Logopedie?

Ons zoontje is nu bijna 1. Sinds enige weken eet hij droog brood, of met boter. Hiervoor was dat geen optie, kokken, wurgreflex… ik zag geen verbetering.

Meer beleg op het brood (appelstroop, zacht smeerspul) zorgt weer voor kokken, rillen, overgeven.

Banaan gaat er in inimini stukjes in. Grotere stukken is weer kokken enz.

Hij kauwt niet, slikt dingen zo door. Tenzij je eten “aangeeft” aan zijn mondhoeken, dan kauwt hij wel en werkt hij het eten zelf met zijn tong naar de zijkant. Hij kà n het dus wel. We kunnen sinds een week potjes van 8 maanden eten van Olvarit zonder extra water en pureren. Maaar kleine hapjes en aan een kant van de mond aangeboden.

Hij exploreert sowieso erg weinig met dingen in zijn mond stoppen. Aan de ene kant een zegen, maar misschien slaat hij die fase per ongeluk over?

Bij het CB had de KA het over een consult bij de logopedist. Maar meer een losse opmerking.

Ik heb hier eerlijk gezegd wel oren naar. Ik wil nu wel eens, zo toegespitst op J, weten tot hoever ik kan gaan (blijven aanbieden klinkt nl heel leuk, tot je je kind 4 keer achter elkaar bijna ziet stikken… en weinig verbetering ziet) en hoe ik hem beter op weg kan helpen.

Hebben mensen hier daar ervaring mee? Geeft een HA je makkelijk een doorverwijzing voor zoiets? Heb je er daadwerkelijk wat aan gehad?

Ik heb de logopedische sites gelezen en kan me in veel vinden. Maar ik mis net dat even mijn hand vasthouden als meneer weer dreigt te stikken en wat persoonlijke handreikingen.

Zijn hier veel kinderen die rond deze leeftijd nog zo’n moeite hadden met kauwen?

Ik zou gewoon eens met de HA overleggen…sommigen zijn heel makkelijk met doorverwijzen, anderen veel moeilijker. Geen idee hoe jouw HA is, maar bij zo’n kleintje zou ik het zekere voor het onzekere nemen.



Geen idee of Jinthe wel kauwt, ik geloof het niet…het is meer sabbelen en dan slikken of direct slikken. Geen idee ook of ze op deze leeftijd al moeten kauwen? Het heeft bij Jinthe, zoals je weet, in ieder geval ook flink lang geduurd voordat ze stukjes weg kreeg ed, maar inmiddels gaat dat goed, hier is het dus zeker zo dat oefening hielp (en ook Jinthe is meerdere keren zowat gestikt, ik vond het ook niets…daarom heel langzaam opgebouwt, dat beviel mij het beste).

Ben toch benieuwd wat Jinthe allemaal eet inmiddels (ongepureerd)?

Ga morgen naar de HA voor wat anders, vraag ik het meteen even of we in aanmerking komen voor een doorverwijzing.

Heb je al veel geoefend? Of krijgt hij maar sinds kort echt vaste voeding/vaste stukjes?

Het oefenen met vaste voeding zorgt ervoor dat het kauwen steeds beter gaat. Kokhalzen hoort erbij, zeker in het begin, maar het moet met oefenen wel steeds beter gaan. Als ik jouw verhaal lees, zou ik wel om een verwijzing vragen.



Het is namelijk geen ‘zegen’ als kinderen geen dingen in de mond stoppen. Dit hoort namelijk wel bij de ontwikkeling en heeft ook een functie: het aftasten van dingen, verminderen van de gevoeligheid in de mond en het verplaatsen van de kokhalsreflex naar achteren. (bij baby’s ligt dit voorin de mond, bij volwassenen achterin de mond)



Het is altijd goed om een deskundige te laten kijken naar de mondmotorische functies en de gevoeligheid van het mondgebied.

Ga dan wel op zoek naar een logopedist die gespecialiseerd is in pré-verbale logopedie.



Kokhalzen is geen fijne ervaring en als een kind dit continu ervaart bij het eten van vaste voeding, dan kan het vaste voeding ook gaan weigeren.



Goed dat je erover nadenkt en stappen wil ondernemen! :thumbup:

@marietje wrote:

Ben toch benieuwd wat Jinthe allemaal eet inmiddels (ongepureerd)?


Fruit en groente eet ze alleen maar gepureerd, maar potjes vanaf 8 maanden gaan meestal wel goed, dus wat stukjes kan wel. Brood gaat inmiddels (meestal ;)) ook goed en verder Nijntje koekjes, soepstengels en rozijntjes. En van de week heeft ze zelf macaroni-achtige dingen gegeten (paar van mijn bord ;)).

Nienke: harde dingen durf ik dus echt niet te geven, als koekjes en soepstengels :oops: . heb wel rijstwafel geprobeerd, hij begon nog net niet te huilen en kokte het er zo uit. Heb je eerst ook echt stukjes soepstengel gegeven, inimini, of regelt ze het zelf een beetje?

Zachte dingen gaat wel steeds beter. Fijn dat Jinthe het steeds beter oppakt… idd maar inimini stapjes met inimini stukjes dan.



Pé: bedankt voor je verhaal. Ik oefen wel, maar met kleine stapjes. heb dus een maand natte boterham gegeven, toen droge en nu met boter. Maar gister had hij een 8 maanden potje op, daar zaten dan ineens weer bonkjes aardappel in. Die slikt hij zo heel door. Kokt hij niet, dan zie je aan zijn gezicht dat het niet lekker voelt om zo’n bonk door te slikken. Maar gaat dat lampje ooit branden dat je dus moet gaan kauwen? Als ik het aan de zijkant in zijn mond stop lukt het dan weer wel.

Zelf hapjes laten pakken en in de mond stoppen gaat het best, maar dat valt niet mee met priegelplakhapjes.

Hij heeft wel wat geprobeerd met tastzin, maar is fijnmotorisch behoorlijk vlot. Dan heb je je tastzin van je mond minder nodig om dingen uit te zoeken, omdat dat met je vingers ook lukt.



De HA vond het vandaag nog geen reden om door te verwijzen. Er zit vooruitgang in en hij denkt dat het in de mond stoppen misschien alsnog weer komt…

Ik oefen maar gestaag door en haal het maar aan als ik weer bij een KA zit. Op het werk zitten ook wel logopedisten, die schiet ik dan wel aan.

Bedankt voor jullie reacties!

Ik ben ook niet met die harde dingen begonnen. :wink: Ook dat heb ik langzaam opgebouwd. De Nijntje-koekjes lossen zowat op in de mond, veel makkelijker dan rijstewafels, ben daarom daar mee begonnen (of eigenlijk meer daarnaar toe overgestapt). Soepstengels eet ze pas sinds een week of twee. Ze krijgt een halve soepstengel (meestal twee halve: in iedere hand één ;)) en bijt er zelf netjes stukjes vanaf. Soms zijn ze wat te groot, maar meestal gaat het goed. Volgens mij kauwt ze niet, maar sabbelt ze tot het zacht is en slikt het dan door?





Als je twijfels houdt, zou ik niet al te lang wachten met weer terug gaan naar je HA, hoor! :slight_smile:

hmm Marietje, ik heb 2 totaaaal verschillende kinderen op eet-vlak.



R at met 9 maanden nog potjes van 6 maanden, en ik moest niet denken iets zelfgemaakts in dat giegeltje te duwen. Meneer had aandelen olvarit. rond de 10 maanden at hij minimaal brood maar hij at het. Kokhalzen tot blauw aanlopen, en daarna resoluut eten weigeren. Flesjes en papjes daar en tegen vlogen erin. Fruit, prima zolang de staafmixer er eerst maar kennis mee had gemaakt.



P daar en tegen, die eet echt veel. met 7 maanden at die al 2 boterhammen. Hij eet nu frietjes, zelfs kroketjes in stukjes, gekookte groenten, zelfs vlees in kleine stukjesg gesneden.

Echt totaal 2 verschillenden dus. Bij R is het vanzelf goed gekomen. De tijd deed zijn wurgreflex naar achteren verplaatsen, en dat was wat hij nodig had om te gaan eten, het heeft echter wel tot ruim over het jaar geduurd voor hij met de pot mee kon, omdat hij dus zo kokte.



Maar als je op je werk ook logo’s hebt, waarom mail je dan niet naar je werk joh? Dat is dan toch jouw secundaire arbeidsvoorwaarde hihi… Als P vlekjes heeft, ga ik naar mijn baas, jij naar jouw werk met dit soort vragen… gewoon vragen hoor… die gedachtes maken je onrustig.