Hoi,
A.s. donderdag moeten we naar de gynecoloog omdat ons kindje (nog steeds) in stuit ligt. Heb van de VK een lijst gekregen die ik aan de gynecoloog moet afgeven… maar ik zou zo graag al die betekenissen eens willen weten. Weet iemand waar je zo’n lijst met betekenissen kutn vinden?? Heb heel wat afgegoogeld maar kan niets vinden.
Zou je de afkortingen hier eens kunnen posten ?
Als je het wilt weten moet je morgen gewoon even de VK bellen. Ze kan je dat zo vertellen.
@Mutti wrote:
Als je het wilt weten moet je morgen gewoon even de VK bellen. Ze kan je dat zo vertellen.
Ja precies mijn idee, gewoon even navragen…
Ja, zet ze hier eens neer!
Met z’n allen weten we denk ik veel en veel van die termen zijn relatief makkelijk af te leiden voor degenen die Latijn gehad hebben .
Ik ken idd ook wat termen, dus barst los!
Uitleg zwangerschapskaart
Er blijken veel vragen te zijn over de zwangerschapskaart en over de betekenis van alles wat erop staat. Ik loop de kaart met jullie door en bespreek alle gegevens.
Naam, adres et cetera
Behalve dat we willen weten hoe je heet en waar je woont zodat we je kunnen bereiken, willen we ook graag weten of je getrouwd bent of niet. Als je samenwoont moet je namelijk de erkenning van de baby op tijd regelen. We willen graag weten wat voor beroep jij en je partner uitoefenen. Als dat een beroep is dat risico’s met zich meebrengt (je maakt bijvoorbeeld röntgenfoto’s) dan kunnen we daar onze voorlichting op aanpassen. We willen je lengte en gewicht weten zodat we een BMI kunnen berekenen. BMI staat voor body mass index. Een gezond BMI ligt tussen de 20 en 25. Als het hoger is dan 29 kom je waarschijnlijk in aanmerking voor extra onderzoek. Je hebt dan namelijk meer kans om zwangerschapssuiker te krijgen.
Medische gegevens
We willen weten of je ooit een uitstrijkje hebt laten maken (PAPP smear) en wat de uitslag daarvan was. Verder de naam van je huisarts zodat we eventueel contact kunnen opnemen en na de bevalling een brief kunnen schrijven zodat deze ook op de hoogte is van hoe het allemaal is gegaan. We willen weten of je ernstig ziek bent geweest. Sommige ziekten zijn van dien aard dat je beter af bent bij de gynaecoloog, deze kan dan samen met een andere specialist jouw zwangerschap veilig begeleiden. Hierbij moet je denken aan ernstige hart- of longziekten en diabetes. Ook willen we weten of je bent geopereerd, of je daarbij bloedtransfusies hebt gehad en hoe je hebt gereageerd op narcose. Of je allergisch bent is belangrijk om te weten, zeker bij astma en hooikoorts, omdat je kindje dan ook een hoger risico daarop heeft. Met intoxicaties worden roken, alcohol en drugs bedoeld. We willen weten of je medicijnen (hebt) gebruikt zodat we na kunnen gaan of deze veilig zijn in de zwangerschap. Ook willen we weten of je ooit een SOA hebt gehad, sommige SOA ’s kunnen terugkomen in de zwangerschap en soms moet dat behandeld worden of moeten we daarbij een bepaald beleid voeren. Ook willen we weten of je ooit een minder leuke seksuele ervaring hebt gehad. Nare herinneringen kunnen bovenkomen in de zwangerschap en tijdens de bevalling. Als we ervan weten houden we er zeker rekening mee, door met jou te praten hoe we je het best kunnen begeleiden, bijvoorbeeld ook met inwendig onderzoek tijdens de bevalling. Als je al last hebt van spataderen (varices) of aambeien(haemmorhoiden) dan ben je er in de zwangerschap waarschijnlijk extra gevoelig voor. Daar maken we ook een aantekening van. HSV1 betekent of jij of je partner last hebben van een koortslip. Cystitis is blaasontsteking. Als je dit al vaker hebt gehad moet je in de zwangerschap extra opletten, want door de hormonen ben je ook hier gevoeliger voor. Rubella is rode hond, als je bent gevaccineerd of je hebt de ziekte zelf gehad, dan heb je beschermende antistoffen. Varicella: of je waterpokken hebt gehad.
We willen weten of er in de familie tweelingen voorkomen (gemelli), tuberculose, aangeboren of erfelijke afwijkingen (congenitaal), diabetes (suikerziekte) en hypertensie (hoge bloeddruk). We willen weten of je vaker zwanger bent geweest, of je miskramen hebt gehad (spontane abortus, sp.ab.) of een abortus (abortus provocatus lege artis, afgekort als apla of als ab.prov.). Ook of je daarbij veel bloed hebt verloren en hoe lang je zwanger was toen het gebeurde. Ook hoe vorige bevallingen zijn geweest vragen we helemaal uit.
Verloskundig gedeelte
EDLM: eerste dag van de laatste menstruatie reg/irreg: had je een (on) regelmatige menstruatiecyclus.
A terme datum: datum waarop je bent uitgerekend.
Met RR wordt de bloeddruk bedoeld.
Oedeem betekent vocht vasthouden als er alb + staat, betekent dit dat er eiwit in de urine zit, red + geeft aan dat er suiker in de urine zit.
Amenorroe betekent het aantal weken en dagen dat je zwanger bent.
Hoogte fundus = hoogte van de baarmoeder, we meten dit vanaf vaste punten, het schaambot(S) en de navel(N) en het xyphoid(X) = puntje wat je onder aan je borstbeen voelt.
Cm/symf. Geeft de hoogte van de baarmoeder in cm weer.
Ligging: geeft aan hoe de baby ligt, vanaf 28 weken kan de verloskundige goed voelen hoe je baby in de baarmoeder ligt, daarvoor voelt ze vaak wel dat er een kind inzit, maar kan nog niet zeggen waar het hoofdje of de billetjes liggen. Dit wordt weergegeven als ball+( betekent ballotement). Later zal de verloskundige op de kaart aangeven of het hoofdje wel of niet is ingedaald. Je vindt dan de volgende afkortingen: C staat voor caput=hoofdje : (soms wordt de letter h gebruikt, van hoofdje)
Cbbbi betekent Caput bewegelijk boven bekken ingang: hoofdje is nog niet ingedaald.
Cbibi = hoofdje bewegelijk in bekken ingang:hoofdje is stukje ingedaald.
Cvibi = caput vast in bekkeningang: hoofdje volledig ingedaald.
CIF betekent Caput in Fundo m.a.w. het hoofdje ligt boven = stuitligging.
Cort.: staat voor cortonen, geeft aan of het hartje gehoord is.
Bloeduitslagen
Als laatste is er nog een kolom Hb=ijzergehalte, de paraaf wie je onderzocht heeft en over hoeveel weken je terug moet komen = revisie
Bloeduitslagen:
Bloedgroep en resusfactor, Hb: hemoglobine, dit betekent ijzergehalte van het bloed. MCV (mean cell volume, zegt ook iets over de ijzerstatus van je bloed) en ht (haematocriet) zegt ook iets over de ijzerstatus. Gluc (glucose) de hoeveelheid suiker in je bloed. HbsAg: of je ooit hepatitis (leverziekte) hebt gehad. TPHA: of je lues/syfilis hebt gehad. HIV: of je het Aidsvirus hebt.
Uitleg van de zwangerschapskaart:
Kolom 1 en 2 spreken voor zich. Kolom3: RR is de afkorting voor bloeddruk.
Kolom 4: oedeem = vocht vasthouden kolom 5: hier staan de stoffen die in de urine kunnen voorkomen, als er alb + staat, betekent dit dat er eiwit in de urine zit, red + geeft aan dat er suiker in zit.
Kolom 6 amenorroe= aantal weken dat je zwanger bent.
Kolom 7 Hoogte fundus = hoogte van de baarmoeder, we meten dit vanaf vaste punten, vroeg in de zwangerschap wordt opgeschreven waar de baarmoeder zich bevindt tussen het schaambot(S) en de navel(N).
Bij 16 weken hoort de baarmoeder bv. op 1/3 van het schaambot (symfyse) en je navel te staan, dit wordt opgeschreven als 1/3 SN Bij 24 weken staat de baarmoeder ongeveer ter hoogte van de Navel (N) en na de 24 weken meten we de afstand tussen Navel en Xyphoid (= puntje wat je onder aan je borstbeen voelt) Bij 28 weken is die afstand bv. ¼ Navel (N) Xyphoid(X) dus ¼ NX
Kolom 8 geeft de hoogte van de baarmoeder in cm weer.
Kolom 9 geeft aan hoe de baby ligt, vanaf 28 weken kan de verloskundige
goed voelen hoe je baby in de baarmoeder ligt, daarvoor voelt ze vaak wel dat er een kind inzit, maar kan nog niet zeggen waar het hoofdje of de billetjes liggen. Dit wordt weergegeven als ball+. Als de verloskundige voelt hoe de baby ligt zal ze dat weergeven met een figuurtje als hiernaast , dit betekent hoofdje beneden en de rug rechts. Later zal de verloskundige op de kaart aangeven of het hoofdje wel of niet is ingedaald. Je vindt dan de volgende afkortingen: C staat voor caput=hoofdje bv. Cbbbi betekent Caput bewegelijk boven bekken ingang,(hoofdje is nog niet ingedaald). Cbibi = hoofdje bewegelijk in bekken ingang(hoofdje is stukje ingedaald) Cvast = hoofdje volledig ingedaald en CIF betekent Caput in Fundo m.a.w. het hoofdje ligt boven = stuitligging.
Kolom 10 geeft aan of het hartje gehoord is.
Als laatste is er nog een kolom Hb=ijzergehalte, de paraaf wie je onderzocht heeft en over hoeveel weken je terug moet komen.
Ik snap niet zo goed waarom mensen internet afstruinen en naar dingen gaan zoeken, terwijl je zo makkelijk de vk kunt bellen en ze ongetwijfeld direct antwoord zal geven op je vragen.
Weg onzekerheid, geen foute informatie en je weet zeker wat je wilt weten. Dus niet moeilijk gaan doen en gewoon bellen en vragen wat je wilt weten en klaar ben je. Zo simpel is het.
@Mutti wrote:
Ik snap niet zo goed waarom mensen internet afstruinen en naar dingen gaan zoeken, terwijl je zo makkelijk de vk kunt bellen en ze ongetwijfeld direct antwoord zal geven op je vragen.
tis toch makkelijk even na te vragen op kok zulke dingen.
Daar zou ik persoonlijk mijn verlosk niet mee lastig vallen.
als iedereen zomaar te pas en te onpas voor zulke dingen belt lijkt me niet de bedoeling hoor.
En nog beter is om meteen te vragen als je verl kundige de dingen aan het invullen is. Ik keek meestal wel mee en vroeg meteen als me iets niet duidelijk was.
@Mutti wrote:
Ik snap niet zo goed waarom mensen internet afstruinen en naar dingen gaan zoeken, terwijl je zo makkelijk de vk kunt bellen en ze ongetwijfeld direct antwoord zal geven op je vragen.
Weg onzekerheid, geen foute informatie en je weet zeker wat je wilt weten. Dus niet moeilijk gaan doen en gewoon bellen en vragen wat je wilt weten en klaar ben je. Zo simpel is het.
Nou, mijn verlos ziet me aankomen als ik steeds bel om te vragen wat een afkorting betekend!
En heel het internet afstruinen is ook weer wat overdreven hoor, ik typ zwnagerschapskaart in op google en ik heb het antwoord…

Mijn vk heeft liever dat ik bel, dan dat ik het aan een leek vraag of op internet ga struinen en foute informatie vindt (wat vaak zo is). Hier heb je telefonisch spreekuur 's morgens waarbij je zonder urgentie kunt bellen. Voor oa. zulke dingen is dit spreekuur bedoeld. Ik zou niet accuut de telefoon pakken, zo urgent is het ook weer niet, maar gewoon op dat spreekuur bellen of het gewoon vragen aan de gyn die dag.
Vragen stellen hier op KOK vind ik ok, maar medische vragen stellen en antwoorden geven niet. Een arts, vk, een verpleegkundige kan al niet eens op afstand een diagnose stellen, laat staan een leek van KOK (dat is toch wat we zijn op dit gebied). Niet doen en gewoon degenen bellen die er verstand van hebben als je het wilt weten.
Kom op zeg, het zijn gewoon wat afkortingen! :shock: En verpleegkundige ben ik maar hier is niks medisch aan hoor, gewoon de standaard afkortingen van de zwangerschapskaart.
@Fryskefaam wrote:
Kom op zeg, het zijn gewoon wat afkortingen! :shock: En verpleegkundige ben ik maar hier is niks medisch aan hoor, gewoon de standaard afkortingen van de zwangerschapskaart.
Eens
@Mutti wrote:
Mijn vk heeft liever dat ik bel, dan dat ik het aan een leek vraag of op internet ga struinen en foute informatie vindt (wat vaak zo is). Hier heb je telefonisch spreekuur 's morgens waarbij je zonder urgentie kunt bellen. Voor oa. zulke dingen is dit spreekuur bedoeld. Ik zou niet accuut de telefoon pakken, zo urgent is het ook weer niet, maar gewoon op dat spreekuur bellen of het gewoon vragen aan de gyn die dag.
Vragen stellen hier op KOK vind ik ok, maar medische vragen stellen en antwoorden geven niet. Een arts, vk, een verpleegkundige kan al niet eens op afstand een diagnose stellen, laat staan een leek van KOK (dat is toch wat we zijn op dit gebied). Niet doen en gewoon degenen bellen die er verstand van hebben als je het wilt weten.
Helemaal mee eens…ik zie hier vaker van die vragen staan en snap dan niet waarom men het hier van de ‘leken’ wil weten terwijl de
deskundigen gewoon snel je vraag zou kunnen beantwoorden. Zo simpel als dat is het…lijkt mij.