Raar geval, nieuwe info 2/4/09

hoi meiden ik stel maar hier m’n vraag omdat ik hier al veel goede tips heb gelezen en miss zijn hier ook vrouwen die hetzelfde hebben als ik.



Ik heb namelijk een bruin verkleurde knobbel onder m’n linker arm.

Dat is borstweefsel wat verder doorloopt bij mij. Aan de rechterkant is het alleen een bruin verkleurd plekje waar dus ook vocht uitkomt maar aan de linkerkant komt niets uit en blijft het een bult die steeds meer pijn gaat doen.



Het is verders niks ernstigs ben namelijk al in het ziekenhuis geweest voor een echo en daar zeiden ze dat het borstweefsel is en dat het vaker voorkomt.Ik heb er eigenlijk nog nooit van gehoord dat je 2 zogenaamde nieuwe tepels kan vormen in de zwangerschap en had er bij de eerste ook geen last van.



Eigenlijk wil ik weten zijn er meer gevallen zoals ik.

Heeft het een naam?

En kan het kwaad bij de bv straks?

begrijp ik het goed, dat je deze ‘tepels’ niet had vóór je zwangerschap?

Daar heb ik nog nooit van gehoord… :think:



Ik ken wel iemand die in plaats van 2 tepels er nog eentje bij heeft op een borst, maar dat heeft ze altijd gehad.



Is dit bij jou dan onder hormonen gaan groeien, wat opmerkelijk!



maar goed, ik kan je niet met info helpen dus. Hopelijk zijn er dames die het wel kennen! :hug:

Het zijn niet echt tepels maar verkleuringen doordat er aan de rechterkant een uitgang zit (volgens mij gewoon een porie) kan daar het vocht gewoon uitkomen. Aan de rechterkant niet en ik denk dat het daarom een knobbel is.



Vaag he ik had er ook nog nooit van gehoord maar volgens de echoscopiste komt het vaker voor.



Ik kreeg er met ongeveer 16 weken zwangerschap last van eigenlijk tegelijkertijd dat m’n borsten ook melk (druppeltjes) gingen produceren.

Hoi Wendy,



Dit is wat in het VBN-handboek wordt vermeld over het verschijnsel “extra borst”:



Ongeveer 2% van de vrouwen heeft meer dan twee borsten. Meestal zijn het alleen extra tepels zonder melkklieren. Extra tepels en/of borsten kunnen zich ontwikkelen op elk punt langs de weefsellijn die loopt van de oksel langs elke kant van de borst en maag naar het schaambeen (de melklijst of -lijn). Extra borstweefsel kan herkenbaar zijn als een dikke bult, die groeit tijdens de zwangerschap en vlak na de bevalling. Als dit klierweefsel een afvoer heeft naar de tepel, dan kan de bult vlakker worden na een voeding en daarna, door de melkproductie, weer voller. Is er geen afvoer, dan blijft er een dikke bult bestaan, die verschijnselen van stuwing kan geven. Koele compressen kunnen de zwelling en de pijnklachten verminderen. Zolang de moeder voedt, zal de bult meestal zichtbaar/voelbaar blijven. Om kwaadaardige groei uit te sluiten, is contact met een arts gewenst.

Extra tepels zijn niet altijd als zodanig te herkennen. Soms denkt de moeder dat zij een moedervlek heeft, die onder invloed van de zwangerschapshormonen gaat verkleuren of dikker wordt. Ook hier is contac met een arts gewenst, om uit te sluiten dat er sprake is van kwaadaardige groei.

Een extra borst kan erfelijk zijn. Het is mogelijk om met een derde borst een baby te voeden. Door niet uit deze borst te voeden, zal de melkproductie vanwege de ontbrekende vraag teruglopen en uiteindelijk stil komen te liggen. Goede begeleiding is noodzakelijk, want de moededr kan er in het begin van haar lactatieperiode flink last van hebben.




Ik weet van een VBN-contactpersoon dat zij zelf persoonlijke ervaring heeft met extra melkklieren onder de arm. Ik stuur je even een pb, okee?

Heel erg bedankt Yvonne :-*

2% van de vrouwen…

“het komt vaker voor” …



Nou, het ene vind ik wel iets anders klinken! Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar gelukkig ‘hebben we’ Yvonne :mrgreen: :mrgreen: :-*

In deze zwangerschap heb ik er dus weer last van gekregen.

Er zit onder m’n linkeroksel richting m’n borst weer een dikke knobbel, en hij doet pijn.

rechts zit ie er ook weer, maar in mindere mate.



Omdat ik er nu weer last van hebt ben ik toch nog maar eens een beetje op onderzoek gegaan op internet.

Ik heb op een forum voor borstkanker dit verhaal gevonden.

Het is geschreven door Prof. Dr. Luc Vakaet, kliniekhoofd Radiotherapie, UZ en RU, Gent.

Misschien dat andere meiden er iets aan hebben, ik zal toch niet de enige zijn die hier last van heeft?





De borstklier van de zoogdieren is eigenlijk afgeleid van speciale zweetklieren die zich op een lijn bevinden die loopt van de oksel tot in de lies (zie tekening hieronder). Het typische voorbeeld dat ieder van ons kent is de reeks borsten en tepels die bij de zeug nodig zijn om alle biggetjes te voeden. Deze lijn van oksel tot lies noemt men ‘de melklijst’. Bij de mens ontwikkelt zich normaal slechts 1 klier aan elke kant. Nochtans komt het zeer dikwijls voor dat er zich ook op andere plaatsen een geringe ontwikkeling van borstklierweefsel voordoet. Dit noemt men dan een ‘bij-borst’. Dikwijls herkent de vrouw dit zelf niet maar de ligging op de melklijst is een overtuigend argument. Het meest frequent is deze bij-borst gelokaliseerd ter hoogte van de oksel. Het komt nogal eens voor dat deze bij-borst geen eigen tepel heeft. Soms vindt men ter hoogte van de melklijst juist het omgekeerde: een kleine tepel (soms denkt men dat het een wratje is) maar zonder onderliggend klierweefsel. Hoe dan ook, dit zijn allemaal normale varianten.



Bij een zwangerschap grijpen er ter voorbereiding van de borstvoeding indrukwekkende hormonale transformaties plaats. Onder invloed van deze hormonen neemt de normale maar ook de supplementaire borstklier sterk toe in volume. Het komt nogal eens voor dat een bij-borst waarvan men het bestaan nog niet had ontdekt ‘duidelijk’ wordt ter gelegenheid van een zwangerschap.

De ‘bobbel ter hoogte van de oksel’ is dus vermoedelijk een ter-gelegenheid-van-de-zwangerschap opgezwollen bij-borst.



De harde knobbel in de borst moet verder onderzocht worden. Artsen worden getraind met het adagio: ‘No lady should have a lump in her breast’ vrij vertaald: ‘geen enkele vrouw mag rondlopen met een knobbel in de borst zonder dat daar verder onderzoek naar gebeurt’.

Na een inspectie en palpatie van de borst is een foto de logische volgende stap. Deze kan bestaan uit een echografisch onderzoek (een onderzoek met ultrason zoals gebruikt tijdens de zwangerschap) of een radiologisch onderzoek (zgn. mammografie).

Bij het vermoeden van een bobbel gevuld met vocht lijkt een echografisch onderzoek het meest aangewezen. Het onderzoek gebruikt geen ioniserende stralen en kan dus geen belasting betekenen voor het lichaam van de vrouw.

Wanneer men een vast weefsel vermoedt, dan is een mammografie meer aangewezen omdat dit meer informatie oplevert van solide dieper gelegen weefsels.

Bij geen van beide onderzoeken loopt het kind gevaar bij de borstvoeding. Met andere woorden: als er al schadelijke effecten zouden zijn van ioniserende straling, dan blijven die zeker niet hangen in de borstweefsels of de moedermelk nadat de straling gestopt is.



Of de mammografie honderd procent betrouwbare informatie geeft bij een zogende moeder is niet zeker. Tijdens de periode van borstvoeding is het heel moeilijk om zeer kleine details op die foto’s te zien.



Besluit: wanneer die echografie of mammografie honderd procent betrouwbaar is en dus met zekerheid aanduidt waarover het gaat dan is er geen probleem. In principe moet de borstknobbel dan ook vanzelf weer verdwijnen. Wanneer de knobbel echter niet verdwijnt of eerder toeneemt ondanks het feit dat er ‘geen vuiltje aan de lucht is’ op de foto’s, zou ik toch opteren voor verder onderzoek met een fijne naald punctie door een specialist in een gespecialiseerd centrum.

Ik zit wel trouwens in twijfel.

Ik ga ervanuit dat dit gewoon weer hetzelfde is als toen, maar moet ik het toch niet weer naar laten kijken?



Ik wil de wachtlijsten niet nog groter maken, wat vinden jullie?