stamcellen uit navelstreng?

Hoi,Sinds ik pas geleden hoorde van de mogelijkheid om stamcellen uit de navelstreng te laten halen en op te slaan, ben ik er iets meer over gaan lezen. Heeft iemand van jullie hier ervaring mee en/of een mening/advies over?Bedankt alvast!Groetjes, Marie-Jeanne

wat ik wel weet is dat je heel snel moet zijn met het vertellen of info vragen :wink:

en het is ook niet echt kosteloos (nog)heb nog een stukje gevonden weet niet of je er wat aan hebt,

wij hebben het niet gedaan ivm de vele rompslomp die het mee geeft

en tuurlijk wegen de kosten niet over het leven van mijn kids, maar heb het geld er niet voor!Nevelstrengbloed op laten slaan

Uit onderzoek blijkt dat in navelstrengbloed in verhouding heel veel bloedstamcellen zitten. Deze stamcellen kunnen worden ingevroren en bewaard. We weten dat navelstrengbloed na invriezen tenminste 15 jaar bruikbaar blijft, maar wellicht is deze periode wel veel langer. Dat weten we nog niet omdat het onderzoek naar navelstrengbloed niet langer loopt.

Voordelen van navelstrengbloed

· Afname is risico- en pijnloos

· Het bloed is ingevroren en dus direct beschikbaar

· Minder kans op afstoting bij gebruik van stamcellen uit navelstrengbloed i.pv. uit beenmerg

Nadelen van navelstrengbloed

· Je krijgt een zeer beperkte hoeveelheid stamcellen, in beenmerg zit bijvoorbeeld 10 x zoveel

· Er is slechts 1 portie beschikbaar, bij afstoting is er dus geen reserve voorradig

Navelstrengbloed wordt in Nederland op twee manieren opgeslagen. We kennen de publieke navelstrengbloedbank en de commerciële opslag door een bedrijf. Bij de publieke navelstrengbloedbank wordt navelstrengbloed anoniem opgeslagen en is niet meer opvraagbaar voor eigen gebruik. Het bloed wat hier wordt opgeslagen is voor algemeen gebruik beschikbaar. Dat wil dus zeggen dat dit bloed gebruikt wordt voor een ieder die stamcellen uit navelstrengbloed nodig heeft. Wereldwijd zijn al vele patientjes hiermee geholpen, hetgeen niet gebeurd zou zijn als een ieder het navelstrengbloed alleen voor eigen gebruik had in laten vriezen. Slechts in grote uitzondering ( in geval van ziekten in de familie die behandelbaar zijn met bloedstamcellen) is het mogelijk om bij de navelstrengbloedbank eigen bloed op te laten slaan voor toekomstig eigen gebruik. Als dit aan de orde is zal de behandelend arts hierop wijzen en adviseren.

Daarnaast is het mogelijk om, tegen vrij forse betaling, het navelstrengbloed van je kind door een bedrijf te laten opslaan. Dit bloed wordt opgeslagen voor eigen gebruik en niet voor onderzoek of gebruik door een ander dan waar jij toestemming voor geeft, dat wil dus zeggen dat het alleen wordt vrijgegeven als jullie hier zelf om vragen. Het bedrijf wat deze dienst aanbied vind je op vele beurzen en in de bladen die gericht zijn op zwangerschap en bevalling. In hun reclame uitingen spelen ze erg in op de angst van ouders dat hun kind ooit iets overkomt. Zij doen voorkomen of je ontzettend dom bent als je er nu niet voor zorgt dat je navelstrengbloed opslaat, zodat, mocht je kind ooit een ziekte krijgen, hij zijn eigen stamcellen heeft om de ziekte te genezen of de schade te herstellen.

Maar is het nu wel zo zinvol om navelstrengbloed voor eigen gebruik op te slaan? In het algemeen kun je zeggen dat medici van over de hele wereld erg tegen het commercieel opslaan van stamcellen zijn. De kans dat je in je leven je eigen navelstrengbloed nodig zult hebben wordt door medici zeer verschillend ingeschat. De schattingen variëren van 1 op 10.000 tot 1 op 200.000. Hier worden diverse redenen voor aangegeven, die het bedrijf op haar site weerlegt. Maar wie heeft er nu gelijk? Moet je veel geld uitgeven om de gezondheid van je kind straks veilig te stellen of is het een slimme zet van het bedrijf om op angsten van (a.s.) ouders in te spelen?

Buiten het feit dat het invriezen van navelstrengbloed bij een commerciële bank een dure aangelegenheid is, is er nog een praktisch bezwaar. Het bedrijf wat het navelstrengbloed opslaat kan immers failliet gaan, wat gebeurt er dan met het bloed van je kind en met je geld?

Een veel aangevoerd argument van de commerciële bank om eigen stamcellen te gebruiken is dat het risico op afstoting van je eigen cellen natuurlijk niet aanwezig is. Als er iets in je lichaam komt wat vreemd is, dus niet van je eigen lichaam afkomstig, zal je lichaam proberen dit weg te werken. Dit wordt afstoting genoemd. Bij lichaamseigen materialen komt dit niet voor. Bij een transplantatie van een orgaan (of in dit geval stamcellen) van een ander zal je lichaam proberen dit orgaan of de stamcellen af te stoten en mislukt de transplantatie. Daarom voert het bedrijf wat navelstrengbloed commercieel opslaat ook aan dat dit een belangrijke reden is om eigen navelstrengbloed op te slaan.

Echter, in veel gevallen heeft het zelfs niet de voorkeur om eigen bloedstamcellen te gebruiken.

In het geval van erfelijke bloedziekten of stofwisselingsziekten maak je liever gebruik van donor bloedstamcellen. Omdat deze ziekten erfelijk zijn zit er een fout in de genen van de cellen van de persoon die de ziekte heeft. Met andere woorden, alle cellen van die persoon bevatten de bron van die ziekte. Als je die persoon zou behandelen met zijn eigen stamcellen zou je dus de ziekte via de stamcellen (die immers ook de fout bevatten) niet genezen maar in stand houden.

Bij de meeste bloedkankers (leukemie) heeft het transplanteren van bloedstamcellen van een donor een ander belangrijk voordeel. De afweercellen van de donor zullen eventueel overgebleven kankercellen in het lichaam opsporen en opruimen.

Om afstoting te voorkomen wordt van te voren gecontroleerd of de stamcellen passen bij de persoon die ze gaat ontvangen.

In principe kun je zeggen dat het gebruik van “eigen” bloedstamcellen alleen de voorkeur heeft wanneer de oorsprong van de ziekte niet in het beenmerg ligt. Hierbij kun je denken aan andere vormen van kanker die een behandeling vereist waarbij het eigen beenmerg afgebroken wordt (bv. lichaamsbestraling). In die gevallen kan het “gezonde” beenmerg vooraf worden afgenomen en na de behandeling worden terruggegeven. De beste plaats om bloedstamcellen te bewaren blijft toch je eigen lichaam!

Een interessante manier om geld uit jonge ouders hun zakken te kloppen…

Lukas is in Hamburg geboren en daar werd van te voren gevraagd of we dit wilden.Ze bewaren dan de stamcellen diepgevroren met als doel de gedachte dat de wetenschap over tig jaar een stuk verder zal zijn en bij evt. ziektes deze stamcellen gebruikt kunnen worden. Dit zijn lichaamseigen cellen en dan nog volledig gezond.We hebben ons uitvoerig laten informeren en de ene arts vertelde vol enthousiasme wat er allemaal kon veranderen, zoals het creeren van een orgaan dmv van zo’n stamcel etc. Weer een andere arts vertelde dat het zo snel niet zou lopen omdat de overheid ten eerste al het onderzoek tegenwerkt met stamcellen en dat het zo snel niet zou gaan.We hebben gewikt en gewogen en besloten het niet te doen. We geloven niet dat deze ontwikkeling zo snel zal gaan. Ok, als het gratis was, hadden we het natuurlijk altijd gedaan, maar het kostte daar en toen ruim 2000 euro om dit te laten doen en daar krijg je niets van vergoed.

Er was vorige week op de Belgische tv een programma over… het schijnt een hoop onzin te zijn, een goede manier om in te spelen op de hormonen en gevoelens van aanstaande mama’s :wink: Volgens het programma is er echt heel erg weinig kans dat je de stamcellen van de navelstreng ooit gaat gebruiken (vaker worden die uit het beenmerg gebruikt) en als ze al gebruikt worden, dat het dan vaak nog niet eens je eigen stamcellen zijn die gebruikt worden (als voorbeeld gaven ze baby’s met leukemie… als je dan je eigen stamcellen gebruikt heeft dat geen zin, want die stoten de “slechte” cellen niet af omdat ze eigen zijn).