baby 8 maanden eet niet

Zijn er mensen bij wie de overstap naar vaste voeding moeizaam ging/gaat?Ons meisje is morgen alweer 8 maanden en het enige dat ze eet/drinkt zijn 4 flesjes van 200 cc. De ochtendfles is pap.

Ze is heerlijk tevreden en totaal niet hongerig oid. Slaapt de nachten in principe door tenzij ze ziekjes is oid.Vanaf 4 maanden zijn we gestart met het aanbieden van groente en fruit. Nu 4 maanden later gaat er nog geen hap naar binnen. Ook geen brood oid.We hebben inmiddels pre logopedie maar ik ben ook benieuwd of er andere praktische tips zijn. We hebben ook al rapley, warm/koud etc uitgeprobeerd.We moeten over anderhalve week weer naar het CB. Extra controle voor haar gewicht. Ze is nu ong. 6700 gram. (zelf gewogen op de weegschaal).

Een kleintje dus. Bij haar geboorte na 38.5 wk zwangerschap woog ze 3660 gr.

Hier 2 kindjes waarbij de overgang naar vaste voeding niet van harte ging.

Het waren 2 BV-kindjes. Dus ik maakte me er niet zo druk over.

Ik kon ze extra aanleggen en ze kregen alles wat ze nodig hadden wel binnen.

Ik heb geen verstand van flesvoeding, maar volgens mij mag je daar niet zomaar extra van geven toch?Mijn tip, maar wellicht heb je die al geprobeerd: meng eens melk met de bijvoeding. Ik zou het eerst eens met groente proberen bijv. wortel of bloemkool.En misschien kan je in plaats van de papfles eens proberen pap te lepelen? Dan oefent ze toch met het afhappen van een lepel.

Is er noodzaak om nu al bijvoeding bij haar naar binnen te krijgen?Totdat kindjes 1 zijn is bijvoeding echt bijvoeding en halen ze alles wat ze nodig hebben uit de borst- of flesvoeding die ze drinken. Mijn jongste begon met 10 maanden ofzo een beetje interesse te tonen in ander eten, wij hebben hem zijn tempo daarin laten bepalen en nu is het een monster van 14-maanden dat alles eet, alles :slight_smile:Vanwaar de pre-logopedie?

S wilde ook niet zo graag aan het brood/groente/fruit.

Ging ook langzaam en moeizaam.Hij kreeg 'smorgens bambix volkoren en later 8 granen, en dat ging goed, dan kreeg hij in ieder geval vezels binnen (dat vond het CB het belangrijkste).S heeft behoorlijke, en nog steeds, moeite met nieuwe vooral zachtere structuren.

Hij eet bijvoorbeeld nog steeds amper stukjes fruit. Maar alles geprakt gaat er vaak in als koek.

Dus olvarit fruithapje pakte hij wel, als ik een groente hapje maakte en ik pureerde het heel fijn dan at hij het wel. Maar stukjes brood, fruit of groente pakte hij niet.

Brood at hij met 8/9 maanden uiteindelijk wel op het KDV, maar thuis niet.

Op den duur wel geroosterd snee brood. Ik pakte dan casino tarwe, smeerde er boter en/of beetje smeerkaas en deed dat dan in het tosti-ijzer.

Dan at hij het vaak wel.Maar bij S ligt het echt aan de structuren. Volgens fysio is hij waarschijnlijk wat gevoeliger in zijn tast waardoor hij behoorlijk wat info te verwerken krijgt bij het aanraken van nieuwe structuren en daardoor het eerst afwijst.

Ik blijf het gewoon aanbieden en ergens komt er een moment dat hij wel gaat eten maar ik dwing het niet.

Intussen eet hij goed brood. Hij eet soms stukjes appel. Vlees gaat ook redelijk goed en groentes eet hij heel brocolli, boontjes en erwten.

Ik laat hem veel met zijn handen eten zodat hij leert met structuren om te gaan.Maar goed, bij S is het een structuren probleem in combi met een behoorlijke sterke eigen wil.Volgens mij valt het met de noodzaak het eerste jaar nog wel mee, als er maar wel vezels in gaan.

We hebben DL. met 6 maanden bijvoeding aangeboden.

Ze begon echt ‘mee te eten’ (of überhaupt te eten) toen ze 1,5 jaar was.

En dan was het nog 2 hapjes. We hebben toen al die tijd KV. bij gegeven. (vanaf 6 maanden, toen ben ik gestopt met bv.)

Nu is ze 3, en eet nog niet goed. (geen brood overdag, en als ze het doet 2 stukjes… alleen vlees, spagetti en patat.) Ze komt wel ‘’ goed ‘’ aan, en ziet er best goed uit. (ze is niet dik, maar heeft de nodige reserves) we vullen dit aan met nutrilon voor peuters en vitamine.

@miro ze zou nog een fles extra mogen een liter is de max en daar zit ze nog niet aan. Alleen vraagt ze hier totaal niet om…Melk zou ik kunnen mengen met de groente maar ze slikt het uberhaupt niet door als ik er al wat in krijg. Pap weigert ze ook met de lepel.@D. Klopt het is nu puur bijvoeding. Alleen buigt haar gewichtscurve af omdat ze te weinig intake heeft. In die zin is het wel belangrijk dat ze gaat eten. Als ze verder afbuigt moeten we langs de kinderarts en dat wil ik voorkomen. Qua eetschema zit ze op die van een baby van 4 mnd. Zij heeft meer nodig want ze tijgert en is veel actiever.

Prelogopedie is er wanneer er problemen zijn met de overstap naar vaste voeding bv. De meeste kinderen gaan na een tijd vanzelf hun mond openen bij een lepel, gebruiken hun tong en slikken. Ondanks elke dag aanbieden duwt ze het er met haar tong uit, slikt niet etc. De logopediste constateerde dat haar kokhals reflex nog te ver voorin haar mond zit en ze de prikkels daar als zeer heftig ervaart. Daar hebben we nu een oefening voor gekregen met een borsteltje.@clair jouw verhaal is deels herkenbaar. Hebben jullie baat gehad vd fysio?@sweetlove ook geen makkelijke eter dus. Wat is bij haar de reden? Gelukkig heeft ze reserves.

@Smurf78 wrote:

@@clair jouw verhaal is deels herkenbaar. Hebben jullie baat gehad vd fysio?
De fysio was voor zijn voorkeurshouding, het eetgedrag kwam meer toevallig ten sprake. Zij gaf toen aan hem zoveel mogelijk met zijn handen laten eten en gewoon steeds opnieuw aanbieden. Soms lukt dat en soms niet.
Ik begin nu wel steeds meer "eten wat de pot schaft" in te voeren. Soms dan eet hij het uiteindelijk wel maar vaak niet, maar dan gaat hij ook zonder eten naar bed (boeit hem weinig). Soms geeft hij aan iets wel te lusten maar wil hij het graag gepureerd hebben, daar wil ik nog wel eens aan toegeven (meestal als hij al dagen slecht gegeten heeft).

Maar S is nu 2,5, dan vind ik het wel kunnen om de strijd aan te gaan.
Maar tot zijn 2 heb ik vooral veel geduld gehad.