Melinda heeft vanaf haar geboorte een streep midden op haar voorhoofd zitten.
Ik kan nergens vinden wat het nu precies is…
En ben eigenlijk wel nieuwschierig…
Weet iemand van jullie misschien iets meer?
een soort geboortevlek…
Jade heeft in haar nek een vlek en bovenop haar oogleden… en soms komt er idd een streep op haar voorhoofd te voorschijn… als ze heel boos is ofzo :mrgreen:
had ik ook vroeger…
google maar eens op geboortevlek
oa dit vind je
Geboortevlekken
Ongeveer de helft van de baby’s wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Deze vlekken zijn vaak grillig gevormd en bevinden zich op het gezicht, meestal op de neus of de oogleden, of in de nek. Dit zijn kleine huidaandoeningen die in de meeste gevallen onschadelijk zijn en vanzelf verdwijnen. In de medische wereld wordt een onderscheid gemaakt tussen een aantal van deze geboortevlekken.
Ooievaarsbeet
Een ooievaarsbeet is een rozerode vlek, die een paar dagen na de geboorte duidelijk zichtbaar wordt. Meestal heeft je baby meerdere van deze vlekjes bij elkaar. Er kan een groepje vlekjes verschijnen op het voorhoofd van je kindje, op de bovenste oogleden of in de haargrens op het achterhoofd.
Een ooievaarsbeet kan ook onder de huid van je kindje zitten. In dat geval is de vlek minder goed of helemaal niet zichtbaa en wordt hij meestal door een arts ontdekt. Ook de onzichtbare vlekken bevinden zich vaak rond de oogjes. Als je kind een dergelijke vlek heeft, kan het zijn dat het voor controle naar een oogarts moet. Een arts kan bovendien onderzoeken of je kind meer van dit soort vlekken heeft.
De naam van de vlekjes is ontleend aan het fabeltje dat vertelt dat baby’s gebracht worden door de ooievaar. De vlekjes in de nek van je baby worden dan ook wel aangeduid als een afdruk van de snavel van de ooievaar. Het lijkt er immers op dat dat de plek was waar de ooievaar je baby vasthield, voordat hij je kindje bij je bracht. De vlekjes op het voorhoofd en de oogleden van je baby worden met een lieve term ook wel engeltjeskussen genoemd.
In werkelijkheid worden de vlekken gevormd door groepjes bloedvaten in de huid. Er wordt gezegd dat deze bloedvaten tijdelijk wat te wijd en uitgezet zijn, wat een vlekkerig effect geeft. Na verloop van tijd slinken deze bloedvaten weer en verdwijnen de vlekjes. Anderen beweren dat op de plaats van de vlek te veel bloedvaatjes in de huid aanwezig zijn. Volgens hen verdwijnen de vlekken wanneer de bloedvaten afsterven, omdat ze geen functie hebben.
Het kan zes maanden tot een jaar duren voordat de vlekjes weer verdwenen zijn. In de loop van de tijd worden ze geleidelijk steeds lichter van kleur. De wat grotere en sterker gekleurde plekken in de nek kunnen langer zichtbaar blijven. Bij sommige volwassenen is de oude vlek in de nek nog steeds te zien. Deze schoonheidsfoutjes worden in de loop van de tijd vaak bedekt door de haren van je kind.
Het kan zijn dat de vlek, ook nadat hij verdwenen lijkt te zijn, weer even terugkeert wanneer je kind zich inspant, bijvoorbeeld bij heftige huilbuien en bij persen of wanneer je kind heeft geslapen. Ook wanneer je kind ziek is en koorts heeft, kunnen de vlekjes duidelijker worden. Het is overigens goed mogelijk dat ooievaarsvlekken erfelijk zijn, maar bewezen is dit nog niet.
Aardbeienvlek
Wanneer je baby rode vlekjes heeft die bobbelig aanvoelen en bovenop de huid lijken te liggen, heeft hij zogenaamde aardbeienvlekjes. Net als een ooievaarsvlek verschijnt een aardbeienvlek in de eerste dagen na de geboorte. Na het verschijnen kunnen ze nog behoorlijk groeien, van een kleine stip tot een echte vlek.
Een aardbeienvlek wordt ook wel eens een frambozenvlek genoemd. Net als bij de ooievaarsbeet is er hier sprake van een kluwen bloedvaatjes die zich in de huid hebben opgehoopt. Ook deze opeenhopingen zijn ongevaarlijk, maar dat neemt niet weg dat ze behoorlijk opvallend kunnen zijn. Aardbeienvlekken kunnen behalve in het gezicht en in de hals ook op andere plekken van het lichaam voorkomen.
Een gedeelte van deze vlekken verdwijnt al naar zes maanden. Het kan ook zijn dat de vlekken pas na het vijfde jaar van je kind helemaal weg zijn. In weer andere gevallen gaan de vlekken helemaal niet weg. Omdat de vlekken vaak op duidelijk zichtbare plekken zitten, bijvoorbeeld in het gezicht, en ze met je kind meegroeien, kun je besluiten om een hardnekkige vlek weg te laten halen. Dit is een simpele en in principe ongevaarlijke schoonheidsoperatie.
Wijnvlek
Een wijnvlek is een vaak grote, rode of paarsachtige vlek op de huid, die het meest voorkomt in het gezicht of in de hals. In tegenstelling tot de ooievaarsbeet en de aardbeienvlek gaat een wijnvlek niet uit zichzelf weg. Zonder behandeling blijven ze het hele leven duidelijk zichtbaar. Vaak is er wel iets aan deze vlekken te doen.
Informeer voor de behandeling van wijnvlekken bij je huisarts.
Mongolenvlek
Baby’s met een donkere huidskleur kunnen zogenaamde mongolenvlekken hebben. Dat zijn blauwe vlekken op de onderrug en op de billen van je kindje. Ze komen voor bij zwarte baby’s en Aziatische baby’s, maar ook bij kinderen uit de landen rond de Middellandse Zee. De vlekken doen denken aan een blauwe plek. Ze zijn echter volkomen onschadelijk en verdwijnen vanzelf.
of deze:
Meestal goedaardige bloedvatafwijkingen die bij de geboorte aanwezig zijn. Er bestaan verschillende soorten geboortevlekken, alle met toepasselijke namen. Gelukkig verdwijnen de meeste mettertijd vanzelf; het vreemde is dat sommige vlekken bij de geboorte nog niet zichtbaar zijn. Hoewel de vlek soms ontsierend is als er niets aan wordt gedaan, zijn ze bij hoge uitzondering schadelijk.
De meest voorkomende zijn rode vlekken op de oogleden, boven de neusrug en achter in de nek bij de haargrens. Ze bestaan uit uitgezette bloedcapillairen (haarvaten).
Het zijn geen bloeduitstortingen of plaatsen waar de baby bij de geboorte in de knel heeft gezeten; deze zouden in een paar dagen verdwijnen, maar gezichtsvlekken blijven langer bestaan.
De rode vlekken in het gezicht verdwijnen na verloop van tijd bij bijna alle baby’s, hoewel dit enkele maanden kan duren. Voordat ze verdwijnen, zal men zien dat ze duidelijker zichtbaar worden als de baby huilt - dit heeft niets te betekenen. Zelden zal men zulke vlekken op het gezicht van een volwassene zien. De vlekken achter in de nek blijven soms het gehele leven bestaan, maar ze worden gewoonlijk bedekt door het haar.
Riley heeft het op zijn achterhoofd! Een ooievaarsbeet, als hij boos word komt hij volop rood opzetten.
Noëlle heeft een mongolenvlek op de onderrug zitten…Vindt het maar een raar woord hoor… :eh: Bij het cb noemde ze het in het begin ook al.
Koen heeft er 2: 1 op z’n voorhoofd (tussen de ogen) en de andere in z’n nek. Én hij heeft een aarbeienvlek in z’n hand. Alles wordt nu al een heel stuk lichter!
Lars heeft ook een ooievaarsbeet. Is nu al een heel stuk minder als toen hij net was geboren.
Het duidelijkste is dit op zijn voorhoofd (vooral als hij boos is of zich druk maakt) en een klein beetje in zijn nek.
@jet1981 wrote:
Noëlle heeft een mongolenvlek op de onderrug zitten…Vindt het maar een raar woord hoor… :eh: Bij het cb noemde ze het in het begin ook al.
Hier beide kindjes ook, veel denken dat het blauwe plekken zijn.
Op het Cb zagen ze meteen dat het mongole vlekken waren.
Betekent dat er ergens donker bloed in de fam zit.
Maar wij zijn echte kaaskoppen…wij weten niet beter dat we
geen donkere familieleden hebben. Ergens meot dat toch zo zijn volgens
het CB