Gehaktballen in tomatensaus.

Ik ben niet echt een keukenprinses en heb dit nog nooit klaar gemaakt… dus nu vraag ik me af hoe ik er aan moet beginnen! :oops:

uuhmmm…blikje Unox :think:



geintjuhhhh 8)



Ik zou iets maken met een basis van sugocasa (grand italia) ofzo. Helemaal verse tomatensaus zou ik ook niet zo 1-2-3 weten geloof ik. Maar er zijn vast veel keukenprinsessen op KoK :mrgreen:

mijn recept maak ik als volgt:



Nodig: Anderhalve kg gehakt, 2 eieren, 3 bechuiten, peper en zout, (alles mengen)



5 sjalotjes, 1 teentje look, 2 wortelen, 1 selder, 3 blikken gepelde tomaten, 4 blokjes groentebouillon, laurier en tijm.



Balletjes in de gewenste dikte rollen.

Water koken, balletjes erin doen. Als ze boven komen drijven, zijn ze gaar. uitscheppen en in een glazen kom doen.



Saus:

sjalotjes glazig stoven, look fijn snipperen

worteltjes in schijven snijden, selder in kleine stukjes snijden en dan alles toevoegen bij de sjalotjes.

bouillonblokjes toevoegen (in wat water opgelost, maar niet te veel water nemen één kopje max),

gepelde tomaten erbij doen, laurier en tijm eveneens.

op een zacht vuurtje gedurende 1 u laten pruttelen, af en toe eens roeren.

na dat uur, mixen.

klaar !



Over de balletjes gieten en smakelijk eten !!!



liefs

Gerda

Gerda, dankjewel, daar kan ik wel iets mee!! :dance: :thumbup:

Ik zal zo meteen eens kijken welke ingrediënten ik allemaal in huis heb.

Worteltjes doen wij er nooit bij geloof ik… :think: maar dat hoeft ook niet hé?

Wat ik me wel af vraag, 4 bouillonblokjes, da’s toch erg veel?? :think:

Versie 1… zoals hij door de vrouwen in mijn familie wordt gemaakt :wink: En het is een recept waar je of van houdt, of van gruwelt… Wij vinden het allemaal super, mijn vriend ook… Maar sommige tantes van mij die moeten er niet aan denken :wink:



Ingrediënten:


  • gehakt
  • eidooier
  • paneermeel
  • groentenbouillon
  • boter
  • bloem
  • tomatenpuree
  • zout
  • cayennepeper



    Werkwijze:


  • gehakt aanmaken met eidooier en paneermeel, ballen draaien van het gehakt.
  • gehaktballen gaar bakken.
  • Ondertussen béchamelsaus maken met de groentenbouillon. Ik doe: 80 gram boter laten smelten, als het gesmolten is van het vuur af er 80 gram bloem doorheen doen. Weer op vuur zetten, als het een beetje begint te bakken, van het vuur af 1liter groentenbouillon erdoorheen roeren. WEer op vuur zetten.
  • Potje tomatenpuree bij de saus doen.
  • Laten doorkoken, kruiden met zout en cayennepeper.
  • Gehaktballen in de saus doen en nog even doorwarmen.



    Lekker met puree en champignons.

Versie 2… Anders, maar zeker ook erg lekker:



Ingrediënten


  • gehakt
  • 2 uien
  • 2 a 3 teentjes knoflook
  • 1 appel
  • 1 ei
  • 1/2 l gezeefde tomaten
  • paneermeel
  • laurierblad
  • basilicum
  • 2 theelepels suiker
  • zout en peper



    Werkwijze


  • Maak het gehakt aan en rol er gehaktballen van.
  • snipper de ui
  • bak de ballen rondom bruin in de pan en neem uit de pan.
  • fruit de ui in de braadboter. Pers er de knoflook bij en rasp er de appel over. Laat samen met laurierblad, suiker en basilicum kort bakken.
  • voeg de tomaten toe en breng de saus aan de kook.
  • leg de gehaktballen in de saus en laat ca. 10 min. stoven
  • breng op smaak met zout en peper

als ik dat eet is het zelden en dan trek ik een blikje open :stuck_out_tongue:

gehaktballen in tomatensaus uit blik :sick: Ik kan me gewoon niet voorstellen dat dat te eten is… :sick: Net als ragout :sick:

@Vicky: Nou ik vind het niet vies hoor smaakt best goed.



zet ze ook wel eens 's avonds op tafel zodat je ze lekker kunt eten met een prikkertje :slight_smile:

op de site van AH, bij de recepten, zoeken op Istanballen :drool: