AMSTERDAM - Nederland kan hoog of laag springen, maar Europese vaders kunnen binnenkort uitzien naar twee weken betaald verlof bij de geboorte van hun kind. Dat stelt Marije Cornelissen, Europarlementariër bij GroenLinks, tegenover NUzakelijk.
Een voorstel om het verlof voor Nederlandse vaders uit te breiden strandde twee weken geleden in de Tweede Kamer. Vooral Nederlandse werkgevers kijken huizenhoog op tegen de kosten die het verlof met zich mee zou brengen.
Maar Europa heeft het laatste woord, zegt Cornelissen vanuit haar werkplaats Brussel. “Het is volstrekt achterhaald dat vaders nu amper verlof krijgen.” En dus komt het vaderschapsverlof er volgens haar, ‘linksom of rechtsom’.
Boodschap
Naast de praktische zorg voor een pasgeboren kind, heeft vaderschapsverlof volgens Cornelissen ook een symbolische lading. “De boodschap van de huidige twee dagen verlof is: moeders zijn verantwoordelijk voor het grootbrengen van een kind, zo wordt het nooit wat met de arbeidsparticipatie van vrouwen.”
De politica vindt dat Nederland er op dit gebied bekaaid afkomt. “Spanje heeft net, met steun van alle politieke partijen, vier weken vaderschapsverlof ingevoerd”, zegt ze. “Zij zien dat als investering in de toekomst, en zijn van achterlopers voorlopers geworden.”
Steun
Samen met haar bondgenoten in de Groene fractie (55 leden in het EU-parlement) richt de Europarlementariër haar hoop nu op het Europees Parlement. “We hebben de steun van socialisten en liberalen, de meerderheid dus”, zegt zij.
De - relatief progressieve - parlementscommissie Vrouwenrechten deed vorige week een voorstel van twee weken betaald vaderverlof, voor alle jonge vaders in Europa. Daarnaast wil de commissie het zwangerschapsverlof voor moeders uitbreiden naar 20 weken.
Om dat voorstel aan te jagen en op 25 maart door een stemming in het Europees Parlement te loodsen lanceert de groene EU-fractie disndag een campagne op de sociale netwerksite Facebook.
Volgens Cornelissen vergeten werkgevers de lange termijn, als zij met de crisis in het achterhoofd wijzen op de gevaren van torenhoge kosten. “Vanaf 2013 gaan er in Europa meer mensen met pensioen dan er met een diploma op de arbeidsmarkt komen. Als je vrouwen op de arbeidsmarkt wilt, dan moet je ook de zorgtaken verdelen”, stelt Cornelissen.
CDA
Ria Oomen, Europarlementariër namens het CDA, is het inhoudelijk eens met GroenLinks: “De vader moet ook kunnen wennen aan de baby”. Belangrijker vindt zij echter dat er langer doorbetaald zwangerschapsverlof voor vrouwen komt.
Zo krijgen Britse vrouwen momenteel 52 weken verlof, maar grotendeels onbetaald. “Dat moet eerst naar 18 weken betaald.”
van mij mag dit per direct ingevoerd worden :mrgreen: :dance:
Ja, ik vind die huidige twee dagen ook echt absurd :?
Het staat lijnrecht tegenover het signaal dat de overheid al jaren af wil geven omtrent de verdeling van taken tussen mannen en vrouwen. Ik hoop dat het er door komt! (en dan vind ik twee weken eerlijk gezegd nog aan de magere kant… :silenced: )
helaas komt dat dan voor ons te laat, maar ik vind ide 2 dagen ook achterlijk!! kom maar op met die 2 weken!
ben heel benieuwd wanneer het ingevoerd wordt
nou was er hier geen vader in het spel, maar ik heb die 2 dagen ook altijd absurd gevonden. We hoeven wmb niet per se meteen naar Scandinavische modellen, maar een beetje meer verlof voor vader dan die 2 daagjes lijkt me niet zo gek.
jammer voor hier te laat… maar ik hoop voor velen van jullie wel op tijd
Hoop dat ze het snel invoeren en wij dit kunnen meemaken…
Maar die 2 dagen vind ik ook echt belachelijk :snooty: :wall:
Van mij mag het per direct ingevoerd worden :mrgreen:
Gelukkig zijn er ook bedrijven waar mannen 1 week betaald verlof krijgen na de bevalling, maar dit is op eigen initiatief van het bedrijf. :thumbup: :thumbup: