Peuter durft niet te poepen..

Toch even een topic openen, want we zitten inmiddels al maanden te tobben…Het begon zo’n half jaar geleden. We hadden het potje tevoorschijn gehaald om te kijken of onze peuter daar wat mee kon.

En zo waar vond hij het interessant, ging hij erop zitten en deed hij er plasjes en poepies op. Daarnaast had ie nog gewoon zijn luier om. En die ging dus af en toe uit om hem even op het potje te laten zitten. Maar kennelijk wilde hij vervolgens niet meer in de luier poepen, alleen maar op het potje… waardoor hij zijn poep te lang opgehouden heeft. Gevolg: harde pijnlijke poep.En sindsdien is het dus mis.

Hij wilde niet meer poepen. Niet op het potje, niet in de luier… gewoon niet.

Hij poepte zo een aantal dagen tot een week lang niet, terwijl hij voorheen altijd keurig elke dag poepte… Uiteraard had hij hier veel last van. Dikke opgezette buik, op een gegeven moment weinig tot niet meer eten… En op momenten dat ie echt moest poepen veel huilen enzo. Maar poepen: ho maar. Vervangende huisarts gebeld, advies gekregen om een klysma (microlax) te geven en 1 zakje forlax per dag. Zo gezegd, zo gedaan… en dmv de microlax kwam er - onder luid gehuil - een hele bult dikke poep. Vervolgens poepte hij echter weer dagenlang niet, dus maar weer een klysma erin. En zo ging het een hele poos. Af en toe poepte hij na een aantal vervelende dagen (met weinig eten en dat t hem duidelijk dwars zat) met een boel huilen wel zelf… maar regelmatig moesten we er ook voor kiezen om er weer een klysma in te doen. Waar hij een ongelooflijke hekel aan kreeg, moest echt met geweld… hartverscheurend om ons jochie zo compleet in paniek te zien… :cry:Kon natuurlijk niet zo door blijven gaan, dus weer naar de huisarts. Advies: 2 zakjes Forlax geven. Maar dat deed ook niks. Weer naar de huisarts. Advies: 4 a 5 zakjes Forlax geven, zodat de poep zo dun werd dat hij het echt niet op kón houden. En warempel: hij ging weer poepen… een paar keer per dag kleine beetjes. Heel langzaam afgebouwd tot 1 a 2 zakjes per dag en het bleef goed gaan.Zo goed zelfs dat we in de zomer besloten om ook de zindelijkheidstraining weer op te pakken. Dat hadden we door het gedonder met de poep namelijk een poosje in de ijskast gezet. Nou, het ging super!! De eerste dagen plaste hij uiteraard veel in zijn broek, maar binnen een week was ie compleet zindelijk!! :dance: Zelfs als we weggingen, hield hij het gewoon droog. En ook het poepen ging goed op het potje of de wc! Meestal poepte hij meerdere keren een beetje en dan was er niks aan de hand.

Af en toe poepte hij 's ochtends niet en dan zat t hem 's middags dwars… wat huilerig… maar dan poepte hij uiteindelijk alles er toch uit.

Maar een paar weken geleden dus niet… hij poepte één dag niet, twee dagen niet, drie dagen niet… en op dag vier (hij had er inmiddels veel last van en we hadden de forlax ook weer opgehoogd naar drie per dag) poepte hij gelukkig uit zichzelf! In zijn onderbroek. Ik blij dat het eruit was…

Maar sindsdien heeft ie dus ook weer regelmatig een ongelukje met plassen.

En het poepen gaat nog steeds niet goed. Vandeweek had ie weer 4 dagen niet gepoept, begon weer minder te eten, steeds huilend naar ons toekomen als ie aandrang had… t zat hem gewoon echt dwars. Hem gevraagd of we weer een ‘ding in de poepert’ moesten doen… en hoewel hij er een vreselijke hekel aan had, zei hij gewoon ja en ging hij ervoor liggen. Toen het spul begon te werken raakte hij weer vreselijk in paniek, gillen, trappelen, echt drama… hij raakt gewoon in paniek van de aandrang. Maar uiteindelijk wel weer gepoept… dun spul, dus dat kan het probleem niet zijn…Maar nu gister weer niet gepoept en vandaag ook niet… gaat dus weer drama worden, ben ik bang…

En vanochtend wel weer in zijn broek geplast.Hij lijkt dus gewoon bang te zijn om te poepen… De poep op zich is verder zacht genoeg, dus daar kan het niet aan liggen… Maar hij lijkt vooral in paniek te raken als hij veel poep kwijt moet en dus veel aandrang heeft… dan is ie bang dat het zeer doet?? En houdt hij het op…Herkent iemand dit? Tips, adviezen?

Pamper omdoen hebben we trouwens ook al geprobeerd, maar dat helpt ook niet… hij blijft het gewoon ophouden.

Geen tips, ik lees wel mee want hier ook een (bijna 4-jarige) peuter die als de dood is om te poepen! Plassen gaat prima, zelf 's nachts plaszindelijk maar het poepen weigert meneer.

Misschien een rare vraag (en ook wel overbodige) is er wel eens rond zijn anus gekeken?

mlk, wat vervelend dat jouw peuter ook problemen hiermee heeft…

Poept ie wel in een pamper? Of houdt ie het ook dagen op?Kwakje, geen rare vraag hoor. Maar aan zijn anus is er (voor ons in ieder geval) niks te zien. Huisarts heeft er niet naar gekeken om hem niet nog angstiger te maken… maar ik verwacht niet dat daar het probleem zit.

Ik heb echt het idee dat ie angstig wordt van teveel aandrang en het dan ophoudt… en sja, hoe langer je het ophoudt, hoe meer aandrang, hoe vervelender het wordt natuurlijk… :frowning:Gister maar weer de huisarts gebeld, morgen een verwijsbrief naar de kinderarts ophalen…

Tierr in een luier poept hij wel maar hij draagt geen luier meer. In zn onderbroek doet ie het ook alleen pas zodra hij echt niet anders meer kan.

Nee ok, maar dan doe je hem dus af en toe een luier om en poept hij wel? Hier dus zelfs dat niet… :frowning:

Tierr, klopt de situatie is idd dan toch anders. Bij Jesse werkt t wel met in een luier poepen. Maar we willen hem zindelijk hebben, dus moet die luier toch af! Op de wc of potje gilt en krijst hij de tent bij elkaar alsof er een moord gepleegd word. al voordat hij erop gaat trouwens. Af en toe komt r wel wat, maar vaak stopt ie het zo lang tot het hard word… Nu weer sinds zondag niet gepoept :frowning:

@mlk1982 wrote:

Tierr, klopt de situatie is idd dan toch anders. Bij Jesse werkt t wel met in een luier poepen. Maar we willen hem zindelijk hebben, dus moet die luier toch af! Op de wc of potje gilt en krijst hij de tent bij elkaar alsof er een moord gepleegd word. al voordat hij erop gaat trouwens. Af en toe komt r wel wat, maar vaak stopt ie het zo lang tot het hard word… Nu weer sinds zondag niet gepoept :frowning:


Katie heeft ook een terugval. Poepen heeft ze gedaan op de wc maar voor nu durft ze het niet meer. Ze houdt het en zo lang op tot ze s’ avonds in de luier gaat voor als ze naar bed gaat want s’nachts is ze nog steeds niet zindelijk. En dan moet ik haar nog verschonen nadat ze klaar is.Ik heb het hier met de leidster van haar peutergroep gehad en zij raadde me aan gewoon luier om doen zodra je merkt dat ze moet poepen. Het zal tijdelijk zijn want heb liever dat ze het kwijt is dan dat ze pijn krijgt in haar buik.

Katie plast overdag wel gewoon op de wc.

hier ook problemen met poepen,… emily is 3. is sinds ze 2,5 jr was met plassen zindelijk overdag en sinds 2mnd met plassen zindelijk snachts…dus helemaal geen luiers meer! tot zover top!door de coeliakie is emily bang met poepen…en heeft ze het te druk met andere dingen…ze gebruikt 2 zakjes forlax per dag en poept gemiddeld 3x per dag…soms op wc, soms net te laat maar kan het nog in de wc.en soms in haar broek gewoon in de kamer met vuile onderbroek etc aan toe…tip die ik heb meegekregen van kinderarts…niks forseren…zorgen dat ze elke dag gaan en dan maar in broek… ze is nog te jong om echt te trainen…bijv vaste tijden op wc , met boekje op wc etc…heeft geen zin!enige wat je kan doen is heel allert zijn! kijk naar de signalen…

(emily word boos en vervelend, gaat even stil staan met spelen en je hoort haar persen, andere keer schrikt ze zelf… dan voelt ze het denk niet eens… en echt…ze gaat het nu ook vies vinden en ze weet :poepen doe je op de wc,sorry mama)verders zorg dat de anus goed ingesmeerd is met vaseline… dat voorkomt dat het zeer gaat doen en branden… want als ze of weinig of juist veel poepen kan dat plekje zeer gevoelig zijn!schade vandaag: 2x op tijd

2x volle broek…ik heb het iets los gelaten… probeer niet te forseren want dat werkt averecht… paar weken geleden deed ik namelijk bij elke scheet kijken of er wat zat… als ik maar vroeg emily heb je gepoept werd ze histerisch! ik mocht niet kijken!.. en nu… nu zegt ze zelf dat ze moet poepen of dat ze heeft gepoept…dus probeer het iets los te laten en de tijd te geven! ik maak me pas zorgen als ze naar school moet.

ps luier aan met poepen werkte hier niet…die schopt ze weer uit! wat ik ook wel is gehoord heb… luier met gat! en op potje of wc zetten… dan denken ze dat ze in luier poepen maar doen het dus op wc…maar hiervoor geld ook… het moet bij je kind passen!

ps zijn er nog meer klachten als dikke buik en niet poepen?want ik hoor je ook wel is over moelijk eten?als je naar ka gaat en er moet bloed geprikt worden…tip test op coeliakie (vaak ondergeschoven kindje)

@lins wrote:dus probeer het iets los te laten en de tijd te geven! ik maak me pas zorgen als ze naar school moet.
Bedankt voor je reactie.

Maar los laten is in deze niet zo makkelijk. Het probleem is namelijk niet dat ie in zijn broek poept… ik spring een gat in de lucht als ie in zijn broek poept! Dat betekent namelijk dat ie poept… want dat doet ie nu dus zelden.

Terwijl hij vroeger minimaal 1 keer per dag poepte, maar meestal vaker, poept ie nu dus dagen niet. En daardoor heeft ie dus buikpijn, een opgezette buik en geen honger. Komt echt enkel en alleen doordat ie vol zit met poep… Heeft ie namelijk net gepoept dan heeft ie ineens weer honger en eet hij gewoon goed en is er niks aan de hand.Vorige week werd ik op mijn werk zelfs gebeld door het kdv, of ik hem op kon halen omdat ie zo’n buikpijn had. Dus maar weer huisarts gebeld en verwijzing gevraagd naar het ziekenhuis. Daar zijn we afgelopen week geweest en die arts nam ons gelukkig heel serieus. Hij heeft hem even globaal nagekeken en er lijkt lichamelijk niks mis te zijn (dat idee hadden we ook niet). Waarschijnlijk is het gewoon angst. Maar wel een angst waar iets aan gedaan moet worden, want dit is gewoon geen houdbare situatie. Naast elke keer de buikpijn, krijgt ie op deze manier ook te weinig voedingsstoffen binnen, met alle gevolgen van dien.

Dus… meer forlax geven (we hebben de volwassen variant zakjes gekregen) en elke 3 dagen als ie niet poept twee tabletjes laxeermiddel.

En komende week voor het eerst naar de ‘drukkerclub’, waar ook pedagogisch medewerkers zitten en ze gespecialiseerd zijn in kinderen met deze problemen.Ik hoop dat het gaat werken…