Zucht. Sorry dat ik jullie hiermee lastig val. Maar ik lees net dat sleutelbloem tijdens de zwangerschap ‘not done’ is.
Maar laat ik net vanwege mijn zere keel de afgelopen twee dagen een doosje Dampo hoestpastilles met thijm en sleutelbloem als een doosje tictacs opgevreten hebben.
Ik kan alleen nergens vinden in welke dose sleutelbloem schadelijk is en of het zo laat in de zwangerschap ook nog schadelijk kan zijn.
Iemand ervaring?
Ik bel morgen uiteraard direct de verloskundige. Maar zit nu toch ook even naar positieve ervaringen te vissen. :oops:
dit vond ik via google:
ik denk echter dat in zo’n snoepje wel errug weinig zit hoor…het lijkt me niet 1 van de gevaarlijkere kruiden en al helemaal niet omdat je het niet “puur” bv als thee hebt gebruikt.
maar ik zou nu wel overstappen op iets anders idd:)
Het is af te raden om tijdens zwangerschap de volgende kruiden te gebruiken als thee of al therapeutisch middel. Laxeermiddelen zoals senna en gemengde laxeerkruiden, berendruif, jeneverbes, salie, rozemarijn, lavas en wijnruit. Als keukenkruid kunnen salie, rozemarijn en lavas wel tijdens de zwangerschap gebruikt worden.
Borstvoeding
De volgende kruiden stimuleren de borstvoeding: peterselie en de zaden van dille, karwij, komijn, anijs en venkel. Salie en pepermunt remmen de borstvoeding!
Absint tijdens zwangerschap vermijden
Aloe (Aloe vera)
Inwendig gebruik: tonicum bij bloedarmoede,slechte spijsvertering ,leveraandoeningen, purgeermiddel bij ernstige constipatie, stimulering van de galstroom.
Uitwendig gebruik: brandwonden, droge huid, schimmelinfecties, insektebeten.
Voorzorgsmaatregel:niet gebruiken bij zwangerschap,hoge dosis inname kan braakverwekkend zijn.
Berendruif tijdens zwangerschap vermijden
Betonie (Stachys officinalis)
Inwendig gebruik: ontspannend, versterkend, migraine, menstruatiepijn.
Uitwendig gebruik:mondwater, bloeduitstortingen.
Voorzorgsmaatregel : bij zwangerschap geen hoge dosis.
Boerenwormkruid tijdens zwangerschap vermijden
Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis)
Inwendig gebruik: slijmvliesontstekingen, vaginale afscheiding, buikgriep, loopoor,verstopte oren, bloeddrukverhogend, maagpijn.
Uitwendig gebruik:jeuk, eczeem, mazelen, gorgeldrank, vaginale infectie.
Voorzorgsmaatregel:niet bij hoge bloeddruk, niet bij perforatie van het trommelvlies, niet tijdens zwangerschap.
Citroenkruid tijdens zwangerschap vermijden
Gewoon Duizendblad: Gebruik tijdens zwangerschap word afgeraden ! Een blad tegen een wondje of sneetje gedrukt, stelpt het bloeden en desinfecteert de wond. Thee van de bloemen en het blad, zuivert het bloed, helpt tegen verkoudheid en koorts, maag- en darmklachten. Is eetlustopwekkend. Het jonge blad bevordert de spijsvertering en neutraliseert vet.
Ginseng (Panax ginseng)
Inwendig gebruik: stimulatie afweersysteem, versterkend, stimulerend, verlaagt bloedsuiker en cholesterolspiegel.
Voorzorgsmaatregel: niet gebruiken met andere stimulerende middelen, niet bij zwangerschap.
Hartgespan (Leonurus cardiaca)
Inwendig gebruik: hartzwakte, overgangssyndromen, angst, menstruatiepijn.
Uitwendig gebruik:bindvliesontsteking, vermoeide ogen.
Voorzorgsmaatregel: niet bij zwangerschap.
Herderstasje (Capsella bursa-pastoris)
Inwendig gebruik: bij hevige menstruatie, blaasontsteking, chronische diarree, bevorderd de weeen en verminderd bloedingen na de bevalling.
Uitwendig gebruik: eerste hulp middel bij bloedende wonden.
Voorzorgsmaatregel: niet gebruiken tijdens zwangerschap.
Jeneverbes (Juniperus communis) werkt urine- en zweetdrijvend. Jeneverbeskuur bij nierstenen: beginnen met kauwen van 4 bessen per dag; elke dag 1 bes extra tot 15 per dag, daarna weer afbouwen met 1 bes per dag (30 dagen kuur).
Nooit met veel bessen tegelijk beginnen en niet te lang achter elkaar gebruiken. Bij therapeutisch gebruik is het af te raden om jeneverbes bij acute nieraandoening en tijdens zwangerschap te gebruiken.
Kamille (Chamaemelum nobile)
Inwendig gebruik: slechte eetlust, slapeloosheid, angst, stress.
Uitwendig gebruik:mondspoelingen, vermoeide ogen, bindvliesontsteking, insectebeten, jeukend eczeem, anale of vaginale irritatie.
Voorzorgsmaatregel: niet gebruiken tijdens zwangerschap.
Krokus tijdens zwangerschap vermijden
Lavas (Levisticum officinale) wordt gebruikt bij het vasthouden van vocht waarvan gezwollen voeten een gevolg kunnen zijn. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap.
Lavendel (Lavandula)
Inwendig gebruik: krampstillend, zenuwversterkend, bevordering van galstroom, antibacterieel, koliek, hoofdpijn, indigestie, antidepressiva, bevordering spijsvertering, angst, stress.
Uitwendig gebruik: brandwonden, eczeem, ontsmettend, insectebeten, koortsuitslag.
Voorzorgsmaatregel:niet tijdens zwangerschap.
Lindebloesem (Tilia cordata) werkt kalmerend en ontkrampend voor mensen met een zwak zenuwgestel. Het wordt gebruikt bij overspannenheid. Het heeft een rustgevende en opwekkende werking. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap.
Levensboom tijdens zwangerschap vermijden
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) verhoogt de doorbloeding in het onderlichaam. Het bevordert de menstruatie.
Rozemarijn wordt gebruikt na herstel van een ziekte en overspannenheid. De plant werkt op het hele gestel zowel rustgevend als aansterkend en stimulerend. Het is af te raden dit kruid bij zwangerschap voor therapeutisch gebruik in te nemen.
Rozemarijn werkt kalmerend en ontkrampend voor mensen met een zwak zenuwgestel. Het wordt gebruikt bij overspannenheid. Het heeft een rustgevende en opwekkende werking.
Rozemarijn goeit het liefst in het Middellandse Zeegebied. Het wordt daarom ook wel "roosje van de zee" genoemd, ros betekent namelijk dauw en marinus betekent zee.
Het is een veelzijdige plant. Volgens de signatuurleer, dat wil zeggen dat je aan het uiterlijk van de plant de geneeskracht te zien is, wijzen de kleine blaadjes op de heilzame werking op het zenuwstelsel.
Rozemarijn versterkt het zenuwstelsel en werkt kalmerend. Zelfs het opsnuiven van rozemarijn kan een kalmerende werking hebben. Maar tegelijkertijd werkt rozemarijn ook opwekkend, zodat rozemarijnbad ’s avonds wordt afgeraden.
Het bevordert de bloedsomloop en stimuleert de levenskracht. Vooral bloedsomloop naaar de buik wordt gestimuleerd. Daarom is rozemarijn goed om de menstruatie te bevorderen. Bij therapeutisch gebruik is het af te raden dit kruid tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding te gebruiken.
Sallie (Savia officinalis) versterkt de bloedsomloop en brengt energie naar de buik. Het bevordert de menstruatie. Bij therapeutisch gebruik is het af te raden om dit kruid tijdens zwangerschap en zogen te gebruiken.
Sennablad en - peul (Cassia angustifolia) werken beide sterk laxerend en worden gebruikt bij acute verstoppingen. De werking van de peulen is sterker dan dat van het blad. Senna overprikkelt de darmen en moet daarom matig en niet langer dan vier tot zeven dagen gebruikt worden. Het eetpatroon verbeteren is beter dan het regelmatig gebruik van senna. Gebruik één keer per dag na het eten. Het gebruik van deze kruiden is tijdens zwangerschap af te raden.
Sleutelbloem (Primula)
Inwendig gebruik: rustgevend, slijmverdunnend, krampstillend, ontstekingsremmend.
Uitwendig gebruik:brandwonden
Voorzorgsmaatregel: niet tijdens zwangerschap, niet bij gevoeligheid voor aspirine.
Venkel (Foeniculum officinale)
Inwendig gebruik: gasverdrijvend, stimulatie bloedsomloop, bevorderd melkproductie, slijmverdunnend, koliek bij de baby, aandoeningen die verband houden met een hoog gehalte aan urinezuur.
Uitwendig gebruik:mondwater, gorgeldrank.
Voorzorgmaatregel:geen hoge dosis tijdens de zwangerschap.
Vlier (Sambucus nigra)
Inwendig gebruik:
longaandoeningen, slijmvliesontsteking, hooikoorts, reuma.
Uitwendig gebruik:mondwater, kloofjes, zweren, winterhanden.
Voorzorgsmaatregel: niet tijdens zwangerschap.
Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris)
Inwendig gebruik: bij problemen met de menstruatie, tegen diarree,eetlustopwekkend, keelpijn en strottehoofdontsteking ,aanstippen van aften in de mondholte.
Uitwendig gebruik: wonden en zweren,vaginale jeuk.
Voorzorgsmaatregel:Niet gebruiken bij zwangerschap.
Wijnruit tijdens zwangerschap vermijden
IJzerhard (Verbena officinalis)
Inwendig gebruik: zenuwstillend, rustgevend, krampstillend, trage spijsvertering, jicht.
Uitwendig gebruik: natte zweren, verstuiking, insectebeten, bloeduitstorting.
Voorzorgsmaatregel: niet bij zwangerschap.
Zuurbes tijdens zwangerschap vermijden
verder gezocht:
categorie 3: huidirritatie is bekende reactie.
niet (direkt) giftig (dat zijn cat. 1 en 2)
Bedankt!
De bijsluiter meldt namelijk niets over gebruik bij zwangerschap.
Dan zal het echt niet zoveel kwaad kunnen, als dat wel het geval was stond het er echt wel in. Er zijn nl genoeg verkoudheidsmiddelen waar wél in de bijsluiter staat dat het niet aangeraden wordt tijdens zwangerschap.
Ik denk dat je je geen heel erge zorgen hoeft te maken!