lekker recept uiensoep

Mijn vader heeft nogal veeeel uien ingeslagen!

Nu wil ik van de week eens een lekkere uiensoep maken!! wie heeft hier een heerlijk recept voor!

Ik!



Een recept met steranijs. Heerlijk en echt net even anders :thumbup:







Ingredienten:



750 gr. uien

1 liter runderbouillon

50 gr. (room-)boter (ongezouten)

rode wijn-azijn

3-4 steranijsjes

laurierblaadje

tijm

zout & peper

Bereiding:

Pel de uien, en snij ze in ringen. Smelt de boter in een flinke braadpan, en fruit hierin de uien beetje bruin. Doe de steranijs erbij, samen met een scheut azijn. Lekker laten stoven in de braadpan, gedurende een uurtje.



Dan de steranijs eruit vissen, en het laurierblaadje, samen met wat tijm en peper in de pan.



Weer een uurtje of zo laten stoven.



Tenslotte de runderbouillon erbij, en op laag vuur, zonder deksel, nog even laten pruttelen.



Laurierblaadje eruit, en serveren met geraspte kaas.



Verrassend zoete soep, met een anijs aroma. Heel apart, meer erg lekker!

Ik hou niet van anijs…

Dan zal ik dit niet lekker vinden denk ik?

@Ingrid28 wrote:

Ik hou niet van anijs…

Dan zal ik dit niet lekker vinden denk ik?




Misschien juist wel. Maar je kunt ze ook gerust eruit laten hoor.

ik doe heel eenvoudig, maar wel jamm jamm



bak een berg uien in ringen in een beetje boter of olie (een paar teentjes knoflook erbij als je dat lekker vind)… als ze iets verder door zijn als glazig, dus een beetje bruin worden, dan doe je er wat bloem overheen met een theezeefje (zodat het meteen gezeefd is en mooi verdeeld strooit). Blijven roeren nu. Nog even bakken. Dan in een pan bouillon gooien, en blijven roeren. Het bind een beetje door de bloem.

Serveren met stokbrood met gesmolten kaas (of wat het hier goed doet is kaas door de soep raspen, en stokbrood kruidenboter erbij geven).

Deze is wel zooooo lekker :drool:



Ik weet wat ik dit weekend ga maken :smiley:



Het geheim van Jamie Oliver’s lekkere uiensoep is de ontzettend lange kooktijd van de uien waardoor de suikers in de uien karameliseren zoals Jamie zegt: “tot een ongelooflijke zoetheid”. Ongelooflijk zoet is ietwat overdreven: het is geen suikerbiet waaruit je suiker distilleert, maar de extra smaak die het geeft aan de uiensoep is wat een uiensoep anders maakt dan “uien gekookt in water”.



Recept uiensoep met kaas

•een goede klont boter

•olijfolie

•een goede handvol verse salieblaadjes, 8 blaadjes apart houden voor de garnering

•6 teentjes knoflook, gepeld en geplet

•5 rode uien, geschild en in plakjes gesneden

•3 grote witte uien, geschild en in plakjes gesneden

•3 sjalotten, geschild en in plakjes gesneden

•300 gram prei, gewassen en gesneden

•zeezout en versgemalen zwarte peper

•2 liter hete rundvlees-, kip-of groentebouillon

•8 plakjes van oud brood van goede kwaliteit van de bakker, 2cm dik gesneden

•200 gram vers geraspte Cheddar kaas

•Worcestershire saus



Hoe maak ik uiensoep

1.Doe de boter, 2 scheuten olijfolie, de salie en de knoflook in een pan met antiaanbaklaag en dikke bodem. Roer alles door elkaar en voeg er de uien, sjalotten en prei aan toe. Breng op smaak met zout en peper.

2.Doe een deksel op de pan en laat op een zeer laag vuur 50 (vijftig) minuten zachtjes koken. Doe na 30 minuten het deksel van de pan. Zorg ervoor dat de groenten niet teveel verkleuren: de bedoeling is dat de uien na 50 minuten zacht en goudbruin zijn. Roer zo nu en dan om zodat er niets aan de bodem gaat plakken.

3.Als de uien en prei mooi zacht zijn, voeg je de bouillon toe, breng aan de kook, draai het vuur lager en laat gedurende 10 tot 15 minuten sudderen.

4.Je kunt eventueel het vet van het oppervlak afromen, maar Jamie Oliver doet dat lekker niet voor de extra smaak en wel, het is bovendien minder werk.

5.Verwarm de oven of grill voor op maximum en toast je sneden brood aan beide zijden.

6.Proef de soep en breng verder op smaak indien nodig. Als de smaak perfect is, schep je de soep in individuele vuurvaste kommen en zet ze op een bakplaat.

7.Scheur en leg het geroosterd brood over elke kommetje zodat het past als een deksel, al dan niet een beetje in de soep gedrukt.

8.Bestrooi met wat geraspte Cheddar kaas en besprenkel met een beetje Worcestershire saus.

9.Dep de overgebleven salieblaadjes in olie, laat afdruipen en leg bovenaan elke snede brood met kaas.

10.Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven of onder de grill tot de kaas begint te smelten en op te borrelen: let op dat de kaas niet verbrand!



Jamie Oliver serveert zijn uiensoep van zodra de kaas begint te borrelen, wees voorzichtig als je het uit de oven haalt en op tafel zet: de kommetjes zijn heet!

@~chantal~ wrote:

ik doe heel eenvoudig, maar wel jamm jamm



bak een berg uien in ringen in een beetje boter of olie (een paar teentjes knoflook erbij als je dat lekker vind)… als ze iets verder door zijn als glazig, dus een beetje bruin worden, dan doe je er wat bloem overheen met een theezeefje (zodat het meteen gezeefd is en mooi verdeeld strooit). Blijven roeren nu. Nog even bakken. Dan in een pan bouillon gooien, en blijven roeren. Het bind een beetje door de bloem.

Serveren met stokbrood met gesmolten kaas (of wat het hier goed doet is kaas door de soep raspen, en stokbrood kruidenboter erbij geven).




dat klinkt makkelijk en heerlijk ! hie rhelaas 2 kinderen die gruwelen van uien :silenced: maar misschien dat ze het wel lusten als ik gewoon niets zeg hahaha



doe je er geen balletje ofzo in? vermicelli?

Welke bouillon gebruik je?

En hoeveel bloem?

en hoeveel uien?



Zo meer vragen heb ik nie! :mrgreen:

Met zoveel uien zou ik een flinke pan hachee hebben gemaakt, maar dat was niet het antwoord op je vraag he :wink: ?