Ik had even een korte vraag, wij zijn ‘onder behandeling’ bij het LUMC Ziekenhuis in Leiden. I.v.m. de afstand en problemen bij dat ziekenhuis willen we overstappen naar MC Alkmaar.
Nu vroeg ik me af of ons medisch dossier van het ziekenhuis, in elk ziekenhuis te zien valt door een arts ? Omdat het zeg maar hetzelfde overkoepelende orgaan (een ziekenhuis dus) heeft ? Die ervaring heb ik namelijk wel/ook gehad, maar dan bij Rivierduinen jaren geleden (waar o.a. GGZ onder valt). Daar viel mijn dossier te lezen bij 3 verschillende instanties vanwege hetzelfde overkoepelende orgaan (Rivierduinen), daardoor hadden zeg maar alle artsen die bij Rivierduinen werkten, toegang tot die dossiers.
Nu ik hier toch een topic over open, is het normaal dat je je eigen medisch dossier niet mee naar huis mag nemen of kopieren ? Van het LUMC mogen wij absoluut niet ons medisch dossier thuis hebben/krijgen, of er ook maar iets van kopieren en het mee naar huis nemen. Het moet binnen de 4 muren van het ziekenhuis blijven, ondanks dat ik gezegd heb dat het toch MIJN behandeling, MIJN lichaam en MIJN problemen betreft en dat ik dan toch wel zeker mijn eigen dossier stukken thuis mag hebben ? Nee dus :eh: Omdat ik hier wel eens heb gelezen dat anderen het wel mogen vroeg ik me af hoe dit nu zat.
Ik kan me voorstellen dat ze niet “zomaar” je medische dossier meegeven. Wel lijkt het me, dat je hiervan een kopie kan krijgen… het betreft immers jouzelf… Ik zou het gewoon schriftelijk aan gaan vragen.
Dossiers zelf mochten we niet meekrijgen, kopieen eveneens dus ook niet. Helemaal niets eigenlijk, daarbij moet alles binnen de 4 muren van het ZH blijven volgens het LUMC, ook al is het nog jouw eigen lichaam, problemen, dossier etc.
Op de site van mijn ziekenhuis staat over de rechten en plichten m.b.t. het dossier (ik zet het even onder een spoiler, want het is redelijk wat tekst:
Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst
De rechten en plichten van patiënt en arts zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). De belangrijkste hierin beschreven patiëntenrechten zijn:
- Recht op geheimhouding van alle gegevens met betrekking tot de medische behandeling
- Recht op informatie over de medische behandeling, waaronder het recht op inzage in en kopie van het medisch dossier
- Recht op correctie en aanvulling van het medisch dossier, en ook het recht het medisch dossier te laten vernietigen of delen daaruit te laten verwijderen
- Recht op het geven van toestemming voor het uitvoeren van een behandeling, en natuurlijk ook het recht die toestemming te weigeren
De belangrijkste verplichtingen, beschreven in de WGBO, zijn:
- De arts is verplicht tot het volledig informeren van de patiënt met betrekking tot de medische behandeling
- De arts is verplicht tot het bijhouden van een dossier met betrekking tot de behandeling
- Het ziekenhuis is verplicht het medisch dossier tenminste 15 jaren te bewaren
- De patiënt is verplicht de rekening voor de uitgevoerde behandeling te betalen (meestal geschiedt dit via de ziektekostenverzekering van de patiënt)
Volgens mij kunnen ze jou dus volgens punt 2 van de rechten een kopie van je dossier niet weigeren.
De volledige tekst van deze wet vind je hier http://wetten.overheid.nl/BWBR0005290/Boek7/Titel7/Afdeling5
Naar mijn weten is je dossier niet in elk ziekenhuis beschikbaar voor de artsen.
Ik ben vorige jaar overgestapt van het ene naar het andere ziekenhuis en moest schriftelijk toestemming geven dat ze het dossier op zouden sturen naar mijn nieuwe internist.
Ook mag je inderdaad niet je eigen dossiers mee naar huis nemen of kopieren. Ook dit moet je schriftelijk aanvragen.
Ik mocht na de bevalling van Jesse mijn dossier wel lezen, zelfs overschrijven, maar niet kopieren :roll: …
bij mijn weten mogen ze een kopie van je dosier NIET weigeren, er zijn alleen wel kosten aan verbonden en die zijn in veel gevallen behoorlijk hoog. MAar het lijkt me niet dat je het dosier niet zou mogen kopieren/doorsturen aangezien dat zou betekenen dat als je het hele land door zou verhuizen/naar het buitenland zou gaan je dan je medische gegevens allemaal kwijt zou zijn?
ik vond nog wel dit:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/mag-ik-de-gegevens-uit-mijn-medisch-dossier-laten-aanpassen-of-kopieren.html
http://www.bbvz.nl/top20klachten/medischdossier/archives/cat_geen_inzage_of_kopie.php
En daaruit begrijp ik dat het niet geweigerd mag worden
De nieuwe artsen kunnen je dossier wel opvragen.
Of in ieder geval de informatie krijgen die nodig is.
Mijn moeder heeft dit toevallig nu aan de hand…ze heeft haar dossier opgevraagd en gekregen…maar…nu net het stukje waar ze info over zochten ontbreekt…heeeeel apart…
Kortom, daar gaan ze verder voor.
Het mag dus wel,maar makkelijk is anders…
En als je daar nou eens over belt met je ziektekostenverzekeraar? Lijkt me ook wel iets voor de Ombudsman of de Consumentenbond. En dan heb ik het over het krijgen van een kopie van je dossier.
Je eerste vraag heb ik geen antwoord op.
Ik heb het ook al eens uitgezocht,
maar je mag altijd een schriftelijk verzoek indienen om een kopie van jouw eigen medisch dossier te hebben, of, indien de behandelaar het verstandiger lijkt, samen met de arts in te kijken.
Ik heb eigenlijk alleen echt belang bij de echofoto’s.
Ik zal eens kijken wat ik via de schriftelijke weg kan bereiken.
Moet je het dan zeg maar gewoon naar de afdeling/balie zelf sturen ? :oops:
Het LUMC zal ws een site hebben met daarop meer info zoals dit stukje; http://www.lumc.nl/con/3070/85414/ hier kun je met een klacht terecht (of in jouw geval een verzoek?).
Zij kunnen je verder helpen als het nodig is via andere afdelingen.
Wat je ook kunt doen is naar een ander ziekenhuis gaan voor een afspraak en deze afd je dossier laten opvragen. Reken echter wel op een stuk wachtlijst voor de afspraak. Overstappen van ziekenhuis is meestal nogal een gedoe. (waarom? vind het niet echt vriendelijk eigenlijk)
Wat soms kan helpen is een tweede opinie bv opvragen bij het LUMC wanneer je het niet eens bent met de (voorgestelde) wijze van behandelen. Als dat niet helpt dan kun je evt nog extern gaan zoeken via je zorgverzekering. Zij zijn er nl ook voor de bemiddeling voor tweede opinies en dat wordt meestal ook gewoon vergoed.
Houd je er wel rekening mee dat het zomaar kan zijn dat je ook met een tweede opinie een gelijksoortig advies krijgt als in je huidige ziekenhuis?
Niet tof maar soms zijn er ‘standaard’ behandelmethoden die heel nederland handhaaft (meestal vastgesteld door bv alle gyn’s in Nederland). Zo kunnen bv vrouwen van boven de 42 jaar niet in Nederland gaan ‘shoppen’ voor een IVF behandeling.
ik heb ook een kopie van mijn medisch dossier gekregen, meteen naar andere zh gebracht.
Ik kreeg toen ook te horen dat ik in mijn recht stond deze gegevens op te vragen…
omdat zh 1 weigerde de gegevens aan zh 2 te geven, ondanks dat ik toestemming had gegeven
Ik heb ook gewoon een kopie van mijn dossier. Schriftelijk aabgevraagd met kopie paspoort erbij. Kostte me een paar euro.
Ik ben medisch secretaresse in een algemeen ziekenhuis (dus geen academisch, ik weet niet of daar andere regels zijn, omdat daar dus ook veel onderzoekers, studenten en opleiders werken)
Bij ons is het zo dat een kopie dossier altijd opgevraagd kan worden, via vaste wegen. Er zit een vergoeding aan vast, van ca € 10,-.
Je moet er rekening mee houden dat ieder specialisme zijn eigen dossier bijhoud, en dat je dus van elke specialist apart een aanvraag moet doen.
Als het is omdat je over wil stappen. Jij kan bij je nieuwe arts ook een verklaring tekenen waarin staat dat hij informatie op kan vragen bij je oude behandelaar. Vaak werkt dat makkelijker en sneller (ik lees hierboven dus niet altijd).
Bij ons is het zo dat als een andere specialist om info vraagt, dat ik die dan meteen fax (na inzage in het toestemmingsformulier). Bij kopie dossier voor eigen bezit kan wel 6 weken overheen gaan.
En je eerste vraag: er is nog geen landelijk EPD, dus nee niet iedere specialist kan zonder meer in jouw dossier kijken. De ziekenhuizen zijn nog niet allemaal geschakeld zeg maar.
Wel zijn sommige instellingen al met de systemen aan elkaar verbonden, en die kunnen wel elkaars vrijgegeven informatie inzien. In het ziekenhuis waarin in werk kunnen drie ziekenhuizen uitslagen inzien van elkaar, dus bloed, echo, röntgen, pathologie, en nog een paar dingen. Ook kunnen ze de huisartsenbrieven inzien van elkaar. Daar zijn wel strikte regels voor. Ik heb die bevoegdheden ook, maar ik moet wel kunnen verklaren waarom ik in een bepaald dossier ben geweest. Ik kan dit alleen ‘vrij’ doen als mijn baas een behandelrelatie heeft met die patiënt. En dat is ook logisch he ivm privacy)
Ofwel, als je in een ziekenhuis behandeld gaat worden wat een samenwerking heeft met je vorige ziekenhuis, dan kan het zijn dat ze elkaars gegevens in kunnen zien. Anders niet.
Kijk, dat maakt het al een stuk duidelijker.
Dat ik mijn eigen dossier graag zelf thuis wil heeft overigens niets met het overstappen zélf te maken. Ik wil graag de echofoto’s thuis hebben omdat ik niet zeker ben van de uitslagen die mij verteld zijn, en zij ook weigeren aanvullend onderzoek te doen. Nu zit ik constant te twijfelen van ‘hoe zag het er ook al weer uit ?’ en kan ik er ook niet naar kijken. Ik vind dat gewoon vervelend omdat het ook om een voor mij belangrijk iets gaat.
Maar je kunt dan toch ook een second opinion aanvragen? Dan ga je naar een andere ziekenhuis en daar worden nieuwe foto’s gemaakt of de oude foto’s opnieuw bekeken, volgens mij.
Je mag je medisch dossier meestal schriftelijk opvragen, en meestal tegen een redelijke betaling voor de kosten van het kopieren en dergelekijke.
Maar… Als er iets in dat dossier staat waarvan de arts acht dat het kwaad zou kunnen als jij dit leest, mag hij daarom ook weigeren. Dit is wat mij op school is verteld.
Dat lijkt mij nogal ernstig en ik vraag me af of dit wettelijk wel mag? Dan zou je dus de meest foute dingen in een dossier kunnen zetten en als patient zou je daar nooit achter kunnen komen maar het achtervolgt je wel omdat andere zorgverleners dat wel kunnen lezen?
Maar goed: ik betwijfel sowieso of je wel alles altijd te lezen of gekopieerd krijgt als je daarom vraagt. Ik geloof vast, dat er gewoon dingen worden achtergehouden in bepaalde gevallen.