Onrustige baby

Hallo allemaal,

Wij zijn een maand geleden ouders geworden van een prachtige dochter van 4,6 kilo. Omdat onze dochter zo zwaar was moesten we haar in het ziekenhuis een beetje extra kunstvoeding geven naast de bv. Na een paar dagen zijn we daarmee gestopt en ze kreeg dus alleen nog bv en alles ging uitstekend. Lola was wel heel erg hongerig altijd en wilde altijd wel drinken.



Nu sinds een week of 2 huilt ze heel erg veel en we weten eigenlijk niet zo goed waardoor het komt. dus ik heb een paar vragen…


  • hoe weet ik of mn dochter echt honger heeft? ze zuigt heel veel op haar handjes, ook als ze net heeft gegeten of gewoon een speen wil… Mn vriend daarentegen denkt echt altijd dat ze honger heeft en hij wil eigenlijk het liefst kunstvoeding geven dan (dat doen we ook soms uit wanhoop) Het vreemde is dat lola echt altijd aanhapt,ook als ze daarna niet wil drinken. betekent het altijd dat ze honger heeft als ze aanhapt of kan het ook gewoon een soort reflex zijn, terwijl ze eigenlijk helemaal niet wil drinken?


  • verder is lola tegenwoordig vaak heel onrustig aan de borst. Dan begint ze rustig te drinken en drinkt ook een paar minuten. Maar dan ineens raakt ze echt helemaal overstuur en dan wil ze ook met geen mogelijkheid meer drinken terwijl ze naar mijn idee nog niet genoeg heeft gehad… Ik zou zo graag willen weten waarvan ze dan overstuur raakt…


  • en daN nog een hele andere vraag: het lukt mij alleen om te kolven als lola tegelijk aan mn andere borst drinkt. Iemand nog tips om het toeschietreflex op een andere manier op te wekken?



    sorry voor mn warrige verhaal, maar er ligt een baby op mn buik te snurken, dus is een beetje moeilijk typen… :mrgreen:

Ohja, Lola heeft ook al een week of 3 spruw… Eerst werd het op het cb aangestipt met blauw spul maar dat hielp niet. Nu hebben we een medicijn dat we 6 weken lang 4x per dag moeten geven,maar haar tong is nog steeds wit dus het is nog niet weg… :roll:

Het kan zijn dat ze veel zuigbehoefte heeft. Maar dat hoeft niet te betekenen dat ze dan ook honger heeft. Heb je enig idee hoe haar groeicurve is? Als ze voldoende plas/poepluiers heeft (geloof minimaal 6 per dag) dan krijgt ze voldoende voeding.



Dat overstuur raken tijdens het drinken is waarschijnlijk een boertje of een darmkrampje. Even laten boeren. Zo nodig haar even neerleggen en na 5 minuten nog een keer laten boeren. En dan weer aanleggen. Als dat niet heeft gewerkt, dan heeft ze darmkrampjes. Daar had je toch druppels voor? Die kan je ook preventief gebruiken volgens mij. En je kunt je eigen voedingspatroon even onder de loep nemen. Op internet zijn wel lijstjes te vinden van voedingsmiddelen die klachten kunnen geven. Maar het is even uitzoeken wat bij jullie de boosdoener is. Niet alles hoeft van toepassing te zijn.



Toeschietreflex bij het kolven kan je stimuleren door in eerste instantie te ontspannen. Ga rustig ergens zitten. Niet teveel prikkels. Zorg dat je lekker warm bent en comfortabel zit. Het helpt om naar Lola of een foto van Lola te kijken, iets warms te drinken en bijvoorbeeld een warm washandje op je borst te leggen. Ook kan het helpen om je borst voor het kolven even te masseren. En tijdens het kolven even stoppen met kolven en weer masseren en dan verder kolven.



Dat haar tongetje wit is, hoeft niet te duiden op spruw. Het kan ook melkaanslag zijn. Als je de aanslag niet weg kunt vegen, is het wrs. wel nog spruw. Spruw zit ook vaak op de kaakjes, binnenkant van de wangen en op het gehemelte. Als dat er schoon uitziet, dan heeft ze waarschijnlijk niet meer zoveel last van spruw. Het is wel verstandig om door te gaan met de medicatie zoals voorgeschreven. De medicijnen moet je meestal doorgebruiken tot zo’n week nadat de infectie voorbij lijkt te zijn.



Oja en als ze huilt hoeft dat niet altijd honger of krampjes te zijn. Soms willen ze ook gewoon aandacht. En het is echt niet erg als je haar eens een half uur laat huilen. Soms vallen ze gewoon na 10 minuten in slaap. :wink: Je kunt nu eenmaal niet 24 uur per dag met haar bezig zijn.



Zo heel verhaal. Hopelijk heb je er wat aan.

O ja een hele goede site is borstvoeding.com

Daar vind je op bijna al je vragen wel een antwoord.

@Veertjeg wrote:

Wij zijn een maand geleden ouders geworden van een prachtige dochter van 4,6 kilo.


Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie flinke meid :smiley:



@Veertjeg wrote:
Omdat onze dochter zo zwaar was moesten we haar in het ziekenhuis een beetje extra kunstvoeding geven naast de bv. Na een paar dagen zijn we daarmee gestopt en ze kreeg dus alleen nog bv en alles ging uitstekend. Lola was wel heel erg hongerig altijd en wilde altijd wel drinken.


Wat fijn om te lezen dat je haar uiteindelijk toch volledig aan de borst hebt gekregen, super :thumbup:

Vanaf een bepaald geboortegewicht hanteren ziekenhuizen idd vaak een bloedsuikerprotocol. Het is bij een hoger geboortegewicht echter lang niet altijd nodig om bij te voeden met kunstmatige zuigelingenvoeding. Lactatiekundigen Gonneke van Veldhuizen en Nanny Gortzak besteden op hun sites aandacht aan borstvoeding en de bloedsuikerspiegel:

Eurolac-Hypoglycemie en bv (Gonneke)

Ecoparents-Hypoglycaemie en bv (Nanny)



@Veertjeg wrote:
Nu sinds een week of 2 huilt ze heel erg veel en we weten eigenlijk niet zo goed waardoor het komt. dus ik heb een paar vragen…


  • hoe weet ik of mn dochter echt honger heeft? ze zuigt heel veel op haar handjes, ook als ze net heeft gegeten of gewoon een speen wil… Mn vriend daarentegen denkt echt altijd dat ze honger heeft en hij wil eigenlijk het liefst kunstvoeding geven dan (dat doen we ook soms uit wanhoop) Het vreemde is dat lola echt altijd aanhapt,ook als ze daarna niet wil drinken. betekent het altijd dat ze honger heeft als ze aanhapt of kan het ook gewoon een soort reflex zijn, terwijl ze eigenlijk helemaal niet wil drinken?


Zeker jonge baby’s hebben van nature een flinke zuigbehoefte. Die zuigbehoefte heeft een goede reden; het is voor een baby de manier om te voorzien in een primaire levensbehoefte, namelijk voeding. Daarnaast is het directe contact met de moeder van groot belang voor een baby. Het aanbieden van de borst is een natuurlijke manier om aan al deze behoeftes tegemoet te komen. Borstvoeding in een notendop: een baby mag zo vaak en zo lang aan de borst als ze wil, mits ze goed is aangelegd :slight_smile:

Wanneer een baby voldoende voedingen per etmaal krijgt (een jonge baby heeft in ieder geval acht voedingen per etmaal nodig, aan het aantal voedingen is bij borstvoeding geen maximum gebonden), goed groeit (100-200 gram per week, gerekend vanaf het laagste gewicht na het geboortegewicht), voldoende plasluiers heeft (in ieder geval zes kletsnatte katoenen luiers of vier zware wegwerpluiers per etmaal, de urine moet licht van kleur zijn en mag niet sterk ruiken), regelmatig zachte, lichtgekleurde ontlasting heeft (de eerste weken minstens vier keer per etmaal ter grootte van een flinke munt) en tevreden en alert is, kun je er vanuit gaan dat het kindje voldoende binnenkrijgt en is bijvoeden in principe niet nodig. Verder is het denk ik goed om te weten, dat borstvoeding een kwestie is van vraag en aanbod. Bijvoeden met kunstmatige zuigelingenvoeding kan dit proces verstoren, omdat het kindje dan minder vaak aan de borst zal drinken en de melkproductie minder wordt gestimuleerd. Ook het aanbieden van een fopspeen kan deze gevolgen hebben.



@Veertjeg wrote:
- verder is lola tegenwoordig vaak heel onrustig aan de borst. Dan begint ze rustig te drinken en drinkt ook een paar minuten. Maar dan ineens raakt ze echt helemaal overstuur en dan wil ze ook met geen mogelijkheid meer drinken terwijl ze naar mijn idee nog niet genoeg heeft gehad… Ik zou zo graag willen weten waarvan ze dan overstuur raakt…


Ik denk dat je tweede reactie een groot deel van de onrust kan verklaren:

@Veertjeg wrote:
Ohja, Lola heeft ook al een week of 3 spruw… Eerst werd het op het cb aangestipt met blauw spul maar dat hielp niet. Nu hebben we een medicijn dat we 6 weken lang 4x per dag moeten geven,maar haar tong is nog steeds wit dus het is nog niet weg… :roll:


Spruw is ontzettend vervelend, het kan een nare pijn geven in het mondje van je baby. Ook kan spruw krampen en heftige luieruitslag veroorzaken. Spruw kan behoorlijk hardnekkig zijn. Er is dan een effectieve behandeling nodig. Hier kun je meer lezen over spruwbehandeling: bvforum-spruwbehandeling

Welke medicatie gebruik je op dit moment? Als het gaat om een middel met de werkzame stof miconazol, dan is het aan te raden om deze na iedere voeding toe te dienen in plaats van vier maal daags. De totale dagelijkse hoeveelheid verdeel je dan over het aantal voedingen. Verder is het zinvol om zowel jezelf als je kindje te behandelen, ook al heeft maar één van jullie echt klachten. Dit om herbesmetting over en weer te voorkomen.

Het blauwe spul wat je noemt is waarschijnlijk gentiaan violet, klopt dat? Gentiaan violet kan effectief werken tegen spruw, maar ook daarvoor geldt dat er een bepaald behandelplan moet worden ingezet: bv.com-gv



@Veertjeg wrote:
- en daN nog een hele andere vraag: het lukt mij alleen om te kolven als lola tegelijk aan mn andere borst drinkt. Iemand nog tips om het toeschietreflex op een andere manier op te wekken?


Hier wat tips op een rijtje:

bv.com-hoe kolf ik genoeg melk :slight_smile:



Kun je hier verder mee?

@Miro, ja het klopt dat Lola een hele grote zuigbehoefte heeft. Ze vind het heerlijk om op haar speentje te zuigen en wordt er ook vaak rustiger van. Maar ik twijfel soms of ze nou honger heeft of gewoon wil zuigen op iets… Voorbeeldje: net lag ze rustig naast mij, heel hard op haar speentje te zuigen, tot ik opeens ging twijfelen of ze geen honger had en daarom zo aan het zuigen was, dus ik leg haar aan… Dan drinkt ze 2 minuten en daarna krijgt ze weer een driftbui… Nu ligt ze weer tevreden met haar speentje. Dus lijkt erop dat ze echt liever haar speen heeft dan mijn borst… :think:



Haar groeicurve is volgens mij goed… Ze is nu al 2 weken niet gewogen, maar alle vorige keren was ze heel keurig aangekomen en gegroeid.



Enne, dat half uur laten huilen kan ik echt niet hoor, haha… Dan breekt mn hart… :oops:





@Yvonne, dank je voor je antwoord!

Dus er is geen maximum voor borstvoeding? Ik ben namelijk soms bang dat ik haar te vaak aanleg en dat ze dan teveel eet en daardoor darmkrampjes krijgt… Ik wist inderdaad dat bijvoeding mijn productie kan verstoren en dat zeg ik ook telkens tegen mn vriend als hij haar een flesje wil geven. Dus ik ben heel blij dat ik nu af en toe kan afkolven zodat we haar bv in een flesje kunnen geven als ze echt in paniek is en niet aan de borst wil drinken…

Ik heb inderdaad ook het vermoeden dat een groot deel van haar onrust en huilen wordt veroorzaakt door de spruw, daarom baal ik ook zo dat het maar niet weg gaat. Nu gebruiken we iets dat heet Mycostatin/Nystatin. Maar volgens de apotheek moest ik haar 4x per dag geven en hoefde ik zelf niks te nemen… Watvoor medicijn zou ik zelf dan moeten nemen? Hetzelfde als lola? En in mn mond of op mn tepels?

bij mijn dochter hielp ook neits tegen spruw, ik ben toen gentiaan violet gaan gebruiken.

dit hielp en het is nog niet terug geweest

Alleeerste gefeliciteerd met jullie dochter…



Bij Katie kon ik achterkomen doormiddel van me pink of ze honger had of niet. Ik deed mn pink in haar mondje en als ze hard aan zoog, dan had ze honger maar zoog ze er niet aan, dan had ze geen honger!



Succes!

@Veertjeg wrote:

Dus er is geen maximum voor borstvoeding? Ik ben namelijk soms bang dat ik haar te vaak aanleg en dat ze dan teveel eet en daardoor darmkrampjes krijgt… Ik wist inderdaad dat bijvoeding mijn productie kan verstoren en dat zeg ik ook telkens tegen mn vriend als hij haar een flesje wil geven. Dus ik ben heel blij dat ik nu af en toe kan afkolven zodat we haar bv in een flesje kunnen geven als ze echt in paniek is en niet aan de borst wil drinken…


Als een borst goed wordt leeggedronken, duurt het een tijdje voordat er echt weer een grote hoeveelheid melk is. Als je dochtertje aan de ‘lege’ borst (echt helemaal leeg is een borst nooit) drinkt, krijgt ze kleinere hoeveelheden melk binnen die bovendien lekker vet is (hoe leger de borst, des te vetter de melk), goed voor de darmpjes, haar groei en voor een verzadigd gevoel. Het is dus niet zo dat ze op die manier binnen korte tijd twee volle flessen weg zou werken (ter vergelijking heh :wink:).

Als je dochtertje na een goede voeding toch onrustig blijft, maar geen borst meer accepteert, zou je kunnen proberen om haar eens in een draagdoek bij je te dragen. Het directe lichaamscontact, jouw warmte, je geur, je hartslag en de doek die lekker om jou en je kindje is geknoopt kunnen een stukje rust brengen. En jij hebt dan je handen vrij om even iets anders te kunnen doen (even de stofzuiger aan en de kans is groot dat je dochtertje zo in dromenland is :)). Kijk maar eens hier: KoK show-je-draagdoektopic



@Veertjeg wrote:
Ik heb inderdaad ook het vermoeden dat een groot deel van haar onrust en huilen wordt veroorzaakt door de spruw, daarom baal ik ook zo dat het maar niet weg gaat. Nu gebruiken we iets dat heet Mycostatin/Nystatin. Maar volgens de apotheek moest ik haar 4x per dag geven en hoefde ik zelf niks te nemen… Watvoor medicijn zou ik zelf dan moeten nemen? Hetzelfde als lola? En in mn mond of op mn tepels?


De Nystatine is volgens mij een suspensie (wat siroopachtig), klopt dat? Die kun je in principe ook voor op je tepels gebruiken. Het is wel wat kleverig en je tepels kunnen er week van worden. Daarom vinden moeders het vaak prettiger om voor hun tepels juist een creme (miconazol) te gebruiken. Aanvullende informatie is te vinden op de pagina van het bvforum waar ik eerder naar verwees: klik. :slight_smile:



De melk die tijdens een periode van spruw wordt gekolfd, kun je overigens beter direct opmaken en dus niet als voorraad invriezen. De schimmel overleeft die lage temperaturen namelijk, waardoor er bij later gebruik kans is dat je opnieuw wordt besmet.