Baby’s die de eerste drie maanden van hun leven flink aankomen, hebben meer kans op astma dan kleuters. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Het is de eerste studie waarin een verband wordt gelegd tussen groeipatronen en astma.
De gegevens van 5.125 kinderen werden geanalyseerd van toen ze een foetus waren tot ze hun vierde verjaardag bereikten. Daarvoor werden echografieën gebruikt voor de foetusfase. De onderzoekers maten de kinderen zelf op tot 3, 6 en 12 maanden, de ouders gaven de gegevens door tot de vierde verjaardag.
Cruciaal
De groei van de foetus had geen relatie met het voorkomen van astma, groei tijdens de cruciale eerste drie maanden van de baby daarentegen wel. Wie snel kilo’s aankwam, had als kleuter meer kans op de typische astmasymptomen zoals piepen, kortademigheid, droge hoest en hardnekkig slijm.
Effect op de longen
‘We wisten al dat baby’s met een laag geboortegewicht meer risico hebben op astma. Nu is er ook duidelijk een verband tussen groeipatronen en astma. De baby’s met een laag geboortegewicht krijgen niet alleen meer astma door de inhaalslag die ze maken. Hoewel we nog niet zeker zijn wat dit verband veroorzaakt, lijkt het erop dat een snelle groei als baby de groei van de longen afremt en ook het immuunsysteem negatief beïnvloedt,’ zegt onderzoekster Liesbeth Duijts.
Meer onderzoek is nodig
Duijts benadrukt dat er nog meer onderzoek nodig is, om het verband te bevestigen, de astmasymptomen bij baby’s te bestuderen en het exacte effect van snelle groei op de longgroei te achterhalen. De studie werd gepubliceerd in het vakblad American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Ouders wordt dan ook gevraagd niet in paniek te raken en de huidige voedingsadviezen voor baby’s te blijven volgen.