koude schotel

wie heeft er wat leuke recepten voor het maken van een koude schotel?



(ik koop het normaal kant en klaar bij de slager, maar nu wil ik het zelf maken)

Ehm koude schotel wat?

Ik heb tal van recepten voor koude gerechten, ik vind vooral pasta en couscoussalades lekker.

nee tis voor een brabander, die kunnen geen speciale dingen haha

ik wel hoor…gewoon een oerhollandse gerecht, aardappels, vlees en zo…

@Gab wrote:

nee tis voor een brabander, die kunnen geen speciale dingen haha

ik wel hoor…gewoon een oerhollandse gerecht, aardappels, vlees en zo…
Ik ben ook een brabander en wij noemen het ook zo, maar het is eigenlijk een huzarensalade :wink:

ja maar nu heb ik nog geen recept :mrgreen:



HELLLPPPP



heb gezegd dat ik kon koken :wink:

maar koude schotel nog nooit gedaan :angel:

Rolmops

Gekookte bietjes

Augurken

Appel

Aardappelen

Yogurt

Mayonaise

Mosterd

Peterselie



Aardappelen, appel, en bietjes in gelijke blokjes snijden

Yogurt mayo mosterd en peterselie erdoor mengen, augurken fijn hakken en erdoor roeren

Haring in reepjes snijden en erdoor roeren

Gab op smulweb staan altijd hele lekkere dingen, daar kun je ook zoeken op koude gerechten en schotels dacht ik…

lekker gevulde eitjes e.d :drool:

heerlijk toch altijd, die taalbarriere’s! Kouw sjottel :drool: :drool:



(ik zou alleen een beetje kunne reproduceren hoe je een vega koude schotel maakt, maar datis natuurlijk niet echt de echte…)

mmmm :drool: kouwe schotel wordt echt weer tijd met deze lente in verschiet.





moet zeggen dat mijn hele familie het altijd zelf maakt maar ik eigenlijk totaal geen idee heb wat er allemaal doorheen gaat.



zoweizo:



mayo

aardappelen

uitjes

rundvlees

mexico melange



zou eens googlen denk dat je wel wat vindt :think:

:lol: :lol: :lol:



Ik dacht echt he wat?! En toen zei je ook nog dat er aardappels en vlees in moet en toen wist ik het helemaaal niet meer, maar je bedoelt gewoon huzarensalade, zeg dat dan :roll:

Ik kan je er niet aan helpen, lus ik nie :wink:



Succes ermee!

Heb lekker zitten googlen… maar ook asperges met ham :think:

maar ik ga gewoon lekker naar de slager :liar:

en dan zeggen …Home made by me :angel:

@Gab wrote:

.Home made by me :angel:




Gewoon op een (eigen) schaal presenteren, ‘versieren’ met extra (gekookt) ei in partjes, plakjes tomaat, komkommer etc etc. Lekker de kids laten helpen, ziet het er helemaal zelfgemaakt uit :thumbup:



En idd… volgende keer gewoon huzarensalade roepen, zijn er veeeel meer mensen die weten wat je bedoelt :mrgreen:

haha een koude schotel in België is gewoon een schotel met allemaal koud beleg, aardappeltjes, groente en zo erop :lol:

Daarvoor moet je van beneden de rivieren komen hè.

Kouw sjottel dus :mrgreen:



Eigengemaakte limburgse koude schotel

Ingrediënten voor 6 personen

  • 3 kilo aardappels ( vastkokende )
  • 500 gram soepvlees ( bouillonvlees )
  • groot blik erwten met wortelen ( 850 ml. )
  • 100 gr. fijn gesnipperde ui
  • 100 gr. fijn gesnipperde augurk
  • 50 gr. kleine zilveruitjes ( 1 x doormidden gesneden )
  • 1/2 liter slasaus
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 1 rundvleesbouillonblok
  • zout en peper



    VOOR DE GARNERING
  • 50 ml slasaus
  • 3 eieren ( hard gekookt )
  • 2 tomaten
  • 2 grote augurken
  • nog wat zilveruitjes
  • paprikapoeder



    Hulpmiddelen

    2 pannen, hele grote kom , vergiet, grote schaal



    Voorbereiding
  • zet het soepvlees op met 1 liter water en doe het rundvleesbouillonblok erbij, breng aan de kook, schep het schuim eraf en laat het 3 uur trekken ( door het rundvleesbouillonblok krijgt het soepvlees wat meer smaak ), uit de pan en laten afkoelen
  • schil de aardappels en kook ze gaar met wat zout, giet ze af en laat ze afkoelen
  • kook de eieren hard
  • deze 3 dingen kun je eventueel ook al daags van te voren doen



    Bereidingswijze
  • doe de aardappels in een grote kom ( heb je niet zo´n grote kom gebruik dan je soeppan ) en prak ze in stukken of doe zoals ik doe, knijp ze met je handen fijn, het moet wel geen puree worden.
  • pluk het soepvlees in stukjes ( vet ertussen uithalen ) zodat je losse sliertjes hebt, zorg dat de slierten niet te lang zijn

    -laat de erwten met wortels uitlekken in vergiet en snij de wortels klein

    -doe het soepvlees, erwten met wortels, fijgesnipperde ui, augurk en zilveruitjes bij de aardappelen en meng goed door elkaar

    -voeg de slasaus, paprikapoeder en wat zout en peper toe en meng weer goed door elkaar
  • schep nu alles op een grote schaal



    GARNERING
  • giet de 50 ml. slasaus erover en strijk met de bolle kant van een lepel het helemaal uit zodat de koude schotel bedekt is met een laagje saus
  • pel de eieren en verdeel ieder ei in 8 partjes
  • iedere tomaat ook in 8 partjes
  • snij iedere augurk doormidden en snij iedere helft 4 maal in zodat je er een waaier van kan maken

    -kijk naar de foto en je ziet hoe het erop is gelegd, vergeet de zilveruitjes niet
  • als je klaar bent bestrooi het geheel met wat paprikapoeder

    ZET HET AFGEDEKT ZEKER 2 UUR IN DE KOELKAST; KOUDE SCHOTEL IS HET LEKKERST ALS HIJ OOK ECHT KOUD IS.



    smakelijk eten!!!



    Serveertips

    Gewoon puur is hij al heerlijk maar je kunt er natuurlijk altijd stokbrood en een salade bij doen, of gebruik het bij een buffet.

ja ik ben off. geen brabander :mrgreen:

judith bedankt voor je recept, ga het zeker proberen in de zomer !



Maar vanavond koop het gewoon :silenced:



Op naar de slager haha

Haha, ik ben van oorsprong Limburgse, maar ben er ook al weer 9 jaar weg.



Die van de slager is ook heerlijk hoor.