Marie is nu 2 weken en de bv loopt nog niet gesmeerd. Ik heb vlakke tepels en voed nu met een tepelhoedje. Omdat ze de eerste dagen te veel afviel (4e dag -13%) ben ik gaan kolven en hebben we kv bijgevoed. Aan het eind van de kraamweek was ze weer behoorlijk aangekomen en leek de bv goed op gang.
Nu, weer een week later, begin ik toch te twijfelen. 1x per dag kolf ik nl om dat te geven met de fles als ze erg onrustig is. 5 dagen geleden haalde ik nog 90cc uit 2 borsten totaal, maar de laatste 3 dagen niet meer dan 30cc.
Vandaag was Marie voor het eerst echt ontroostbaar van de honger, ook na vaak aanleggen. Dus heb ik haar net 60cc kv gegeven. Nu slaapt ze eindelijk sinds 18 uur.
Betekent dit dat ik te weinig heb? Kan ik dat weer opkrikken? En mag ik kv en bv combineren? Of is dat onverstandig?
Geloofde in een natuurlijke balans, maar ben nu wel erg onzeker…
Ik kan me goed voorstellen dat je heel onzeker wordt van deze situatie. En ook van de dalende cc’s die je meet. Het lijkt misschien alsof je er geen grip op kunt krijgen. Maar gelukkig kun je dat wel!!!
Het is bekend dat de hoeveelheid die je kolft, niets hoeft te zeggen over de hoeveelheid die jij produceert en die je kindje binnenkrijgt, omdat een kind veel effectiever de borst kan drinken dan een kolf hem leeg kan maken. Cc’s meten lijkt een houvast, maar eigenlijk is dat schijn en zorgt dat juist voor onzekerheid. De enige die echt duidelijk kan aanwijzen hoe het zit, is je kindje.
De beste tip die ik je kan geven is; kolf aan de kant, kindje aan de borst. En goed naar je kindje kijken in de dagen erna: is ze alert? is ze (meer) tevreden? heeft ze voldoende plasluiers?
Je zei al dat ze onrustig is. Ze is 2 weken, dit kunnen evt. regeldagen zijn:
http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/al-even-bezig/regeldagen.html
Regeldagen komen voor rond de leeftijd van tien dagen, drie weken, drie maanden en zes maanden. Maar ook op andere momenten kunnen regeldagen voorkomen.
Ook bij regeldagen is het advies: aanleggen, aanleggen, aanleggen. En er goed op letten dat je kindje zo goed mogelijk hapt.
Je kindje is pas 2 weken oud, dus je productie is nog lang niet gestabiliseerd. Je moet echt zorgen voor voldoende vraag, om ook voldoende aanbod (melkproductie dus) te krijgen.
Vaak je kindje laten drinken, geeft een seintje aan je lichaam om meer melk te produceren. Het duurt even voor je lichaam dit doorheeft. Bij mij duurde het meestal een dag of 2. Maar het kan ook korter, of juist langer duren. Dat verschilt per vrouw.
Als je daar aan toe geeft, komt de melkproductie weer heel snel op peil!
Qua vlakke tepels weet ik het niet. Volgens mij moet het geen probleem zijn... Maar dat weet Yvonne vast!
Als je nu KV gaat bijgeven, gaat dit ten koste van je BV-productie. Want door KV te geven, mis je een BV-moment. Dit drukt op de productie: je borsten maken minder melk aan. Waardoor je min of meer wordt gedwongen nog een KV te geven. Wat weer ten koste gaat van de productie etc etc. Dat is een vicieuze cirkel.
Je hebt nog een kindje rondlopen, vrij jong, dus ik kan me voorstellen dat je daar ook druk mee bent.
Misschien is er iemand die je kan helpen? Of is er een mogelijkheid dat je je jongste kindje kunt dragen in een draagdoek? Dat ze bij de borst kan wanneer ze wil. Of dat ze zelfs al slapend/dommelend kan drinken?
Verder zie ik dat je om half 12 typt dat je kindje al slaapt sinds 6 uur die avond. Dat is 5,5 uur. Dat is eigenlijk al veel te lang voor zo'n jong kindje en ook lange tijden tussen voedingen drukt op je productie.
4 uur tussen voedingen is de max. op deze leeftijd.
Omdat je productie misschien al wat terugloopt zou ik er zelf voor kiezen om je kindje overdag om de 2 uur aan te leggen als ze zelf niet aangeeft eerder te willen drinken en haar 's avonds en 's nachts ook om de 3 uur wakker te maken en te voeden, als ze zelf niet wakker wordt.
Ik had Arielle in een wiegje naast ons bed staan, dus ik hoefde haar er maar uit te tillen, in mijn bed aan te leggen en te laten drinken tot ze klaar was en dan legde ik haar weer terug. Ik hoefde niet lang mijn lekkere warme bedje uit!
Let overdag goed op de eerste signalen dat ze honger heeft: smakken, zoeken en haar handjes vinden en daarop sabbelen.
http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/kraamtijd/borstvoeding-eerste-dagen.html
Een baby laat op verschillende manieren zien wanneer hij aan de borst wil. Ook als hij nog een beetje slaapt, kan je dat al zien: zijn mondje gaat af en toe open en dicht of het staat heel ver open, alsof hij direct aan je borst wil aanhappen. Dit is zijn eerste hongersignaal! Je baby is nu niet zomaar van je borsten aan het dromen, hij wil bij je drinken. Maakt hij al lichte zuigbewegingen met zijn mondje en wordt hij al wakker, dan is dat het tweede hongersignaal. Zuigt hij verwoed op zijn handjes, een mouw of een stukje deken? Dan zoekt hij de borst en heeft hij al flink honger.
Daarna is er voor je kleintje nog maar één hongersignaal, nu kan hij alleen nog maar huilen om te kennen te geven dat hij nu echt eten nodig heeft.
Kijk rustig naar je baby en leg hem aan zodra je het eerste of tweede hongersignaal ziet. Je zult zien dat het aanleggen dan meer vanzelfsprekend is dan op een later moment. Wacht dus niet tot zijn honger te groot is geworden, want dan is hij ongeduldig en dan is het lastiger om hem goed aan te leggen. Je baby aanleggen en voeden als hij dat vraagt, heeft nog een voordeel: je baby hoeft niet te huilen om aandacht te krijgen. Dat is fijn voor alle partijen.
Bij het voeden op verzoek bepaalt je baby wanneer hij drinkt en gevoed wordt. Dat is bevorderlijk voor een goede melkproductie en een succesvolle borstvoeding.
Het is hartstikke goed dat je om hulp vraagt en je bent niet te laat. Je kunt er nog makkelijk vanalles aan doen. En dat na 2 weken de BV 'nog' niet gesmeerd loopt, is ook niet raar. Je mag er best rond de 4 - 6 weken tijd voor nemen, fietsen leer je ook niet in 1 dag! ;)
Vertrouw op jezelf dat je het kunt! Heel veel succes!
@Noor82 wrote:
Marie is nu 2 weken en de bv loopt nog niet gesmeerd. Ik heb vlakke tepels en voed nu met een tepelhoedje. Omdat ze de eerste dagen te veel afviel (4e dag -13%) ben ik gaan kolven en hebben we kv bijgevoed. Aan het eind van de kraamweek was ze weer behoorlijk aangekomen en leek de bv goed op gang.
Wat goed dat het je gelukt is om het roer zo om te gooien :thumbup:
@Noor82 wrote:
Nu, weer een week later, begin ik toch te twijfelen. 1x per dag kolf ik nl om dat te geven met de fles als ze erg onrustig is. 5 dagen geleden haalde ik nog 90cc uit 2 borsten totaal, maar de laatste 3 dagen niet meer dan 30cc.
Ik kan me voorstellen dat je daar onzeker van wordt. Wat voor kolf gebruik je op dit moment? En als het een electrische kolf is, heb je deze tweedehands of nieuw aangeschaft? De leeftijd en conditie van een een kolf kunnen van invloed zijn op de prestatie ervan, vandaar deze vragen
Lukt het je om ontspannen met kolven bezig te zijn en een goede toeschietreflex op te wekken? De volgende informatie en tips kunnen helpen om het kolven te vergemakkelijken: Bv.com-Hoe kolf ik genoeg melk
@Noor82 wrote:
Vandaag was Marie voor het eerst echt ontroostbaar van de honger, ook na vaak aanleggen. Dus heb ik haar net 60cc kv gegeven. Nu slaapt ze eindelijk sinds 18 uur.
Betekent dit dat ik te weinig heb?
Om te kunnen bepalen of een kindje voldoende binnenkrijgt, kun je kijken naar het totaalplaatje: het aantal voedingen per etmaal (voor pasgeboren kindjes minstens acht voedingen per etmaal, bij bv is aan het aantal voedingen per etmaal geen maximum gebonden), de groei (de eerste maanden ongeveer 100-200 gram per week), de plasluiers (in ieder geval zes kletsnatte katoenen luiers of vier zware wegwerpluiers per etmaal, de urine moet licht van kleur zijn en mag niet sterk ruiken), regelmatig zachte, lichtgekleurde ontlasting (de eerste weken in ieder geval vier keer per etmaal ter grootte van een flinke munt) en tevredenheid en alertheid.
Als je aan de hand van deze punten kunt vaststellen dat je kindje idd niet voldoende binnenkrijgt, is het belangrijk om het borstvoedingsmanagement goed onder de loep te nemen en waar nodig te verbeteren.
@Noor82 wrote:
Kan ik dat weer opkrikken? En mag ik kv en bv combineren? Of is dat onverstandig?
Geloofde in een natuurlijke balans, maar ben nu wel erg onzeker…
Die natuurlijke balans kan er zijn, daar kun je absoluut in blijven geloven. Om tot die natuurlijke balans te komen, moeten de omstandigheden echter goed zijn. Zo kan het gebruik van tepelhoedjes een disbalans veroorzaken. Dit heeft te maken met het verminderde directe contact van het mondje van de baby met de tepel en tepelhof, waardoor signalen niet optimaal worden waargenomen en doorgegeven. Daarnaast moet een tepel goed kunnen uitrekken. Als een baby goed is aangelegd, is haar hele mondje gevuld met borstweefsel (ze heeft dan de tepel én een groot gedeelte van de tepelhof in haar mondje) en zal de tepel helemaal achterin haar mondje komen te liggen. De baby vormt van de borst als het ware dus zelf een soort speen (voor de beeldvorming ). Een tepelhoedje heeft een vaste vorm. Dat kan het proces belemmeren, waardoor de borst misschien niet optimaal wordt leeggedronken. Dit alles kan idd gevolgen hebben voor de melkinname en voor de melkproductie. Daarom is het aan te raden om het gebruik van tepelhoedjes af te bouwen. Meer informatie en tips kun je vinden op Bv.com-Tepelhoedje en Ecoparents-Het gebruik van tepelhoedjes bij bv.
Wat altijd belangrijk is, is het aanleggen; daar staat of valt het geven van bv mee: Bv.com-Aanleggen.
Je schrijft dat je vlakke tepels hebt. Het volgende vind je misschien wel erg persoonlijk, maar ik denk dat het belangrijk is om te weten hoe je een vlakke tepel kunt herkennen. Je kunt kijken wat er gebeurt als je de tepelhof ongeveer 2,5 cm achter de basis zachtjes samendrukt. Een vlakke tepel zal dan niet naar buiten steken. Een vlakke tepel reageert ook niet op stimulatie of kou door naar buiten te steken of stijf te worden.
Als je aan de hand van deze informatie kunt vaststellen dat er idd sprake is van een vlakke tepel, dan zou je het aanhappen voor je kindje gemakkelijker kunnen maken door de tepel vlak voor het voeden met behulp van een kolf voorzichtig meer naar buiten te halen. Naarmate je kindje ouder wordt, zal ze het drinken aan de borst steeds beter onder de knie krijgen en daardoor steeds beter grip krijgen op je borst. Daarnaast zal het weefsel door die regelmatige stimulans soepeler worden, waardoor de tepel automatisch meer en beter naar buiten komt.
Het kan ook helpen om je borst wat afgeplat aan te bieden. Op die manier krijgt je kindje meer borstweefsel in haar mondje: Bv.com-Borst ondersteunen. Wanneer je de borst op deze manier aanbiedt, is het belangrijk om de stand van je hand aan te passen aan de borstvoedingshouding, zodat je borst ook in de goede richting wordt afgeplat. Bijvoorbeeld: Als je zittend voedt in de Madonnahouding, dan vormt je hand de letter U, zodat je borst wordt afgeplat in de richting van het mondje van je kindje. Denk hierbij aan een Italiaanse bol Hawaï, die zul je automatisch ook in de goede richting afplatten. Er overdwars een hap uit nemen gaat immers alleen maar lastiger
Constateer je dat er eigenlijk geen sprake blijkt te zijn van vlakke tepels, dan is er in principe geen extra behandeling nodig voor het begin van de voeding en kun je volstaan met zorgvuldig aanleggen. Het aanleggen is een aangeleerde vaardigheid, waar de meeste moeders de eerste tijd na de bevalling tijd en aandacht aan zullen moeten besteden. Naarmate het kindje ouder wordt en de bv-periode vordert, zal dit steeds meer een automatisme worden.
Kun je hier verder mee?
Dankje voor je reactie Blue Fairy!
Ik reageer even met rood in de quote:
@blue_fairy wrote:
Ik kan me goed voorstellen dat je heel onzeker wordt van deze situatie. En ook van de dalende cc’s die je meet. Het lijkt misschien alsof je er geen grip op kunt krijgen. Maar gelukkig kun je dat wel!!!
Het is bekend dat de hoeveelheid die je kolft, niets hoeft te zeggen over de hoeveelheid die jij produceert en die je kindje binnenkrijgt, omdat een kind veel effectiever de borst kan drinken dan een kolf hem leeg kan maken. Cc’s meten lijkt een houvast, maar eigenlijk is dat schijn en zorgt dat juist voor onzekerheid. De enige die echt duidelijk kan aanwijzen hoe het zit, is je kindje.
De beste tip die ik je kan geven is; kolf aan de kant, kindje aan de borst. En goed naar je kindje kijken in de dagen erna: is ze alert? is ze (meer) tevreden? heeft ze voldoende plasluiers?
Je zei al dat ze onrustig is. Ze is 2 weken, dit kunnen evt. regeldagen zijn:
http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/al-even-bezig/regeldagen.html
Regeldagen komen voor rond de leeftijd van tien dagen, drie weken, drie maanden en zes maanden. Maar ook op andere momenten kunnen regeldagen voorkomen.
Ook bij regeldagen is het advies: aanleggen, aanleggen, aanleggen. En er goed op letten dat je kindje zo goed mogelijk hapt.
Je kindje is pas 2 weken oud, dus je productie is nog lang niet gestabiliseerd. Je moet echt zorgen voor voldoende vraag, om ook voldoende aanbod (melkproductie dus) te krijgen.
Vaak je kindje laten drinken, geeft een seintje aan je lichaam om meer melk te produceren. Het duurt even voor je lichaam dit doorheeft. Bij mij duurde het meestal een dag of 2. Maar het kan ook korter, of juist langer duren. Dat verschilt per vrouw.
Als je daar aan toe geeft, komt de melkproductie weer heel snel op peil!
Qua vlakke tepels weet ik het niet. Volgens mij moet het geen probleem zijn... Maar dat weet Yvonne vast!
Als je nu KV gaat bijgeven, gaat dit ten koste van je BV-productie. Want door KV te geven, mis je een BV-moment. Dit drukt op de productie: je borsten maken minder melk aan. Waardoor je min of meer wordt gedwongen nog een KV te geven. Wat weer ten koste gaat van de productie etc etc. Dat is een vicieuze cirkel.
Je hebt nog een kindje rondlopen, vrij jong, dus ik kan me voorstellen dat je daar ook druk mee bent.
Misschien is er iemand die je kan helpen? Of is er een mogelijkheid dat je je jongste kindje kunt dragen in een draagdoek? Dat ze bij de borst kan wanneer ze wil. Of dat ze zelfs al slapend/dommelend kan drinken?
De banner is een vlinderticker en betreft dus een kindje dat er niet is... Mss daarom ben ik wel wat bezorgder dan een ander.
Verder zie ik dat je om half 12 typt dat je kindje al slaapt sinds 6 uur die avond. Dat is 5,5 uur. Dat is eigenlijk al veel te lang voor zo'n jong kindje en ook lange tijden tussen voedingen drukt op je productie.
4 uur tussen voedingen is de max. op deze leeftijd.
Ze heeft in die periode juist vrijwel niet geslapen en heeft in die periode wel gedronken hoor (17.30 1 borst, 20.00 2 borsten, 21.15 fles mm 45 cc, 22.30 fles kv 60cc, 23.45 1 borst).
Omdat je productie misschien al wat terugloopt zou ik er zelf voor kiezen om je kindje overdag om de 2 uur aan te leggen als ze zelf niet aangeeft eerder te willen drinken en haar 's avonds en 's nachts ook om de 3 uur wakker te maken en te voeden, als ze zelf niet wakker wordt.
's nachts meldt ze zich iedere 3-3,5 uur zelf, dus dat gaat wel goed. Overdag zit er meer tijd tussen en ik heb vandaag al geprobeerd om haar bij elke kik meteen aan te leggen. Dus ook als ik denk dat ze krampjes heeft en anders een pink kreeg. Ze lijkt nu wel meer tevreden.
Ik had Arielle in een wiegje naast ons bed staan, dus ik hoefde haar er maar uit te tillen, in mijn bed aan te leggen en te laten drinken tot ze klaar was en dan legde ik haar weer terug. Ik hoefde niet lang mijn lekkere warme bedje uit!
Heb ik ook. Verschoon haar tussen twee borsten door, anders valt ze in slaap. Dus moet m'n bed wel uit, maar niet om te voeden.
Let overdag goed op de eerste signalen dat ze honger heeft: smakken, zoeken en haar handjes vinden en daarop sabbelen.
http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/kraamtijd/borstvoeding-eerste-dagen.html
Een baby laat op verschillende manieren zien wanneer hij aan de borst wil. Ook als hij nog een beetje slaapt, kan je dat al zien: zijn mondje gaat af en toe open en dicht of het staat heel ver open, alsof hij direct aan je borst wil aanhappen. Dit is zijn eerste hongersignaal! Je baby is nu niet zomaar van je borsten aan het dromen, hij wil bij je drinken. Maakt hij al lichte zuigbewegingen met zijn mondje en wordt hij al wakker, dan is dat het tweede hongersignaal. Zuigt hij verwoed op zijn handjes, een mouw of een stukje deken? Dan zoekt hij de borst en heeft hij al flink honger.
Daarna is er voor je kleintje nog maar één hongersignaal, nu kan hij alleen nog maar huilen om te kennen te geven dat hij nu echt eten nodig heeft.
Kijk rustig naar je baby en leg hem aan zodra je het eerste of tweede hongersignaal ziet. Je zult zien dat het aanleggen dan meer vanzelfsprekend is dan op een later moment. Wacht dus niet tot zijn honger te groot is geworden, want dan is hij ongeduldig en dan is het lastiger om hem goed aan te leggen. Je baby aanleggen en voeden als hij dat vraagt, heeft nog een voordeel: je baby hoeft niet te huilen om aandacht te krijgen. Dat is fijn voor alle partijen.
Bij het voeden op verzoek bepaalt je baby wanneer hij drinkt en gevoed wordt. Dat is bevorderlijk voor een goede melkproductie en een succesvolle borstvoeding.
De signalen heb ik goed in de gaten en ik word ook al wakker van de eerste kreuntjes en smakjes. Overdag heb ik er wat minder oog vor, maar ik ga daar nu meer op letten en haar eerder aanleggen.
Het is hartstikke goed dat je om hulp vraagt en je bent niet te laat. Je kunt er nog makkelijk vanalles aan doen. En dat na 2 weken de BV 'nog' niet gesmeerd loopt, is ook niet raar. Je mag er best rond de 4 - 6 weken tijd voor nemen, fietsen leer je ook niet in 1 dag! ;)
Vertrouw op jezelf dat je het kunt! Heel veel succes!
Yvonne, jij ook bedankt voor je reactie!
Ook hier reageer ik in de quote met rood.
@Yvonne Z. wrote:
@Noor82 wrote:Marie is nu 2 weken en de bv loopt nog niet gesmeerd. Ik heb vlakke tepels en voed nu met een tepelhoedje. Omdat ze de eerste dagen te veel afviel (4e dag -13%) ben ik gaan kolven en hebben we kv bijgevoed. Aan het eind van de kraamweek was ze weer behoorlijk aangekomen en leek de bv goed op gang.
Wat goed dat het je gelukt is om het roer zo om te gooien :thumbup:
@Noor82 wrote:Nu, weer een week later, begin ik toch te twijfelen. 1x per dag kolf ik nl om dat te geven met de fles als ze erg onrustig is. 5 dagen geleden haalde ik nog 90cc uit 2 borsten totaal, maar de laatste 3 dagen niet meer dan 30cc.
Ik kan me voorstellen dat je daar onzeker van wordt. Wat voor kolf gebruik je op dit moment? En als het een electrische kolf is, heb je deze tweedehands of nieuw aangeschaft? De leeftijd en conditie van een een kolf kunnen van invloed zijn op de prestatie ervan, vandaar deze vragen
Lukt het je om ontspannen met kolven bezig te zijn en een goede toeschietreflex op te wekken? De volgende informatie en tips kunnen helpen om het kolven te vergemakkelijken: Bv.com-Hoe kolf ik genoeg melk
Het is een elektrische huurkolf van Ameda. Een dubbele die ik als enkele gebruik met Ardo slang/kop/flesje.
De toeschietreflex is een lastige. Ik heb hem overdag vaak zomaar, maar tijdens het voeden of kolven voel ik hem niet. Ik zal even op de link kijken.
@Noor82 wrote:Vandaag was Marie voor het eerst echt ontroostbaar van de honger, ook na vaak aanleggen. Dus heb ik haar net 60cc kv gegeven. Nu slaapt ze eindelijk sinds 18 uur.
Betekent dit dat ik te weinig heb?
Om te kunnen bepalen of een kindje voldoende binnenkrijgt, kun je kijken naar het totaalplaatje: het aantal voedingen per etmaal (voor pasgeboren kindjes minstens acht voedingen per etmaal, bij bv is aan het aantal voedingen per etmaal geen maximum gebonden), de groei (de eerste maanden ongeveer 100-200 gram per week), de plasluiers (in ieder geval zes kletsnatte katoenen luiers of vier zware wegwerpluiers per etmaal, de urine moet licht van kleur zijn en mag niet sterk ruiken), regelmatig zachte, lichtgekleurde ontlasting (de eerste weken in ieder geval vier keer per etmaal ter grootte van een flinke munt) en tevredenheid en alertheid.
Als je aan de hand van deze punten kunt vaststellen dat je kindje idd niet voldoende binnenkrijgt, is het belangrijk om het borstvoedingsmanagement goed onder de loep te nemen en waar nodig te verbeteren.
Ik heb het idee dat dat allemaal wel goed zit, alleen is ze sinds de laatste dag van de kraamhulp niet meer gewogen. Na een week zat ze net boven de 3 kilo en bij geboorte woog ze 3150 en op de vierde dag 2770. Ze heeft 6-7 plasluiers en 5-7 mooie gele (heel soms groenige) poepluiers per dag. Ze is alert en tevreden, maar heeft ook haar huilmomentjes met krampjes en is dan erg ontevreden. Eerst deed ik dan een pink in haar mond om haar te troosten en gaf ik haar uiteindelijk een fles. Vandaag heb ik haar gewoon aangelegd en daar reageerde ze beter op. Misschien heb ik me door haar krampjesgehuil laten afleiden en had ze eerder gewoon honger. Dus hopelijk was dat niet eenmalig…
@Noor82 wrote:Kan ik dat weer opkrikken? En mag ik kv en bv combineren? Of is dat onverstandig?
Geloofde in een natuurlijke balans, maar ben nu wel erg onzeker…
Die natuurlijke balans kan er zijn, daar kun je absoluut in blijven geloven. Om tot die natuurlijke balans te komen, moeten de omstandigheden echter goed zijn. Zo kan het gebruik van tepelhoedjes een disbalans veroorzaken. Dit heeft te maken met het verminderde directe contact van het mondje van de baby met de tepel en tepelhof, waardoor signalen niet optimaal worden waargenomen en doorgegeven. Daarnaast moet een tepel goed kunnen uitrekken. Als een baby goed is aangelegd, is haar hele mondje gevuld met borstweefsel (ze heeft dan de tepel én een groot gedeelte van de tepelhof in haar mondje) en zal de tepel helemaal achterin haar mondje komen te liggen. De baby vormt van de borst als het ware dus zelf een soort speen (voor de beeldvorming ). Een tepelhoedje heeft een vaste vorm. Dat kan het proces belemmeren, waardoor de borst misschien niet optimaal wordt leeggedronken. Dit alles kan idd gevolgen hebben voor de melkinname en voor de melkproductie. Daarom is het aan te raden om het gebruik van tepelhoedjes af te bouwen. Meer informatie en tips kun je vinden op Bv.com-Tepelhoedje en Ecoparents-Het gebruik van tepelhoedjes bij bv.
Wat altijd belangrijk is, is het aanleggen; daar staat of valt het geven van bv mee: Bv.com-Aanleggen.
Ik was al op de hoogte van de nadelen van een tepelhoedje en probeer ook af en toe zonder. Het lukt haar dan alleen niet om de tepel vast te houden en ze laat dus steeds los. Het steeds opnieuw aanhappen (dat dan vaak ook weer niet goed gaat) zorgt voor erg pijnlijke tepels, waardoor ik het hoedje er maar weer op doe. Ze zuigt wel zo goed aan dat het hele hoedje gevuld wordt met tepel en dat hij ook asymmetrisch in haar mond gezogen wordt (meer naar het gehemelte), dus heb het idee dat we dat goed onder de knie hebben. Ik zal ze links bekijken en blijven proberen zonder hoedje.
Je schrijft dat je vlakke tepels hebt. Het volgende vind je misschien wel erg persoonlijk, maar ik denk dat het belangrijk is om te weten hoe je een vlakke tepel kunt herkennen. Je kunt kijken wat er gebeurt als je de tepelhof ongeveer 2,5 cm achter de basis zachtjes samendrukt. Een vlakke tepel zal dan niet naar buiten steken. Een vlakke tepel reageert ook niet op stimulatie of kou door naar buiten te steken of stijf te worden.
Als je aan de hand van deze informatie kunt vaststellen dat er idd sprake is van een vlakke tepel, dan zou je het aanhappen voor je kindje gemakkelijker kunnen maken door de tepel vlak voor het voeden met behulp van een kolf voorzichtig meer naar buiten te halen. Naarmate je kindje ouder wordt, zal ze het drinken aan de borst steeds beter onder de knie krijgen en daardoor steeds beter grip krijgen op je borst. Daarnaast zal het weefsel door die regelmatige stimulans soepeler worden, waardoor de tepel automatisch meer en beter naar buiten komt.
Het kan ook helpen om je borst wat afgeplat aan te bieden. Op die manier krijgt je kindje meer borstweefsel in haar mondje: Bv.com-Borst ondersteunen. Wanneer je de borst op deze manier aanbiedt, is het belangrijk om de stand van je hand aan te passen aan de borstvoedingshouding, zodat je borst ook in de goede richting wordt afgeplat. Bijvoorbeeld: Als je zittend voedt in de Madonnahouding, dan vormt je hand de letter U, zodat je borst wordt afgeplat in de richting van het mondje van je kindje. Denk hierbij aan een Italiaanse bol Hawaï, die zul je automatisch ook in de goede richting afplatten. Er overdwars een hap uit nemen gaat immers alleen maar lastiger
Constateer je dat er eigenlijk geen sprake blijkt te zijn van vlakke tepels, dan is er in principe geen extra behandeling nodig voor het begin van de voeding en kun je volstaan met zorgvuldig aanleggen. Het aanleggen is een aangeleerde vaardigheid, waar de meeste moeders de eerste tijd na de bevalling tijd en aandacht aan zullen moeten besteden. Naarmate het kindje ouder wordt en de bv-periode vordert, zal dit steeds meer een automatisme worden.
Mijn tepels zijn niet zo plat als je beschrijft en inmiddels door het kolven en de hoedjes al verder naar buiten getrokken. Ze zijn alleen wel klein, niet van die mooie dikke doppen en dus moeilijk vast te houden. Ook als ik hem op de hamburgermanier aanbied (doe ik overigens ook met hoedje erop en dan hapt ze heel goed aan).
Kun je hier verder mee?
Ik kan hier zeker wat mee, maar zoals je leest doe ik al wel veel dingen die je aanraadt. Dat geeft me meer zelfvertrouwen. Zeker omdat het vandaag alweer beter ging dan gisteren. Ik blijf proberen en hopelijk krijgen we de smaak te pakken!
Thnx! :thumbup:
Toch nog die vraag over bijvoeden. Uiteindelijk was het vandaag weer zo dat ze toen ze mij leeg had, nog erg hongerig was en we haar toch weer 60cc kv hebben gegeven. Want ik kan haar toch niet laten huilen?
Dit was het schema van vandaag: 2.15 1borst, 5.30 2b, 9.00 2b, 12.30 2b, 15.45 2b, 18.15 2b, 20.30 2b, 21.00 60cc fv, 23.30 2b.
Hoe krijg ik die fles er tussenuit, of moet ik het gewoon zo houden: eerst aanleggen en als het op is bij honger een kleine hoeveelheid fv aanbieden tot ze tevreden is?
Een borst is nooit echt leeg. Als je kv blijft aanbieden komt de productie dus nooit op peil.
Bv werkt op vraag en aanbod, blijf dus gewoon aanleggen, eerst linker, dan rechter, is ze nog niet verzadigd, dan weer de linker en daarna weer de rechter. Neem voldoende rust en veel huid op huidcontact.
Succes!
ik zou een dagje lekker op bed gaan , geen visite gewoon alle rust Marie bij je en zodra ze huilt aanleggen.
@Fryskefaam wrote:
Een borst is nooit echt leeg. Als je kv blijft aanbieden komt de productie dus nooit op peil.
Bv werkt op vraag en aanbod, blijf dus gewoon aanleggen, eerst linker, dan rechter, is ze nog niet verzadigd, dan weer de linker en daarna weer de rechter. Neem voldoende rust en veel huid op huidcontact.
Succes!
Ik zou dit idd ook doen. Misschien wil ze gewoon lekker bij je aan de borst hangen in de avond (dit is clusteren). Beetje mamahonger en bij je zijn.
Ik heb avonden en soms wel 8 uur per dag met een kind aan de borst gehangen. Soms viel ze in slaap maar oh wee als ik de tepel er maar een stukje uithaalde.
En nog steeds clustert ze iedere avond een uur.
Dus ben het wel met Fryskefaam eens dat je die kv eruit moet gaan krijgen zodat jouw productie uit zichzelf meer wordt door haar vaak aan te leggen.
Verder zou het misschien iets anders dan honger kunnen zijn?
Ik weet dat het allemaal erg lastig is en dat het je ontzettend onzeker kan maken. Hou vol meid!
@Meggie wrote:
@Fryskefaam wrote:Een borst is nooit echt leeg. Als je kv blijft aanbieden komt de productie dus nooit op peil.
Bv werkt op vraag en aanbod, blijf dus gewoon aanleggen, eerst linker, dan rechter, is ze nog niet verzadigd, dan weer de linker en daarna weer de rechter. Neem voldoende rust en veel huid op huidcontact.
Succes!
Ik zou dit idd ook doen. Misschien wil ze gewoon lekker bij je aan de borst hangen in de avond (dit is clusteren). Beetje mamahonger en bij je zijn.
Ik heb avonden en soms wel 8 uur per dag met een kind aan de borst gehangen. Soms viel ze in slaap maar oh wee als ik de tepel er maar een stukje uithaalde.
En nog steeds clustert ze iedere avond een uur.
Dus ben het wel met Fryskefaam eens dat je die kv eruit moet gaan krijgen zodat jouw productie uit zichzelf meer wordt door haar vaak aan te leggen.
Verder zou het misschien iets anders dan honger kunnen zijn?
Ik weet dat het allemaal erg lastig is en dat het je ontzettend onzeker kan maken. Hou vol meid!
dat heeft lizz vandaag
even off topic :oops:
Lizz heeft zonder tepelhoedje gedronken met dank aan matsjo :dance:
Rust, das een goede… Ik weet niet hoe het iedereen lukt om een middagdutje te doen. Ben meestal pas tegen de middag beneden (M laat me altijd uitslapen en dan ga ik even douchen enzo) en dan de hele dag bezig met huishoudelijke dingetjes, bezoek en Marie. Tegen de avond ben ik kapot, maar dan moet er gekookt worden en heeft Marie ook veel aandacht nodig. De een kookt, de ander is mat Marie bezig en eet met een hand. Rond 8 uur gaan we naar boven en liggen we in bed tv te kijken. Tegen half 11 (soms later) gaat het licht uit.
Maar wat Karin zegt, een hele dag in bed, is een goed idee. Niet alleen voor de bv en Marie, maar ook voor mezelf. Dat gaan we maar eens doen…
Thnx!
Nou, zo te lezen heb je het behoorlijk druk, je bent aan één stuk door bezig!
En die middagdutjes, ik moest hier wel, anders redde ik het eind van de dag niet. Bij de 1e bleef ik nog wel eens liggen na de vroege voeding maar omdat hij de eerste maanden zeer slecht sliep 's nachts ging ik er 's middags toch weer in. En bij de 2e is het natuurlijk sowieso een heel ander verhaal, die werd 's ochtends gewoon vroeg wakker, vriend naar werk en ik moest er helaas wel uit. En eigenlijk was dat ritme ook wel lekker hoor, 's ochtends wat huishouden doen met kindje in de doek op buik of rug en dan 's middags met z’n allen op bed, en slaap je niet, dan rust je toch. 's Middags hielden we voor visite en verder deden we het erg rustig aan (voor zover ik me rustig kan houden
Probeer er echt wat rust in te bouwen, en idd, 's avonds gewoon laten clusteren, ik deed niet anders de eerste maanden. Idd ook boven op bed bij de tv haha. Succes!