Geen idee wat ik hiermee wil hahahaha

Tja, ik weet niet echt hoe ik moet beginnen.Uhmmm…I.S. is nu 4,5 jaar. Zij mag van mij nog niet alleen oversteken, niet alleen naar de speeltuin gaan (straat achter ons huis). Ze mag niet op de computer of X-box, hierdoor kan ze het ook nog niet en ik heb er echt geen zin in om het haar uit te leggen omdat ik het niet nodig vind dat mijn dochter van 4,5 jaar oud achter een pc zit.I.S. wil alleen maar dingen knutselen, kleuren, kleien, verven, enz. Zij is heel creatief.Ik zei daarnet tegen haar, waarom ga je niet met je barbies spelen (3 goedkope barbies). Als antwoord kreeg ik: “ze kunnen niet gewoon lopen, alleen maar huppelen.” Daar bedoelde ze mee dat zij de barbie beet hield en dan een beetje stuitert zoals je doet als een barbie moet lopen (zo deed ze het zelf voor, benen tegen elkaar en dan springen met gesloten benen).Zij heeft weinig fantasie wat betreft speelgoed. Ze heeft wel speelgoed, maar ze speelt er niet mee. Haar fantasie uit zij door haar creativiteit. Voor mij geen enkel probleem. Maar waar ik het meest mee zit is dat ik het idee krijg dat zij (door mij) nog klein wordt gehouden.Andere kinderen spelen al een spelletje op de computer, I.S. niet.

Andere kinderen spelen al alleen in de speeltuin, I.S. niet.

Andere kinderen smeren zelf hun brood, I.S. niet.

Andere kinderen schenken zelf hun drinken in, I.S. niet.Ik heb zelf niet het idee dat het niet goed is dat zij dit niet doet en hoeft van mij. Maar het valt me wel op dat andere kinderen óf al zo ver vooruit lopen óf dat I.S. gewoon later is in deze dingen.Geen idee wat ik met dit verhaal wil eigenlijk. Blijkbaar moest ik het gewoon kwijt.

Misschien is het goed om voor jezelf na te gaan waarom je haar in sommige dingen klein wilt houden en waarom je bepaalde keuzes maakt.Een kind van 4,5 wil ik gewoon nog in zicht hebben, dus dat ze niet naar de speeltuin mag heeft mijns inziens weinig te maken met kleinhouden. Op die leeftijd zijn ze zich nog niet bewust van consequenties van hun keuzes, kunnen ze de verleiding van die mevrouw met babypoesjes in de auto niet weerstaan etc etc. Buiten dat is niet ieder kind op die leeftijd te vertrouwen, ze zullen niet allemaal netjes in de speeltuin blijven.

Allemaal dingen die meespelen in het maken van een keuze daarin.

Veiligheid staat hierbij gewoon voorop en dan vind ik het zeker niet raar dat zij daar niet zelf mag gaan spelen.Computerspelletjes… tja, ik vind niet dat het iets toevoegt, het beperkt eerder creatief spel (of iig de tijd daarvoor). Inmiddels spelen ze hier weleens op de Wii, maar ik heb het lang afgehouden. Gewoon nergens voor nodig en zolang ze er niet naar vragen…De andere dingen… dat is dus wel een beetje kleinhouden :wink: Gemakszucht ook misschien?

Ik vind dat een kind van 4,5 wel haar eigen brood moet kunnen smeren iig, fruit snijden, drinken inschenken. Betekent niet dat je haar voortaan alles maar zelf moet laten doen maar een beetje oefenen is niet verkeerd. Daarbij laat je haar zien dat je erop vertrouwt dat zij het kan, wat zorgt voor een goed zelfbeeld, meer zelfvertrouwen.Op Kiind staat er ook een artikel over;

http://www.kiind.nl/articles/88/Zelfstandigheid.html

Lune bedankt voor de link en je visie op mijn verhaal.Met I.S. is het zo, dat als zij iets “niet” kan, dan geeft ze het gelijk op. Je krijgt haar dan met geen mogelijkheid zover dat ze het nog een keer probeert. Of het nu samen of alleen is.Drinken in schenken is hier ook nog een probleem. Hier wordt alleen siroop gedronken. Siroop zelf inschenken kan ze wel, alleen het water pakken kan ze niet. Ze kan niet bij de kraan, ook niet als ze op een krukje staat. Ze is net 1 meter lang of zo. Een kan klaarzetten in de koelkast met siroop zou wel lukken, maar dan is het weer drama om de deur open te krijgen, want helaas helaas… I.S. mist gewoon kracht in haar lichaampje.Broodsmeren precies eender. Zij wil het net als ons doen, maar als ze dat probeert, dan sloopt ze haar boterham :lol: Vind ik niet erg, maar zij des te meer. Het is dan huilen tot en met, want ze kan het niet volgens haar eigen zeggen. Als ik het dan samen wil proberen, dan is het nee want ik kan het niet. Ze probeert het dan niet eens meer, ze geeft gelijk op. Haar aanmoedigen en belonen door te zeggen dat ze het heel goed doet, heeft ook geen zin. Ze gelooft het niet. En dit kan dus een hele drama worden.Dus misschien is het wel gemakzucht van mijzelf, dat ik het maar doe om het gehuil en de drama niet te horen. Maar het frustreert wel dat het iedere keer hetzelfde gaat.

Een kind van 4 jaar houden wij hier ook in t zicht hoor, en zelfs nog wat ouder,stukje bij beetje laat je ze buiten wat verder gaan, je kijkt wat ze aankunnen en hoe het doen.

Maar weet je steeds als ze dingen alleen kunnen, bouwt dat ook hun zelfvertrouwen op,geeft zelfvertrouwen.

Eerst doe je dat soort dingen steeds samen,je laat zien hoe, tot je merkt ze kan het zelf.

:thumbup:

Alleen naar de speeltuin mag onze middelste van bijna 5 ook nog niet… dat mag de oudste ook pas sinds deze zomer (en hij bijna 6 was).

Niet dat hij zelf niet wil hoor :lol:Hij is wel 1 of 2x met zijn grote broer samen geweest en de oudste kwam hem netjes thuis brengen toen die het zat was. Zou de middelste de oudste zijn geweest en vice versa was dat ook niet gebeurd… zijn gewoon andere kinderen in doen en laten.

Te vaak wil ik dat niet, want ik wil de verantwoordelijkheid ook niet bij de oudste leggen (niet teveel/vaak in elk geval).Voor op de stoep mag hij wel alleen spelen of met de buurjongetjes en dan blijft hij keurig tot waar hij mag.Qua brood smeren… hier ook heel lang een jammerend/piepend jochie aan tafel dat hij dat niet zou kunnen, maar sinds een maand ofzo is hij ineens klaar ervoor ofzo. Ik deed het lang niet altijd, liet hem ook weleens aanmodderen (waarop hij dan gewoon besloot brood zonder beleg te eten :roll: ). Nu smeert hij vanuit het niets brood alsof hij het al heel lang zelf kan/doet.Qua drinken inschenken hier idd ook siroop en het kraanprobleem, maar samen met zijn grote broer lukt het wel. Hij kan het dus wel… maar heeft er soms nog wat hulp bij nodig.Nou vind ik het ook niet direct nodig dat ze alles zelf doen, ik doe ook niet alles zelf, maar vind wel belangrijk dat ze het zelf kunnen/leren en zolang het voor ze gedaan wordt zullen veel kinderen het wel best vinden.

wat mijn voorgangers al zeiden… speeltuin alleen… :naughty:maar onze dochter van net 3 pakt zelf drinken, opent de koelkast en smeert haar eigen brood (maar dit doet ze al vanaf 2.5 jaar)zij is er ook een die snel opgeeft. maar wij zeggen dan van probeer het eerst en lukt het echt niet dan helpen we je…wij laten ze wel erg zelfstandig. dat brood stuk gaat. ach mama kan die wel weer maken, drinken dat langs de beker valt… tja doekje eroverheen en weer schoon (ze weet zelf waar ze liggen)koelkast… tja helaas kan ze die zelf open… :roll: houdt in dat er soms dus ook plakjes worst ontbreken ofzo… of ze komt met pudding aan.en betreft de kraan (en de snoepkast die erboven zit…) dan pakt ze een stoel) wij hebben ze geleerd dat als je ergens niet bij kan je een stoel moet pakken (moet mama ook…)maar probeer je gevoel hierin te volgen, iedereen is anders, IS vind het misschien allemaal wel goed en ziet het niet echt als uitdaging om die dingen te doen…maar belangrijkste… iedere kind is anders en kun je niet vergelijken… :wink:

Ik ben nogal makkelijk met gejammer: daar reageer ik zo min mogelijk op :snooty: . Brood smeren doen N en R allebei, al heel lang. Ik denk R al ruim een jaar. En dat moet dan ook gewoon. Als ik dat gejammer zou horen de hele tijd, nou, ik ben graag bereid te helpen, het voor te doen, maar als een kind zo gaat jammeren, dan ga ik lekker verder met mijn eigen brood. Dan eet-i maar niet :hand: .Naar de speeltuin, ligt net aan waar die is. Bij ons is-i achter ons huis, ze hoeven alleen een steegje door. De kindjes spelen allemaal alleen buiten, Jurre alleen als N of R ook buiten speelt (maar ik zeg niet tegen N of R dat zij moeten opletten, maar ze blijven dan automatisch wel bij elkaar in de buurt). Ze blijven netjes in de buurt, maar natuurlijk ga ik wel af en toe kijken (en hoe jonger het kind hoe vaker). Als ze naar het speeltuintje willen, dan vragen ze het altijd netjes en dan mag het ook gewoon altijd (tenzij we net gaan eten ofzo).Drinken inschenken laat ik ze allemaal nog niet doen. Geen behoefte aan geknoei met vloeistof.Computeren doen die van mij ook nauwelijks. Misschien eens per maand. Noortje kan sinds een paar maanden wel een spelletje op de Nijntje- of Sesamstraat-website, zeer eenvoudig.Die van mij spelen wel heel veel, en zijn ook in hun spel creatief/fantasievol. En Noortje is erg creatief, knutselt en tekent en kleurt erg graag.Mijn ervaring is dat ik af en toe merk dat de kindjes extra uitdaging nodig hebben. Dan kijk ik wat voor dingen ze extra kunnen gaan doen, qua taakjes in huis (tafel helpen dekken, nu ook de melk terugzetten in de hoge koelkast bij het tafel afruimen, ik ben geen slavendrijver, maar ze moeten wel allemaal meehelpen met de tafel afruimen) en qua spel/speelgoed.

Ik sluit me vooral maar aan bij de posters voor mij.Wat betreft geen spelletje op de computer kunnen spelen: ik hoop dat mijn dochter dat met ruim 4 ook nog niet kan, lijkt me nergens voor nodig. Lekker kleuren of duplo bouwen vind ik veel geschikter op die leeftijd.Wat betreft uitdagen/dingen laten doen: je kunt proberen of het helpt om haar succeservaringen op te laten doen, misschien dat ze dan andere dingen makkelijker probeert (bijv half bevroren brood laten smeren, kan met drinken op tafel zetten en dan laten inschenken, evt niet zo veel erin - een beetje werken met makkelijke stapjes zeg maar, waardoor ze wel iets KAN, hoewel dat niet meteen iets heel groots is).

In elk geval is stimuleren en uitdagen zeker goed, en misschien moet je dan ook over het gezeur heen stappen, bij dingen waarvan je weet dat het wel kan lukken.

Dingen die ze echt nog niet kan (als ze de koelkastdeur gewoon niet openkrijgt) over een maand ofzo gewoon es weer proberen.

op het computerdeel was ik nog niet eens in gegaan…

Waarschijnlijk kunnen de meeste 4 jarigen in NL het wel, aangezien er op elke school ook in de kleuterklassen al wel een computer staat.

Onze middelste kwam laatst thuis dat hij op school in zijn eentje memory had gespeeld… eh dat is toch niet leuk? Jawel op de computer :lol:Dus nadenken bij een spelletje en tegelijk leren omgaan met computer en muis. Vind ik op zich niks mis mee.Thuis spelen ze niet op de ‘gewone’ computer. We hebben wel een Wii en daar mogen ze afentoe op.Er is hier genoeg ruimte voor fantasiespel, bouwen, gezelschapsspelletjes en vervelen (is ook best goed afentoe vind ik) maar soms is het ook best weleens lekker gewoon een spelletje te doen om het spelletje zonder er wat van te leren… vind ik dan :wink:

Niet op elke school hoor :smiley:

computeren doen de kids regelmatig, maar niet te lang en idd spelletjes die voor kleuters geschikt zijn, memory, kleurplaten op de comp, robbie koniijn.

soms speel Daan een racespel met papa en de joystick, maar da’s niet vaak.brood smeren, soms doe ik dat, soms zij zelf, als er tijd genoeg is, misschien kun je klein beginnen, een besmeerde boterham door je dochter laten beleggen (versieren :wink: ).alleen naar de speeltuin, ja, dat mag, maar ik kan de speeltuin zien vanuit onze tuin, en ze hoeven geen drukke straat over te steken (woonerf-idee)

we hebben duidelijke afspraken gemaakt over hoe ver ze van huis mogen, en over welke straat ze wel en niet mogen oversteken, en daar houden ze zich keurig aan (tot mijn verbazing :inlove: )kleine taakjes geven, bijv helpen met eten koken en schoonmaken werkt hier heel goed, al eten we dan wel salade met grote stukken grof gesneden komkommer :mrgreen: en is het schoonmaakwerk niet altijd even schoon, ze dweilen bijv de keukenvloer, 's avonds als ze op bed liggen, haal ik er dan nog even een extra dweil over. of ze willen hun eigen kamer soppen, dan spoel en knijp ik de doekjes voor ze uit, anders wordt het waterballet te groot :roll:Marie is ook zo’n knutsel/kleur meisje, spelen met speelgoed is ze in haar uppie snel zat, als Daan of een vriendinnetje meedoet spelen ze wel heerlijk, vadertje/moedertje, trouwfeest(met verkleden), jip/janneke.

ik merk dat het steeds beter gaat nu ze een tijd naar school gaat.gr Louwina

Ach en wat betreft barbies, ik wist vroeger ook totaal niet wat ik daarmee moest. Ik was ook liever het knutselen, puzzelen, teken enzo meer creatief bezig, maar daar heb je ook aardig wat fantasie voor nodig hoor.Maar barbies nee die hupsen maar zo.De computer zou ik niet zo’n probleem vinden, maar zou het inderdaad niet te lang te doen. En kijken wat dan geschikt is, zijn ook leuke spelletjes die leerzaam zijn voor te vinden. Ik zat vroeger ook al heel jong achter de computer ( 1van de eerste) ik kon uiteindelijk zelfs spelletjes maken en aanpassen (al zou ik nu niet meer weten hoe dat moet)

Mijn kleuter van 4,5 mag niet alleen naar de speeltuin (net uit het zicht van ons huis), speelt niet op de pc, schenkt niet haar eigen drinken in, maar smeert dan wel zelf het brood.En of ik haar dan klein houd? Neuh… ik schat in dat ze er nog niet aan toe is om buiten het zicht te spelen buiten. Op school mag ze al achter de pc, die hebben verantwoordelijke software en ik niet en drinken is ook een kwestie van niet bij de kraan kunnen :wink:Kortom; volgens mij heel normaal allemaal :mrgreen:

Naar de speeltuin mag Kaylee ook nog niet… Er is hier geen speeltuin die ik kan zien en voor allebei de speeltuintjes in de buurt moet ze de straat over. Je hebt onze straat gezien, dat gaat dus nog niet gebeuren :wink:Brood smeren kan ze zelf en doet ze tegenwoordig ook. Drinken zoveel mogelijk, maar liever niet met volle flessen of volle pakken melk :angel:Computeren mag ze hier 1 keer per week alleen en dan zit ze op dat “mybee” ding. Dan kan ze via daar naar verschillende kindvriendelijke sites. Ideaal, zij vindt het leuk en ik vind het best. Op school computeren ze ook, haar papa werkt met de pc en haar mama zit er ook best vaak achter, dus logisch dat ze nieuwsgierig is. Van mij mag ze dus. Verder kijken we regelmatig samen youtube filmpjes, wat kan gaan van gewoon schnappie de stomme krokodil :wink: naar “vertel eens mama, wat is een hot stone massage nou precies” (die hadden we gisteren ;)). Waarna ze een kei ging zoeken en naar mij toe kwam, kei in mijn handen duwde, ging liggen en zei “nu wil ik”. 8) :mrgreen:Echt spelen gebeurt hier niet heel erg vaak… Duplo wel, maar meestal wordt er toch buiten gespeeld of geknutseld/gekleurd… De laatste tijd is ze vooral druk met leren lezen, dat wilde ze echt zelf leren, dus daar zijn we nu mee bezig. Ondertussen leest ze al bijna op avi 1 niveau :thumbup:En dat gepiep omdat het niet lukt, dat ken ik. Dat negeer ik dus gewoon. Ik hou niet van gepiep, ze is geen muisje :wink: Helpen wil ik best, maar dan moet het wel gevraagd worden en ze moet eerst nog een keer rustig zelf proberen. En dan is het ook echt helpen en niet uit handen nemen en het dan maar zelf doen :wink:

tja… Dave is weer niet van de knutsel :mrgreen:hij speelt liever met de auto’s of buiten… en kijkt graag een filmpje…

hier is de speeltuin aan onze tuin…dus ja hij mag alleen buiten spelen.

mits hij zich aan de regels houdt, doet hij dat niet… dan is het gelijk naar binnen. dat weet hij, heeft hij 1x getest :wink: :mrgreen:zelf smeren en drinken inschenken kan hij al een tijdje… lekker makkelijk voor mama :mrgreen:op de pc, playstation of de nds… tja hij mag het af en toe… maar hij heeft er geen gevoel voor HAHAHAHA tis geen gezicht hoe hij ook probeert het lukt hem niet…

hij wordt dus geen ITer :wink: :wink: :lol: :lol:wat hij wel erg leuk vind is bakken… dus dat doen we vaker… misschien hebben we wel een nieuwe topchef in huis :drool:

Toch wel fijn om te lezen hoe het bij anderen gaat.Ik heb I.S. van het weekend zelf haar brood laten smeren, ondanks het gehuil en gemiep (herkenbaar zo’n muisje :wink: ). Zelf d’r drinken in laten schenken gaat nog niet helemaal je van het. Maar goed, ik blijf er bij staan.En de rest zoals buiten spelen, ik dacht dus echt dat ik daarmee laat was, omdat hier in de straat vele kinderen dus al alleen buiten spelen. I.S. mag overigens wel voor de deur spelen van lantaarnpaal tot lantaarnpaal en dat doet ze heel goed. Hier ook 1x uitgetest en toen was ze ook gelijk binnen.En wat betreft de pc… Ze heeft het wel een paar keer gedaan, maar dan is het na 2 minuten huilen geblazen omdat het niet gaat wat zij wil. Dus hier ook geen IC-ter in huis :lol: