentrum
Postbus 85700
2508 CK Den Haag
tel. (070) – 306.8888
Ook kunt U bellen met de voedingstelefoon: (070) – 306.8810 op werkdagen van 12:00 – 16:00 u.
Nee, dan helpt rennen en springen inderdaad niet .
Maar hopelijk helpt de microlax goed, kan me eigenlijk niet voorstellen dat het niet zou helpen :thumbup: .
hier helpt olijfolie door het drinken ook (wel door drinken doen anders is het echt niet lekker!)
Wij hebben kinidol (ik geloof dat het zo heet) druppels voor gehaald van VSM. Binnen een paar dagen kwam het daar weer goed mee op gang. Meneer had toen ook bijna 1 week niet gepoept en had er duidelijk last van. Zijn buikje was enorm opgezet en hard.
hoe gaat het nu???
wat leif dat je er nog naar vraagt! :-*
het gaat langzaam aan beter. Het is nog niet normaal, maar het gaat de goede kant op.
echter hier was de apotheek dicht, dus heb iets van vsm gehaald. En blijven maar de roosvicee laxo geven. Vind ze bovendien ook erg lekker dus dat is mooi meegenomen.
Hoi,
weet niet waar je woont, maar heb thuis wat liggen, wat ik ook wel op wil sturen. Je dochter poept dan met 10 minuten. Je moet haar waarschijnlijk wel wat helpen. Heb ik destijds in Canada gekocht toen onze dochter ook verstopt was. De drolletjes waren toen knoerdhard. Yara was destijds nog geen jaar oud.
Met 10 minuten was het hele probleem opgelost.
Laat het me maar weten, je kan ook emailen naar mijn prive email adres jdvermeulen@hotmail.com.
groetjes
Judith
Obstipatie of verstopping komt vaak voor bij kinderen en wellicht ook bij uw peuter. En poepen kan dan moeilijk en pijnlijk verlopen; het wordt algauw van kwaad tot erger, zoals het ontstaan van scheurtjes en kloofjes in de anus, poepvegen en mogelijk aambeien. Indien er geen medische indicatie aan ten grondslag ligt, is Obstipatie of verstopping op een natuurlijke wijze bij kinderen of uw peuter mede met Obsti-Synfa te verhelpen. Zeker indien u er tijdig bij bent. Hoe eerder, des te groter de kans bestaat op verhelpen van de verstopping.
Obsti-Synfa
Obstipatie klachten bij kinderen of uw peuter
Tijdens de groei verandert er veel in het lichaam, ingezet door een veranderende hormoonhuishouding. Met als bijeffect dat de darmen trager gaan werken, de darminhoud/ontlasting verplaatst zich langzamer. De dikke darm krijgt zo de kans om meer vocht aan de darminhoud te onttrekken. Dit kan tot allerlei ongemakken leiden zoals tot obstipatie, constipatie, verstopping of moeilijk en pijnlijk kunnen poepen. Ook bij veel kinderen en wellicht bij uw peuter is de darmflora niet optimaal ontwikkeld, wij leven in een “ te” schone maatschappij. Tesamen kan dat leiden tot Obstipatie, verstopping of tot moeilijk kunnen poepen…
Verhelp Obstipatie bij kinderen of uw peuter
Door de passagesnelheid van de darminhoud op te voeren, krijgt de dikke darm minder kans om vocht aan de darminhoud te onttrekken. Niet-fermenteerbare voedingsvezels prikkelen de darmwand en stimuleren de darmperistaltiek (het kneden, heen en weer en doorpompen van de darminhoud). De voedingsvezels van Obsti-Synfa. bevatten niet-fermenteerbare voedingsvezels. Daarnaast bevat Obsti-Synfa probiotica die de darmwerking vooral bij kinderen positief beïnvloedt. De probiotica en de voedingsvezels van Obsti-Synfa zijn gecapsuleerd waardoor hun werking niet wordt aangetast door de zure maagsappen. De capsules zijn van een kleiner formaat.
Weer normaler naar het toilet
Veel kinderen kunnen moeilijk poepen en kunnen daar depressief van worden. Het is gewoon heel vervelend indien de ontlasting hard is, pijnlijk en moeilijk verloopt. Een probleem dat in vele gevallen kan worden opgelost met een goede kuur.
Speciale oorzaken van obstipatie bij het kinderen
Het is niet zo dat kinderen of uw peuter de ontlasting expres ophouden. Er is maar zelden een lichamelijke oorzaak van de obstipatie te vinden. Meestal zit het in bepaalde overgangsmomenten en in de leefstijl. Vanaf de peuterleeftijd kunnen diverse oorzaken een rol spelen:
- Vezelarme voeding;
- Te weinig drinken;
- Te weinig beweging;
- Niet de tijd nemen om rustig op het toilet te gaan zitten;
- Te druk of afgeleid zijn om naar de wc te gaan;
- Uitstellen om naar de wc te gaan, bijvoorbeeld in een vreemde omgeving of op school;
- Uitstellen omdat het poepen moeilijk verloopt of pijn doet;
- Spanning en stress.
Klachten bij obstipatie bij kinderen
Door de harde ontlasting ontstaan soms scheurtjes in de anus waardoor het poepen een tijd pijn doet. Een peuter met verstopping kan soms de plas niet goed ophouden. Het kan daardoor ook blaasontsteking krijgen. Verstopping kan de ene dag erger zijn dan de andere. Soms is de ontlasting opeens weer een tijdje normaal.
Ook kunnen kinderen depressief worden van het feit dat ze moeilijk kunnen poepen, vooral die kinderen die het voor zich houden.
Wat is goed voor kinderen of uw peuter last heeft van obstipatie?
- Eten, regelmatig en sla een vezelrijk ontbijt niet over;
- Ten minste 1 liter water per dag laten drinken;
- Laten eten van veel vezelrijkvoedsel;
- Vertel uw kind dat het direct naar het toilet moet gaan als het aandrang heeft om te poepen;
- Indien het niet over wil, is het goed om een poeptraining te laten volgen.
Behandeling
Lukt het onvoldoende om de leef- en voedingsadviezen op te volgen, gebruik dan Obsti-Synfa, dan krijgt het meer van de juiste voedingsvezels binnen. Mocht dat tot onvoldoende resultaat leiden, of de ontlasting blijft te hard en er is sprake van buikpijn of er zit bloed bij de ontlasting (zwarte klonters), ga dan direct naar uw huisarts.