Uitbraak van de bof

Uitbraak van de bof

Van onze verslaggever Broer Scholtens

gepubliceerd op 19 april 2008 08:25, bijgewerkt op 19 april 2008 12:09



AMSTERDAM - In Nederland heerst een bof-epidemie, voor het eerst in twintig jaar. Het virus waart door de Biblebelt, een gebied dwars door Nederland, van Zeeland tot de Veluwe.



Daar wonen relatief veel orthodox-protestante ‘bevindelijk gereformeerden’. Zij laten zich uit geloofsovertuiging niet vaccineren. In hetzelfde gebied deden zich eerder uitbraken voor van polio, rode hond en mazelen.



Het laboratorium van het Centrum voor Infectiebestrijding (CIb) heeft in 61 bloedmonsters het bofvirus aangetroffen. Dat is waarschijnlijk een topje van de ijsberg. GGD’s in Zeeland en het Rivierenland denken dat dit aantal in werkelijkheid tien tot tientallen malen hoger ligt. Een precieze schatting is niet mogelijk.



Sinds 1998 is de bof, als enige infectieziekte, niet meer aangifteplichtig. Huisartsen hoeven bofpatiënten niet te melden. Dit wekt de ergernis van CIb-directeur Roel Coutinho: ‘De bof-epidemie is nu niet goed in kaart te brengen.’ In de nieuwe gezondheidswet is die meldplicht wel opgenomen, vanaf 2009.



Ernstig is de huidige situatie niet, aldus Coutinho. De ziekte leidt zelden tot ernstige complicaties als hersenvliesontsteking.



De bofepidemie wordt niet alleen veroorzaakt door de lage vaccinatiegraad in enkele dorpskernen. Op zuigelingen- en kinderleeftijd is er ook na twee keer vaccineren geen volledige bescherming, zo blijkt nu.



Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) bekijkt of een sterker vaccin moet worden ingezet, of dat kinderen misschien eerder hun tweede bofvaccinatie moeten krijgen. Nu gebeurt dat als kinderen 9 jaar zijn, het NVI denkt aan 4 jaar





bron: nos