simpele koekjes zonder suiker

Ik ben op zoek naar een recept voor hele simpele koekjes. Hoorde via via over koekjes met rijstebloem en boter en iets voor smaak (diksap oid).

Maar hoe of wat?? En de kinderen vonden ze nog lekker ook :slight_smile:

Wil suikervrij gaan eten, andere recepten zonder suiker zijn dus ook welkom!

Je kan agavesiroop, ahornsiroop of stevia gebruiken in plaats van suiker.

Er zijn ook recepten met appelstroop, appelmoes (zelfgemaakte doe ik dan, anders heb je alsnog een bult suiker), bananen… Ik heb jou ook wel eens hier bij de draagdoekmama’s gezien, ken je het forum van D&V? Daar staan vast ook recepten.



Deze kreeg ik laatst van een vriendin (komen van D&V af geloof ik)



Koekjes:



Ingredienten:

250 gr. bloem/volkorenmeel

100 gr appelstroop (3 volle eetlepels)

1 tl bakpoeder

2 el melk

2 el honing

100 gr. roomboter

1 tl gemberpoeder of kaneel of koekkruiden



Alles door elkaar husselen, klodders beslag op een bakplaat. Circa 20 min op stand 3-4 (180 graden denk ik).

je kunt er niet echt ronde koekjes van maken, daarvoor is het beslag te plakkerig.



Appelmoesmuffins (kan ook met 3 bananen ipv appelmoes)

Ingrediënten:


  • 1 ei
  • 2 eetlepels olie
  • 200 gram appelmoes
  • 200 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden (eventueel)
  • 100 gram rozijnen
  • 2 eetlepels melk



    Bereidingswijze & foto’s



    1.



    Verwarm de oven voor op 180°C

    2.



    Was de rozijnen.

    3.



    Meng in een kom de bloem, het bakpoeder, de kaneel en de speculaaskruiden.

    4.



    Meng in een andere kom de appelmoes, het ei en de olie. Klop even kort met de garde.

    5.



    Voeg de natte ingrediënten (het appelmoesmengsel) toe aan de kom met droge ingrediënten.

    6.



    Spatel door elkaar (maar stop meteen zodra het geheel gemengd is).

    7.



    Voeg de rozijnen toe. Spatel losjes door elkaar.

    8.



    Vul een muffinvorm met papieren bakjes. Schep het beslag erin. Het handigste is, als je allemaal muffins van ongeveer dezelfde grootte wil, om eerst overal één lepel in te doen en vervolgens de rest te verdelen.

    9.



    Zet de muffins in de voorverwarmde oven voor 20 – 25 minuten.

minder geschikt voor kinderen, maar ik maak veel met dadels

bijv.

1 cup biologische ontpitte dadels

1 cup raw noten, kunnen alle soorten zijn, wat je maar lekker vindt

3/4 cup gesmolten kokosolie

wat vanille of kaneel



in de blender een mooie dikke massa er van maken, in een plat schaaltje aandrukken tot een plak van ongeveer drie cm dikte…in de koelkast zetten en als het hard is stukken snijden



is alleen niet geschikt voor te jonge kids ivm de noten, en natuurlijk altijd oppassen met notenallergieen

de dadels zoeten het zonder vedere toevoeging, mijn kinderen lusten er pap van


heel wat ander,
ik maak ijs van
drie doosje diepgevroren mango stukjes
(=ca 750 gram)
3 dl amandelmelk
een paar lepels kokosstrooisel

ook weer in de blender en dan de massa nog even in de vriezer zetten
suiker en zuivelvrij ijs

Digestives/ havermoutkoekjes (zonder suiker)





100 gram volkoren meel

100 gram havermoutmeel (dit maak je door havermoutvlokken fijn te malen in de keukenmachine)

100 gram gemengde rozijnen (donkere en blanke rozijnen)

halve afgestreken theelepel zout

1 theelepel bakpoeder

100 gram roomboter

1-2 theelepels melk

• Doe de rozijnen in de keukenmachine en zet deze kort aan totdat de rozijnen grof gehakt zijn.

• Meng alle ingrediënten behalve de boter en melk in een ruime kom door elkaar.

• Voeg de boter toe en kneed het deeg tot het eruit ziet als broodkruimels.

• Voeg 1-2 theelepels melk toe, zodat het een mooi samenhangend (maar niet te nat) deeg is.

• Doe het deeg in een een afgesloten bakje of in plastic folie en laat 15 minuten in de koelkast rusten.

• Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

• Maak van het deeg ongeveer 12 koekjes van een paar m.m. dik.

• Leg bakpapier op de bakplaat en leg daar de koekjes op.

• Bak de koekjes 15-25 minuten in de oven tot lichtbruin (bakduur is afhankelijk van je oven)

• Haal ze voorzichtig uit de oven om op een plat oppervlak af te koelen. De koekjes zijn redelijk breekbaar, vooral als ze nog warm zijn.

• Als de koekjes geheel zijn afgekoeld, kan je ze bewaren in een trommel.

bedankt allemaal!

Met havermout hadden we al eens gehad, vond ik zelf best droog.



Die appelmoesmuffins, heb je die zelf al eens gemaakt? lijkt me lekker, maar vraag me af of dat ook echt zo is :mrgreen:

wij eten al erg lang suikerarm… suikervrij is redelijk onmogelijk, maar suiker verminderen en beperken tot strikt noodzakelijk brengt je al ver.



En ik haal erg veel leuke en lekkere recepten van leukelunch…met de rest ervoor en erna… de recepten aanklikken en neuzen maar.



De appelmuffins zijn heerlijk, op advies van kennis maak ik ze met agavesiroop :thumbup: :drool:

oh en bij de suiker als ingredient gebruik ik vaak honing, agavesiroop of stevia…